Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Klubowiczów

Chciałbym poradzić się Was w kwestii ustawienia sprzętu, Kolumny bezpośrednio na komodach, wysokość nie do zmiany :), dłuższa ściana ok 3m, miejsce odsłuchu ok 2m. Za kolumnami panele tłumiące 50x50 z Atacamy. Na podłodze dywan.Czy coś można jeszcze poprawić w ustawieniu?

post-30168-0-80745900-1453219995_thumb.jpg

post-30168-0-78080500-1453220088_thumb.jpg

Edytowane przez Oktawus

Witam Klubowiczów

Chciałbym poradzić się Was w kwestii ustawienia sprzętu, Kolumny bezpośrednio na komodach, wysokość nie do zmiany :), dłuższa ściana ok 3m, miejsce odsłuchu ok 2m. Za kolumnami panele tłumiące 50x50 z Atacamy. Na podłodze dywan.Czy coś można jeszcze poprawić w ustawieniu?

. Kolumny to boxy 500

Wyglądają na 550 maskownica mechata. Box 500 metalowa .Może zamienione. Na oko wydaje się że za wysoko głośniki 50-55cm regał optymalny. Jak nie do zmiany taka musi być bas będzie słabszy. Trzeba wysoko siadać lub pod tył kolumny podłożyć coś z 2 cm żeby oś skierowała się na uszy. Zmniejszą się przesunięcia fazowe. Za punktem odsłuchu dobre wytłumienie kanapa i na ścianie jakiś panel zasłona itp. Na oknie czy grubsze zasłony tym lepiej zwłaszcza po rogach.

Tuner postawiłbym tam gdzie cd sony który bym wymienił na coś do tego systemu. Tuner wrażliwy na drgania lepiej będzie mu na na dole

Wyglądają na 550 maskownica mechata. Box 500 metalowa .Może zamienione. Na oko wydaje się że za wysoko głośniki 50-55cm regał optymalny. Jak nie do zmiany taka musi być bas będzie słabszy. Trzeba wysoko siadać lub pod tył kolumny podłożyć coś z 2 cm żeby oś skierowała się na uszy. Zmniejszą się przesunięcia fazowe. Za punktem odsłuchu dobre wytłumienie kanapa i na ścianie jakiś panel zasłona itp. Na oknie czy grubsze zasłony tym lepiej zwłaszcza po rogach.

Tuner postawiłbym tam gdzie cd sony który bym wymienił na coś do tego systemu. Tuner wrażliwy na drgania lepiej będzie mu na na dole

Maskownice faktycznie zamienione:). Naprzeciwko sprzętu sofa 3 os, na ścianie coś takiego ( ale nie to:) ) http://ale-fotoobrazy.pl/162866-large_default/kicia-na-hamaku-100x70cm-obraz-na-%C5%9Bcian%C4%99.jpg.Nie bardzo mam możliwość z zasłonami. Może w rogi jakieś pułapki basowe? ( w lewym rogu stoi duża szafa wzdłuż bocznej sciany, prawy róg jest pusty.Co byłoby optymalne do podłożenia pod kolumny?Dzięki Greg za info.

Walec z modeliny lub blu teck lub kilka opakowań po płytach dla próby

Pokombinuję:) z tymi podkładkami. A tunerek "zrzucę" na dół. Dziękuję :)

Jak oceniacie denon dcd800 wpięty w oryginale we wzmaki grundiga plus kolumny

grundiga. Moim zdaniem bardziej dynamiczny dzwięk od np cd 35. Ale czegoś brakuje co jest w dżwięku grundiga cd 35. Denon jest jakby przygaszony . Gra sobie jest ok ale coś uciekło.

Grundig High Fidelity

Dawno go nie słuchałem, bo wyraźnie odstaje od dobrego poziomu. Pierwsze co mi się rzuciło w ucho to mało dynamiczna gra z płytkim i rozmytym basem. W rocku była po prostu tragedia. Przesłuchałem trochę płyt z różnymi wzmacniaczami, kolumnami, ale nie było specjalnie dobrze, więc na jego miejsce podłączyłem Grundig 7550 i jakoś odechciało mi się wracać do tego Denona :) Fabrycznie kicha, za to oidp reart ma go w systemie GAT i bardzo go chwalił.

Jak oceniacie denon dcd800 wpięty w oryginale we wzmaki grundiga plus kolumny

grundiga. Moim zdaniem bardziej dynamiczny dzwięk od np cd 35. Ale czegoś brakuje co jest w dżwięku grundiga cd 35. Denon jest jakby przygaszony . Gra sobie jest ok ale coś uciekło.

Nie w każdym systemie każde cd będzie dobre . Większość z nich trzeba poprawiać i stroić , ale wszystkie nadają się do tego celu , bo miałem je na warsztacie i w odsłuchach .

