Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

Wypowiedź można interpretować w różny sposób, ale na pewno nie chodziło mi o żółć. Człowiek dzięki, któremu możemy o tym rozmawiać, pisać a przede wszystkim słuchać należy się szacunek.

Nigdy nie słuchałem systemu przerabianego przez grega. Ale dzięki jego wpisom można sobie poskładać dobrze grające audio za parę złotych. Jeżeli może być lepiej to tylko sie cieszyć.To najfajniejszy wątek na forum.Inne także śledzę ale tam już operują innymi sumami w złotówkach więc ten najfajniejszy jest o grundigach ;-)

Na dzisiaj wzmak w systemie to r30 bez loudness.Dzięki greg za instrukcję ;-). Gra to bardzo ciepło. Trochę za ciepło .Ale sprawdza sie w rocku. V7000 gra mi lepiej. Tuner z r30 jest marny. Słaba czułość i na słabszych stacjach szumi. Z tych co mam tunerów grundig najlepsze sa t35 i r7150.A najlepszy był chyba w starym r35.T 7500 nie gra mi tak fajnie jest na małym sterydzie.

Dodam tylko że przybyło mi ok 40 płyt cd. A to format który już dawno przekresliłem. Kupuję sobie stare edycje różnej muzyki.

Cd35 grudiga bardzo hałasuje przy odtwarzaniu cd-r a na oryginałach jest w miare cichutki. To takie przy okazji.

W planach nowe płyty i jakies stare cd do testów na przetwornikach polecanych przez grega. Nastepnie spróbuje sławnego GAT jak się dokopię.

No i chodzi mi po głowie ten duży wzmak sansui.

Oraz oglądam stare technicsy z tamtych lat ;-)

I odnowienie starego philipsa cd 150 bo wysechł w nim dzwiek.

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

W konwencję grundigowego grania wpisują się wzmacniacze bez globalnego sprzężenia zwrotnego.

To dosyć ciekawe spostrzeżenie i występuje taki pogląd nawet u wybitnych konstruktorów. Z tego co wyczytałem w wypowiedziach tych konstruktorów (Passa i innych), globalne sprzężenie nie usuwa zakłóceń typu FM, które potrafią wpływać na pracę wzmacniacza i w takiej konstrukcji mogą te zakłócenia doprowadzać dopoważnego przesterowania tranzystorów. Sam układ CCI jako taki, w założeniach został opracowany do usuwania wszelkich zakłóceń typu wcz, a więc również FM. Z tego względu taki wniosek porównawczy Grundiga do wzmacniaczy bez sprzężenia zwrotnego może okazać się trafny. Generalnie wzmacniacze prawidłowo skonstruowane u mnie odznaczały się słyszalnym bogactwem "wybrzmień" w zakresie średnich tonów.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Sam układ CCI jako taki, w założeniach został opracowany do usuwania wszelkich zakłóceń typu wcz, a więc również FM. Z tego względu taki wniosek porównawczy Grundiga do wzmacniaczy bez sprzężenia zwrotnego może okazać się trafny.

To może być trafne spostrzeżenie dodał bym tylko jeszcze zniekształcenia intermodulacyjne

Panowie może wystarczy tych emocji bo czuję się skrępowany w takiej dyskusji jak w życiu krytyka jest nie miła a pochwały krępujące. Przejdźmy do zwykłej konstruktywnej formy wpisów bez wklejania po kilka razy tych samych długich postów . Jedno pytanie można zadać bez cytowania wystarczy napisać do kogo ono jest. Lub cytować selektywnie wtedy wiadomo kogo i o co pytamy.

Teraz jeszcze wrócę do konsol seria 2220 2240 500 600 650 , moim zdaniem są to urządzenia najbardziej transparentne w systemach Grundiga.

Czy podepniemy box 250,300, 400, 650pr ,850apr zawsze grają dobrze , czy podepniemy cd 7550, dp1100, dcd1100, cd 350,cd150, też grają dobrze , czy postawimy w małym pomieszczeniu na regale , czy dużym na postawach , też grają dobrze .

Nie jest to poziom GAT ale uniwersalność jest zadziwiająca .

