Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable optyczne...

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano · Ukryte przez mlb, 24 Stycznia 2011 - trolling
Ukryte przez mlb, 24 Stycznia 2011 - trolling

Zyzio: No jak dotąd jeszcze żaden ze słyszący różnicę w brzmieniu optyków nie napisał czym te różnice w odsłuchu się charakteryzują. Może ty się skusisz aby podzielić się wrażeniami?

To się naucz czytać, bo coś kiepsko z tym :D I zajmij się w końcu empirią, a nie zdawaj w kółko identycznych pytań :)

Zyzio: Z empirią jest u mnie podejrzewam o wiele lepiej niż u ciebie. Nie potrafisz sprecyzować swoich wrażeń?

Rafaell bardzo ładnie przedstawił swoje wrażenia "Mogę podać dla odmiany przykłady negatywne dźwięk potrafi być zarówno pokraczny, z nalotem cyfrowym,plastikowy, lub zamulony,etc.".

Ty nie potrafisz określić słyszalnych różnic?

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Zyzio: Z empirią jest u mnie podejrzewam o wiele lepiej niż u ciebie. Nie potrafisz sprecyzować swoich wrażeń?

Rafaell bardzo ładnie przedstawił swoje wrażenia "Mogę podać dla odmiany przykłady negatywne dźwięk potrafi być zarówno pokraczny, z nalotem cyfrowym,plastikowy, lub zamulony,etc.".

Ty nie potrafisz określić słyszalnych różnic?

Napisałem o nich, ale jak widzę nadal z czytaniem kiepsko....

"Optyk Belkina nadal świetnie "gra", neutralny, gładki, nigdy nie było lepiej przy kompie - na jakimkolwiek innym coaxialu czy optyku jaki miałem :)"

Rozumiem że to było wrażeniem z porównań? Mógłbyś doprecyzować jak grają tańsze czy gorsze optyki? Poza prosta analogią że nie grają świetnie nie są neutralne i nie są gładkie.

Pytam was o to żeby sprawdzić u siebie różnicę i wyłapywać konkretne rzeczy.

"Optyk Belkina nadal świetnie "gra", neutralny, gładki, nigdy nie było lepiej przy kompie - na jakimkolwiek innym coaxialu czy optyku jaki miałem :)"

Rozumiem że to było wrażeniem z porównań? Mógłbyś doprecyzować jak grają tańsze czy gorsze optyki? Poza prosta analogią że nie grają świetnie nie są neutralne i nie są gładkie.

A nie napisałem, że jaśniej, bardziej rozdzielczo czy raczej cyfrowo ?

bravo32

Po prostu czepiasz się, trochę optyków przerzuciłem i ten zyziowy Belkin w końcu w porównaniu z torem po Coaxialu przestał mnie uwierać a to moim zdaniem już bardzo dobrze. Kupiłem go właśnie z myślą gdyby mnie natchnęło do słuchania muzyki z kompa jako element który jest w miarę neutralny by mi pokazać co w konfigurowanym torze komputerowym źle gra.

Sądzę że np. przy zakupie nowego DAC-a z wyjściem optycznym może pomóc w właściwym wyborze; oczywiście o nowym napędzie CD też może trochę powiedzieć :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Zyzio: Nie wiem :-( Czy moglibyśmy zakończyć dialog twoim podsumowaniem wrażeń i różnic pomiędzy optykami z którymi miałeś do czynienia? Będzie szybciej niż wymieniać co chwilę pytania.... Zrób to proszę jeśli już nie ze względu na moją prośbę to ze względu na inne osoby które chciałyby podyskutować spokojnie w tym temacie.

Rafaell: Ja nie pytam o różnice pomiędzy kablami toslink a coaxialnymi. Pytam tylko o różnicę pomiędzy poszczególnymi kablami optycznymi.

Rafaell chyba już wystarczająco podsumował :) Nic nie stoi na przeszkodzie by każdy sobie kupił takiego Belkina...to tylko 89 zł, a nie np. 890....i porównał z innymi optykami i coaxialami, które posiada....

Rafaell chyba już wystarczająco podsumował :) Nic nie stoi na przeszkodzie by każdy sobie kupił takiego Belkina...to tylko 89 zł, a nie np. 890....i porównał z innymi optykami i coaxialami, które posiada....

Trochę się czeka na niego, ja czekałem cierpliwie ponad dwa tygodnie. Trochę mnie martwi że nie można kupić odcinków 5,10,15 metrowych co przy podłączaniu kompa do DAC-a i sprzętu audio było by niezmiernie wygodne.

