Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Grundig Klub
IGNORED

Klub Miłośników Starych Grundigów

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki.

A jakieś sugestie co do CD?

W sprawie doboru CD trzeba kierowac się wskazówkami Grega.

Od siebie dorzucam- stare NAIMy na TDA1541.

Osobiście używam samorobotnego NOS DACa na PCM56 z nowoczesnym odbiornikiem WM8804.

Denon dcd 800 i 900 ma kss sony lub Onkyo 530 ten sam dostępny laser . Naim cd2 na cdm 9 Może opracuje cd na laserze cdm 12 ,ale trzeba w nich więcej grzebać bo kompatybilność fabryczna znacznie odstaje od wyżej wymienionych . Nie wiem jak z r35 wszystko zależy od kolumn okablowania i cd . Różnice na wersjach systemów fabrycznych są duże . Uniwersalność nie istnieje i jeżeli chcemy wysokiej jakości wszystko musi być precyzyjnie zestrojone. To tak jak z gitarą ma pięć strun , Cztery idealnie zestrojone a jedna nie i efekt końcowy łatwo sobie wyobrazić. Gitara nie gra i nic jej nie pomoże nawet jak będzie najdroższa i najlepszej firmy.. Nieważne że cztery struny są idealne .zestrojone Ta piąta zepsuje wszystko . Tak samo jest z systemem piszę to od wielu lat wystarczy sprawdzić wpisy .

Pierwsza struna to cd,

drugą jest interkonenkt,

trzecią wzmacniacz,

czwartą kabel głośnikowy,

piątą struną głośniki.

Plus do tego pokój i ustawienie .

Żeby grało wszystko musi stroić i gitara gra

Wystarczająco obrazowo przedstawiłem problem :)

Z drogich jeszcze Meridian 588 i Marantz cd7 spełnia kryteria dopasowania nie pisze duzo o drogich bo mało kto chce wydać takie pieniądze na cd .

Edytowane przez gregaudio

sl1000 to podłogowy odpowiednik box300 poziom bardzo podobny. lecz inne możliwości ustawienia. Potrzeba trochę więcej miejsca na ustawienie i też w małym pomieszczeniu.. W stosunku do 650 będą miały szczuplejszy bas.Reszta pasma na wysokim poziomie podobnym do 650 i 300

Dopisuję się do klubu miłośników starych gratów firmy grundig.

Wpadły mi w ręce miniaturowe kolumienki min box 230.No i zaczarowały mnie te głośniczki.

Śliczne muzykalne brzmienie .Piękna barwa .Jest bas i jest stopa perkusji.Cholera taki mały a potrafi.Wymiary ścianki przedniej ścianki to 20 x 11 cm.Grają obecnie z telefunken opus 2650 na zmianę z saba telewatt tr 60.

Do malutkiego pokoju lub sypialni jak znalazł do pościelowego grania.

Grundig High Fidelity

BOX320 są dobre i ważne , ale nie na poziomie BOX 300 czy BOX 350. Tutaj te drugie wyznaczają referencję z tego rozmiaru ..

BOX320 są dobre i ważne , ale nie na poziomie BOX 300 czy BOX 350. Tutaj te drugie wyznaczają referencję z tego rozmiaru ..

Bardzo ciekawe.Te maluchy mnie tak pozytywnie zaskoczyły że poszukam pozostałych maleństw.

Ze wzmacniaczem lampowym wymiatają .Oczywiście jak na swoje minimalne wymiary.Bo jak na kolumienki hifi są w rozmiarze mikro.Najlepiej grają rozstawiono dosyć szeroko.

Edytowane przez mzawek

Grundig High Fidelity

Nie chcę być natrętny, ale spytam jeszcze raz. Czy miał ktoś możliwość porównywać grundig box 300 i 400? Jakie są pomiędzy nimi różnice?

Jedne i drugie sa dobre wszystko zależy od pomieszczenia i systemu . 300 do bardzo małych pomieszczeń i trzeba mieć świadomość o pewnych ograniczeniach zejścia basu .Box 400 tez regałowe większe możliwości basowe ale też minimalne gorsza średnica . Sumą pozytywnych cech tych modeli jest box650prof czyli bas nawet ciut lepszy od 400 i srednica na poziomie 300.

