Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana Prdgm Studio20 na Tablette 2000

smog

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie wymyśliłem.

Dużo dobrego słyszałem, wybiorę się chyba ich gdzieś posłuchać.

Może są tacy którzy słyszeli obydwa i coś mi powiedzą...

Zależy mi na bardzo dobrej średnicy, przestrzeni. Ogólnie wysoka kultura brzmienia.

Mój system w "o mnie"

Pokój 3 x 4,8 m.

Może podacie jakieś inne podstawkowce, którymi powinienem sie zainteresować. Cena nowych 3500-4000 (będę kupował second hand, ale żebyśmy mieli odniesienie)

pzdr

https://www.audiostereo.pl/topic/4700-zamiana-prdgm-studio20-na-tablette-2000/

"Dużo dobrego słyszałem..."

To samo mogę powiedzieć o PS 20.

Słuchałem ich krótko (nie wiem jakiej serii, bo były różne modyfikacje) na AS i jako jeden z nielicznych monitorów b. mi się wtedy podobały to zapamiętałęm, że PS 20. Cena ok3,2-3,6kzł - nie pamiętam, ale na pewno >3kzł/parę.

"Zależy mi na bardzo dobrej średnicy, przestrzeni. Ogólnie wysoka kultura brzmienia."

Średnicę w Tabletkach, jak na ten przedział cenowy uważam za dobrą. Przestrzeń ? Hmm tu może być problem, dużo zależy od właściwosci pom. odsłuchowego i wzmaka. Zwłaszcza to 1.

Wysoka kultura brzmienia to tak. Z całą pewnością. Praktycznie rzecz biorąc Tabletki 2000 są tolerancyjne dla nie najlepiej nagranych płyt i to uważam za ich duży plus, bo praktyczne. Kiedyś w Hi-Fi i M napisali, że wolą dobre towarzystwo... - potwierdzam, to b. trafne spostrzeżenie.

"Pokój 3 x 4,8 m." Moim zdaniem są dobre/optymalne do 16-20 m2. Jak grałyby w 12m2 - trudno mi wyczuć. Raczej "nie tego" ; ))

Możesz u siebie spodziewać się ostrej stereofoni, ale nie przestrzeni. Tu trzeba sie wysilić, by ją wydobyć. Pamiętaj, że swoje doświadczenia czerpię z odsłuchu w 25m2 (5mx5m... : (((... i kawałek czasu je posiadam.

"Może podacie jakieś inne podstawkowce, którymi powinienem sie zainteresować. Cena nowych 3500-4000 (będę kupował second hand, ale żebyśmy mieli odniesienie)"

Za 4kzł z second handu powinieneś chyba znaleźć coś kapkę lepszego. Muszą być standowe ?

Masz jeszcze SOUND LINE... - zaryzykujesz wyjazd i odsłuch ? (Ja bym tak zrobił.) Jedź.

Pozdr.

Gość Cortazar;

(Konto usunięte)

tabletek słuchałem u siebie w 12 m2 przez rok z creekiem i było bardzo dobrze . kultura i średnica - z pewnością . Przestrzeń - poprawna . W tej kwestii niestety 12 m2 jest czynnikiem limitującym .

Polecam również sound line . ja wymieniłem na ich kolumny właśnie tabletki 2000 i tego kroku nie żałuję . Z pewnością znajdą coś do twoich warunków lokalowych .

A tak w ogóle 4000 zł to dużo i mało zarazem . na nowy sprzęt raczej za mało , żeby przykuc do fotela z drugiej strony jest sprzęt z drugiej ręki - tu za tę cene można już kupić perełki elaczki 510 , na allegro widziałem sparki 3 - tu też będzie kultura , średnica a do tego dużo lepsza niż w tabletkach stereofonia .

Mam nadzieję, że jeszcze lepsza stereofonia nie zabija przestrzenności, bo z moich doświadczeń jedna i druga niekoniecznie chodzą w parze. Kiedyś (daawno temu) sądziłem, że jak świetna stereofonia to przestrzeń też będzie. - Guzik prawda.

Cortazar, a nie korciło Cię, by spróbować /jak ?/ ulepszyć Tabletki ? Przyrost jakości byłby mało satysfakcjonujący ? Rozmawiałeś z kimś na t.t. ?

A co na to spece z SL ?

Pozdr.