Trochę się czeka na niego, ja czekałem cierpliwie ponad dwa tygodnie. Trochę mnie martwi że nie można kupić odcinków 5,10,15 metrowych co przy podłączaniu kompa do DAC-a i sprzętu audio było by niezmiernie wygodne.

W Euro-RTV-AGD na Śląsku można dostać bez problemu, na razie ;) Niestety, tylko 1,5m....

W Euro-RTV-AGD na Śląsku można dostać bez problemu, na razie ;) Niestety, tylko 1,5m....

U nich właśnie kupowałem, może właśnie nie mieli na stanie stąd te ponad 2 tygodnie :)

Tak w sumie po sprawdzeniu to czekałem 28 dni :)

Specjalnie dla użyktownika bravo32

- "ebay" glass Toslink: dźwięk bez życia, podkolorowany i wygładzony do poziomu obniżenia ilości informacji. Przestrzenność nieszczególna. Patrząc w soczewkę widać nierównomierność plamki. Gdzieś zgubiłem tego bubla, i nie zależy mi wiedzieć gdzie.

- Beresford TC-3618: gra przestrzennie, dobrze dynamicznie, minimalny bałagan na dolnym sopranie co daje delikatne zbrylenie dźwięku. Niemal identycznie z tego samego napędu gra coax Conducfil R-9889, tzn. w stosunku do "referencji telewizyjnej" z Castoramy, dźwięk lekko słodki, przyciemniony i syropowaty, nie tak otwarty na górze i swobodny, czysty.

- Oelbach PURE: duże nasycenie barw na średnicy, ale kosztem wygładzenia sopranu i podniesienia natarczywości dźwięku. Przesiadka na coax pokazuje, jak ten kabel rasuje dźwięk gubiąc szczegóły i inne zalety wynikające z ogólnej równowagi. Powiedziałbym, że efekciarski i natarczywy, ale do damskich wokali słodziutki.

- Polski toslink z Elei - taki nieco lepszy glass Toslink z ebay'a. Cena uczciwa, wtyczki się ciasno zapinają.

- Belkin Pure AV 1.5m: Wyrównany w paśmie, żadnych zbryleń, ale przesiadka z coax na niego pokazuje pewien nalot na dźwięku i spadek PRAT

Najlepszy to uważam Beresford z tych, które posiadam. Innych nie próbowałem, bo płacić kilkaset złotych za coś, co mnie kosztowało kilkadziesiąt zł w częściach + kilka godzin roboty, nie ma dla mnie sensu.

Specjalnie dla użyktownika bravo32

- "ebay" glass Toslink: dźwięk bez życia, podkolorowany i wygładzony do poziomu obniżenia ilości informacji. Przestrzenność nieszczególna. Patrząc w soczewkę widać nierównomierność plamki. Gdzieś zgubiłem tego bubla, i nie zależy mi wiedzieć gdzie.

- Beresford TC-3618: gra przestrzennie, dobrze dynamicznie, minimalny bałagan na dolnym sopranie co daje delikatne zbrylenie dźwięku. Niemal identycznie z tego samego napędu gra coax Conducfil R-9889, tzn. w stosunku do "referencji telewizyjnej" z Castoramy, dźwięk lekko słodki, przyciemniony i syropowaty, nie tak otwarty na górze i swobodny, czysty.

- Oelbach PURE: duże nasycenie barw na średnicy, ale kosztem wygładzenia sopranu i podniesienia natarczywości dźwięku. Przesiadka na coax pokazuje, jak ten kabel rasuje dźwięk gubiąc szczegóły i inne zalety wynikające z ogólnej równowagi. Powiedziałbym, że efekciarski i natarczywy, ale do damskich wokali słodziutki.

- Polski toslink z Elei - taki nieco lepszy glass Toslink z ebay'a. Cena uczciwa, wtyczki się ciasno zapinają.

- Belkin Pure AV 1.5m: Wyrównany w paśmie, żadnych zbryleń, ale przesiadka z coax na niego pokazuje pewien nalot na dźwięku i spadek PRAT

Najlepszy to uważam Beresford z tych, które posiadam. Innych nie próbowałem, bo płacić kilkaset złotych za coś, co mnie kosztowało kilkadziesiąt zł w częściach + kilka godzin roboty, nie ma dla mnie sensu.

Bardzo dziękuję!

Bosz.. Nie chodzi mi o kilometrowe kable. jakie tlumienie światła będzie na odcinku np. 5 metrow?

Bo chyba mało kto używa 100 metrowych toslinkow w swoim systemie????

Nie wykręcaj kota ogonem. Na początku wyraźnie napisałeś że z światłem się nic nie dzieje (w sensie nie ulega tłumieniu).

Lepszy(drozszy) toslink powinien być lepiej (staranniej) zbudowany.

