Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Technics SL-D21 trzeszczy

kuty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zakupiłem niedawno gramofon technics SL-D21 skuszony zachwytami analogowego brzmienia ludzi z forum chciałem spróbować czy to naprawde taki super dzwięk,tylko widocznie mam pecha bo gramofon grał by całkiem przyjemnie gdyby nie trzeszczenie wysokich rejestrów,reszta dzwięków jest ok tylko np jak wokalistka lub wokalista przeciaga śpiew albo śpiewa sopranem to robi się taki efekt jak by dzwięk był przesterowany i bardzo mocny na wyjściu z gramofonu,chociaż to niemożliwe wszystko jest w pałni sprawne,gramofon gra ze wzmacniaczem 6kanałowym Yamaha-DSP-A592 oczywiście w stereo i podłączony do wejścia PHONO.

Pomyślałem że płyty moga być bardzo zjechane i zakupiłem w empiku nowiutką płyte Czesława Niemena i jest to samo czesiek trzeszczy jak cholera,czy może to być wina zużytej igły albo wkładki lub i tego i tego?

https://www.audiostereo.pl/topic/47016-gramofon-technics-sl-d21-trzeszczy/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Poczytaj http://www.rcm.com.pl/hobby/phono/kalibracja/kalibracja.php i sprawdź, czy masz zachowane parametry podane w tym artykule. Niestety w Twoim gramofonie możliwości regulacji są chyba mocno ograniczone.

GM

dziekuje za chęć pomocy,a co do naćisku to już kombinowałem na wszystkie sposoby miałem ustawiony 1,25grama anty skating też na 1.25 potem przesónołem na nacisk 1,5g i skatin tak samo to jest maks na moim gramofonie,jest jeszcze 1.0g to już wogóle masakra z dzwiekiem trzeszczy jak nic jak ustawiłem na najwyższy nacisk 1.5g i skating 1.5 to tak jak by troszeczke trzeszczenie się zmniejszyło ale to chyba moja sugestia,ogólnie na każdym nacisku trzeszczy.

Witam

To chyba niemożliwe, żeby maksymalny nacisk wynosił 1,5g... W każdym razie powodów, jak już napisano, może być wiele. Winna może być zużyta lub niewłaściwie przechowywana igła. Winna może być też wkładka (uderzenie, wiek). Idąc dalej winna może być niestabilna masa w połączeniu wkładki po obu końcach ramienia - wiem, brzmi to abstrakcyjnie i absurdalnie, może i jest to wbrew wszelkim regułom, ale praktyka już mi pokazała, że tak może się zdarzyć... Równie dobrze może jakiś problem z elektronika w samym gramofonie? A może po prostu kwestia najprostsza - jeśli jest to zużyty winyl lub polskie wydanie, to będzie trzeszczeć i już ;-).

Pozdrawiam

jeśli chodzi o nacisk maksymalny w tym gramofonie to naprawde wynosi 1.5g,co do igły to bawie się troche w naprawy telefonów komórkowych i mam wanienke ultra dzwiękową i wykompałem igłe w ultradzwiękach z dodatkiem bardzo czystego alkoholu izopropylowego do czyszczenia płytek telefonów,po tym zabiegu igła jak grała tak gra ani nie zaszkodziło ani nie pomogło.

Nie wiem jak wygląda zużyta igła gramofonowa więc nie jestem w stanie określić stanu tej mojej,zakupie na allegro nową igłe bo widze że są dostępne i zobaczymy czy będzie poprawa.

Następnie odnośnie stanu połączenia masy w adapterze to by nie było takie głupie i całkiem możliwe bo kabelek wychodzący od masy z gramofony do wzmacniacza mam taki goły z miedzi i wetknienty tak byle jak bo nie mam takiej końcówki do adaptera jak jest w technicsie i co chwile musze go poprawiać po przy małych ruchach gramofonem coś mi skwierczy i buczy i jak poruszam kabelkiem od masy to przestaje,może coś ztym jest czy dodatkowo wzmacniacz podczepić do kaloryfera żeby było lepsze uziemienie?

