Skocz do zawartości
IGNORED

Nawigacja do Nokii 6300. Jak???

STREET

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, za kilka dni jadę samochodem do Holandii i muszę sobie zorganizować jakiegoś elektronicznego przewodnika. W tej kwestii jestem kompletnym laikiem i nie wiem co i jak z tym zrobić. Wiem że w telefom można wrzucić jakąś mape, kupić antene BT i to ponoć działa. Ale kwestia jest taka że nie wiem jaką tą mape wrzucić, czy wszystkie działaja na tej nokii? Jaka najlepiej wybrać antene? Pomóżcie bo nie chcę jechać z mapą na klanach.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

https://www.audiostereo.pl/topic/47081-nawigacja-do-nokii-6300-jak/

Mialem uruchomiona nawigacje na 6300, dokladnie to byl navifon z orange. Sprawdza sie bardzo dobrze, ale dziala tylko na teresnie PL (chyba, no na 98%).

Napewno musisz kupic modul GPS (czym lepszy tym lepiej, podlaczysz w zasadzie do wszystkiego wiec lezec nie bedzie), i poszukac jakis soft na ta nokie z mapami zagranicznymi. Chociaz moze byc ciezko. Proponuje zadzwonic na jakis nr infolini badz pomocy technicznej nokii albo bok.

A laptopa moze posiadasz? Wtedy bylo by chyba prosciej.

tomek7776, 20 Lis 2008, 13:29

>telefon to telefon,a nawigacja to nawigacja,nie ma dwoch rzeczy w jednym,aby zadawalajaco

>funkcjononowaly.

A to Ci ciekawostka..... Mówimy o jakimś konkretnym modelu (np. tym z tytułu wątku) czy po prostu ta opinia ma charakter ogólny? Jeżeli to drugie to nie mogę się z tym zgodzić.

Merytorycznie:

Jeżeli szukasz odbiornika gps (mylnie zwanym antenką) to polecam coś na chipsecie Sirf Star III. Spokojnie możesz ją wozić nawet w schowku a i tak da radę bez problemów. Szybki start, nie gubienie zasięgu, brak drenowania baterii - to w sumie kluczowe cechy, na które warto zwrócić uwagę w tym przypadku.

Korzystałem przez dłuższy czas z TT na Nokiach opartych o Symbiana. Całkiem sie to sprawdzało ale mały wyświetlacz utrudniał skorzystanie z wielu opcji w trakcie jazdy.

Stąd też najlepszym rozwiązaniem, łączącym telefon i nawigację, wydaje się urządzenie z ekranem dotykowym oparte o "przeklętą" Windę. A więc wchodzimy już bardziej w PDA niż telefon. Zresztą Nokie z Symbianem też określa się mianem smartphonów a nie tylko telefonów. W przypadku posiadania telefonu z Windowsem Mobile można spróbować zarówno TT jak i Automapę, które w mojej ocenie w urzytkowaniu codziennym sprawują sie najatrakcyjniej.

Słuchając rozumu....

foni

20 Lis 2008, 14:18

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1638 / 860 / 7 tomek7776, 20 Lis 2008, 13:29

>telefon to telefon,a nawigacja to nawigacja,nie ma dwoch rzeczy w jednym,aby zadawalajaco

>funkcjononowaly.

A to Ci ciekawostka..... Mówimy o jakimś konkretnym modelu (np. tym z tytułu wątku) czy po prostu ta opinia ma charakter ogólny? Jeżeli to drugie to nie mogę się z tym zgodzić.

Merytorycznie:

Jeżeli szukasz odbiornika gps (mylnie zwanym antenką) to polecam coś na chipsecie Sirf Star III. Spokojnie możesz ją wozić nawet w schowku a i tak da radę bez problemów. Szybki start, nie gubienie zasięgu, brak drenowania baterii - to w sumie kluczowe cechy, na które warto zwrócić uwagę w tym przypadku.

Korzystałem przez dłuższy czas z TT na Nokiach opartych o Symbiana. Całkiem sie to sprawdzało ale mały wyświetlacz utrudniał skorzystanie z wielu opcji w trakcie jazdy.

