Skocz do zawartości
IGNORED

AKG K240 Studio vs Sennheiser HD595

Bednaar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Jestem o krok od zakupu słuchawek, na placu boju pozostały dwa modele wspomniane w temacie. K240 słuchałem w dwóch róznych miejscach i warunkach - okazuje się, że są bardzo wrazliwe na amplifikację i zależnie od jej rodzaju potrafią zagrać zupełnie odmiennie, jednak wrażenia z odsłuchów odniosłem jak najbardziej pozytywne. Niestety, nie miałem możliwości odsłuchu Sennków HD595, tylko 555 ktore w moim odczuciu nie mają startu do K240 - mają w porównaniu z nimi brzmienie mocno rozmyte - fakt że bardziej barwne, ale stopień zaowalowania charaktersystczny dla 555 stawia je jednak w moim odczuciu niżej od K240. 595 mają te same przetworniki jak 555, ale inną budowę i ponoć dużo lepsze brzmienie. Mam pytanie - czy ktoś porównywał bezpośrednio K240 i HD595 i mógłby opisac mi różnice w ich sposobie grania? Nie chodzi mi o porównanie na zasadzie lepsze-gorsze, bo każdy ma swoje preferencje - często odmienne. Poprosze po prostu o w miarę obiektywną próbę porownania jednych i drugich.

<><

https://www.audiostereo.pl/topic/47219-akg-k240-studio-vs-sennheiser-hd595/

HD 595 mają w porównaniu z HD 555 troszeczkę więcej basu i trochę mniej góry, co powoduje, że słuchawki te są bardziej muzykalne. Ale mimo to nadal są śmiertelnie nudne i mają pozostałe cechy, jakie można było wskazać w HD 555.

Więc jeśli AKG się podobały, to zostań przy nich.

Pozdrawiam, Ash

Witaj,

Sennheiser HD595 są słuchawkami znacznie bardziej zrównoważonymi niż HD555, jednak charakter brzmienia pozostaje ten sam. Pod względem barwym, neutralności i muzykalności zdecydowanie sugeruję AKG. Są to słuchawki znacznie bardziej dopracowane brzmieniowo, kierowane do osób, szukających przyjemności z słuchania muzyki. Sennheiser robi świetne pierwsze wrażenie, jednak po dłuższym odsłuchu mogą męczyć.

Zwróć uwagę na AKG K242HD lub AKG K272HD - jest niewielka różnica cenowa a K272HD jest trochę lepsze.

Dzięki za porady, dziś jeszcze raz porównałem AKG K240 Studio z Sennkami D555 i HD650. W efekcie zamowiłem... AKG:) Po wygrzaniu słuchawek i osłuchaniu się z nimi opiszę swoje wrażenia.

<><

szwagiero, 25 Lis 2008, 15:27

>>slaw123, 24 Lis 2008, 20:50

>

>>AKG 240 studio sa bardzo neutralne , nie mecza mozna nimi sluchac muzyki i zasnac.

>

>No nie do końca bym się zgodził.

Mógłbyś to rozwinąć?

Ja porównywałem AKG K240 z HD555 i bardziej podoba mi się brzmienie zenków, bardziej dynamiczne, dźwięk ma w sobie więcej "masy", trochę ciemniejsze brzmienie, ale bardziej mnie urzekło od AKG.

Mialem ta mozliwosc ze za kaucja wupozyczylem obydwie pary sluchawek i mogly u mnie byc tydzien. Kazdy troszeczke inaczej slyszy, inne ma wymagania, innej slucha muzyki, wiec kazdy ma inny gust. Mi akurat przypadly AKG ze wzgledu na brzmienie.

nonameplum, 25 Lis 2008, 18:12

>Ja porównywałem AKG K240 z HD555 i bardziej podoba mi się brzmienie zenków, bardziej dynamiczne,

>dźwięk ma w sobie więcej "masy", trochę ciemniejsze brzmienie, ale bardziej mnie urzekło od AKG.

Sądząc z Twego opisu o mnie dotyczącego słuchanej przez Ciebie muzyki (trance) nie dziwię się, że wolisz HD555 od K240. Ja słucham jazzu i K240 sprawdzą się moim zdaniem lepiej w "mojej" muzyce.

<><

Przepraszam - jednak otwarte :) 900 jednak za drogie,700 w granicahc tego, co mogłem wydac (max. 500 zł).

Teraz to już rzeczywiście po ptokach - będe słuchac tylko moich K240, a raczej za ich pośrednictwem muzyki z mojej płytoteki. Nie da się niestety przed zakupem przesłuchać wszystkich modeli, a po zakupie to już się mija z celem, chyba że ktoś jest słuchawkowcem-hobbystą. Moim hobby jest jednak słuchanie muzyki, zaś słuchawki to tylko narzędzie, jednak posiadane przez mnie narzędzie w postaci Sennków HD500 jest tak niskiej jakości (dźwiękowo), że wymagało wymiany na coś lepszego.

<><

mysle ze DT990Pro czy H580 sa ciekawszymi sluchawkami ale jak Ci sie AKG podobaja to przeciez nie ma co psioczyc.

Tyle ze wczesniej trzeba bylo sr60 czy CAL! jednak posluchac.

OK, napisze dlaczego Grado i CAL! nie chciałem.

