Skocz do zawartości
IGNORED

Panele ze styropianu ?????

slaw123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam co myslicie o takich panelach na sufit czy maja wplyw na dzwiek.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20931-100000863 1227297261_thumb.jpg

post-20931-100000864 1227297261_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/47125-panele-ze-styropianu/

Koszt 150zl razem z klejem . Ladnie to wyglada ,czysto . A czy ma wplyw na dzwiek to napisze tak: W o mnie jest napisane jaki mam sprzet a byl u mnie kolega ktory posiada miedzy innymi Audio neta i kolumny Yarisy kable za ponad 3000 srebne i za glowe sie lapal jak to gra u mnie i nie slyszal takiego dzwieku.Sam bylem na AS i tam sluchalem sprzetu za kilkanascie tysiecy zl. i mnie nie powalil na kolana.

Wszystko co jest w pomieszczeniu ma wpływ na dźwięk. Dużo większy niż kable, które wielu podobno słyszy, dużo większy od często bezsensownych przeróbek wewnętrznych układów.

Pytanie tylko w którą stronę modyfikuje to dźwięk? Nie wiem czy zapoznałeś się z teoriami pola dźwiękowego, bliskie i dalekie pola, i takie tam różne zasady. Wówczas można kombinować w kierunku jakiegoś celu.

Ogólnie: częściowe wytłumienie sufitu jest zalecane. Tylko czy te panele tłumią, czy odbijają?

Witam przed remontem w pustym pokoju wstawilem sprzet DUDNILO .Te kasetony maja uskok 0.5cm, jest tych uskokow sporo.Tu kolega cos pisze o szumach .....nie wiem o co chodzi jakie szumy??????? TO NIE Amator 2B .Trojmiasto zapraszam na odsluch. Mam tez inne ustroje za kolumnami i na scianie za plecami naprzeciw sprzetu, oraz kwiaty.Kable wnosza cos tam ale uspokajaja , lagodza dzwiek ,przestaje byc ostry ,a ustroje akustyczne wypedzily mi bas z rogow na srodek pomieszczenia .Poprawila sie glebia ,dynamika a wokale to pierwsza klasa DIANA KRALL.

Chce jeszcze dodac ze przed zabawa w ustroje akustyczne sluchalem glownie Rock takich wykonawcow jak Dire Straits , Bob Dylan, Sting, Marillion itp nie cierpialem Jazzu. No i stalo sie po tych akustycznych ustrojach odkrylem ze Jazz to jest ta muzyka ktora lubie .Anna Maria Jopek przestala sie wydzierac tylko pieknie spiewa a szczegolnie polecam plyte Barefoot jest duzo przeszkadzajek ktore ciesza uszy.A trabka, jako instrument muzyczny!!! to jak ja uslysze dostaje gesiej skorki. Moze dorastam do takiej muzyki , nie sadze aby wiek byl przyczyna takiej zmiany bo jeszcze 6 lat temu przy kiepskim sprzecie sluchalem tylko Disco!!!!!

W KAZDUM SKLEPIE GDZIE SA TAPETY NA ALLEGRO 0,5M NA 0,5M KOSZTUJE COS KOLO 2ZL WYSYLAM STRONE

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

slaw123, 21 Lis 2008, 20:54

>Witam co myslicie o takich panelach na sufit czy maja wplyw na dzwiek.

Wyglądają obrzydliwe... nawet jeżeli (jak piszesz) mają wpływ na dzwięk. Są estetyczniejsze i efektywniejsze metody poprawy akustyki 'sufitu'.

Wyglądają obrzydliwe... nawet jeżeli (jak piszesz) mają wpływ na dzwięk. Są estetyczniejsze i efektywniejsze metody poprawy akustyki 'sufitu'.

ganzz_gut !!!! wstales lewa noga i masz OBRZYDLIWY DZIEN chodz za oknem lezy snieznobialy snieg a kolor tych kasetonow wlasnie taki jest . Przez te kasetony pokoj a wlasciwie sufit wydaje sie dluzszy i wyzszy. Kazdy kto byl u mnie zachwycal sie jak to ladnie sie komponuje z pozostalymi elementami wyposazenia pokoju. Nie zolknie, nikt u mnie nie pali !!!! pozdrawiam Cie zycze Ci udanego dnia i oby nikt nie powiedzial o twym wygladzie ze jestes OBRZYDLIWY. Sa inne rodzaje okreslen np. nie podoba mi sie lub sa brzydkie. Ja nikomu nie wadze pozdrawiam.