Stąd też najlepszym rozwiązaniem, łączącym telefon i nawigację, wydaje się urządzenie z ekranem dotykowym oparte o "przeklętą" Windę. A więc wchodzimy już bardziej w PDA niż telefon. Zresztą Nokie z Symbianem też określa się mianem smartphonów a nie tylko telefonów. W przypadku posiadania telefonu z Windowsem Mobile można spróbować zarówno TT jak i Automapę, które w mojej ocenie w urzytkowaniu codziennym sprawują sie najatrakcyjniej.

widzisz,,,,sam sobie odpowiedziales na moja teze,telefon to telefon,a navi to navi.

przez 3 dni ,chcialem sie przekonac do takiego rozwiaznia,telefon z nawigacja,

owszem,jako substytut,to sie na ocene ledwo dostateczna sprawdza,bo jest.

ale jako cos wygodnego,praktycznego i przydatnego,,,to ocena na 1.

a nawigacji normalnej uzywam juz od ponad 4 lata,i jestem bardzo zadowolony.

a ktos,kto nie uzywal,a teraz rzuca sie na 2 urzadzenia w jednym,to raczej ma blade pojecie o temacie.

Nie chcę wchodzić w głębszą polemikę, bo ona nigdy się nie skończy. :-)

Uczciwie należy powiedzieć: do telefonu (i tylko telefonu) nie da się wgrać nawigacji. Przy okazji pytanie: czy telefon z aparatem fotograficznym jest nadal wyłącznie telefonem?

Do urządzeń o poszerzonych możliwościach, np. smartphony, palmtopy, pda - jak najbardziej tak. Ponadto:

Im większy ekran tym lepiej.

Możliwość koszystania z ekranu dotykowego - zalecana.

Wbudowany odbiornik gps - mile widziany.

Połączenie z zestawem głośnomówiącym w samochodzie - mile widziane.

Automatycznie obracany ekran (a więc g-sensor)- fajna sprawa.

Waga i rozmiar - kwestia drugorzędna ale mimo wszystko istotna przy pieszych wędrówkach.

Korzystałem z urządzenia dedykowanego do TT i AM. W stosunku do mojego PDA nie znalazłem w trkacie ich wykorzystywania żadnych elementów, dla których byłbym skłonny nosić w kieszeni dwa urządzenia jednocześnie. Nie ma się co upierać, postęp ma miejsce, możliwości się zmieniają. Dziś 2 w 1 mają już praktyce sensowne rozwiązania.

Słuchając rozumu....

Oczywiście, że telefon może służyć jako nawigacja! Co Ty tomek opowiadasz? Od długiego czasu używam TT na N73 i w zupełności mi wystarcza (choć aktualność map daje wiele do życzenia, zwłaszcza w Polsce). Co prawda nie podróżuję wiele, ale z wizyt na Węgrzech (w tym skomplikowanego Budapesztu pełnego ulic jednokierunkowych), Czechach (w tym sporej Pragi), Słowacji i podróży do Chorwacji - jako rozwiązanie zastępcze względem oddzielnego urządzenia, sprawdza się wspaniale. Bateria trzyma długo, odbiornik pentagrama działa super i praktycznie nie trzeba się martwić o ładowanie, sam telefon obsadzony na "gekonie" trzyma się stabilnie tam, gdzie go chcesz mieć...same plusy. Ekranik 2.4" dla mnie wystarczy i nie mam zamiaru kupować oddzielnej nawigacji, w planie mam zmienić telefon na HTC z ekranikiem 3.8" i rozdziałce, o jakiej inne nawigacje mogą tylko pomarzyć, więc o czym my tu mówimy? Wiadomo, że nawigacja w oddzielnym pudełku jest fajna, ale nie jest konieczna! Idąc tym tropem, ktoś powie, że dopiero fabryczny system z ekranem 8" to jest to. Tylko czy o to nam chodzi?

Ja mam Diamonda, kolega ma Toucha. Każdy z nas woli swoje :-)

Poza tym, że obydwa urządzenia są identyczne funkcjonalnie (różnica to klawiatura, wyjście TV-out, oraz slot karty pamięci) to ja sobie bardzo cenię rozmiary i wagę Diamonda (dużo cieńszy i lżejszy). Ponadto dochodzi kwestia wyrobienia się "zawiasów" przy urządzeniu rozsuwanym, co niestety w HTC ma miejsce. W każdym razie jest to wypasiony telefonik, którego gorąco polecam.

PS. Mam dokładnie MDA Compact IV a nie HTC Diamond. Oczywiście jest to to samo ale różnią się one designem, który w przypadku MDA jest znacznie ładniejszy, mniej pretensjonalny i bardziej elegancki.

HTC = MDA (urządzenie brandowane dla T-Mobile i tym samym dla Era GSM)

Słuchając rozumu....

Witam,

Po przeczytaniu waszych wpisów nic się nie dowiedziałem. Więc może tak:

-Jakie sugestie co do odbiornika GPS? (jakiś link gdzie moge kupic niezawodny i w miarę tani odbiornik)

- Skąd mape wziąść za darmo z sieci lub za drobną opłatą??

