Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt i kabel głośnikowy (tani)

jarski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Szukam interkonektu i kabla głośnikowego do mojego systemu składającego się z kolumn Audio Academy Dione, wzmacniacza Atoll IN50 i dwóch zródeł karty muzycznej Audigy SE oraz starego, budżetowego CD C.E.C. Wiem, że dużo było o tym na forum, ale mam mętlik w głowie. Obecne okablowanie to głośnikowy Hotline White Line, interkonekt B-Tech BTXL 23015 (od karty dźwiękowej) oraz noname (od CD). W przyszłości myślę kupić DAC, ale obecnie nie stać mnie. Jak gra system: określiłbym to tak jak producent opisał Hotline White Line - Wysokie i średnie tony na pierwszym planie. Bas w akompaniamencie. Obawiam się, że źle dobrałem kabel głośnikowy, a noname chciałbym wymienić na jakiś lepszy. B-Tech myślę, że zostaje. Mam jeszcze słuchawki Grado SR-60 i dźwięk mnie z nich bardzo satysfakcjonuje (jeżeli mam się troszkę przyczepić to basu jest ciut za dużo - może to wina karty dźwiękowej?). Co chciałbym zrobić: troszkę ocieplić wysokie tony, średnie zostawić w spokoju, bo są super. A bas chciałbym po prostu powiększyć, bo schodzi on nisko, ale jest go trochę za mało. Z drugiej strony nie chciałbym go zamulić. Wolałbym, żeby był twardy. Słucham głównie rocka (Nirvana, Alice In Chain, R.E.M., Rage Against The Machine), metalu (Metallica, Tool, Mastodon), trochę hip(trip)-hopu (L.U.C, Massive Attack) i starszego punk rocka.

Myślełem na kablami głośnikowymi Hotline

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub Gotham Audio Cables

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Był jeszcze taki niedrogi kabel głośnikowy, którego teraz nie mogę znaleźć, a polecał go McGyver. Z interkonektów to B-Tech BTXL, Klotz IY106.

Budżet mam niewielki do 100 zł za interkonekt i do 100 zł za 2x2,5 m za kabel głośnikowy. Mogą być używki. Z góry dziękuję za sugestie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Propozycja druga od góry, trochę niżej zdjęcie nr 2.

Ukryta Zawartość

jako glosnikowe wez ProCab a jako IC wez klotze ktore mam w "o mnie"... nie wiem czy te AA maja gniazda na biwire ale jesli tak to bym zaryzykowal to co ja mam w planach - na bas ProCab LS40. powinno pomoc. ja skutecznie wyciagnalem bas z cienia :) szczegolnie Klotz wyciagnal zarowno bas jak i jego klase :) a koszt praktycznie zaden.

mam pytanko:) kupuje magnaty 507 czy ktos mi powie jakie kable dobrac?? moze takie

Ukryta Zawartość

nie zakładam nowego postu bo tylko tyle chce wiedziec:) a i jakie sa w tych magnatach gniazda na kabelki??

Ukryta Zawartość

Chodzi Ci o taki interkonekt Klotz?

Ukryta Zawartość

A głośnikowe takie?

Ukryta Zawartość

Niestety AA Dione nie mają Bi-wiringu.

@skiba Przewód głośnikowy JANTZEN 2-SOLID / 1.0A jest do wewnętrznych poł. z głośnikiem średnio-niskotonowym. O ten Ci chodziło? Nie bardzo rozumiem co to znaczy "do wewnętrznych połączeń z głośniekiem średnio-niskotonowym".

Czy ilość basu zależy do grubości przekroju? O ile się nie mylę to white line ma 2.5 mm^2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jarski - skoro nie ma biwiringu to kup na allegro ls25 badz tez ze sklepu onstage. a co do klotzow - dokladnie o te mi chodzilo tylko ze zrobilem je sobie sam i wyszlo o 30% taniej

Dzięki za odpowiedzi :) Chyba zdecyduje się na Procaba LS25 i Klotza, choć myślałem nad droższymi kablami głośnikowymi (do 20 zł/mb). Czyli nie opłaca się dokładać? Zastanawia mnie Jantzen, ze względu na swoją budowę - lite żyły. Ale wydaje mi się, że będzie dość duża różnica oporów w rdzeniu i na powierzchni przy takim przekroju żyły. Nie bardzo wiem jak to wpływa na dźwięk. Może ktoś podpowie?

jarski, 23 Lis 2008, 18:13

>Dzięki za odpowiedzi :) Chyba zdecyduje się na Procaba LS25 i Klotza...

