Skocz do zawartości
IGNORED

SQUEEZECENTER - co, jak i na czym?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Mój wpis w wątku Gutka o musicserverach właśnie utonął w natłoku innych niekoniecznie merytorycznych wpisów.

Dlatego też pozwalam sobie powtórzyć go w chakterze zagajenia dla nowego wątku.

Czy Ktoś z Was robił porównania serwerów do Squeezeboxa pod wzgledem ich ewentualnego wpływu na dźwięk?

Mnie się zdarzyło mieć Squeezecenter na Vista, XP, Ubuntu, Clarkonnect i FreeNAS.

Mam pewne podejrzenia że serwer wpływa jednak na brzmienie. Zastanawiam się co jest tego przyczyną - sprzęt czy też oprogramowanie takiego serwera.

Ciekaw jestem Waszych opinii.

Druga sprawa.

Wiekszość z użytkowniików uzywa do SB prostej sieci składajacej się z NAS, routera i dwóch kabli.

Czy Waszym zdaniem nieco bardziej skomplikowana sieć (2 routery, 3 switche, NAS, 8 gniazdek sieciowych, sumarycznie ok. 100 m kabla w sieci) w której działa SB, będzie niosła jakiś pierwiasetk degradacji dla dźwięku?

https://www.audiostereo.pl/topic/47102-squeezecenter-co-jak-i-na-czym/

rochu=>

Używam tylko QNAPA także .......... ;-(

A siec mam dość rozbudowaną bezprzewodową G/N i przewodową 100Mb/!Gb i .........ok.12 zabawek w sieci ;-) I wszystko jest ok. ;-)

Zastanawia mnie natomiast czy zmiana zasilacza do Squeezeboxa ma sens, jeśli już ktoś próbował ,

to na jaki ??? ;-)

Gość rochu

(Konto usunięte)

Sprecyzuję.

Nie chcę się zawężać tylko do Qunapa, Ready NAS i innych NAS-serwerów.

Server SB można postawić na wiele sposóbów.

Mnie interesują porównania między różnymi rozwiązaniami i wnioski z tych porównań.

Zakładając, że zasilacz wpływa za jakość SPDIF (no właśnie, czy ktoś próbował???), to znalezienie odpowiedniej jakości gotowego zasilacza transformatorowego (5V/2A?) może być trudne. Przeglądając oferty sklepów internetowych trafiłem tylko na jeden, w sklepie Cyfroniki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ciekawe bo Mój SB(Duet) jest zasilany z 9 V 0.56A . Robiłem porównanie i niestety słychać wpływ zasilania na wyjscie SPDIF. Na zasilaczu regulowanym ,ustawione 9V 1.5A max. było jeszcze gorzej jak na oryginale...

Powiem jako informatyk, że zasadniczo sieć nie powinna mieć wpływu na jakość, a już absolutnie nie powinien mieć wpływ system operacyjny. Squeezebox działa tak, że żąda kolejnych części utworu w miarę potrzeb, a otrzymane dane buforowane są w buforze o pojemności 28Mb czyli 10 sekund nieskompresowanego dźwięku w jakości CD. Squeezebox nie dostraja się do zegara źródła tak jak to jest w przypadku spdif, więc nierównomierność transmisji nie ma wpływu na jakość.

Mógłby teoretycznie mieć wpływ rodzaj użytej sieci, tzn czy jest to ethernet, czy bezprzewodowa, mogą po prostu być źródłem zakłóceń dla układów, przy czym prędzej bezprzewodowa.

Wpływ może mieć przynajmniej teoretycznie format pliku, ponieważ np. jeśli użyjemy FLAC, to dekompresja odbywa się nie w komputzerze, tylko w Squeexboxie (chyba, że się myle) i procesor jest wtedy bardziej obciążony, co się przekłąda chociażby na większe obciążenie zasilacza.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość rochu

(Konto usunięte)

dd6, 21 Lis 2008, 00:00

(...)

>a już absolutnie nie

>powinien mieć wpływ system operacyjny.

Jednak róznica jest słyszalna, przynajmniej u mnie.

Squeezebox odpalony na Vista gra bardziej płasko i mniej dynamicznie niż ta sama wersja (7.2) na FreeNAS.