Najlepszym wyborem jest 850apr aby najprościej dojść do GAT ale na innych spokojnie można słuchać . Oczywiście są różnice w basie i w aspektach barwowych i przestrzennych , ale średnia jest na dobrym poziomie i dobrze się tego słucha . W innych wzmacniaczach dobranie cd i kolumn jest dużo bardziej wymagające i inwidualne , oraz ustawienie i pomieszczenie musi być dokładnie dopasowane . Taki kombajn fabrycznie dobrze spasowany tuner , gramofon wzmacniacz i kolumny .z kablami stanowią integralną całość . Nie dziwne jak czyta się posty Niemców jak marzyli o niej w tych latach , ale było to po za ich zasięgiem finansowym.

seria 300,350,400 itp juz nie mają takiej uniwersalności .Zachowują sie podobnie jak r20,r25.i są bardziej czułe na czym stoją

Edytowane przez gregaudio

globalne sprzężenie nie usuwa zakłóceń typu FM....

Zależy, jakie było zamierzenie konstruktorów.

Prosty patent cięcia częstotliwości (dwójnik RC) w pętli podaje Feszczuk (cytując Otalę).

Przy starociach z ich wolnymi tranzystorami warto też pobawić się korekcją przesunięć fazowych.

..... dodał bym tylko jeszcze zniekształcenia intermodulacyjne....

Wydaje mi się, że własnie ten parametr wzięli mocno pod uwagę konstruktorzy kolumn/wzmacniaczy Grundiga.

A może w końcowej fazie budowania stoili na ucho?

Najczęściej w nowoczesnych kolumnach i przy zestawianiu przypadkowych gratów róznica czasowa jest pomijana.

post-767-0-78532800-1454165882_thumb.gif

Edytowane przez jurek

Już więcej przynudzać i politykować nie będę ;) ,bo to już nudne jest ;)mam nadzieję że już wszystko wytłumaczyłem,a jeśli nie to już to mało istotne ;)to miał być tylko taki groteskowy przerywnik , przecinek w tym forum ;) aby się uśmiechnąć ;) i więcej już nie m co drążyć ,a wrócić do meritum ...

dla mnie to jest tylko hobby :)))) i pozostanie tylko hobby ...ale jakie pieeeeeeeeekne :)))))))

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Nie pamiętam trochę dawno temu do czego go stroiłem czy tylko robiłem przegląd ale teraz to bez znaczenia , jeżeli ktoś coś sam wymieniał , to na pewno nie jest już GAT . Nie raz samo rozkręcenie w pewnych modelach może obniżyć jakość jeżeli nie skręci się tak samo .

Nie wiem jak u Ciebie ze słuchem , ale ja słyszę różnicę po wymianie jednego kondensatora nawet w mało ważnym miejscu nie kluczowym dla brzmienia .Co dopiero mówić o wymianie wszystkich. Według mnie to jest normalny cd7500 z wymienionymi kondensatorami ( plus ewentualnie jakieś moje poprawki),, jak gra nie ma zielonego pojęcia (może wyśmienicie ) na pewno nie tak samo tego jestem pewny .

No właśnie, kiedyś rozmawialiśmy jak wymiana jednego kondensatora (ważnego) rozjechała mi całą barwę w tym CD ... na tę znaną z "nowoczesnych elementów" (to było jeszcze w czasach kiedy eksperymentowałem i nie wiedziałem jak CCI ma się do pewnych kondensatorów).

Jak przeczytałem, to ręce mi opadły :).

Wypowiedź można interpretować w różny sposób, ale na pewno nie chodziło mi o żółć. Człowiek dzięki, któremu możemy o tym rozmawiać, pisać a przede wszystkim słuchać należy się szacunek.

Mirosław - i tak powinno być - też tak uważam i jeżeli źle zinterpretowałem wpis Twój i Rambo - przepraszam Was. Warto aby chociaż ten wątek na tle całości zachował szacunek wobec osób, którym tak wiele zawdzięczamy.

http://allegro.pl/niemiecki-kabel-glosnikowy-czysta-miedz-cu-2x1-5mm-i5254099372.html

Czy ktoś już testował ten przewodzik ?

