Skocz do zawartości
IGNORED

1978: Kosmiczny Polak

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Osiagnięcia Gierka? Właśnie teraz okazuje się komu, na co i dlaczego to potrzebne.

To tak jak robienie statków za 111111111111dolUSA i sprzedawanie ich do CCCP za tyle samo ale transferowych.

Takich osiagnięć w Polskiej gospodarce za Gierka jest więcej. Fakt, że przy okazji zyskalismy fanatstyczne i nowoczesne technologie jak np Berliet czy Ferguson. Super i co z tego.

Tak USA zyskały bo drogi w Iraku wytrzynmały ciężar ich czołgów - bo solidna i Polska robota.

Chwała Gierkowi może i tak ale za pierwsze trzy, cztery lata. Tyle starczyło i zdechło.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>> Molibden, 18 Lis 2008, 00:37

"Długi z epoki Gierka już są prawie spłacone, a to wszystko to są nowe dlugi."

Tylko tak się składa że te nowe były zaciągane bo był deficyt budżetowy. A był m.in. dlatego że trzeba było spłacać długi Gierka.

Gość

(Konto usunięte)

Wszystkie pozytywne rzeczy związane z socjalizmem zawdzięczamy tylko gierkowi:

ubezpiecznie rolnikow

tanie lekarstwa

mieszkania z wlasna kuchnia i lazienka ani komunalki jak w rosji

porzadny fiaty anie jakies ruskie wynalazki

polskie komputery radmory altusy

Ciekawe, że w dniu 1 sierpnia 1974 r. weszły w życie nowe przepisy dotyczące zarządu lokalami, tzw. szczególny tryb najmu. Polegał on na tym, że jak ktoś miał "nadmetraż" to mu dokwaterowywyali lokatora. Tak to Gierek rozwiązywał problem braku mieszkań.

Niektórzy z tych lokatorów (często z tzw. marginesu) mieszkają sobie do dzisiaj, wykurzając właścicieli bałaganem i ekscesami, a niegdyś ładne domy popadają w ruinę.

Gość

(Konto usunięte)

Jak ktoś budował 200metrów wille to raczej z materiałów kradzionych z budowy a budopwali budowlańcy którzy powini być w tym czasie na swojej budowie wiec troche racji w tym było! Zresztą to byłą rzecz do obejścia !

Gość

(Konto usunięte)

Niestety moje dzieciństwo przypadało na rządy bandy jaruzela , ale miło wspominam pozostałości złotej dekady polski które spotykałem , polak w kosmosie , duze fiaty , altusy , orodki wypoczynkowe , miasta , autostrady

Engineer, 19 Lis 2008, 14:23

>Niestety moje dzieciństwo przypadało na rządy bandy jaruzela , ale miło wspominam pozostałości

złotej dekady polski które spotykałem , polak w kosmosie , duze fiaty , altusy , orodki wypoczynkowe, miasta , autostrady<

Edward Gierek i Wojciech Jaruzelski działali w zupełnie innych warunkach. Ciekawe są wyjaśnienia generała Jaruzelskiego złożone przed warszawskim sądem - pełny tekst w przedostatnim numerze tygodnika "Przegląd". Bardzo pouczająca lektura -myślę, że po ich przeczytaniu zmienisz zdanie.

>> Engineer, 19 Lis 2008, 13:52

"Jak ktoś budował 200metrów wille to raczej z materiałów kradzionych z budowy" itd.

No to znaczy że Twoja miłość do Gierka jest bezkrytyczna i dalsza dyskusja traci sens. Z mojej strony EOT.