Wszystko oczywiście pod model Nokia 6300

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

Pentagram będzie dobry. Używam i wiem. Zwróć uwagę na ten, który najdłużej trzyma na baterii- akurat tutaj firma podaje czasy, które się pokrywają z życiem i polecam ten, który ma działać 24 godziny. Nie wiem, jakie ma oznaczenie, znam z autopsji dwa, mam ten, który trzyma 12h. Wystarczy, można zresztą ładować z gniazda zapalniczki.

TomTom- ja używam wersji 6.010, nie pamiętam, ile kosztuje, coś ok. 100$. Można ściągnąć z jakiegoś P2P. Znajdziesz.

Wgrać, wczytać mapy, skonfigurować GPS i jazda.

Jest też Garmin, ma dobre mapy z różnymi opcjami, w tym turystyczne. Do samochodu polecam TT, ja wolę.

Aha, zapomniałem wkleić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

STREET, 19 Lis 2008, 23:37

>Witam, za kilka dni jadę samochodem do Holandii i muszę sobie zorganizować jakiegoś elektronicznego

>przewodnika. W tej kwestii jestem kompletnym laikiem i nie wiem co i jak z tym zrobić. Wiem że w

>telefom można wrzucić jakąś mape, kupić antene BT i to ponoć działa. Ale kwestia jest taka że nie

>wiem jaką tą mape wrzucić, czy wszystkie działaja na tej nokii? Jaka najlepiej wybrać antene?

>Pomóżcie bo nie chcę jechać z mapą na klanach.

Problem moim zdaniem jest pozorny

- jezeli to incydentalny wyjazd to mapa lub dowolny program internetowy (jezeli wiesz gdzie jedziesz) wystarczy. Naprawde wiele podrozuje po roznych krajach i kiedy w wypozyczalni proponuja mi GPS to zwykle odmawiam (firma placi i nie jest to sprawa kosztow).

Jezeli lubisz GPS to jak ktos slusznie napisal kup prawdziwy GPS a nie gadzetowe wydanie do komorki, ktore jest tak naprawde niepraktyczne i rzadko uzywane - argumenty juz przytaczano. I tak predzej czy pozniej skonczysz z GPS w samochodzie zatem po co tracic forse na polsrodki. ;-)

Zrob mala kalkulacje, ile czasu poswiecasz na drazenie tego tematu (zamiast sluchac muzyki), ile na tym rozwiazaniu skorzystasz jezeli skorzystasz i czy bez GPS nie dojedziesz tam gdzie chcesz. Mi sie jeszcze nie zdarzylo bym nie trafil gdzie trzeba. :-)

pzdrw

soso

PS

Moja zona jest zakochana w GPS i to rozumiem. By nie byc posadzonym o to, ze nie wiem o czym pisze.

Wklejam odpowiedź "fachmana" który doradzał mi w wyborze navi do mojego SE w910i:

"Twój telefon się nada. :) (będzie to działało na każdym telefonie który posiada środowisko Java i interfejs Bluetooth, czyli w tym momencie w zasadzie każdym). Do telefonu musisz dokupić odbiornik GPS (ja używam Pentagram Pathfinder 3104, koszt ok 100-110zł). Odbiornik GPS będzie ustalał twoją aktualną pozycję i komunikował się z telefonem przez Bluetooth. To tyle jeśli chodzi o sprawy sprzętowe. Programy nawigacyjne pracujące w środowisku Java znam dwa: darmowy Nav4all (www.nav4all.com) i płatny Naviekspert. Pierwszy różni się od drugiego tym , że nie posiada trójwymiarowych map. Korzystam z tego pierwszego więc jego opiszę.

Instalacja Nav4all jest dość prosta, łączymy się przez komórkę z witryną www.nav4all.com i pobieramy aktualną wersję programu. Program ściągnie się do pamięci naszego telefonu i zapiszemy np. w folderze aplikacje. Przy pierwszym uruchomieniu programu z internetu zostanie jeszcze ściągnięty wybrany przez nas język menu i głos nawigacji (oczywiście jest dostępny język polski) oraz połączymy się z odbiornikiem GPS (oczywiście wcześniej go włączymy). Kolejne odbędą się już bez tego (jedynie jeśli nie ustawiliśmy inaczej w opcjach telefonu dostaniemy pytanie czy pozwolić na połączenie Bluetooth i łączenie się z internetem).