U mnie zagrał najlepiej ze wszystkich jakie mam. Przewodów grundig oryginalnych nie mam niestety.Może ktoś porównał już.

Grundig High Fidelity

http://allegro.pl/niemiecki-kabel-glosnikowy-czysta-miedz-cu-2x1-5mm-i5254099372.html

Czy ktoś już testował ten przewodzik ?

U mnie zagrał najlepiej ze wszystkich jakie mam. Przewodów grundig oryginalnych nie mam niestety.Może ktoś porównał już.

Testowalem ten kabelek, bardzo przejrzysty, ostra góra przy grundig box 650 pro, szkoda bo bardzo dobrze brzmi.

Łączę tym kablem głosnikowym 850a prof. ze wzmacniaczami i sprawdza się bardzo dobrze. Mam dwie długości 2x4 i 2x5 m.

Obecnie za wzmacniacz robi r30 . Na początku wydawało mi się że muli ten r30 za bardzo i gra za ciepło ale dałem mu szansę . Faktycznie zaokrągla dzwięki ale można słuchać godzinami. Fajne talerze perkusyjne i gitarki elektryczne , naturalne brzmienie głosu ludzkiego . I to z radia. Natomiast w połaczeniu z cd róznie .Lepiej gra z dcd denon 800 niż cd35 grundiga.No i sa znaczne różnice pomiędzy wejściami cd i tape(din). Te drugie lepiej sprawdza się w przypadku złych nagrań.

Taki malutki ten r30 a potrafi ładnie zaśpiewać i czym głośniej tym lepiej. A ludzie kupują pianocrafty :-) Hehe

Grundig High Fidelity

Teraz jeszcze wrócę do konsol seria 2220 2240 500 600 650 , moim zdaniem są to urządzenia najbardziej transparentne w systemach Grundiga.

Czy podepniemy box 250,300, 400, 650pr ,850apr zawsze grają dobrze , czy podepniemy cd 7550, dp1100, dcd1100, cd 350,cd150, też grają dobrze , czy postawimy w małym pomieszczeniu na regale , czy dużym na postawach , też grają dobrze .

A dlaczego Box 500 już nie? :) U mnie grają co prawda z Studio 2020, ale poza tym, że Box300 i Box500 grają inaczej to nie powiedziałbym, że jedne z nich grają źle. Wydaje mi się, że 2x35W Studio 2020 są idealnie dopasowane do Box300. O ile dobrze pamiętam w katalogu chyba nawet polecają to zestawienie. Box 250, Box 300 i Box 500 to klasa 35W - jak znoszą 2x45W i 2x50W? Czy jest duża różnica jakości dźwięku w porównaniu np. Studio 2240 z Studio 2020? :)

Edytowane przez 4m

A co myślą nasi technicy i elektronicy z wątku grundigowego o amplitunerach saba serii 9xxx z tamtych lat ? Wpiszą się w klimaty grundiga ? Może ktoś wpinał te sabcie w system ? Wydają mi się neutralnie grającymi wzmacniaczami .

Grundig High Fidelity

Saba nie wpisuje się w grundigi, a 2020 pomimo że całkiem przyzwoicie się sprawuje gra gorzej od 2220 a 2040 gorzej od 2240 i nie tylko to moja opinia . Nawet mam wrażenie że to prawdopodobnie jedna z co najmniej 3 najlepszych konsoli a być może najlepsza .

A jak się ma brzmieniowo Studio 2240 do RTV 1040 i czy wszystkie 3 wersje 2240 grają tak samo? Studio na g6004 g6005, RTV na klasycznych 2955 3055. Dobrze obstawiam, że 2240 gra lepiej, a może to 2220 jest w tym kręgu najlepsze? Pytam, ale pewnie i tak posłucham prędzej czy później z ciekawości sam ;)

Studio 2240 i 2220a to samo tylko 2240 ma cztery końcówki nieco mniejsza moc i bardziej obciążone zasilanie. Dodatkowo ma dwa przedwzmacniacze więcej i quadro dekoder . Końcówka to projekt wspólny dla 2220a ,rpc 500,rpc600,rpc650, mają nie wlutowane dodatkowe kanały quadro jak ma 2240 ,ale miejsce jest . Tunery 2220a i 2240 są z amplikacji rtv1020 ukf i am,kw z rtv820.. Końcówka w rtv 1020 jest wzięta z wcześniejszych wzmacniaczy sv80 itp i należy się spodziewać podobnego dźwięku.

