Skocz do zawartości
IGNORED

pierwsze stereo z ,,używek,,

dargut

Rekomendowane odpowiedzi

chcialbym ,,poskładac,,moje pierwsze stereo.z tego co dowiedzialem sie czytajac forum,nie warto zaczynac od nowych urzadzen(z wyjatkiem glosnikow).nie znam osob handlujacych sprzetem wiec zostaje mi allegro i tutejsze ogloszenia.bede wdzieczny jezeli mi podpowiecie od jakich firm i model mam zaczac szukanie (nad? rotel?. denon? yamaha?)amoze ktos z forumowiczow polecic kogos pewnego co sprzedaje uzywki na allegro.chce kupic wzmacniacz+cd+tuner+kolumny podlogowe slucham rocka(led zeppelin ..itp)pokoj ma 25m2.

https://www.audiostereo.pl/topic/47126-pierwsze-stereo-z-u%C5%BCywek/

cześć

Jeśli mogę,

sensowny zestaw na miarę wyznaczonego budżetu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moze byc wzmak za 500 cd za 500 tuner za 500 a glosniki za 1000 to tylko takie ogolne zarysy cenowe,nie znzm sie na uzywanym sprzecie i nie wiem czy uzywany wzmacniacz czy cd czy tuner za 300zlz rodowodem 10-20letnim wart jest cen podawanych na aukcjach dlatego zaznaczylem ze wole kupic nowe kolumny ktore zostana a eksperymentowac na wzmaku,cd,i tunerze.

dargut, 5 tys na pierwszy sprzęt to całkiem zacna sumka. Napisz coś więcej o swoich preferencjach, jaki dżwięk lubisz, co dla Ciebie jest najważniejsze. Będzie łatwiej doradzić. I nie kupuj kolumn dwa razy droższych od elektroniki.

Pozdrawiam Stempur

slyszalem kiedys w sklepie taka opinie na temat dobrego dzwieku stereo ;TO TAKI KIEDY GO SLUCHASZ TO NIE MUSISZ GO SZUKAC BO JAK GO SZUKASZ TO SPRZET JEST DO DU... A JAK ON SZUKA CIEBIE TO OTO CHODZI,i cos w tym jest.jak ide do samochodu i slucham swojego malego radyjka CLARIONA w peugeocie 206 to pewnie nie zaden hicior,a dzwiek taki ze dostajesz gesia skorke a w "nie dla idiotow" idziesz na odsluch i slychac halas a nie to czego oczekujesz.pytasz jaki dzwiek lubisz -taki zeby rock byl rockiem a nie jazzem,zeby bas byl basema a nie basikiem ale nie ma to byc jeden wielki lomot tylko rozkosz dla ducha i uszu.

dargur, szczerze mówiąc nic nie rozumiem... Rock rockiem... Co to znaczy? Chcę pomóc, ale ... jaki dżwięk wolisz: bardziej zimno i sterylnie, czy ciepło i miło, więcej rodzielczości i szczegółów, czy raczej bardziej płynnie i spójnie, więcej basu czy góry - że tak kolokwialnie spytam.

Tylko nie pisz, ze chcesz tego wszystkiego w jednym, bo wtedy te 5 tysięcy co masz to trzeba będzie na interkonekt z drugiej ręki wydać :-)

Stempur

dargut

>chcialbym ,,poskładac,,moje pierwsze stereo.z tego co dowiedzialem sie czytajac forum,nie warto

>zaczynac od nowych urzadzen(z wyjatkiem glosnikow).

a dlaczego oprócz głośników? Jak chodzi o używany sprzęt, to głośniki są chyba bezpieczniejszym wyborem niż cd czy wzmacniacz.

Za 5000 to już faktycznie możesz coś ciekawego zestawić

Może napisz czego już słuchałeś, co się podobało, co nie.

dargut, 21 Lis 2008, 20:55

>chcialbym ,,poskładac,,moje pierwsze stereo.....