I ja przez jakis czas sluchalem na Paradigm Studio 20v2. Z cala pewnoscia goraco moge je polecic i raczej dobrze sie upewnij czy aby na pewno chcesz je wymienic na Tabletki .. niekiedy marka moze namieszac w glowie, a o paradigmach czesto kraza jakies wyssane z palca fakty (ze ostro, ze do KD itp.)

->smog

Ja bym spróbował jeszcze innego niż 4TC kabelka. Wprawdzie sam takiego w tej chwili uzywam, ale wydaje się, że średnica jest lekko ochłodzona, a wysokie tony mogłyby byc odrobine bardziej dźwięczne...

Gość Cortazar;

(Konto usunięte)

Ależ korciło mnie i częściowo ulepszyłem . Wymieniłem okablowanie wewn. na flatline gold . Koszt 150 zł .

Efekt - może gdybym miał dwie jedna po upgradzie druga bez usłyszałbym różnicę . Niestety dostałem je do domu 2 dni później i różnicy nie zauważyłem - zarzuciłem dalsze upgrady .

gLiNa: ogólnie bym się zgodził z nielubianym przez Ciebie stwierdzeniem że raczej do KD. Ostatnią aplikację Paradigmów na AS tak bym, jeśli w kat. czarne/białe zakwalifikował. No, ale jeśli mowa o serii Studio to co innego. Nie zaszufladkowałbym ich ze "standardowymi" Paradigmami. (Rozumiem większość twierdzących o P., jak napisałeś).

Podobnie jak parę innych marek, uważam że Paradigmy są u nas i za mało doceniane i niezbyt popularne. Licho wie z czego to wynika. Z polityki dystrybutora, producenta (?)

Za to odwrotnie ma się rzecz z 2. innymi markami (za którymi nie przepadam), a mającymi silne wsparcie w prasie, hihi i będącymi oczkiem w głowie ich dystrybutorów...

Pozdr.

=> smog

Co Ci w ogóle przyszło do głowy. Sprzedawać Paradigmy Studio to tak jakby pozbywać się najlepszego przyjaciela. Potem kupisz coś i już nigdy nie uświadczysz takiej dynamiki i basu z podstawkowców, zawsze będziesz miał niedosyt....Przemyśl to !

Marku, zgadnij 2. producenta ; ))

Pogadaełm tu chyba za dużo, a teraz najważniejsze moje odczucie, uwaga, przygotujcie się:

Nie mieści mi się w głowie, że mając Studio, nagle przesiadamy się na dźwięk Tabletek. Taka radykalna zmiana w koncepcji odbioru wydaje mi się dosc niewiarygodna i mało prawdopodobna. (Ale palnąłem.) Dalej nie powiem, bo i po co.

Nie chodzi mi o to, które są lepsze, tylko nie rozumiem akurat takiej przesiadki w upodobaniu brzmienia. I powinienem to był napisać w 1. zajawce.

Pozdr.

->Marek: Niektóre Avance, a w szczególności seria Signature, podobnie jak i nieudane ( patrz posty) 960 to wciskanie ludziom kitu. Żeby nie było, że walę na oślep to podkreślałem wielkrotnie: Epsilony 910mkII są ok. i podobały mi się nawet bardzo 2 lata temu, a tegoroczne nowości Avance'a na szczęście dla niego do reszty mi go nie skompromitowały. Były interesujące/nie wkurzające i wolę je od serii Signature zdecydowanie, bo tej ani rusz, w żadnej konfiguracji nie mogłem zdzierżyć słuchać.

Za Dynaudio - dobrze trafiłeś - nie przepadam i i nijak nie słyszę/nie podzielam tego hiendowego entuzjazmu, tej całęj otoczki wokół i wielkiego wysiłku i kunsztu konstruktorów tej zacnej skądinąd firmy. po prostu brzmienie D. mi nie leży i już. I żaden Callisto tu nie pomoże.

A Triangle zostaw w spokoju ; ) Dojrzałem do ich dźwięku ze 2/3? lata temu. Niestety wysokie modele tylko. Wiem, wiem, z lampą dzieją się cuda, ale nie miałem okazji usłyszeć ich w takiej konfiguracji.

I wystarczy tych odsłon osobistych preferencji, bo co za dużo...

Pozdr.

O Avancach też myślałem, ale pamiętałem, że któryś model zachwalałeś...