W 500,600 650 jest minimalnie inny przedwzmacniacz mcz , wzmacniacze gramofonowe takie same , końcówki takie same jak 2220a, radio innych projekt .

RPC 600 i 650 jest na pilota w tym 600 potencjometry na silnikach 650 dodatkowa płytka i elektronicznie. Najlepsze są wersje a

Zawsze są jakieś różnice pomiędzy tymi konsolami . Bez porównania nie będą przeszkadzać.

Grzegorz, czy próbowałeś wpinać swój system pod Arcama? Gram na Ja 220 GAD od paru lat + 1500 a prof , gra to dla mnie bardzo, ale to bardzo podobnie jak np. Arcam Alpha 7+ 1500a prof.,(albo ja jestem głuchy). Wiem że systemy kosztują, mogę wypożyczyć wzmaka Arcama, jeżeli to pomoże w dalszych doświadczeniach odsłuchowych. Gram niestety na gramofonach, a nie na CD. Może być problem. Aktualnie tylko Telefunken S500, po wielu, bardzo wielu doświadczeniach, (przerobiłem kilkadziesiąt gramofonów) gramofon "gwiazda", wśród budżetowców do 1000 zł. Tak uważam.

Oczywiście wkładka bardzo ważna, w tym systemie. A w zestawie gramofonowym bardzo, bardzo ważna. Ale to oddzielny problem.

Ale niestety kluczowy, i drogi.

Trochę to ale, ale, ale się .......

Witam,

To mój pierwszy post na audiostereo, czyle czoła, jestem pod wrażeniem kultury i wiedzy które tu prezentujecie.

Z ogromnym zaciekawieniem rozczytuję się w tym długim i mega wciągającym wątku poświęconym sprzętom hi-fi Grundig. Natrafiłem na niego przypadkowo, tj. poszukując niedrogich kolumn do swojego pierwszego prawdziwego systemu stereo. Obecnie słucham na sprzęcie o którym szkoda pisać, zatem jestem raczkującym miłośnikiem słuchania dobrze brzmiącej muzyki.

Za sprawą mistrza tematu Gregaudio i wielu innych użytkowników, którzy uchylają rąbka (a czas em więcej) swojej ogromnej wiedzy w temacie doboru systemu hi-fi o świetnym brzmieniu za rozsądną $, troszke podłapałem o jaki sprzęt się rozchodzi.

W związku że pewne zestawy już były podane, nachodzi mnie nieodparta myśl o skompletowaniu takiego zestawu.

Na poczatek zaglądam na olx i allegro, coś jest ale np. coś zmęczone: http://allegro.pl/grundig-box-850a-professional-markowe-kolumny-i5964284347.html albo dłubane:http://olx.pl/oferta/wzmacniacz-sanyo-ja-220-grundig-v-1700-odnowiony-CID99-IDcRPFB.html#323b6dc85b

co nie napawa optymizmem....Niemniej widząc raczej niedostępność lub cenę za którą można nabyć ten sprzęt, zaczynam zazdrościć tym co mają taki lub podobny zestaw. Choć troszkę strach gdy coś by się popsuło, skąd części najbardziej bo fachowcy są na tym forum.

Ale wiadomo co dobre to i kosztuje...