Teraz możemy zacząć użytkować zestaw. Zakładam, ze interesuje nas dojechanie do jakiegoś punktu. Wybieramy w menu pozycję "Nawiguj do..." wprowadzamy adres lub wybieramy wcześniej zapisany w programie. Głos nawigacji i wskazówki na ekranie poprowadzą do celu (jeśli nie słyszysz głosu sprawdź czy masz włączony dźwięk). Jeżeli chodzi o funkcje nawigacyjne to możesz np. wyświetlić mapę okolicy w której się znajdujesz etc.

Program posiada jeszcze wiele ustawień, które włączysz w miarę potrzeby. Ja poza standardem dodałem jeszcze komunikat głosowy na 200m przed manewrem (standard to 400m i tuż przed ok 20-30m).

Co do kosztów. Poza odbiornikiem GPS o którym już wspominałem pozostaje koszt łączenia się programu z internetem przy ustalaniu trasy. Mam telefon w Erze, wykupiłem pakiet za 5zł/mc dostępu do internetu. W zależności ile będziesz używał nawigacji to w zasadzie tyle zapłacisz, nie są to jakieś duże kwoty, ale zawsze kilka złotych do rachunku. Ja nie jeżdżę jakoś strasznie dużo z nawigacją, więc taki pakiecik mi wystarcza.

Kilka uwag końcowych:

Odbiornik GPS jest na tyle uniwersalny, że możesz go używać z innym telefonem, palmtopem lub notebookiem. Gdybyś np stwierdził, że nie dopowiada Ci taka nawigacja, chcesz mapy 3D, bajerki, bez łączenia się z internetem, to ten sam odbiornik możesz wykorzystać w zestawie z palmtopem i np. Automapą.

Bardzo ciekawą i przydatną funkcją Nav4all jest możliwość założenia darmowego konta na ich stronie i wprowadzanie za pomocą Google Maps miejsc w które chcemy dojechać. Ja korzystam z tego kiedy chce dojechać w miejsce nie posiadające adresu np. ruiny zamku w Rudnej. Później przez telefon łączymy się z naszym kontem i cel podróży jest wczytywany.

Mam kolegę, który jest przewodnikiem górskim, korzysta z tego programu do odczytywania dokładnych współrzędnych geograficznych, do tego nie musimy się łączyć z internetem, całkowicie bezpłatnie.

Co do moich doświadczeń z użytkowania to muszę przyznać, że naprawdę się to sprawdza, czasem prowadzi mnie drogą którą normalnie z mapą w ręku bym nie pojechał, a okazuje się szybsza. Uważać należy trochę na komunikaty w mieście ponieważ mówi je z pewnym wyprzedzeniem i zdarza się, że kiedy mówi "w lewo" należy przejechać jeszcze 20-30m, warto wtedy zerknąć na ekran. Jeden razy wciągu użytkowania kazał mi skręcić w drogę gruntową, nie skręciłem, pojechałem dalej to znalazł inna trasę. Za mną skręciły w tamtą drogę 2 samochody, więc pewnie prowadził dobrze, ale ja nie chciałem się tam pchać. Raz zdarzyło mu sie kazać mi skręcić w miejscu gdzie nie było skrzyżowania, ale pojechałem dalej i do celu trafiłem. Takie sporadyczne "dziwne" zachowania po prostu mu wybaczam. :)"

Luxmany i winyle 

Osobiście skłaniał bym się jednak ku funkcji Navifon (w sieci Orange), zwłaszcza jeśli korzystasz sporadycznie. Pakiet dostępu na tydzień kosztuje Cię chyba 25zł. Przewaga navifona nad tradycyjnym GPS jest taka, że mapy sa aktualizowane co godzinę, a tym samym masz informacje o dłuższych korkach, wypadkach blokujących drogi itp. A to czasami przydatne. Czytałem tez opinie użytkowników Navifona i nie było wyraźnych negatywów. Oczywistym minusem jest wielkość wyświetlacza.

Luxmany i winyle 

Navifon to jakis mutant od Naviekspert. Optymalnosc trasy potrafi okreslic na podstawie ruchu telefonow komorkowych, czyli tam gdzie sie najszybciej ludzie z telefonami przemieszczaja ta droga jest najszybsza.

Ogolem korzystalem z nawigacji na lapku, dedykowanej i na kom. Kazda ma swoje wady i zalety ale jesli chodzi o samo prowadzenie i nawigacje to navifon sprawdzal sie najlepiej w moim odczuciu.

Dobrze ze wspomniałeś o tym navi z Orange. Ja używam tej sieci tylko że przez prepaid i bede musiał podejśc do salonu i zapytać o co tam w tym chodzi. Oczywiście antene GPS musze mieć swoją?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.