To znaczy czym się pod wzgl. budowy różnią?

Z lepszych materiałów, np zamiast plastikowej rurki

Chyba nie z rurki tylko pręta ... .... poza tym z "plastiku" to akurat te tańsze są robione. A szklane (bo widzę że nie wiesz) 300zł nie kosztują :)

- swiatlowod, powinien tez byc staranniej wypolerowany itp.

Kilkaset zł to polerowanie warte nie jest. ;) ... swoją drogą polerowałem światłowód i można to sobie zrobić samemu na upartego (tJuning światłowodów x-P )

Mam w domu toslinka techlink za 20 zł. Po prostu z vdh dużo przyjemniej słucha mi się muzyki. I mam gdzieś opinie rożnych Kyle'ow, bumow i innych pseudo audiofili-inżynierów uważających ze wszystko gra tak samo.

A Ja mam gdzieś opinie różnych mimat'ów i innych bajkopisarzy, którzy wciskają kit bez ogródek ;)

ps. swoją drogą skoro już stwierdziłeś że moim zdaniem wszystko gra tak samo to pokaż mi gdzie napisałem że np. wszystkie kolumny grają tak samo

Ten nalot to ta dziwna słodka jedwabistość, słodkość bez mulenia ? Prawdę mówiąc, u mnie teraz gra z kompa tak analogowo jak nigdy bym o to nie posądzał Zhaolu...ja ciągle w szoku jestem...Zhaolu jest tak dynamiczny, że słabszy PRAT musi nie szkodzi, jeśli w ogóle ma to miejsce....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie zauważyłem wcześniej, ale o Belkinie jest już głośno, Violet wszystko przetestował.....jak widać głośnikowiec także pewnie jest niezły, Ic wiem, że jest dobry, bo mam, optyk jak dla mnie absolutna rewelacja....najtańsze audiofilskie kabelki do tego świetnie wykonane ze znakomitych materiałów...., o których branża milczy, bo ceny są po prostu za niskie....Pacuł - Miszcz woli mlaskać nad deską za 18,5 kzł....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - przecież za taki kabel, każdy audiosyfilijski producent zażądałby przy tej długości od ręki 2-3 kzł.....szlag już człowieka trafia z tą branżą, ceny kabli są po prostu za wysokie i tyle.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

http://allegro.pl/belkin-high-performance-kab-glosn-2x3-7m-par-fv-i1422642675.html - przecież za taki kabel, każdy audiosyfilijski producent zażądałby przy tej długości od ręki 2-3 kzł.....szlag już człowieka trafia z tą branżą, ceny kabli są po prostu za wysokie i tyle.....

A z jakim kablem za 2-3kzł porównywałeś tego Belkina, że tak twierdzisz?

A z jakim kablem za 2-3kzł porównywałeś tego Belkina, że tak twierdzisz?

Tu chodzi o wykonanie, użyte materiały....spójrz choćby na banany.....miedź PC-OCC ...który producent audiofilski zdecydowałby się na taka cenę przy tym wykończeniu ?...żaden....zmieniasz metkę, dodajesz audiofilską cenę i już jest porządny kabel....niestety przesadzają....nie porównywałem głośnikowca...mam IC - jest dobry, tyle o nim powiem....

Najlepszym optykiem jest optyk tani w miarę dobrze wykonany.

Kabel cyfrowy to kabel cyfrowy, optyk nie ma żadnego wpływu na jakość przesyłu sygnału cyfrowego.

Nie widzę żadnych przesłanek aby kupować kabel optyczny za cenę powyżej 100zł. Dla mnie droższe optyki to tylko ładne pudełko, marketing sprzedawców i nabijanie zysków niektórym darmozjadom.

Ważne aby kabel był dobrze wykonany, nie rozleciał się gdy często przepinamy.

100zł to max, więcej bym na kabel optyczny nie przeznaczył. Jeśli komuś kupno drogiego przewodu ma poprawić humor lub ktoś ma się lepiej poczuć kiedy będzie miał w swoim zestawie optyk za kilkaset złotych to jego sprawa jednak na walory soniczne nie ma to żadnego wpływu.

