Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kable optyczne...

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Bo ja wiem?

Mam w domu Kimber D-60, Oyaide DB-510 i Furukawa Gracioso.

VdH Optocoupler wpięty do SB Touch nie gra gorzej niż w/w kabelki. Gra nieco inaczej, nieco inaczej rozłożone są pewne akcenty.

Nie jest to, moim zdaniem, różnica w klasie.

Ciekaw jestem Wireworlda SuperNova.

@zyzio, ciekawe ile Ci zajmie rozkminka, że Beresford TC-3618 jednak lepszy, a coaxial z kabla do telewizji cyfrowej znacznie lepszy od obydwu, tylko transport musi mieć wyjście COAX zrobione po bożemu. Przykładowo, z Audioneta ART v2 przesył taką dwumetrową antenówką jest nie do odróżnienia dźwiękowo od przesyłu AES/EBU. Było pisać, że się napalasz na tego Belkina, to bym Ci sprzedał. Mam jeszcze Oelbacha PURE do wzięcia, jakbyś chciał. Miodzio kabelek, audiofilski bardzo w dźwięku.

Z Belkinem to jest tak, że na kablach tej firmy chyba nie słychać żadnej różnicy.

Nawet między DCS-em a Squeezeboxem.

To może być ich wielka zaleta ; )

Jeśli mowa o coaxialu Belkin Synaps to słychać, słychać gdy porównamy do bardziej przejrzystych i szczegółowszych.

U mnie po wpięciu Belkina pomiędzy transport i Daca zawsze sprawia wrażenie "przybrudzonego" i mniej szczegółowego choć z drugiej strony brzmienie ma odpowiednią wagę i mięsko.

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

@zyzio, ciekawe ile Ci zajmie rozkminka, że Beresford TC-3618 jednak lepszy, a coaxial z kabla do telewizji cyfrowej znacznie lepszy od obydwu, tylko transport musi mieć wyjście COAX zrobione po bożemu. Przykładowo, z Audioneta ART v2 przesył taką dwumetrową antenówką jest nie do odróżnienia dźwiękowo od przesyłu AES/EBU. Było pisać, że się napalasz na tego Belkina, to bym Ci sprzedał. Mam jeszcze Oelbacha PURE do wzięcia, jakbyś chciał. Miodzio kabelek, audiofilski bardzo w dźwięku.

Właśnie zauważyłem, ze najpierw Belkina uważałeś za lepszego od Beresa i wszystkich optyków z jakimi miałeś do czynienia, a potem jednak Beres. Z drugiej strony pisałeś, ze Beres nie do odróżnienia od Profigolda PGD 5000, więc wszystko się zmienia :) Jak najbardziej jest to normalne, bo jak się coś dłużej przetestuje, a potem wróci do starego to może się okazać, ze znowu stare lepiej pasuje, a poza tym są jeszcze te różne dni dla systemu, raz słychać tak, raz minimalnie inaczej i stąd te przetasowania i zamieszania :) Ale tak odchodząc od tego wszystkiego to na chwilę obecną Belkin wydaje mi się lepszy od Beresa i PGD5000 i nie wiem czy będę chciał to rozkminić, bo tak ma grać przy kompie i oby tak w następnych dniach też grało :)

Na PW piszę też z jednym z forumowiczów, który bardzo ceni optyka Belkina i używa od dłuższego czasu, twierdzi że absolutnie jest to kabelek porównywalny do bardzo dobrych coaxiali. Nie wszyscy się przyznają jak coś wyszukają, ja zazwyczaj o tym piszę, gdy coś pozytywnie czy negatywnie przykuje moją uwagę, a ten optyk Belkina uczynił to niespodziewanie :)

Belkin jest cwany, bo gra jakby równo w paśmie, ładniejszą barwą, ale mniej przestrzenny i dynamikę zjada. To ostatnie mi najbardziej dało się we znaki. COAXa sobie wyrzeźbiłem po tym, jak mi DVD za 250zł po koncentryku zagrało lekko lepiej od rasowanego CD stacjonarnego, z poprawianym zasilaniem Toslinka. Na szczęście dobudówka S/PDIF zagrała lepiej niż ten Samsung, który wróci w okolice telewizora. Kolega mi pożyczył Audioneta, to sobie porównam lada dzień mój transport. Cyfrówka w ARTcie jest porządnie zrobiona, płytki z buforami do wyjść cyfrowych tuż przy gniazdach. Też sobie tak zrobiłem. :P

Belkin jest cwany, bo gra jakby równo w paśmie, ładniejszą barwą, ale mniej przestrzenny i dynamikę zjada.