Ciut lepiej za granica. Niestety o ile powiedzmy wzmacniacz Sanyo JA-220 jest do kupienia powiedzmy tu:http://www.ebay.de/itm/221998097704?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Kolumny Grundig Box 850 Prof np. tu: http://www.ebay.de/itm/182006845061?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

To już proponowany odtwarzacz Grundig 7550 jest jak dla mnie drogi (za drogi?): http://www.ebay.de/itm/Grundig-Compact-Disc-CD-Player-CD-7550-CD7550-Audio-HiFi-Spieler-/262271715995?hash=item3d109cca9b:g:BtcAAOSwfZ1WYMfZ

A może szukać innego odtwarzacza cd? Przydałby się jeszcze tuner ale jakoś nie bardzo wyłapałem, jaki model szukać. Czy takie modele do zestawu jak z linków byłby rozsądne i da odpowiednie brzmienie jako fabryczne, czy zagra dopiero dobrze po odpowiedniej przeróbce/modyfikacji GAT?

Gram na Ja 220 GAD od paru lat + 1500 a prof , gra to dla mnie bardzo, ale to bardzo podobnie jak np. Arcam Alpha 7+ 1500a prof.

Gram niestety na gramofonach, a nie na CD. Może być problem.

Z gramofonami jest inaczej w ja 220 przedwzmacniacz nie jest jest wybitny , kiedyś podpinałem luxmana 100 jako tylko przedwzmacniacz gramofonowy z wyprowadzeniem na uniwersalne w ja 220 i było dużo lepiej . Po za tym gramofony nie mają tylu problemów co CD . CD trzeba pokombinować żeby grało jak gramofon . Natomiast gramofon trzeba pokombinować, żeby miało ekspresje jak cd . Tutaj kłaniają się wkładki i ich prawidłowe ustawienie . Słuchałem kiedyś arcama 7 z cd7 i merkury M1. Grało to w miarę nieźle , ale nie było tego co usłyszałem w grundigach w późniejszym czasie. Ja nie mam zbyt dużego doświadczenia ,z gramofonami ale kolega udowodnił mi że na gramofonie na samo rubach kolumnach głośniki korea i prosta zwrotnica z jakimś starym wzmacniaczu philipsa uzyskał super dźwięk . Natomiast z cd kicha nie dało się słuchać . Dużo lepiej grał jego pioneer a 400 z b&w dm601 . Testowane na płytach o limitowanym tłoczeniu .Mnie osobiście v1700 czy ja 220 nie zadowolił na gramofonie . Najbardziej mi pasują konsole o których pisałem razem z 850aprof .

Myślę żę jak sprawdzisz na cd coś z polecanych to pewnie przyjemniej będzie słuchać z ja 220 . Jeszcze jedna sprawa ja 220 najlepszy jest do 650aprof . Do 1500aprof korzystniejszy jest v7000 na podłodze . Co innego jest strojenie do cd a zupełnie co innego do gramofonu . O ile pamiętam nie stroiłem nikomu GAT do gramofonu przypomnij mi , dlatego oderwany wzmacniacz od docelowego systemu nie będzie optymalnie grał .Dodatkowo dopasowanie wkładki do danego systemu ma znaczący wpływ , oraz dopasowanie pojemności okablowania do wkładki i przedwzmacniacza . Jest bardzo dużo aspektów i problemów które są inne w gramofonach i cd i o głuchotę raczej nikogo nie posądzę :).

W związku że pewne zestawy już były podane, nachodzi mnie nieodparta myśl o skompletowaniu takiego zestawu.

Jeżeli finanse ograniczają i celujesz w te 850aprof ja 220 i np grundig cd 35 można zaczynać przygodę . Wszystkie urządzenia grundiga i polecane są na przyzwoitym poziomie oryginału . Jak miałeś do czynienia z innymi systemami to odczujesz że wlazłeś o kilka półek wyżej .

Oczywiście wkładka bardzo ważna, w tym systemie

Wkładka jeżeli ma podaną pojemność 250pf to pomiar pojemności na interkonekcie na końcu przy na cicz powinna być 250pf .

Stare gramofony często były wyposażane w wkładkę shura te mają 400pf i często kable były dostosowane do tej pojemności żeby zachować liniowość pasma . Wtedy pomiar wychodzi około 400pf . włożenie wkładki 250pf z kablem który daje 400pf podpięcie do przedwzmacniacza o wejściu 250pf zmieni charakterystykę pasma . Grundig w konsolach stosował pewien trick żeby nie wkładać długich kabli o właściwej pojemności ,żeby się nie plątał w obudowie . Zwiększał rezystancję wejściową przedwzmacniacza do 82 kohma , a nie 47k co wyrównywało pasmo . Pomierz sobie wyjście z gramofonu razem z kablem wyjściowym , kablami w ramieniu i wkładką .