Dalej testuję maluteńkie box320.Czym więcej ich słucham tym bardziej je lubię.One naprawdę znikają w pokoju.Zapewne dzięki swoim mini rozmiarom ;-) Dźwięk pojawia się do 1,5 metra w boczek.Super stereo i przestrzeń.Postawiłem je na półkach i słucham muzy.Miałem braun ls 420 też mini .Te grundig chyba sa jednak lepsze a do tego sporo mniejsze.Ale to jeszcze do zbadania.Tak jak pozostałe maluchy od grundiga.Ja uwielbiam takie małe kolumienki bo nie muszę ich oglądać a muzyki słucham dla relaksu raczej w tle.Odsłuchów audiofilskich nie przeprowadzam .Cholera ,naprawdę nie doceniałem tej firmy.

Grundig High Fidelity

dziękuję za odpowiedź.

Ciągle jestem w trakcie odnawiania obudowy w box 650 prof. Po ściągnięciu okleiny z obudowy, pozostał na skrzynkach klej z okleiny? WIe ktoś może jak się tego pozbyć przed nałożeniem podkładu? Jest jakiś uniwersalny rozpuszczalnik do takich klejów do oklein?

Ja bym tego kleju nie ruszał, ale tylko jeśli powierzchnia jest równa i gładka. Oklejałem kiedyś Telefunkeny. Okleina po prostu "odpadła", pewnie ze starości. Pozostały na kolumnach przezroczysty klej był gładki jak lustro, więc bezpośrednio nakleiłem drewnopodobną okleinę. Efekt mnie zaskoczył, bo spodziewałem się nierówności (każdy pyłek, drobinka kurzu, piasku pod okleiną od razu paskudzi robotę), ale udało się.

Ja bym tego kleju nie ruszał, ale tylko jeśli powierzchnia jest równa i gładka. Oklejałem kiedyś Telefunkeny. Okleina po prostu "odpadła", pewnie ze starości. Pozostały na kolumnach przezroczysty klej był gładki jak lustro, więc bezpośrednio nakleiłem drewnopodobną okleinę. Efekt mnie zaskoczył, bo spodziewałem się nierówności (każdy pyłek, drobinka kurzu, piasku pod okleiną od razu paskudzi robotę), ale udało się.

Problem w tym że ja zamierzam te kolumny malować (farbą z utwardzaczem) okleina jakoś mnie nie przekonuje. Dlatego myślę że lepiej ściągnąć ten klej mimo że faktycznie źle to nie wygląda (jest gładki i przeźroczysty.

Szukasz sobie roboty. Żeby to pomalować powierzchnia musi być odpowiednio przygotowana. Na pewno będziesz musiał tego kleju się pozbyć, a powierzchnię idealnie wyrównać i malować kilka razy cienką warstwą.

Za 5-10 zł kupisz samoprzylepną okleinę w dowolnym wydaniu - mat, połysk, drewno, pełny kolor. Oklejasz i po sprawie

Edytowane przez konradskala

Szukasz sobie roboty. Żeby to pomalować powierzchnia musi być odpowiednio przygotowana. Na pewno będziesz musiał tego kleju się pozbyć, a powierzchnię idealnie wyrównać i malować kilka razy cienką warstwą.

Za 5-10 zł kupisz samoprzylepną okleinę w dowolnym wydaniu - mat, połysk, drewno, pełny kolor. Oklejasz i po sprawie

Ale jak dokłądnie okleić te cieniutkie, zaokrąglone powierzchnie od frontu. To jest powód dla którego zdecydowałem się na malowanie.

Jeśli są bardzo zniszczone to faktycznie pozostaje tylko malowanie.

Ale jak ich stan jest w miarę OK, to zostaw je w spokoju i dobierz pasująca okleinę.

Oklejając Telefunkeny nie miałem kłopotu z tą obwódką - tam jej nie ma

post-14987-0-06214800-1391261611_thumb.jpg

Witam

Kupiłem dziś na pchlim targu Kolumny Grundig Hi Fi box 500,niestety ktoś zamienił grundikowskie głośniki wysokotonowe na jakieś tonsile.

Wie ktoś może jakie głośniki wysokotonowe są w tych kolumnach ?

Witam

Kupiłem dziś na pchlim targu Kolumny Grundig Hi Fi box 500,niestety ktoś zamienił grundikowskie głośniki wysokotonowe na jakieś tonsile.

Wie ktoś może jakie głośniki wysokotonowe są w tych kolumnach ?