U mnie to może i nie wada, bo Zhaolu to czasem za mocno napier...;)) jeśli w ogóle zjada, bo nie zauważyłem na razie, a że równiutki w paśmie i barwa ładna to i owszem, ale zobaczymy jak to z czasem będzie :)

długość optyka nie ma znaczenia przy toslinku. to jest przecież światło. Przy coaxie warto mieć więcej niż 1 m. Co do tego Belkina to fajny optyk. Mam wersję silver series 2,4 metra i gra z zestawem słuchawkowym bardzo fajnie. Uważam jednak że VDH optocoupler mk2 to najlepszy toslink do 1.000 zł. W moim systemie wyparł doskonałego stereovoxa HDXV.

Podobno jeszcze lepszy jest WireWorld Supernova 6 Glass Fibre Optical Cable.

ale bzdury... długość nie ma znaczenia... przecież to światło, czyli jak zapalę żarówkę w Katowicach to będę miał też jasno w Krakowie?

i jeszcze poleca 1000zł wydać na zwykły światłowód... co za żenada!

Naucz się czytać ze zrozumieniem "nygusie" - nie polecam zakupu optyka za 1.000 tylko w cenie do 1.000 zł uwazam toslinka vdh (cena 300 zł) za b. dobry kabel. A porównanie z światłem w Katowicach .. Żenada.

Po kiego optyk za 1000 złotych jak ma mieć metr lub trzy? Nie rozumiem tych zachwytów skoro nikt nie potrafi powiedzieć jakież to zmiany soniczne wnosi lepszy od dobrego.

To mi przypomina wprost historię kabelka denona 1.5m za $500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

♫ ♪ ♪ ♫ ♪ ♪ ♫ fiu fiu.... Bocznica: Rozmowy na luzie: strona 20: Mlb łże...

Gość rochu

(Konto usunięte)

A jakie masz różnice soniczne przy optyku za > 1000 złotych względem takiego za 50 czy 100 złotych?

Gość rochu

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez mlb, 24 Stycznia 2011 - trolling
Ukryte przez mlb, 24 Stycznia 2011 - trolling

A jakie masz różnice soniczne przy optyku za > 1000 złotych względem takiego za 50 czy 100 złotych?

Pierwszy zadałem pytanie, więc nie zmieniaj tematu.

Jaka to historia z tym kablem Denona?

Pierwszy zadałem pytanie, więc nie zmieniaj tematu.

Jaka to historia z tym kablem Denona?

No niestety Rochu ale to ja pierwszy zadałem pytanie.

.... Więc nie zmieniaj tematu.

Rozumiem, mam sobie iść do piachu..

Ciekawy wykręt od odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) gdybyś nie zauważył kto pierwszy pytał. Idąc więc twoim "kto pierwszy" jeszcze raz:

Jakie są różnice soniczne pomiędzy dobrym (50-100 złotych) a bardzo dobrym (1000 złotych lub więcej) optykiem? No chyba że różnic nie ma wtedy możesz nie odpowiadać i iść gdzie chcesz....

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nie wiem czy są różnice, bo nie mam takiego.

Mój VdH kosztował 330zł z kosztami przesyłki, nie mieści się więc w zakresie twojego pytania.

Poza tym nie wiem czy występuje w przyrodzie optyk w cenie powyżej 1 tys. zł za odcinek długości 1 metra.

Nie wiem czy są różnice, bo nie mam takiego.

Mój VdH kosztował 330zł z kosztami przesyłki, nie mieści się więc w zakresie twojego pytania.

Poza tym nie wiem czy występuje w przyrodzie optyk w cenie powyżej 1 tys. zł za odcinek długości 1 metra.

A ja nie pytałem tylko o metrówki ale także o takie do 3m.... I także twój za 330 złotych jednak musi być w jakiś sposób sonicznie lepszy od takiego za 50 czy 100 złotych. Dlaczego pytam ciebie (między innymi)? Bo stronę wcześniej Kyle pytał "Chyba trzeba niezłych ziółek by usłyszeć jakieś zmiany przy optykach ;)" na co odparłeś że "Wystarczy sensowny zestaw audio.". Rozszerzę więc pytanie nieco bardziej między innymi dla ciebie.... Jakie zmiany soniczne można wychwycić w optyku pomiędzy takim za 50-100 złotych za 1-3 metry a takim droższym powyżej 100 złotych? Ba... Dowolnie droższym od 100 złotych?

Jakie zmiany soniczne można wychwycić w optyku pomiędzy takim za 50-100 złotych za 1-3 metry a takim droższym powyżej 100 złotych? Ba... Dowolnie droższym od 100 złotych?