Greg, ja z Sanyo używam preamp Black Cube Lehmana. W ramieniu Telefunkena wymieniłem przewody i interkonekt. I tak to sobie u mnie pogrywa. Arcam ma lepsze pre gramofonowe, to w Sanyo jest cienkie, niestety. Poluję na Arcama 10, tam jak się trafi były montowane dobre pre gramofonowe. Dobór wkładki to inna historia, "przerobiłem" ze 30, jak na razie najlepiej mi grają Ortofon 2M Blue i Shure M91 z oryginalna igłą. Kupiłem kiedyś za namową pewnego pana z serwisu warszawskiego Sumiko Pearl, straszna nędza odradzam wszystkim, muł bagienny. Myślę o MC ale tu już dużo większa kasa. A co do kolumn 1500a prof z Arcamem gra bardzo fajnie. Próbowałem kilku wzmacniaczy, i ten zestaw wypadł najlepiej. Miałem też 850, ale moim zdaniem były gorsze i je sprzedałem. 1500 ma dwa zestawy, jeden pod Sanyo drugi pod Arcama.

Czaiłem kilka razy 650 prof, ale ceny strasznie poszły w górę,

Pokazałem koledze audiofilowi co ma w domu wzmacniacz lampowy aplifona zdjęcia wnętrz wzmacniaczy sanyo , grundig i nordmende.Stwierdził że wyglądaja na liche preampy a nie wzmaki zintegrowane ;-) U mnie jeszcze nie słuchał jak to gra.

Odnalazłem sobie mój stary wątek na audiostereo o naprawie duala 1460 i wychodzi na to że w klimatach grundiga byłem już w 2007 roku ;-) Nawet greg cos tam skrobnął.Coś musiał grac dobrze ten wzmak skoro próbowałem go reanimować . Innych w tym marantz i yamaha jakie miałem wtedy pozbyłem się bez płaczu.

http://www.audiostereo.pl/dual-cv-1460-problemy_34704.html

Myślę o przetestowaniu denon pma serii 737 lub 757. Jak ktos miał i nie zgrał sięð z grundigiem niech napisze . Jesli nie to jestem chętny kupić i spróbować jako pierwszy z kolumnami grundig i starymi cedekami.

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

Nie ma w necie schematów zwrotnic do pasywnych prof

Pozostaje samemu pomierzyć zwłaszcza cewek i grubość druta w uzyskaniu parametrów w rezystancji i indukcyjności, bo grundig podaje, tylko symbole katalogowe. Pojemność można odczytać i typ kondensatora

To praca dla kogoś zdeterminowanego bo nikt nie podaje tych parametrów

Mnie to figa obchodzi bo głośniki za te pieniądze z taką jakością szkoda robić samemu ,bo nie ma szans zrobić lepiej od oryginału .

Nie ma w necie schematów zwrotnic do pasywnych prof

Pozostaje samemu pomierzyć zwłaszcza cewek i grubość druta w uzyskaniu parametrów w rezystancji i indukcyjności, bo grundig podaje, tylko symbole katalogowe. Pojemność można odczytać i typ kondensatora

To praca dla kogoś zdeterminowanego bo nikt nie podaje tych parametrów

Mnie to figa obchodzi bo głośniki za te pieniądze z taką jakością szkoda robić samemu ,bo nie ma szans zrobić lepiej od oryginału .

Masz rację- żeby zrobić niegorzej grający głośnik trzebaby wydać sporo.

Chyba najprościej ( ale niekoniecznie lepiej ) byłoby klonować BBC ls5/3.

Mnie interesuje raczej to, czy wszystkie kolumny Grundiga z tamtych lat były budowane wg tego samego schematu ( drugi rząd, wysokotonowy w przeciwfazie).

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.