Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kosztowałem:

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ogólnie polecam wielbicielom portera, chociaż ja do nich nie należę

- samson z tego browaru

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - polecam zdecydownie po Polskich piwach warto sobie przepłukać usta czymś co ma trochę smaku

- oettinger hefewaisbier (żółta puszka) - polecam za cenę poniżej 3PLN jest to naprawdę dobre piwo przeniczne

- oettinger pils (srebrna puszka) - również polecam, cena troszę wyższa od pszeniczniaka z tego browaru, ale również poniżej 3 PLN w Carrefour i nadal lepsze od Polskich popularnych piw, ogólnie troszkę za lekkie, ale goryczkę nadal się czuje

Dzisiaj do kolacji Żywiec i Calsberg z Żabki, z dwojga złego zdecydowanie Żywiec. Co się z tym Calsbergiem porobiło, jak wchodził na polski rynek to było całkiem dobre piwo, a teraz to jakieś popłuczyny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Pełna rekomendacja.

Podpalane, lekko kawowe, mocna goryczka, sztywna piana........ehhh szkoda gadać, trzeba spróbować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 7 miesięcy później...

Kto się zapisuje? Jakie Wam smakuje?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo dobrym piwem nie wiem czy znanym w calej Polsce jest Perla Chmielowa -Browary Lubelskie dawno nie pilem.

Mniam.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

bocznicy już czas???

panowie. jest piękny wątek piwny, może warto go ożywić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odświeżam temat, bo w zakładce kluby powstał swieży wątek o piwach, więc po co powielać, co słusznie zauważył broy. Piwo piję praktycznie codziennie od 15 lat, więc trochę się tego wprowadziło;) Gusta są różne, moje upodobania też się zmieniały ale od pewnego czasu to się wyklarowało.

1. Przede wszystkim unikam tanich wynalazków w promocyjnej cenie w Biedronkach itp. sklepach. Nazwy tych piw mówią same za siebie: Megawatt, Pilsener, nie mylić z Pilsnerem (litrowy i o zgrozo w plastikowej butelce), 10% itd. To typowe mózgotrzepy - wypić aby zaszumiało. Doznania smakowe zdecydowanie negatywne. Śmierdzą tanim spirytem.

2. Mocne piwa piję tylko od czasu do czasu. Raczej unikam mocnych piw jasnych. Jeżeli mocne piwo to porter. Za jasnym Żywcem nie przepadam, ale ich porter faktycznie trzyma jakość i mi odpowiada. Fajna sprawa w zimowy wieczór do kompa. Ale jedno, góra dwa i spać;) Chociaż kiedyś w którejś z knajp na poznańskiej Starówce... W lecie zdecydowanie za ciężkie. Chociaż gdy się je porówna z EKU 28 (nazwa tego piwa oddaje zawartość ekstraktu) to żywiecki porter jest lekki jak mój portfel w tym tygodniu.

3. A co w lecie? Niestety polskie browarnictwo hołduje dość mocnym jasnym piwom, 5,5-6,2% to norma. Może to pozostałość z lat komuny, kiedy trzeba było otumanić tłuszczę? Dlatego w sklepie prawie zawsze spoglądam na półkę z czeskimi i słowackimi browarami. 3,8%-4,5% to norma. Mocniejsze piwa z tych krajów są zazwyczaj nazywane specjalnymi. Mimo stosunkowo niewielkiej zawartości alkoholu piwa naszych południowych sąsiadów mają zazwyczaj pełniejszy smak niż większość osiągnięć polskich, dużych browarów. Poza tym nie obciążają tak żoładka i wątroby, można ich więcej wypić i następnego dnia bez problemów usiąść za kółko. Są zdecydowanie bardziej chmielone, a to lubię w jasnych piwach. Pilsener, Bernard, Staropramen, Rohozec.

4. Przepraszam wszystkich amatorów Warki Strong itp. wynalazków, ale to tak jakby porównać słodkiego jabola do shiraza. Dla mnie to piwo istnieje tylko w reklamie.

5. Co do Ciechana Wybornego - trafiają się różne partie i zauważyłem że jest duża różnica między bardzo swieżym a takim, które już trochę stoi w sklepie. No ale to żadne odkrycie. Poza tym to piwo jest zdecydowanie warte swojej ceny.

