Skocz do zawartości
IGNORED

Test przetwornika Stel Audio DAC-04

Rekomendowane odpowiedzi

• Administratorzy

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:

https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

https://www.audiostereo.pl/topic/47206-test-przetwornika-stel-audio-dac-04/
Ukryte

Dla mnie też dizajn się liczy dla mnie zmienione powinny być diody na 1mm , pokrętło na bardiej wyrafinowane :), wszelkie kolorki powinny zniknąć z frontu, napis DAC 04 powinien być bardziej skromy, załącznik i ten drugi swich powinny być jakieś takie, też z wyższej półki przynajmniej powyżej 1zł, i obudowa ale tu nie mam pomysłu ale zastanawiam się czy ciężko zamówić taką bude jak zhaolu ?...z drugiej strony to wszystko podniosło by koszta :(

Ukryte

Szczerze mówiąc opis dźwięku taki, że nic z niego nie wiadomo. Tyle, że gra poprawnie i ciężko ocenić, czy aż tak dobrze, czy aż tak źle. Gdyby to było o jakimś Yulongu, Zero DACu, Kecesie, Musiclandzie, Valabie i jeszcze nie wiem czym z ebay'a, wyszłoby zapewne podobnie. Niedawno słuchałem i na głośnikach i na kilku modelach słuchawek takich konstrukcji jak AudioNemesis DC-1 upgrade 2, North Star 192 MkI, DIY DAC na CS4397, Beresford TC7510 Mk6/3 modyfikowany. Wszystko na 3 różnych transportach i 3 wzmacniaczach, kilku kompletach lamp, różnych IC i słuchawkach i napiszę tyle, że w segmencie kilku tys. zł pojawia się pewna dojrzałość i spójność brzmieniowa, można ocenić sygnaturę, jaką celowo konstruktorzy nadali temu lub owemu DACowi, a potrafią one być diametralnie różne, tyle że wyraźnie dopieszczone. Ja wiem, że w segmencie cenowym 2kzł ciężko pisać elaborat godny urządzenia w cenie średniej klasy samochodu osobowego, ale jak przekonać nabywcę do DAC-04 a nie np. Valab DAC z USB za 180$ + przesyłka?

Ukryte

Ale za tą możliwość wyłączenia wszystkich diodek należy się dodatkowa gwiazdka w ocenie ;P Wreszcie ktoś o tym pomyślał i nie będzie trzeba zasłaniać klocka periodykami audio podczas wieczornego słuchania :D

Przy okazji, może ktoś wie jakie ten DAC daje napięcie na wyjściu ? Zintegrowane wersje z tego co pamiętam podawały 4V.

I love the sound of crashing guitars

Ukryte

Prawda jest taka że wszyscy jesteśmy wzrokowcami , a przy takich internetowych tudzież magazynowych recenzjach dane nam jest tylko oceniać wygląd , bo przecież urządzenia nie słyszymy.. Żadna nawet najbardziej poetycka recenzja sprzętu nie odda tego jak on gra..:)

Zatem jeśli chodzi o wygląd - to on niestety leży...

Sprzęt bardziej pasuje do szafek studyjnych niż do domu...

• 2 tygodnie później...
Ukryte

Będąć pełnym szacunku dla pracy Pan Andrzeja muszę przyznać że w kwestii obudowy rzeczywiście zawalił sprawę. To urządzenie już nie jest klasyfikowane jako garażowa tania robota i przy cenie 2kzł producent powinien nieco rozejrzeć się po rynku i popatrzeć co obecnie kupują audiofile.

Generalnie: albo czarne, albo srebrne, przednia ścianka z aluminium. Bez żadnych żarówiastych napisów. Ledy sygnalizacyjne powinny być dyskretne a nie na pierwszym miejscu niczym semafor kolejowy, itd... Niby drobiazgi, a mają duży wpływ na decyzję o kupnie. Osobiście też czekałem na ten przetwornik, ale prace autorowi zajęły zbyt wiele czasu i mam coś innego, a przy obecnej cenie i wyglądzie raczej bym go nie kupował.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ukryte

mlb, 14 Gru 2008, 23:00

>Będąć pełnym szacunku dla pracy Pan Andrzeja muszę przyznać że w kwestii obudowy rzeczywiście

>zawalił sprawę. To urządzenie już nie jest klasyfikowane jako garażowa tania robota i przy cenie

>2kzł producent powinien nieco rozejrzeć się po rynku i popatrzeć co obecnie kupują audiofile.

>

>Generalnie: albo czarne, albo srebrne, przednia ścianka z aluminium. Bez żadnych żarówiastych

>napisów. Ledy sygnalizacyjne powinny być dyskretne a nie na pierwszym miejscu niczym semafor

>kolejowy, itd... Niby drobiazgi, a mają duży wpływ na decyzję o kupnie. Osobiście też czekałem na

>ten przetwornik, ale prace autorowi zajęły zbyt wiele czasu i mam coś innego, a przy obecnej cenie i

>wyglądzie raczej bym go nie kupował.

Podpisuje sie pod tym sami wiecie że często "jarzymy " się najpierw wyglądem a następnie dźwiękiem

,a tak już od samego spotkania jesteśmy źle nastawieni do od słuchu

• 3 tygodnie później...
Ukryte

Witam Wszystkich.

Chciałbym serdecznie podziękować Redakcji za trud i cierpliwość w testowaniu mojego „dzieła”. Mam nadzieję, że poświęcony mu czas nie był w całości stracony.

Dziękuję wszystkim za uwagi – prawdę mówiąc miałem podobne „estetyczne” wątpliwości. Obudowa zaprojektowana jest w warsztacie zajmującym się sprzętem profesjonalnym – stąd wynika porządne wykonanie ale też „przemysłowe” wzornictwo. Obiecuję doprowadzić wygląd do mniej krzykliwego i bardziej współczesnego odpowiedniego dla tak prostego urządzenia.

Pozdrowienia dla WSZYSTKICH

Andrzej Stelmach

• 2 miesiące później...
Gość vasa

(Konto usunięte)
Ukryte

W opisie urządzenia autor po macoszemu potraktował wejście USB.

Chcę zrezygnować z nośników fizycznych CD i przenieść wszystko na dyski obsługiwane przez laptopa. Czy jakość dźwięku DAC-a pobierającego sygnał z USB różni się od tego gdy sygnał podawany jest na "klasyczne" cyfrowe wejścia audio?

• 1 miesiąc później...