Otóz chciałem koniecznie słuchawki z wymiennym kablem pojedynczym wychodzącym z lewej słuchawki - wiąże się to z pozycją w jakiej często słucham - i to eliminowało jedne i drugie słuchawki. Dodatkowo obie pary miały za krótki kabel (nie chciałem się bawić w rekablowanie, przedłużacze itp - nie jestem słuchwkowym hobbystą) - 3 metry to jednak w moim przypadku minimum. CAL! dodatkowo eliminowało to, że są zamknięte, zaś Grado - sypiące się po dłuższym czasie uzywania gabki (welurowe czy skórzane pady sa dużo trwalsze). Opisy brzmieniowe też mnie nie zachęcały - chciałem coś chłodniejszego, nieco klinicznego, analitycznego - więc z Grado zdecydowanie SR80, ale wspomniane elementy budowy eliminowały w zasadzie wszystkie Grado. Może innym moje kryteria wydadzą się śmieszne, ale takie przyjąłem. Słuchawki to nie tylko brzmienie - mają bezpośredni kontakt z głową słuchacza, więc niezmiernie ważne są też aspekty budowy, wygody. Trzeba też wziąć pod uwagę miejsce i pozycję w której się słucha itp.

<><

hmm

mysle ze dT990Pro by Ci pasowaly.

Z tymi sypiacymi sie gabkami w Grado to przesada, mam 2 lata i zero problemow.

CAL! z ta otwartoscia tez nie ma problemu bo izoluja ledwo ledwo.

Dokonales wyboru jestes zadowolony i tak trzymac, bedziesz mial szanse na osluchy czegos innego to zweryfikujesz opinie albo zostaniesz przy AKG.

AKG zdaje sie kiedys sluchalem, graly ok ale wole konstrukcje Sennheisera badz Grado.

hardeol, 25 Lis 2008, 16:56

>szwagiero, 25 Lis 2008, 15:27

>

>>>slaw123, 24 Lis 2008, 20:50

>>

>>>AKG 240 studio sa bardzo neutralne , nie mecza mozna nimi sluchac muzyki i zasnac.

>>

>>No nie do końca bym się zgodził.

>

>Mógłbyś to rozwinąć?

Mógłbym - zarówno góra pasma jak i dół są podbite i to nie mało, co wyklucza ich neutralność. Neutralnymi bardziej można nazwać starszy model K240 Monitor, aczkolwiek dla ludzi przyzwyczajonych do brzmienia U, basu może być za mało. Próbowałem kiedyś robić aranż i mix na K240 Studio i po przesłuchaniu tego na konkretniejszym sprzęcie (już nie na słuchawkach) wyszła zmulona kupa (kłania się rozświetlona góra) i niedostatki w dole pasma.

Pomijam już kwestię wypełnienia i "chudości" dźwięku, bo z tym akurat większość słuchawek dynamicznych ma kłopot przynajmniej w tym budżecie.

Pozdrawiam,

>kopaczmopa, 26 Lis 2008, 16:28

Faktycznie DT990Pro mogłyby koledze podejść jeszcze bardziej od AKG. Co do CAL! to niestety jak się nie chce przy nich nic dłubać, to moim zdaniem niestety to nie są interesujące słuchawki.

w ostatniej chwili zrobiłem dodatkowy, dokładniejszy niż poprzednie odsłuch i kupiłem jednak AKG K530LTD (czarne, wersja z welurowymi nausznikami). Grają bardziej eterycznie i przestrzennie od K420S - moim zdaniem po prostu przyjemniej, w dodatku są wygodniejsze. Wiecej za kilka dni - po wygrzaniu słuchawek i osłuchaniu się z nimi.

<><

• 6 miesięcy później...

nie sadze, zeby 595 mialy o 10kHz wiecej z powodu innej obudowy od 555tek, co do basu sie zgodze.gora wchodzi znacznie wyzej, ale i gra spokojnie i cicho. przy szczegolnych kobiecych wokalach potrafia zachwycic. to moja opinia. sa dynamiczne i nie sa nudne- dżwięczą od czasu do czasu. posiaam holdka dual.

a co do przyzwyczajenia jest na odwrót na poczatku bolała mnie głowa i drazniły dzwieki z zewnatrz- przez otwarta konstrukcje i cieniutkie membrany. z czasem zacząłem je doceniac. a jak sie tak czyta to ideałów nie ma.

a i tak na zdrowy rozum : co sie ma wygrzewac w słuchawkach- magnes czy drut?!

a co do rozajow muzyki- muzyka techno/trance w dobrym wykonaniu jest robiona jest na najwyzszej klasy sprzecie przez dobrych muzykow, ale zenki h595 graja lepiej jazz.

Mój stary watek został wygrzebany :) W efekcie mam już od pół roku AKG K530 i jestem bardzo zadowolony (przestrzeń i detaliczność na miarę droższych słuchawek - i ten szybki, punktowy, ale mocny bas). Szkoła brzmienia Sennków jednak nie dla mnie (prócz HD555 słuchałem HD600 i HD650 - dźwięk relaksujący, aksamitny, miękki, przyjemny, bezpieczny i ... nudnawy, ponadto też HD485 - fajnie grają, ale trochę za mało wyrafinowane, i ten bas z dziwnym pogłosem - ale gdybym słuchał rocka, pewnie bym je wziął).

<><

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.