Triangle pewnie rzeczywiście są niezłe (niestesty nigdy nie miałem okazji posłuchać (!)), jeden z modeli zmieścił się nawet w klasie A Stereophila. Kiedyś były bardzo zachwalane w Hi-Fi i M., ale teraz jakby o nich przycichło... Szczególnie nowe modele zapowiadają się interesująco.

Pozdrawiam.

A do B&W jakoś też nie potrafię się przyzwyczaić.. Słuchałem ich (N805) z Levinsonem, Classe, większych modeli na Audio Show w różnych konfiguracjach. Duże Nautilusy oczywiście pomijam ;o).

Tak, Marku, zgadzam się z powyższym. Teraz mnie pamięć zawodzi i nie chciałbym czegoś pokręcić, ale mam w tapczanie pozaznaczane w ofercie Triangli, co mnie tak urzekło, że aż się ciężko zdumiałem, zachwyciłem i zacząłem szanować tę firmę. To były jakieś 2 modele. Możliwe, że dopisałem także ich aplikację, bo często tak robię, by ułatwić sobie zadanie, jakby co : )))

Pozdr.

PS. Żadnej zagranicznej recenzji Triangli nigdy nie czytałem, a z polskich niewiele pamiętam. Lubię najpierw posłuchać, potem poczytać, jeśli coś mnie zaintryguje. Zdarza się, że i odwrotnie ; ))

Pozdr.

Ja na swego też ; ))

A czytasz i wiesz zaiste dużo. Poza tym masz chyba niezłą pamięć ; )

Kończę, bo wątek zrobił się osobisty i mało dla innych interesujący.

No to amen ; ))

Ale się tego narobiło...

Dzięki za wpisy.

Powiem tak. Chciałbym zrobić kolejny krok w moim systemie. Rotela bardzo lubię i wydaje mi się, że ma spory potencjał. CD nie dawno wymieniony, dobrze pasuje to wzmaka i na razie wolałbym nie rozdzielać tej pary. Kable?

Garmin zostaje. 4TC - wiem, że tutaj można byłoby uzyskać lepszą średnicę, ale nie wiem czy to najlepsza forma inwestycji. Musiałbym sporo dołożyć.

Kolumny - doceniam moje Paradigmy.

Mój system to elementy +/- 3 tys. zł za nowe. Według wszystkich zasad kolumny powinny być z tego najdroższe. Wnioskuję, że na tym etapie raczej powinienem zająć się kolumnami a nie dalszą inwestycją we wzmacniacz czy CD.

Czy ja dobrze myślę?

Aha, jesli chodzi o cenę, to podałem ceny nowych dla orientacji. Przy realiach rynku wtórnego chciałbym wydać max 2500, czyli 50-60% ceny nowego.

Przede wszystkim musisz zadać sobie pytanie co ci nie pasuje w Paradigmach, chociaż moim zdaniem masz super system - Rotel znakomicie współgra z Paradigmami, jest to wręcz wzorcowe zestawienie. Może warto poeksperymentować z kabelkami ? VDH ? Reson ?

No właśnie. Właściwie to wszystko mi pasuje. Nie chcę zmienić, ponieważ słyszę coś co mnie denerwuje. Po prostu wiem, że można ogólnie lepiej. Tak jak pisałem - krok naprzód. Akurat lubię dobrą średnicę, przestrzenność, kulturę brzmienia (co nie znaczy, że Paradigmy tego nie mają). Chciałbym zrobić upgrade systemu i zastanawiam się czego wymiana będzie największym krokiem naprzód...

Co wy na to?

Srednica, przestrzen, kultura - to wlasnie najmocniejsze strony Tablettek.

Jesli tego szukasz - to znalazles. Jednak bedziesz musial sie pogodzic np z mniejsza dynamika, "kopem", makro.

Pozdrawiam.

"4TC - wiem, że tutaj można byłoby uzyskać lepszą średnicę, ale nie wiem czy to najlepsza forma inwestycji. Musiałbym sporo dołożyć."

Nie wykluczone, że nawet stosunkowo niedrogie Audioquesty CV dałyby lepszy efekt. Albo Flatline - Gold o ile sie nie mylę...

=> smog

"Ze Studio trudno się rozstać. Świat bez Studio byłby po prostu nudny"-tak mniej więcej brzmia ostatnie słowa recenzji Studio 20 v.3 w "Hi-Fi i M", warto się zastanowić, oczywiście ostateczna decyzja należydo Ciebie i nikt w jej podjęciu nie może Ci pomóc.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.