Jak już będziesz zamawiał procaba LS25 (tak na marginesie dobry kabel za śmieszną cenę) to zamiast klotza lepiej kup też na onstage.pl intrkonekt procaba - CAB820 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - bardziej neutralny od klotza a tym samym bezpieczniejszy i równie tanii. Poszukaj na forum to przekonasz się, że to nie tylko moja odosobniona opinia o tym interkonekcie.

Ukryta Zawartość

Dzięki alcol. Myślę, że zdecyduję się na ten IC co podałeś. Właściwie to zależy mi, żeby głośnikowe wyciągały bas (czy LS25 wyciągnie?). IC wolałbym, żeby był neutralny. Na słuchawkach bas jest "duży", więc wszystko do wzmacniacza jest ok pod tym względem. Ewentualnie ten mój problem z basem, oprócz kabla głośnikowego, może być związany z akustyką pomieszczenia (12 m2), ustawieniem kolumn. Ale na to już nic nie poradzę. Ten sposób ustawienia, który wybrałem jest już optymalny na moje warunki w pokoju.

• 2 tygodnie później...

ProCab LS25 troche zamula w stosunku do drozszch kabli ale w sumie za ta cene nie ma co sie zastanawiac (z tm ze mozna dolozyc np do Real Cable cz uzywanego Resona)/

Osobiscie uwazam ze IC ProCaba jest dobry - lepsz np od Audioquest G-string, nieco gorszy od Audionova Proteus, klasy IXOSa 104 ale bardziej zrownowazony co przy jego cenie jest komplementem.

kopaczmopa, 3 Gru 2008, 10:00

>Osobiscie uwazam ze IC ProCaba jest dobry - lepsz np od Audioquest G-string, nieco gorszy od

>Audionova Proteus, klasy IXOSa 104 ale bardziej zrownowazony co przy jego cenie jest komplementem.

Osobiście uważam, że IC Procaba to żadna znowu rewelacja ale za tą cenę jest okej i z tanimi popularnymi kablami typu Klotz itp. może spokojnie stawać w szranki. Zgadzam się, ze jego zaltami jest fakt, ze jest dość zrównoważony i neutralny ale brakuje mi w nim trochę "powietrza". Od Proteusa jest IMHO zdecydowanie słabszy pomijając już fakt samych wtyków, które dzieli mała przepaść, choć te w procabie na pierwszy rzut oka wyglądają solidnie (niestety tylko wyglądają bo mój egzemplarz nie trzymał się na gniazdach RCA tak jak powinien). Jeżeli jesteśmy już przy audionovie to nawet moja aksamitna Galatea Mk3 ma sporo więcej powietrza i przestrzeni podobnie z resztą jak tani VdH The Bay C5, którego również używam z zadowoleniem. Ale pomimo tego, że w/w kabelki to entry level to i tak są 4,5,6...albo i więcej razy droższe, więc to nie jest konkurencja dla procaba - to oczywiście moje zdanie.

skiba, 3 Gru 2008, 19:58

>Miałem Galateę MkIII, która była tak niechlujnie zlutowana, że to jakieś kpiny po ile ona stoi:-O.

>Ktoś chyba na kolanie, po ciemku "kleił i skręcał".

Moja jest okej, ale jak widać w Audionovie bywa widocznie różnie. Miałem kiedyś Proteusa i nie zuważyłem też większych wad. W każdym razie nie patrz lepiej jak zlutowany jest Procab ;) ...no ale on kosztuje 55 + wysyłka i w tej cenie nie należy wybrzydzać bo wyboru dużego nie ma.

Dzięki wielkie za rady. Ostatecznie zdecydowałem się na duet Procab. Kable dotarły do mnie w piątek.

I co mogę napisać? Jest dobrze :) Bas ma trochę więcej masy. Średnica i wysokie są takie jakie były. Dźwięk jest przyjemniejszy i nabrał bardziej rockowego charakteru - wydaje mi się, że jest bardziej szorstki i ma więcej powietrza (ale to może mi się wydawać). Oczywiście to nie są jakieś mega różnice, bo to tylko kabel.

W budowie kabli głośnikowych Hotline White Line i Procab LS25 są znaczne różnice. Poprzednio wprowadziłem w błąd. Procab jest znacznie grubszy i lepiej izolowany. Jeżeli ma 2,5 mm^2 to White Line ma chyba z 0,5 (jest kilkakrotnie cieńszy). Zdziwiło mnie natomiast kolor metalu. W Procabie miedź ma kolor przypominający złoty, a w Hotline przypomina platynowy. Czy ktoś wie dlaczego?

ProCab wg mnie za swoja cene jest znakomity, a i moglbym go spokojnie sluchac na dobrych systemach.

Co do wtykow to prawda czasem moga sie nie trzymac gniazda.

Galatei nie slyszalem, zas Proteusa cenie, na razie nie szukam lepszego kabla.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.