>slaw123

Fakt, że syn mnie obudził przed 7 rano i zima atakuje, ale to nie zmienia postaci rzeczy, że panele styropianowe na suficie to... delikatnie ujmując nie mój klimat.

Poza tym, nie określiłem Ciebie mianem 'obrzydliwy' a wygląd paneli, więc nie bierz tego do siebie. No ale skoro jesteś taki wrażliwy to wyrażę się w inny sposób 'nie podoba mi się, są brzydkie' ;)

Slaw123. Trochę późno odpisuje na pytanie o szum bo wyjechałem na dwa dni.

Z tego co wiem to „wyciszać” pomieszczenie możemy poprzez pochłanianie, odbicie lub rozproszenie.

Aby wystąpiło pochłanianie musimy zastosować dość miękki materiał, gdzie energia dźwięku zamieni się na ciepło (nie słyszałem wprawdzie o ogrzewaniu mieszkań za pomocą gąbki i audio na maxa, ale...). Czyste odbicie to raczej nie wchodzi wgrę bo stosuje sie je w ogromnych pomieszczeniach, a więc u Ciebie to będzie raczej rozproszenie (nota bene wynik odbić).

Przeprowadziłem kiedyś eksperyment stosując różnego rodzaju rozpraszacze w pomieszczeniu gdzie był włączony wentylator i zaobserwowałem, że zmieniła mi się czestotliwość szumu wentylatora i mniej drażnił.

Około 75-80% fal dźwiękowych wali w sufit więc dobrze jest coś tam zrobić. Tylko jak powiedziałem o tym połowicy, to mało mi ważąchwią w łeb nie przywaliła. Dla niej sufit ma być gładki i już.

Ale ładne te steropianowe kafelki masz. Z zazdrości tylko wry zagryzam.

Witam . Sluchaj mi tez nie bylo na reke klejenie tych owych paneli, ale ze mieszkam na 4 pietrze robilem rozne cuda aby sufit byl prosty nie popekany .Przez srodek pokoju przechodzi plyta a wiadomo ziemia sie rusza , niedaleko pociag przejedza , jest ruchliwa ulica,przeladowane tiry. Co jakis czas pekniecia sie pojawialy jak ktos przyszedl to patrzyl sie na sufit mnie to wk...lo.I tak postanowilem ze beda kasetony. Nie zaluje bo kazdy zamias gdekac jak kura, podziwia ze jast w jakies sali ,kinie czy teatrze.A jak wieczorkiem podswietle delikatnie to caly pokoj zamienia sie w cos smakowitego i ta muza czy film z dvd lub blu-ray albo hd discowery wrazenia niesamowite ?????

Wrzuce za dnia bo wieczorem to ciemno jest a aparat slaba lampe ma.Zdjecia nie pokarza tego co oko widzi na zywo ale ok.

Ukryta Zawartość

post-20931-100000827 1227360545_thumb.jpg

post-20931-100000828 1227360545_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Diana Krall Za mocna lampa jest ciemno i naswietlila caly klimat pokoju.

Ukryta Zawartość

post-20931-100000819 1227365717_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panele są ok. Najtańszy sposób wyciszenia pokoju. Dodam że tłumić można zarówno przez pochłanianie jak i przez rozpraszanie.

Trochę mały skok klinów ograniczy działanie do wysokich częstotliwości.

Ja szukam paneli zrobionych z luźno zestalonych włókien np. styropianowych o skoku klina kilku cm.

Ja mam podobny problem z sufitem. Tzw. cegła żerańska się to bodajże nazywało. W dodatku nie tynkowane normalnie tylko takim syfem grubości 2 mm, który się na łączeniach płyt wykrusza i jest tak cienki, że ani jakiej siatki (i na to tynk) połoźyć ani innego sposobu bo widać wybrzuszenia. Zdradzisz czym kleiłeś styropian do sufitu?

Slaw, ale to co stoi na sterowniku AV to radziłbym zdjąć bo nad sterownikiem (SR) powinno być minimum 10 do 20cm "powietrza", zależnie od producenta. Elektrolity Ci tam powysychają. Tak sobie już skopałem jeną maszynkę - spociła się.

mam takie trochę głupie pytanie dot. adaptacji pomieszczeń,

u mnie zawsze remonty robił tatuś (u mnie 2 lewe ręce) - zatem byłby problem nawet z klejeniem ścian,

i własnie czy istnieje jakaś tania technologia (produkt) umożliwiający nalepie czegoś tłumiącego na ściany co ma juą w sobie klej (co działa jak plastry lub przylepce).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.