Skocz do zawartości
IGNORED

Dziś Tomek Beksiński skończył by 50 lat

stumm

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie był kimś wyjątkowym,kimś kto pokazał jak trzeba słuchać muzyki,jak nie bać się uczuć,że utwory to nie tylko melodia,ale też piękne teksty.Niestety nie ma go w śród nas,lecz człowiek wtedy umiera gdy zapominamy o nim.Tomek żyje w naszej pamięci.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17887-100000537 1227718950_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziś w "Trójce" jest Jego święto.

Niedobry świat wydał dobrego człowieka, ale ten się zorientował, że zaszła jakaś pomyłka i odszedł zrobiwszy dużo dobrego.

.

Dokładnie rok temu było to samo,a ja wracałem autobusem z Niemiec,no i miałem radio w telefonie.Jak złapałem zasięg przed granicą to myślałem ,że mnie z fotela wyrwie,do tego jeszcze była pełnia i bezchmurne niebo.

Wuelem, 26 Lis 2008, 20:15

>Niedobry świat wydał dobrego człowieka, ale ten się zorientował, że zaszła jakaś pomyłka i odszedł

>zrobiwszy dużo dobrego.

>

Celne

Pogoda pod psem, ponuro i paskudnie, siedzę sobie i słucham starych taśm z nagranymi z audycjami Beksińskiego. I jakoś mi lepiej kiedy słyszę jego głos, nawet z taśmy...

Jakby ktoś nie załpał się na powtórki radiowe podaje linki do ostaniej audycji T.B.

Ukryta Zawartość

+

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka wpisów na temat "Beksy"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubiłem Tomasza, jego audycje i poczucie humoru.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ukryta Zawartość

Tę stronę chyba znacie.

Ukryta Zawartość

Najbardziej spektakularne są oczywiście jego audycje z lat 90., te poświęcone nowszemu rockowi progresywnemu i gotyckiemu rockowi. Ze względu na niemożność nadawania całych płyt, Tomek więcej uwagi poświęcał tekstom i korespondencji ze słuchaczami.

Ale w latach 80. wyglądało to inaczej. W "Romantykach muzyki rockowej" (PR2, poniedziałki, 22.00) znajdował też miejsce na muzykę dużo lżejszą (Erasure, Pet Shop Boys, Kim Wilde, Red Box). Uważał, że w okresie wakacyjnym słuchaczom należy się coś lżejszego. Nie znosił gwiazd totalnie plastikowych, ale do dobrego elektronicznego popu odnosił się jak najbardziej z szacunkiem, nawet jeśli specjalnie tego nie słuchał.

xniwax, 27 Lis 2008, 20:37

>

Ukryta Zawartość

>

>Tę stronę chyba znacie.

znacie ...

znam też osobiście największą fankę Tomasza ... AkoBe

na stronie krypty można znaleźć link do audycji Tomasza, udostępnionych właśnie przez nią

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Choć czasami wiele Nas różni na forach (tych technicznych), tu czuć pewną wspólnotę podobnych sobie. Pewnie to siła takich jak Tomek. Otwierał światy muzyczne przed różnymi słuchaczami, chciałoby się rzec, o różnym wyrobieniu. Wielki szacunek dla każdego.

Uczmy się!

Pozdrawiam ludzi czujących podobnie.

Bodajże w poniedziałek leciał obraz Jamesa Bonda z lat 60-tych, z Seanem Connery. The End, napisy i głos lektora: "tłumaczenie - Tomasz Beksiński..." To mógł być ON?

Pozdrowienia!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Tak to ON.

Tomek tłumaczył też po mistrzowsku filmy Monty Pythona, "Pulf Fiction" i wiele innych.

Niestety tłumaczenia Beksińskiego Bondów nie na płytach DVD wydanych w Polsce, przez co Bond stracił zupełnie humor. Wydanie "Pulf Fiction" niestety też nie zawiera jego tłumaczenia a to już jest kompletna tragedia.

p.s.

admin zrób coś żeby tekst nie znikały przy ich dodawaniu

Tak w ogóle to tłumaczył Wściekłe psy ale chyba nie Pulp Fiction.

zawsze kojarzyłem "Pulp fiction" z Tomkiem, dałbym się pokroić że słyszałem na końcu filmu "tłumaczenie Tomasz Beksński";

w oficjalnej filmografii na stronie o Tomku nie ma tego filmu, ale parę razy w innych miejscach się o tym wspomina:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zawsze kojarzyłem "Pulp fiction" z Tomkiem, dałbym się pokroić że słyszałem na końcu filmu "tłumaczenie Tomasz Beksński";

w oficjalnej filmografii na stronie o Tomku nie ma tego filmu, ale parę razy w innych miejscach się o tym wspomina:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moderator, admin

za pierwszym razem znów nie udało mi się dodać wpisu, musiałem pisać od nowa; a znów za drugim razem dodało się dwa razy, choć jest to niemożliwe, bo dwa razy kliknąć "dodaj wpis" nie sposób

Pamietam go ze strony "audiofilskiej". Puszczał płyty z CD-ka. To był dla mnie nieosiągalny poziom jakościowy. Był właściwie moim rówieśnikiem, bo o 1 dzień młodszy. Tragedia odejścia jest powtórzona w smierci ojca. Tragiczne losy jakoby się urzeczywistniły z mrocznych i strasznych obrazów ojca. Jestem fanem jednego i drugiego. Wartościowi ludzie zostawili pustkę po swojej twóczości. Ciężko ją zapełnić. W radio nie mam już takich osobowości a może inne czasy wymagaja innego spojżenia na audycje. Do mnie przemawiały jednak głosy naszego pokolenia. Zmienia się świat i słuchacze też oczekują czegoś innego. Ale mi sie zrobiło mędząco. Szkoda chłopa i tyle. Fajny był.

Ukryta Zawartość

23 Październik 2008, 22:45

link do artykułu w poście z powyższą datą - jeśli ktoś nie czytał

można go też chyba zdjąć z wyborczej, ale z płatnego archiwum

Ukryta Zawartość

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

na drugiej stronie też coś leży

"wszystkie te chwile przepadną...."

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Z ostatniego listu :

Nie będę też w dalszym ciągu mesjaszem dla durnych radiosłuchaczy, ani autorytetem dla telewidzów i czytelników. Ja już jestem martwy, Tato. To, co zrobię i do czego przygotowuję się spokojnie od paru miesięcy, będzie tylko postawieniem kropki nad i.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.