Jedyne cd które można zostawić " prawie oryginale " to Toshiba xr-z90 philips cd10 wersja 1 , grundig cd 7500 wersja .1 marantz cd54, technics slp7, Marantz cd94 MKII. uher x2 , kenwod dp1100B,

( wymagają przeglądu i paru poprawek , ale bez dodawania wymiany elementów.. Trzeba umiejętnie dobrać typ wzmacniacza i dostroić go do optymalnie dobranych głośników oraz okablowania.. Zmiana w takim zestrojonym systemie jednego elementu na inny polecany powoduje spadek jakości .

Denon dcd 1700 1100 1000,900,800 wymagają większych zmian w dostrojeniu , są dedykowane tylko pod system strojony. , Zmiana jednego elementu systemu wymusza przestrojenie cd denona..

Dawno go nie słuchałem, bo wyraźnie odstaje od dobrego poziomu. Pierwsze co mi się rzuciło w ucho to mało dynamiczna gra z płytkim i rozmytym basem. W rocku była po prostu tragedia. Przesłuchałem trochę płyt z różnymi wzmacniaczami, kolumnami, ale nie było specjalnie dobrze, więc na jego miejsce podłączyłem Grundig 7550 i jakoś odechciało mi się wracać do tego Denona :) Fabrycznie kicha, za to oidp reart ma go w systemie GAT i bardzo go chwalił.

U każdego jak widać gra inaczej :-). U mnie w połaczeniu z v7000 i box 850a prof gra dynamicznie własnie rocka w tym np slayer. bas całkiem ok .Brakuje soku w gitarach tylko. Za to bardzo dobrze wypadają elementy perkusyjne . czyli naprawdę naturalna ( moim zdaniem)barwa bębnów , tamburynów , marakasy itp.Wokal nie za bardzo przejmujący i tak jak z cd35 wsłuchuję się w głos wokalisty tak w dcd800 w resztę .

Pochwale także przy okazji tuner t35 który to jest bardzo dobry,gra ciepło i przestrzennie( moim zdaniem).

Grundig High Fidelity

Dlatego nie formułuje twierdzeń że ten czy ten cd , czy wzmacniacz jest najlepszy. Pisze tylko w jakim systemie się lepiej spisuje bo w innych gra gorzej i trudniej stroić. Dlatego grupy rekomendowane. System decyduję który cd będzie grał dobrze , a który nie. Dlatego jedna osoba napisze że ten mu się najbardziej podoba , a druga osoba że inny a to dlatego że mają inne systemy i okablowanie. Miałem je wszystkie i więcej, więc nie jest moja opinia na bazie argumentu wydaję mi się czy prawdopodobnie itp.Wszystkie kupiłem często dwa jednego modelu i były przesłuchiwane w systemach grundiga i nie tylko. Trwało to dziesięć lat bo nie można na takiej roboty zrobić w kilka lat. Teraz powstaje lista wzmacniaczy i tez potrwa to pewnie jeszcze kilka lat . Jest już mała lista polecanych ale będzie większa temat rozwojowy .

Ten z aukcji nie czyta podobno. Taka dostałem odpowiedź.od sprzedawcy.

Na dzisiaj nie inwestuję już w elektronikę ale w płyty CD :-) Na razie...

Grundig High Fidelity

kupiłem kiedyś HPFL polecany przez Massimo w białej otulinie i co? Tak zwana kupa - "nie gra" ;-(

Cena nie jest powalająca więc może trafisz w 10-tkę?

Kabel we wzmacniaczach Grundiga musi działać jak cewka.

Ważny jest parametr ilość skrętów/mb.

Długość kabla nie może być mniejsza niż 3 mtery.

Edytowane przez jurek

Potwierdzam, że Denon DCD 800 w moim systemie GAT nr 2 gra rewelacyjnie na moje ucho i nic mu nie brakuje (mam na myśli oczywiście cały system). Być może, jak piszecie - DCD800 solo w niedobranym systemie szału nie robi ale w systemie Grega "wszystko gra". Choć jednocześnie muszę się zgodzić z obserwacją mzawka, że na systemie GAT nr 1 (7550+JA220+650prof) genialnie brzmią zwłaszcza/szczególnie wokale (zwłaszcza panie i panowie z chrypką czy charakterystyczną fakturą głosu !) natomiast na systemie GAT nr 2 (DenonDCD800+v7000+850prof) fenomenalnie brzmią instrumenty akustyczne a zwłaszcza perkusjonalia wszelkiej maści. Po prostu jak słucham jazzowych małych składów - klękajcie narody. Perlistość, wybrzmienia, high-haty mniodzio. Stąd nawet w takiej ekstra-klasie tuningu jak GAT jest wg mnie pewna "specjalizacja" zależna od klocków użytych do skonfigurowania całego systemu.