Broń Boże podpinać do kaloryfera!... Jeśli masz wyjście masy na gramofonie i możliwość podpięcia we wzmaku, to tak ma zostać. To służy wyrównaniu masy obu urządzeń. Jeśli wykonał byś jakieś dobre foto na makro tej igły, można by wiele na jej temat powiedzieć. Nie kupuj też igieł no name z Allegro, są tragicznej jakości - z tego, co zauważyłem, masz wkładkę w standardzie... No i zapomniałem nazwę tego złącza...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - taka byłaby super. Chodziło mi o kable masowe w ramieniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dodaje kilka zdjęć odnośnie stanu igły

Ukryta Zawartość

post-21567-100001125 1226957701_thumb.jpg

post-21567-100001126 1226957701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

paul_67, 18 Lis 2008, 08:38

>kuty, 17 Lis 2008, 22:55

>

>>ok a skating?

>

>Teoretycznie powinien być ustawiony na taką samą wartość.

Praktycznie jeszcze nigdy nie ustawiłem skatingu znacznie powyżej połowy wartości nacisku.

No tak, igła wygląda przyzwoicie... Myślę, że sporo rad i podejrzeń już padło - niech teraz wypowie się sam zainteresowany, jeśli nadal nic nie pomoże, będziemy kombinować dalej ;-).

Dziekuje wszystkim za rady,jeśli chodzi o zewnetrzny preamp to nie mam takowego w tej chwili mam tylko ten wbudowany w zamacnacz dsp-592.

Odnośnie nacisku igły to ustawiłem na max,mianowicie mam 1.5g maxymalnie a ja podkręciłem troche jeszcze ponad skale ta że mysle że nacisk teraz będzie miał gdzieś 1.7 i nie da się więcej podkręcic,i skating też na 1.5 i wiecie co POMOGłO tzreszczenie zminimalizowało się w takim stopniu że już prawie go wogule niema śpiew piosenkarki Hanny Banaszek wcześniej trzeszczał a teraz zaczyna śpiewać gładko i wyrażnie,aczkolwiek na innych płytach które są bardziej zdarte to i tak troche słychać ale to już kwestia starych płyt,tylko nic mi nie daje krecenie antyskatingiem czy jest 1.0 czy 1.5 gra tak samo najwiecej pomogło ustawienie nacisku ponad skale.

Dziękuje wszystkim za rady,czy myślicie że jak bym zakupił nową igłe to mogło by być jeszcze lepiej? nawet na tych dojechanych płytach?

"Dojechane" płyty mają również wpływa na zużywanie igły - ja po prostu słucham tylko płyt w dobrej kondycji. Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa - czy jak ustawisz skalę nacisku igły na 0, to czy ramię jest w równowadze, tzn. czy unosi się poziomo nad talerzem? A jeśli chodzi o antyskating - jest mnóstwo filmów pilotażowych do ustawiania go na YT. Jeśli nie masz czystej płyty winylowej - zastosuj nieporysowany kompakt, jak ja ;-). Jeśli nie znajdziesz stosownego filmiku, pofatyguję się i opiszę mniej-więcej procedurę ;-).

Pozdrawiam

Ustaw pokrętło anti-skate na zero.Zwolnij zacisk ramieniai przesuń ramię pomiędzy podpórkę ramienia a talerz, uważając przy tym, aby nie uszkodzić igły.Ustaw dźwignię opuszczającą/podnoszącą w dół.Kręć przeciwwagą aż ramię ustawisz w równowadze.Umieść ramię w podpórce i zamknij zacisk.Ustaw zero na przeciwwadze względem linii na ramieniu.Pokrętło znajduje się w przedniej części przeciwwagi.Teraz ustaw zalecaną dla danej igły siłę nacisku i anty-skating.

Widzę, że co do ustawienia przeciwwagi sprawa już zostałą wyjaśniona ;-). Antyskating -

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bo wszystko bardzo dokładnie powiedział... Widocznie niepotrzebnie założyłem, że podstawy angielskiego zna większość. Dla poirytowanych angielszczyzną lub po prostu złośliwych -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tu już widać efekt ustawiania.

Ukryta Zawartość

Bo opowiedzieć to co innego niż pokazać. Pan z drugiego filmiku okazał się lepszy, bo umiał pokazać. Czy masz może jeszcze jakiegoś pana, który umie ładnie opowiedzieć i dobrze pokazać?

Mam jeszcze kilku w zanadrzu ;-). Bardzo chętnie pokazałbym, jak to zrobić osobiście, ale chyba raczej nie ma takiej możliwości. Nawet nie mam możliwości filmowania. A jeśli stać Cię tylko na uszczypliwe uwagi - nie pisz wcale, ja staram się w granicach możliwości i własnej wiedzy pomagać, a nie wytykać urojone błędy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.