Dokładnie te: http://allegro.pl/glosnik-grundig-wysokotonowy-jak-nowy-3-cm-i3926253884.html

Bardzo dziękuje za link,tylko szkoda że jedna sztuka,jak tylko ktoś będzie miał na sprzedaż komplet pisać do mnie.

Panowie!

Zakochałem się w tych Grundig boxach 500,powiem szczerze że firma grundig kojarzyła mi się z tandetą i plastykowymi radyjkami a tu szok,te kolumny to po prostu cudo,niesamowita barwa i przestrzeni muzyczna

,bas miękki,soczysty,nie dudniący,już nie mogę się doczekać wymiany na oryginalne wysokotonowce.

Użytkuje ktoś te kolumny ? jaki wzmacniacz polecacie do nich,i co sądzicie o diorze cd 502 jak napędzie do zestawu?

Dołączam do klubu grundigów z przyjemnością !!

Edytowane przez Harkumi

Ale mi wstyd panowie,miałem tego sanyo ja 220 parę lat temu,w sumie mój 1 wzmacniacza ale go sprzedałem bo stwierdziłem że...słabo gra,pewnie dlatego że nie miałem dobrych kolumn i cd.

teraz to bym go w życiu nie sprzedał.

Czy ktoś się pokusi o szersze porównanie kilku głośników Grundiga z ich złotych lat?

Jest na rynku wtórnym sporo perełek i warto byłoby moc się czymś kierować w poszukiwaniach.

To, że najbardziej polecane są 650prof to wiem. Ale czy ktoś napisze o ich brzmieniu coś więcej?

Jak np. zagrają 850 i 1500a? Jaki rodzaj dźwięku to jest? Interesuje mnie zwłaszcza 1500a, mam takie na oku i byłbym wdzięczny za kilka słów na temat tego czego moje uszy mogą się spodziewać :)

Czy ktoś próbował zestawić je ze współczesnym sprzętem np. naimem czy densenem? Jakieś dywagacje na temat takiego sonicznego mariażu?

Pozdrawiam

RaD

Bardzo dziękuje za link,tylko szkoda że jedna sztuka,jak tylko ktoś będzie miał na sprzedaż komplet pisać do mnie.

Nie będzie łatwo zdobyć tylko same głośniki. Akuratnie te stare okrągłe rzadko występują na aukcjach. Bywaja na niemieckim ebayu, ale cena z przesyłką skutecznie odstrasza.

Możesz kupić ten jeden, a drugi adoptować z tej kolumny http://tablica.pl/oferta/glosnik-grundig-box-416-CID751-ID4ukOZ.html#73f9f850ba

Tu masz rozebrane zdjęcia box 416 - powinien pasować: http://www.stef.free.fr/hifi/pages/GrundigHifiBox416a.html

Albo się trochę potargować cenę i kupić http://allegro.pl/cenione-kolumny-grundig-box-450-i3942443738.html

P.S. Przypomniało mi się, że kiedyś miałem Grundig Audioprisma i tam też były te wysokotonowce:

post-14987-0-22400000-1391459691_thumb.jpg

Edytowane przez konradskala

Nie będzie łatwo zdobyć tylko same głośniki. Akuratnie te stare okrągłe rzadko występują na aukcjach. Bywaja na niemieckim ebayu, ale cena z przesyłką skutecznie odstrasza.

Możesz kupić ten jeden, a drugi adoptować z tej kolumny http://tablica.pl/oferta/glosnik-grundig-box-416-CID751-ID4ukOZ.html#73f9f850ba

Tu masz rozebrane zdjęcia box 416 - powinien pasować: http://www.stef.free.fr/hifi/pages/GrundigHifiBox416a.html

Albo się trochę potargować cenę i kupić http://allegro.pl/cenione-kolumny-grundig-box-450-i3942443738.html

P.S. Przypomniało mi się, że kiedyś miałem Grundig Audioprisma i tam też były te wysokotonowce:

No właśnie ciężko jest dostać,na ebay nie patrzę nawet bo tam wariaci to za sztukę wołają po 200 zł,ale bardzo mi pomogłeś tym linkiem bo teraz będę miał komplet,te gwizdki tonsila niszczą cała atmosferę :/,może uda się zmieści w 100 zł.