Naim CD5XS + NAT05XS + Supernait + Hicap 2 + FlatCap x2 + HiLine + Naca5 + Spendor A5

kardas

Ty kup tego Belkina a nie opowiadaj-on kosztuje tylko 89 złotych

A wiecie, mimo, że sie pytałem, bo chciałem spróbowac - to jeszcze nie spróbowałem optyka :)

Masz okazję na tym Belkinie sprawdzić ile u Ciebie warte jest wejście i wyjście optyczne :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - nie zauważyłem wcześniej, ale o Belkinie jest już głośno, Violet wszystko przetestował.....jak widać głośnikowiec także pewnie jest niezły, Ic wiem, że jest dobry, bo mam, optyk jak dla mnie absolutna rewelacja....najtańsze audiofilskie kabelki do tego świetnie wykonane ze znakomitych materiałów...., o których branża milczy, bo ceny są po prostu za niskie....Pacuł - Miszcz woli mlaskać nad deską za 18,5 kzł....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - przecież za taki kabel, każdy audiosyfilijski producent zażądałby przy tej długości od ręki 2-3 kzł.....szlag już człowieka trafia z tą branżą, ceny kabli są po prostu za wysokie i tyle.....

Ten glosnikowiec kupilem w sklepie internetowym za 43 zl + 12 zl przesylka. A w tej cenie to nie ma prawa grac. Przeciez jedna podstawka pod kabel glosnikowy (1 sztuka) kosztuje wiecej od niego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Kable głośnikowe wyglądają lepiej niż duża część za grube $$. No i powiem szczerze że kupiłem sobie z ciekawości komplet. Zobaczymy czy Belkin to naprwdę rozsądna alternatywa.

Także mam IC Belkina.

Gdzieś jeszcze pewnie poniewiera się w szafie.

Jest do bani. Tyle o nim powiem.

BO za tani ?:-) W białym oplocie czy czarnym ? :-) ja mam białego. Dla mnie jest dobry w cenie do 100 zł i tyle ;-) Lepszy niż jakieś tam beznadziejnie Techlinki chociażby :-) Tak dobry jak Anti IC Reference to nie jest, ale dla ciebie antykable też pewnie są do bani ;-)

Rochu moze nalezaloby polozyc go na godziwych podstawkach?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość rochu

(Konto usunięte)

BO za tani ?:-) W białym oplocie czy czarnym ? :-) ja mam białego. Dla mnie jest dobry w cenie do 100 zł i tyle ;-) Lepszy niż jakieś tam beznadziejnie Techlinki chociażby :-) Tak dobry jak Anti IC Reference to nie jest, ale dla ciebie antykable też pewnie są do bani ;-)

Szarawo-biały.

Techlinka nie znam. A-Cable także. Więc nie wypowiadam się.

Z tanich kabli cenię Resona, którego z resztą mam w tej chwili wpiętego w system.

• 4 tygodnie później...

Nie ma znaczenia jaki kabel kupisz, to jest transmisja cyfrowa i jakość kabla nie wpływa na dzwięk !!! Połączenie kablem optycznym i koaksjalnym odbywa się w standardzie S/PDIF

Pisałem już na tym forum dosyć obszerny artykuł w temacie dotyczącym jittera,

Jeśli ktoś twierdzi że słyszy różnicę w rodzajach kabli optycznych lub koaksjalnych powinien udać się do lekarza na szczegółowe badanie słuchu i psychologa. Nie ma możliwości fizycznych żeby taka różnica mogła być.

Dowód. Proszę bardzo, jeśli ktoś ma podłączony CD przez kabel optyczny i słucha muzyki, niech powoli zacznie wyciągać wtyczkę TOSLINK z CD i nasłuchiwać różnicy dzwięku, w pewnym momencie dzwięk się urwie i to wszystko, Transmisja została przerwana.

Więcej szczegółów opisałem w temacie Jitter-w-audio,

Ukryta Zawartość

Owszem jeśli chodzi o kabel głośnikowy lub łączący komponenty analogowe wpływ pasorzytniczych pojemności i indukcyjności razem z rezystancją mogą wpływać na brzmienie w niewielkim stopniu, sprawa jest zresztą marginalna ale w transmisji cyfrowej jest to wykluczone.

Największą poprawę brzmienia może spowodować zmiana przetwornika C/A.

Ukryta Zawartość

Posiadam Interkonekt Coaxial RCA-RCA PGD4000 Profigold OxyPure - 0,75m i kabel optyczny Beresforda, po niedługich porównaniach nie usłyszałem ŻADNEJ różnicy, nie miałem styczności z innymi kablami tego typu, ale podejrzewam, że różnice to tylko chłyty marketingowe. Możliwe jednak że posiadam "za słaby" zestaw aby to usłyszeć, ale niech się wypowiedzą Ci którzy robili porównania na lepszym/innym sprzęcie.

"Jeśli ktoś twierdzi że słyszy różnicę w rodzajach kabli optycznych lub koaksjalnych powinien udać się do lekarza"

ktoś kto wygłasza takie kategoryczne osądy potwierdza jedynie fakt, że wiedza umiejscowiona w niewłaściwej głowie - szkodzi

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.