6. Co do Żywego - nuty słodowo-zbożowe są w tym piwku bajeczne. Niestety moim skromnym zdaniem jest ono po prostu za mocne, ponad 6% robi swoje i czuć posmak alkoholu. Gdyby tak zeszli z mocą do tych 5% i zachowali te nuty, byłoby to świetne piwo. Trochę za drogie, ale butelka, etykieta i opakowanie zbiorcze są tip-top, tego właśnie brakuje Ciechanowi, nawet po ostatnich dwukrotnych zmianach ich designu.

7. Guinness is cool!!! Z NALEWAKA!!!

No dobra idę po piwo...

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Gość

(Konto usunięte)

Polskie piwa zwłaszcza z małych gównianych browarów to straszny szajs nie to co Heineken. Heineken jest jak B&W - najlepszy na świecie. A catlsberg jest jak JBL. A grudziądzkie jest jak Tonisl Siesta.

A jabłonowo 23 jest jak tonsil altus.

>Engineer

No jasne, a najlepsza szynka to ta z ostatniej promocji od dużego producenta. 30% mięsa w mięsie. Ale spox, wyczułem dystans. To porównanie do B&W i JBL-i mogł być dla niektórych bardzo prowokujące;) Tylko nie zaczynajmy w tym wątku następnej litanii o Tonsilu, please!!! To jest wątek o piwie, piwku, browarze, browcu itd...

>7. Guinness is cool!!! Z NALEWAKA!!!

Jedyna słuszna opcja. Ma jednak jedną, jedyną, malutką wadę. Wchodzi pięknie i nie uderza do głowy tak długo jak się siedzi. Niestety wstanie po większej ilości potrafi gwałtownie wyeliminować z uczestnictwa w dalszej imprezie. W każdym razie lepszego piwa nie ma.

Ciechan jest pyszny, dzisiaj kupilem w piotrze kolo janek, mialem do wybory 5 rodzajow, wyborny jest pyszny, macny tak samo, czuc oparcie i smak, chyle czola, duza klasa.

Ciekawy jest tez okocim, taki na eksport, biala puszka, z tanczaca figurka podobna jak w zywcu, nie moglem zlalesc zdjecia...

Gość ata77

(Konto usunięte)

Engineer, 28 Lis 2008, 22:43

>Polskie piwa zwłaszcza z małych gównianych browarów to straszny szajs nie to co Heineken. Heineken

>jest jak B&W - najlepszy na świecie. A catlsberg jest jak JBL. A grudziądzkie jest jak Tonisl

>Siesta.

>A jabłonowo 23 jest jak tonsil altus.

Albo masz totalnie wypalone kubki smakowe albo jestes idiota.

stawiam na to 2.

znalazlem , pycha, podstawowe smaki sie wylaniaja z koszyka juz na wstepie :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Jabłonowo 23 - przesadzone dużo słodu dużo ekstraktu i dużo spirytusu taki przesadzony niby porter

carlsberg heineken żywiec tyskie - nijakie koncernowe piwa, kto nie złapał aluzji - baj baj

byłem w górach, smakowałem czeskie piwa ale polecam...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Jutro muszę zakupić tego ciemnego Bernarda, którego pokazał dymu73. Muszę!!!!! A wiem gdzie:) To znaczy wiem, gdzie powinien być. A w Białymstoku jest tylko jedno takie miejsce. Panowie, bez inwektyw, przecież to taki miły wątek. Jak nie będziemy się obrzucać inwektywami to wypijemy razem piwo, może kiedyś. A ile to radochy razem skrańcować browara!

Gość ata77

(Konto usunięte)

Engineer, 28 Lis 2008, 23:10

>Jabłonowo 23 - przesadzone dużo słodu dużo ekstraktu i dużo spirytusu taki przesadzony niby porter

>carlsberg heineken żywiec tyskie - nijakie koncernowe piwa, kto nie złapał aluzji - baj baj

Czyzby poczuie winy?

Trafilem z wyplata?

:)

Gość ata77

(Konto usunięte)

ngineer, 28 Lis 2008, 23:10

>Jabłonowo 23 - przesadzone dużo słodu dużo ekstraktu i dużo spirytusu taki przesadzony niby porter

>carlsberg heineken żywiec tyskie - nijakie koncernowe piwa, kto nie złapał aluzji - baj baj

Czyzby poczucie winy?

Trafilem z wyplata?

:)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.