Skocz do zawartości
IGNORED

Okablowanie ramienia - kto przetestuje?

CS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam chętnego do przetestowania kabelków w okablowaniu ramienia

Niestety ze wzgledu na brak czasu (kilka wyjazdów w tygodniu) nie jestem w stanie samemu sprawdzic czy porównać tych przewodów

Kabelki nie są dostępne w sprzedaży -są to specjalistyczne przewody produkowane wyłącznie do zastosowania w aparaturze medycznej

pracują w sprzecie wartosci ok 80o tys -1,2 mln PLN

W aparaturze pracuja z sygnałami o wartosci 0,015mV czyli ok dziesieciokrotnie niższymi niz sygnał z wkładek MC

Przewód wykonany z miedzi o czystości 99,9999 % pokrytej galwanicznie (kazda nitka osobno) bardzo czystym srebrem

niestety co do izolacji to nic nie udało mi sie dowiedziec

Przewód składa sie z żyły sygnałowej w izolacji na której opleciony jest przewód masowy , a całość owinięta cienką folią teflonową powleczoną cienką warstwą aluminium dla idealnego ekranowania

fizycznie parametry wygladają nastepujaco:

średnica całkowita = 0,6mm

grubość folii teflonowej + alu = 0,04mm

średnica przewodu ekranujacego 0,23mm

średnica żyły sygnałowej w izolacji 0,36 mm

średnica żyły sygnałowej = 0,14mm

Wszystko wyglada moze przerazajaco ale celowo zastosowano izolacje z folii aby kabel był maksymalnie gietki

tak wiec do okablowania ramienia wystarczą 2 kabelki

jeżeli jest ktoś chętny do przetestowania i podzielenia sie opiną na forum - prosze pisać

kabelki oczywiscie prześle bezpłatnie a jezeli sie sprawdzą to zostaja już u testującego

Wszystko oczywiscie bezpłatnie - zalezy mi tylko na opinii

Chetnych prosze o zgłaszanie w tym temacie (nie na PW)

Posiadam obecnie 3 komplety tych kabelków tak więc moge wysłać trzem osobom

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16119-100000527 1227730773_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/47271-okablowanie-ramienia-kto-przetestuje/

Pierwszy komplet- "karbidoczaszka"

Drugi komplet - "eMKa76"

Trzeci komplet - "ociss"

Kabelki wysłane - jak dojdą dajcie znać

niestety nie posiadam obecnie więcej kabli

a do wysyłki wybrałem osoby w/g kolejności zgłoszeń

osoby które sie nie "załapały" - przepraszam

tak jak pisałem wysyłam je w celu sprawdzenia przydatności (sam nie wiem czy się sprawdzą w ramienu)

temat wysyłki uwazam za zamknięty -teraz czekamy na opinie

Może się przydać:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

No co się nakląłem wczoraj wieczorem...

Bez sprzętu nie dam rady tego odizolować (tego sygnałowego) bez obcięcia samych drucików.

Planowałem dolutować to do przewodów idących od wkładki w headshellu - konkretnie do wierzchu tych małych zacisków odpiętych od pinów i potem chciałem podwiązać nitką przewody do ramienia, żeby nie dotykały płyty. I tak też zrobiłem, ale: chyba w żadnym przypadku nie udało mi sie nie obciąć jakiegoś drucika z tych sygałowych. Drugi koniec dolutowałem do IC z mikrofonowego Klotza z wtykami neutruki. I zagrało. Ale bardzo słabo. Bez basu, płasko jakoś z tendencją do przesteru moim zdaniem.

Takie mam odczucie po pierwszej, prowizorycznej, totalnie sprzecznej z zasadami BHP próbie.

Muszę zdobyć jakiś dings, żeby to odizolować poprawnie. To po pierwsze. Po drugie nie wiem czy sie odważę wsadzać to do ramienia i chyba pozostanę przy opcji na zewnątrz.

Poza tym podejrzewam, że lutowanie tych drucików do końcówek kabelków z wkładki to jakaś zbrodnia, więc też kupię te końcówki i zrobię to zaciskając. Ale do tego potrzebuję jakiejś dużej lupy na statywie chyba.

Izolacje zdejmuje się zapalniczką bez problemu. Wkładasz na ułamek sekundy w płomień i izolacja znika.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

>>>karbidoczaszka,

"...Izolacje zdejmuje się zapalniczką bez problemu. Wkładasz na ułamek sekundy w płomień i izolacja znika..."

Izolacja nie znika, tylko częściowo rozpływa się po przewodach, co pogarsza przepływ prądu przez taki "styk". Sposób ze spaleniem izolacji na kablu jest może dobry przy podłączaniu dzwonka do drzwi, ale niekoniecznie przy podłączaniu wkładki.

>>>eMKa-76,

Do niektórych czynności, np. precyzyjnego lutowania drobnych, delikatnych elementów, możesz potrzebować tzw. trzeciej ręki. Można ją kupić w sklepach z częściami elektronicznymi. Składa się ze statywu, dużego szkła powiększającego i krokodylków, za pomocą których można przytrzymać lutowane części.

Pozdro,

Yul

Yul,

dzięki za podpowiedź. Wczoraj starałem się pomóc sobie nogami i zębami.

Mam teraz cyne wtopioną w policzek i poparzone stopy ;)

W takim razie jak radziłbyś zdjąć izoalcję z tych kabelków? Te druciki w izolacji są cieńsze od włosa.

Coś takiego się nada? Nawet do takich cieniutkich?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz pytanie z kategorii "zawsze chciałem wiedzieć, ale bałem się zapytać":

Czy jest sens wymieniać kable ground poszczególnych kanałów? Chodzi mi o to, że tymi kablami nie idzie sygnał tylko łaunek, więc ich jakość nie ma wielkiego wpływu na jakość dźwięku. A może się mylę... Oświećcie mnie. Jeżeli tak, to roboty o połowę mniej.

pozdr.

Jeżeli Twoja wkładka gra napięceiem stałym to Twoje spostrzeżenia są trafne.

Zwykle jednak wkładki grają napięciem przemiennym, wiec o O nie moze być mowy,Chyba ze chwilowym i teoretycznym

Moja bardzo zwykła audio technica at 12 XE pewnie gra przemiennym, więc porzucam nadzieję, tym bardziej, że jak już wymieniać to całość. Niestety spotkałem się z podobnymi problemami, jak moi przedmówcy, tzn. nie posiadam odpowiednich cążków i zacisków. A u mnie sprawa wygląda podwójnie trudno, bo ramię składa się z dwóch skręcanych ze sobą członów, co powoduje, że mam 2x więcej lutowania i zaciskania przed sobą.

• 3 tygodnie później...

Ok! Facet dał mi kable do przetestowania. Niesetety nie mam kombinerek zacisków, czasu, itp. Przesyłam kable dalej!

Jeśli ktoś chce je przetestować i zrobi to rzetelnie wyslę z chęcią kabelki.

Jaka jest ich długość? Przymierzam sie do wymiany kabelków w moim ramieniu bo wciąż siedzą tam prawie 40 letnie przewody, wkładka AT440MLa, a przymierzałem się do zrobienia przewodów ze starej wkładki.

Witam

Dużo czytam, mało piszę. Z zawodu jestem elektronikiem,posiadam kilka wkładek, gramofon Sl 1200 , mam narzędzia i jestem chętny do przetestowania w/w przewodów.

Jeżeli ktoś ma problem z wymianą kabli to obiecuję że zrobię to rzetelnie i podzielę się nabytą wiedzą. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad wymianą okablowania w moim 37 letnim gramofonie.

Pozdrawiam Jacek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.