>Wpływ może mieć przynajmniej teoretycznie format pliku, ponieważ np. jeśli użyjemy FLAC, to

>dekompresja odbywa się nie w komputzerze, tylko w Squeexboxie (chyba, że się myle) i procesor jest

>wtedy bardziej obciążony, co się przekłąda chociażby na większe obciążenie zasilacza.

Zgadzam się.

Dlatego myślę że lepiej mieć pliki z bardzo niską kompresją lub wav-y, aby nie obciążać samego SB.

Squeezbox chodzi na 5V prądu stałego. Zamierzam spróbować zasilić go ze zwykłych czterech aku AA, da to 4,8 V i zobaczyć jaki będzie dźwięk. Zwykłe baterie nie są dobre, bo mają mniejszą wydajność prądową. Jak będzie istotna poprawa, to będę się zastanawiał nad nowym zasilaczem.

Cześć, format pliku nie będzie miał znaczenia, jeżeli prawidłowo skonfigurujemy squeezecentera. Należy wybrać ustawienia, przy których flac dekodowany jest w kompie (Nas-ie, itp.) i następnie przesyłany jest jako wav. Jakość dźwięku w znaczący sposób wzrasta w porównaniu z przesyłaniem flaca jako flaca.

Maciek

rochu=>

A kto powiedział , że urządzenie obciążone musi pracować gorzej ???

Przecież to żadna reguła ?

Bardziej mnie interesuje wpływ zasilania na Squeezeboxa , inaczej jak go najlepiej zasilać !!!

No może nie z baterii ;-) bo to już lekka paranoja ;-)

rochu, 21 Lis 2008, 06:06

>Jednak róznica jest słyszalna, przynajmniej u mnie.

>Squeezebox odpalony na Vista gra bardziej płasko i mniej dynamicznie niż ta sama wersja (7.2) na

>FreeNAS.

>Zastanawiam się co jest tego przyczyną - sprzęt czy też oprogramowanie takiego serwera.

Nie ma powodu, żeby się organiczać do wątpliwych hipotez sprzętowo - softwarowych. Cognitive science ma tu znacznie więcej do powiedzenia :)

Rochu, zjawiska, których doświadczasz są powszechne i znane nauce :)

Confirmation bias, apofenia itd..

maciekw, 21 Lis 2008, 08:34

>Cześć, format pliku nie będzie miał znaczenia, jeżeli prawidłowo skonfigurujemy squeezecentera.

>Należy wybrać ustawienia, przy których flac dekodowany jest w kompie (Nas-ie, itp.) i następnie

>przesyłany jest jako wav. Jakość dźwięku w znaczący sposób wzrasta w porównaniu z przesyłaniem flaca

>jako flaca.

Mam pytanie, w którym miejscu ustawień squeezecenter, wybiera sie, aby flac był dekodowany w komputerze

>Czy Waszym zdaniem nieco bardziej skomplikowana sieć (2 routery, 3 switche, NAS, 8 gniazdek

>sieciowych, sumarycznie ok. 100 m kabla w sieci) w której działa SB, będzie niosła jakiś pierwiasetk

>degradacji dla dźwięku?

pomysl, co bedzie jesli dolozysz jakiegos dobrego firewall'a sprzetowego ;) to bedziesz sie zastanawiac czy lepszy bedzie dzwiek z stateful inspection czy z proxy :D i co bedzie jak Ci IPS wytnie bas? :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• 2 tygodnie później...

W grudniowym numerze niemieckiego Stereo (stereo.de) jest test wpływu kabelków ethernet na dźwięk. Przyznam się, że mnie ten artykuł rozłożył. Należę wprawdzie do tej grupy "słyszących kabelki", ale mimo wszystko trochę sceptycyzmu mam. Ale jeśli kabelki mają wpłym, to zapewne też system operacyjny no i w ogóle hardware, karta sieciowa etc. Ale...nie uwierzę póki sam nie usłyszę.

Całkiem teoretycznie, to pewien wpływ mógłby być, ale układy w torze odtwarzacza sieciowego są odseparowane poprzez bufor wejściowy. Wiadomo...nic nie jest odseparowane w 100 procentach. Ja mam nadzieję, że nie usłyszę różnicy, wystarczą mi kłopoty z wyborem innych kabelków.

Pomysł na złoty interes. Wmówić ludziom, że takie kable "grają" i sprzedawać je w cenie 30-krotnie wyższej. Może nie długo zrobia test "Wpływ dymu papierosowego na transmisje WiFi dźwięku do serwera muzycznego", i może się dowiemy z jaką marka papierosów nasz system zagra najlepiej.