Jak to się dzieje? W szczegółach nie wiem - obawiam się że tylko Greg wie ;-)

Przykładem są np kolumny 850prof w porównaniu z 650prof. Wg mojego ucha 650tki są niebywale transparentne wręcz do bólu - gdyby nadać im skalę dajmy na to transparentność 10 to 850tki mają transparentność 6-7 i aby uzyskać w całym systemie porównywalny efekt trzeba na pozostałych elementach toru CD, wzmacniacz, kable - podciągnąć transparentność do poziomu 10 czy choćby 9. Generalnie 850tki uśredniają, zaokrąglają dźwięk wygładzając jakby obraz akustyczny muzycznej akcji. Powoduje to podciągnięcie w górę kiepskich czy hałaśliwych nagrań - usuwają ich natarczywości pod pewną kołderkę. Natomiast 650tki podają ją do bólu "mówią tak jak jest" niczym Max Kolonko ;-)

i to by było na tyle ... zeznałem jak jest w kwestii moich GATów ;-) i pewnie dlatego nie ma jednego najlepszego CDka, wzmacniacza czy kolumn - dopiero SYSTEM sprawia że możemy ocenić nie pojedynczy klocek ale całość. To zresztą jest logiczne bo nikt nie słucha samego CDka czy samego wzmacniacza lub kolumn ale ZAWSZE słuchamy go w jakimś SYSTEMIE. Niemniej są pewne kryteria, wynikające wg mnie głównie z osłuchania, które pozwalają nam od razu na zasadzie WOW usłyszeć że w danym klocku jest potencjał,że ma w sobie coś co nas poruszyło, że się odróżnia od peletonu cedeków czy kolumn i uciekł od średniaków mocno do przodu. I zaczyna się kombinowanie w jakiej konfiguracji zagrałby najlepiej.

To wszystko co powyżej sprawia, że moim zdaniem największe możliwości skonfigurowania bdb grającego systemu mają ludzie dysponujący pewnym zapasem / zapleczem różnych kolumn, wzmacniaczy itp i to sprzętu vintage. Ceny pozwalają na zgromadzenie pewnych zapasów i późniejsze dopasowywanie. W przypadku nowego sprzętu ceny powodują ograniczenie i ludzie dziesiątkami lat ciągle coś poprawiają i zmieniają i dopasowują ale efekt ich ciągle nie taki ;-)

ponadto poszczególni dilerzy audio nie są zainteresowani dopasowywaniem klocków aby uzyskać najlepszy efekt dźwiękowy tylko szybkim efektem sprzedażowym ... "se la wi" ...

co więcej jeden diler dysponuje klockami zaledwie kilku marek a nawet w obrębie jednaj marki ciężko znaleźć klocki dopasowane ...

marzy mi się ministerstwo dźwięku w którym można by mieć na magazynie wszystkie marki sprzętu vintage i nowoczesnego i je sobie po prostu dopasowywać, odsłuchiwać i publikować pro publico bono wyniki badań. Chętnie bym pracował dożywotnio w takim laboratorium / magazynie ;-)

Grzegorz sam sobie założył jednoosobowo własne laboratorium i Ministerstwo GAT i jak Minister ogłasza swoje wynik badań czego mu osobiście bardzo zazdroszczę - "Szapo ba" czyli czapki z głów Grzegorz - pozdrowienia dla Pana Ministra !

czekam na kolejne odkrycia i publikacje - Twoje Ministerstwo jest unikalne w Europie a może nawet w świecie !

650tki są niebywale transparentne

Dlatego wieeelką frajdę sprawia żonglowanie "klockami" towarzyszącymi 650tkom-słychać każdą zmianę. Edytowane przez radzik1980

Na kolumnach 850a prof w systemie także słychać każdą zmianę co mogę potwierdzić chyba już ponad dwuletnim słuchaniem muzyki za ich pomocą.

Wracając do dcd 800 denon to jeszcze go posłucham dłużej. Nie jest to zły cedek . Gra naturalnym dźwiękiem (z lekkim cyfrowym nalotem) zbliżonym do odtwarzania winyli. Nie zadziwia , nie ma wodotrysków. I faktycznie bębenki i różne popierdółki metalowe są fajne. Tylko jak to pisał greg jeszcze trzeba zdjąć mały kocyk ;-)

Cd35 grundig to lepszy wokal ale brak tej gestośći i mocy co jest w dcd800.Metalowe instrumenty lekko ozłocone i niby przyjemniejsze ale nie wiem czy bliższe prawdziwym dzwiękom niz z denona.

A philips cd 150 który mam gra jak popsuty przy tych dwóch.

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

Posiadam Philips CD 151 i muszę powiedzieć że w systemie grundiga spisuje się bardzo dobrze, Jak dotąd najlepszy odtwarzacz jaki słyszałem jeśli chodzi o barwę i wokal. Co do odtwarzaczy denona obecnie posiadam dcd 1000 faktycznie lepiej odzwierciedla instrumenty jest dokładniejszy, bardziej szczegółowy. Być może że ten philips cd 150 ma wyschnięte kondensatory lub po prostu nie lubi się z grundig V7000, Można spróbować sanyo ja220 bardzo dobry wzmacniacz taki nie pozorny a tak wielki dźwiękowo.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.