Edytowane przez Harkumi

Same kolumny nie grają samoistnie każde z nich wymagają odpowiedniego systemu i okablowania i strojenie elektroniki dopełnia dźwięk. Na przykład do zestawu 7550i v7000 kable kolumnowe w każdym i kładzie są inne i innej długości do 650 prof, 850a prof i 1500 a prof Żeby uzyskać najlepszy transparentny dźwięk trzeba wszystko dobrać . Oczywiście średnia jest niezła, ale nie dorównuje właściwej konfiguracji strojenia . Stosowanie bezkrytyczne polecanych kabli nie daje najlepszych efektów . Strojenie elektroniki tez jest inne do uzyskania maksymalnego dopasowania. Nie zdajecie sobie sprawy jak małe zmiany powodują duże zmiany w dźwięku . Podam dwa przykłady Pierwszy strojony Cambridge cd 2 do ja 220 i kolumn 1500 lub 850 nie pamiętam. różnica 20 cm w kolumnowym powodowało degradację dla mnie nie do przyjęcia. Drugi przykład grundig 9009 robiony bardzo długo i wyszła pewna pajęczynka elementów . Dźwięk super potem skrócenie ścieżki i wlutowanie elementów po najkrótszych możliwych drogach i dupa , Wszystko co zachwycało odjechało, Musiałem wrócić do pierwowzoru długich połączeń ala pajęczynki i efekt lepszy od cd 7 Marantza . System jest nierozłączny jako instrument .Jedno urządzenie i rozważanie samego wzacniacza czy kolumn nie ma sensu. To cały system decyduje co słyszymy .

Dzisiaj wytargałem z piwnicy stary amplituner saba 9240 .Zapomniałem zupełnie o tym gracie.Niezłe połączenie z mini box 320.Przyjemne ,łagodne granie z fajną przestrzenią.

Ale najfajniej te mini grundigi współpracują ze starym jak świat tranzystorowym telefunken opus 2650.Chyba nawet lepiej niz z lampowym wzmakiem saba tr60.

Wyczytałem w necie że do zwrotnic warto zaglądać bo zdarzają sie elementy różnych producentów i kondy nie trzymają pojemności,Nie wiem jakich serii kolumn się to tyczy.

Grundig High Fidelity

A pro po różnych cudów z piwnic,niedawno wygrzebałem swoje stare kolumny do regeneracji jednak ciężko mi cokolwiek znaleźć na ich temat.

załączę fotki,może panowie mi coś pomogą,czy jest wogule sens je naprawiać i jak się ma ta firma do grundigów.

post-44826-0-50289600-1391611381_thumb.jpg

post-44826-0-93712300-1391611386_thumb.jpg

post-44826-0-41937600-1391611392_thumb.jpg

A pro po różnych cudów z piwnic,niedawno wygrzebałem swoje stare kolumny do regeneracji jednak ciężko mi cokolwiek znaleźć na ich temat.

załączę fotki,może panowie mi coś pomogą,czy jest wogule sens je naprawiać i jak się ma ta firma do grundigów.

skoro chcesz je naprawiać rozumiem że są zepsute?

Harkumi - zadaj sobie proszę kilka pytań:

co to znaczy zepsute? zepsute głośniki? zwrotnica? uszczerbiona obudowa?

gdyby tylko obudowa - to czy ich słuchałeś? z jakim wzmacniaczem i resztą toru?

po co masz szukać nieokreślone "coś" w necie na ich temat?

jak inni napiszą że są super - przeczytasz - to uwierzysz? a jak napiszą że są do niczego to też uwierzysz i wyrzucisz przez okno? jakie znaczenie ma to co ktoś pisze jeżeli sam ich nie posłuchasz ?

A cyferki na ich temat - co ci powiedzą? Czy z cyferek dowiesz się jak brzmi wokal Elli Fitzgerald w duecie z Louisem Armstrongiem w ich bajecznej sesji nagraniowej?

A jak się mają do Grundigów? Może ktoś wie bo posłuchał jednych i drugich w tym samym systemie ale wątpię ;-)

Nawet jakby źle brzmiały w systemie Grundiga może się okazać że w innym systemie zabrzmią bardzo dobrze albo dobrze czy dość dobrze.

Mam wrażenie że nie czytasz tego co piszą inni ... poczytaj dokładnie ten wątek od początku najlepiej - a zwłaszcza to co Greg pisze o całym systemie powyżej - same kolumny NIE GRAJĄ ;-)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.