"Wpływ dymu papierosowego " na dźwięk

- to akurat nie jest żart , wpływ jest spory ,bardzo negatywny ,

dym papierosowy jest tłusty osadza się wszędzie ,szczególnie laser CD i po niezbyt długim czasie mamy może połowę dźwięku za jaki zapłaciliśmy .

-> abuq1

"Może nie długo zrobia test "Wpływ dymu papierosowego na transmisje WiFi dźwięku do serwera muzycznego", i może się dowiemy z jaką marka papierosów nasz system zagra najlepiej."

Może z papierosami to przegięcie. Ale sądzę, że to tylko kwestia czasu, kiedy na rynku pojawią się "audiofylskie" ulepszacze powietrza, pozwalające poprawić dźwięk przy połączeniu wLAN.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

@rochu

"...Jednak róznica jest słyszalna, przynajmniej u mnie.

Squeezebox odpalony na Vista gra bardziej płasko i mniej dynamicznie niż ta sama wersja (7.2) na FreeNAS...."

To jednak chyba tylko sugestia... nośnikiem w 1 i 2 przypadku jest ta sama sieć. Transmisja jest przecież strumieniowa (UDP), zatem wątpie aby Vista czy inny system (driver do karty) źle tworzył ramki Ethernetowe... W SB jest bufor i zakładając że pod drodze nie są gubione ramki to powinno brzmieć tak samo, a jeśli brzmi inaczej to znaczy (IMO) że nie jest to bit-perfect w którymś z przypadków.

• 1 miesiąc później...

Właśnie przeczytałem na forum niemieckiego Audio, że robili ślepy test kabli Ethernet.

Ukryta Zawartość

W skrócie wnioski tam zawarte są następujące:

1. Są nieduże, ale jednak powtarzalne i słyszalne różnice

2. Redakcja uważa, że jest to związane z zakłóceniami przenoszonymi przez kabel, np. jego ekran etc, a nie z samymi transmitowanymi danymi.

3. Nie można było obiektywnie powiedzieć, który kabel jest lepszy. Po prostu się różniły.

A co do pytania postawionego w wątku, to wynika stąd, że każda zmiana w konfiguracji sieci może mieć wpływ na dźwięk. Tyle, że niestety nie ma jednoznacznej recepty na "lepszy" dźwięk.

Ukryta Zawartość

U mnie squeezbox gra z PC tem,na ktorym stoi Home Server od Gates'a plus squeezcenter, calosc sie laczy poprzez WiFi a dalej z DAC'iem Linn Numerik przez coaxial.

Przy okazji na tym samym serwerze oprocz muzyki jest biblioteka filmow,ktore do TV przekazuje Popcorn (tutaj juz po kablu).Calosc nie sprawia zadnych klopotow (o dziwo - micfrosoft....)a konfiguracja przebiegla prosto i intuicyjnie.

Roznica pomiedzy plyta CD a muzyka ze squeezbox'a jest jak najbardziej,choc moim zdaniem nie jest to przepasc.

Na korzysc CD przemawia glownie lepsza mikrodynamika - poniewaz slucham sqeez'a "przy okazji" tzn. robiac cos jeszcze w tym samym czasie, nie zalezy mi na poprawie sytuacji - w przypadku filmow - nie widze roznicy pomiedzy odtwarzanymi z plyty DVD (rowniez BR) a tymi przekazanymi przez popcorn'a.

Co warto podkreslic - wygoda dostepu do muzyki i filmow jest naprawde wciagajaca.....idealna sprawa, naprawde.

Tego typu rozwiazanie ma przyszlosc - chociaz jako tradycjonalista w przypadku powaznego odsluchu -siegam po plyte - czego nie moge powiedziec o filmie - tutaj w 100% "wyrzucilem" odtwarzacz do kosza i korzystam wylacznie z serwera.

a miało to przecież grać tak jakby napęd nie był w ogóle ważny.....czyżby podobne problemy jak w CD..wstrętny jitter...i inne nowe typy problemów....które w przypadku SSD też wystąpią......

A nie gra nawet cudowny serwer linna gra jak porzadne CD ale nic lepiej. Po opadnięciu marketingowego pyłu widać że tylko wygoda użytkowania większa- chociaż w sumie to jest argument.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.