Twoim błędem byłoby kupienie od razu tego czego radzą Ci koledzy, każdy z nich ma inny słuch i upodobania muzyczne, inne doświadczenia ze sprzętem, a wyboru musisz dokonać sam ale po przesłuchaniu tego co zamierzasz kupić, inaczej będziesz stale czytał to forum i wymieniał po kolei wcześniej kupione klocki, ba nawet wszelkiej maści "kabelki" co najmniej przez trzy lata bo po tym okresie już będzież zmęczony tą "audiophilską gonitwą"..

powodzenia

W jednym ze zestawów jaki miałem po drodze to CD Denon DCD2700 + wzmacniacz NAD + głośniki Phonar P20... muszę powiedzieć że całkiem żywy i dynamiczny zestaw, choć polowałem na CD i kolumny żeby je dostać w dobrej cenia przez parę miesięcy... niemniej warto było... i kwota był mniejsze niż 5 kPLN

czy moglbys spojrzec na ;

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zobaczyc z calej reszty(4 strony) czy cos watro kupic pod moim kontem,

Ukryta Zawartość

To ja może wrzucę swoją propozycję:

Kolumny:

Ukryta Zawartość

Tannoy 638, najwyższy model z serii Profile, będzie bas, dynamika i ogólny czad. Do rocka rewelacyjne. Niestety, od handlarza i cena zawyżona, ale kolumny praktycznie nie spotykane u nas na rynku wtórnym.

Wzmacniacz:

np. Audiolab 8000S:

Ukryta Zawartość

Zostaje 1300zł na źródło, ale tutaj nie mam swoich typów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuje jak zwykle całkiem udany model ROTH AUDIO - brytyjskiej firmy OLi 3 co prawda taniej niż to co przeznaczyłeś bo nowe kosztują 1280 pln para ale zawsze wart wziąć pod uwagę.

link do strony firmowej www.rothaudio.com

link do aukcji

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Po audiofilsku to będzie po tysiaku na 3 sieciówki, 500 na głośnikowe , 500 na interkonekt i resztę zostanie na sprzęt. No ale wszyscy będą zazdrościć węży ogrodowych. Do tego puste ściany, kolumny w kątach i mamy audiofilski pokój odsłuchowy :)

ProCaby nie są drogie, a za 100 mamy dobry interkonekt. W radio się nie opłaca inwestować, bo ze względu na nadawany sygnał i tak nie uzyskamy wysokiej jakości. Idąc tym tropem drogi interkonekt do radia nie ma sensu.

Kiedyś też się bawiłem w tuningi i inne atrakcje wznoszone pod niebiosa na tym forum. Na szczęście przestałem wierzyć w większość bredni tutaj opisanych i zacząłem słuchać.

Przepis na dobry dźwięk :

Pomieszczenie odsłuchowe

Kolumny

Wzmacniacz

...

CD

długo długo nic

kable

dargut

Jeśli wolisz jaśniejszy, detaliczniejszy dzwięk, to może coś z elektroniki Arcama, Marantza, NAD czy Rotela. Wybór jest ofromny na allegro, choćby:

Ukryta Zawartość

czy ze starszych

Ukryta Zawartość

Sporo sprzętu z podzialem na grupy cenowe znajdziesz tu:

Ukryta Zawartość

Nie słuchaj rad, ze najwięcej trzeba wydać na to cy tamto, ze najwaniejszy jest ten a nie inny element toru. Ważny jest CAŁY system. Więc nie wato pakować połowy kasy tylko w jeden element a resztę traktować po macoszemu.

Stempur

PS. A tak swoją drogą to dziwne masz nastawienie: pojawiasz się na forum kilka dni temu, prosisz radę, nic nie piszesz o tym, jakie masz wymagania apóżniej się obrażasz pisząc, że sobie chyba dasz spokój z tym forum...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.