Gość

(Konto usunięte)

meloman 62, 19 Lis 2008, 15:17

>Engineer, 19 Lis 2008, 14:23

>

>>Niestety moje dzieciństwo przypadało na rządy bandy jaruzela , ale miło wspominam pozostałości

>złotej dekady polski które spotykałem , polak w kosmosie , duze fiaty , altusy , orodki

>wypoczynkowe, miasta , autostrady<

>Edward Gierek i Wojciech Jaruzelski działali w zupełnie innych warunkach. Ciekawe są wyjaśnienia

>generała Jaruzelskiego złożone przed warszawskim sądem - pełny tekst w przedostatnim numerze

>tygodnika "Przegląd". Bardzo pouczająca lektura -myślę, że po ich przeczytaniu zmienisz zdanie.

To i tak nie wyjaśni tego że przez 10 lat doprowadził kraj do nędzy i ruiny m.in. wszędzie wtykając wojskowych którzy sie na niczym nie znali ale mądrzy jacy - ho ho !

A co do opozycji to była gówniarzeria a nie opozycja skoro dało się ich wszytskich zamknąć w jedną noc do ciupy to żadnego zagrożenia oni nie stanowili.

Generał walczył przeciwko hitlerowi i chwała mu za to ale reszta jego "osiągnięć" jest dyskusyjna.

Co nie oznacza że genrał nie może być człowiekiem honoru.

• Redaktorzy

"Jak ktoś budował 200metrów wille to raczej z materiałów kradzionych z budowy a budopwali budowlańcy którzy powini być w tym czasie na swojej budowie"

Okolice niedoszłej elektrowni jądrowej w Żarnowcu pełne są bardzo solidnych domów wzniesionych w latach 80. Ponoć świetne materiały wożono tamtędy ciężarówkami, a poprosić taką ciężarówkę, zeby skręciła w nie to podwórko - żadna sztuka.

Engineer,

Wojskowych wtykali tylko w czasie stanu wojennego, potem już nie. No, może z wyjątkiem dyrektora Satanowskiego :)Cała sprawa była bardziej złożona - dobrze opisuje to Schweitzer w "Victory"; skutki tego wszystkiego odczuwamy do dzisiaj.

Gość

(Konto usunięte)

>Engineer,

>Wojskowych wtykali tylko w czasie stanu wojennego, potem już nie. No, może z wyjątkiem dyrektora

>Satanowskiego :)Cała sprawa była bardziej złożona - dobrze opisuje to Schweitzer w "Victory"; skutki

>tego wszystkiego odczuwamy do dzisiaj.

Dlatego właśnie powiedziałem między innymi...

W tym miesiacu w Krakowie na wzór Warszawy ma być otwarte drugie Metro w Polsce!

Na czas rozpoczęcia budowy przypadły lata 70 kiedy to wykonano 1800 metrowy tunel,teraz go zagospodarowano i z szacunku dla inicjatora budowy-budowa połaczyła lewicę z prawicą;metro będzie nosiło imię Edwarda Gierka.

Widać zadowolenie zarówno prawicowego Pana Prezydenta RP jak i lewicowego Pana Prezydenta Miasta Krakowa że tak piekny obiekt bedzie udostępniony dla Krakowian

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-20609-100000893 1227276979_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Może nie przeginajmy, ale:

Czemu NIKT nie zwraca uwagi, że w tym socjalistycznym kraju mieliśmy jeszcze do nakarmienia naszego wielkiego wschodniego brata? Z Polski szły ogromne ilości dóbr koleją prosto za wschodnią granicę. Np. w beczkach ze smołą czy innymi cudami. Ciekawe, jak wydajny był by system gdybyśmy nie mieli tej wschodniej pijawki...

Brak towarów na półkach. Może i brak, ale za to w Moskwie pełno. Made in Poland.

A że rumunia była polem to widać nawet dziś, jeśli się tamtędy przejeżdża.

• 2 tygodnie później...

Napisałeś "srebrników" - więc tylko tak ci sie napisało ;)

...ale w ostatecznym rozrachunku może i masz racje co do tych srebrników aby tylko po latach nie byłu owego bólu gdzies tam. W końcu UE to twór, o którym marzyli Napoleon, Hitler i Stalin tylko, że pod jednym kapciem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.