Droższy ma lepiej kontrolowany, niższy basik, który się nie luzuje. Więcej szczegółów i planktonu. Lepsze wybrzmienia. Szerszą, głębszą i bardziej uporządkowaną scenę. Gładszy, bardziej analogowy (można nawet powiedzieć: lampowy) dźwięk. Góra jest bardziej detaliczna, ale nie jest ostra i nie męczy.

Przecież to oczywiste i wie to każdy.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ja mam 2 kable optyczne. Jeden za 90zł, drugi za 19zł i nie widzę między nimi różnicy. No poza tym że ten pierwszy miał ładne pudełko. Przy metrowym kablu optycznym liczy się dobre wykonanie bo żeby coś wpływało na światło to musiałby chyba być zrobiony ze słomki do napojów.

Bzdura kompletna, ... światło też ulega tłumieniu!

Bosz.. Nie chodzi mi o kilometrowe kable. jakie tlumienie światła będzie na odcinku np. 5 metrow?Bo chyba mało kto używa 100 metrowych toslinkow w swoim systemie???? Lepszy(drozszy) toslink powinien być lepiej (staranniej) zbudowany. Z lepszych materiałów, np zamiast plastikowej rurki - swiatlowod, powinien tez byc staranniej wypolerowany itp. Mam w domu toslinka techlink za 20 zł. Po prostu z vdh dużo przyjemniej słucha mi się muzyki. I mam gdzieś opinie rożnych Kyle'ow, bumow i innych pseudo audiofili-inżynierów uważających ze wszystko gra tak samo.

Droższy ma lepiej kontrolowany, niższy basik, który się nie luzuje. Więcej szczegółów i planktonu. Lepsze wybrzmienia. Szerszą, głębszą i bardziej uporządkowaną scenę. Gładszy, bardziej analogowy (można nawet powiedzieć: lampowy) dźwięk. Góra jest bardziej detaliczna, ale nie jest ostra i nie męczy.

Przecież to oczywiste i wie to każdy.

no i pseudofachowcy po co to wciaskacie biedbym humnnistom (phhhh chcialem napisac audiofilom)?

pozniej same watki o kablach maja bo zamiast wymieniac sprzet to nasi humanisci kable wymieniaja

wyluzujcie

chwilowy brak działalności w audio.

Mnie nie dziwi, że Lifatec robią najlepsze światłowody, gdyż oni się tym zajmują od lat do zastosowań telekomunikacyjnych, a tam odległości i przepustowości są dużo większe niż w jakimś audio. Tak samo będzie z kablami do przesyłu w standardach S/PDIF i AES/EBU. Jak ktoś chce porządnie podane bity, to niech idzie w rozwiązania profesjonalne, a jak chce "wpasowania w system", to zostają rozwiązania audiofilskie, czyli poszukiwanie synergii, a jak wiadomo, synergia to sztuka łączenia niedoskonałych elementów. ;) Takie radzenie sobie z problemami jak w serialu A Je To? - Jak za długa kołdra, to przycinamy. Sypie się pierze, to wciągamy odkurzaczem. Odkurzacz się zatkał? Nie szkodzi. Pod pustą kołdrą wprawdzie zimno, ale można wstawić Farelkę do pokoju. Jest hałas, ale ważne że ciepło. I gra muzyka.

Do sensownej rozmowy na temat światłowodów potrzeba wiedzy z zakresu optoelektroniki i transmisji danych. Do tego wiedza z techniki impulsowej i cyfrowej oraz elektrodynamiki falowej, żeby umieć to jakoś odnieść do kabla koncentrycznego i skrętek. Mnie z krótkich przemyśleń wychodzi, że światłowody są trudniejsze w aplikacji, ale mają jedną zaletę - dużo mniejsze tłumienie. Tylko po co komu małe tłumienie na odcinku pojedynczych metrów? Natomiast odbicia, dyspersja, bezwładność optyczna elementów nadawczych i odbiorczych, czystość ośrodka, geometrie soczewek i ich dokładność spasowania z transmiterem i receiverem - to wszystko może mieć znaczenie. Na pewno jeszcze coś pominąłem. Może nich się ktoś zastanowi jakie ostre zbocza można uzyskać na diodzie LED? W teletransmisji używa się laserów.

Zyzio: No jak dotąd jeszcze żaden ze słyszący różnicę w brzmieniu optyków nie napisał czym te różnice w odsłuchu się charakteryzują. Może ty się skusisz aby podzielić się wrażeniami?

Jak go zwał tak go zwał w bardzo dobrych kolumnach czy słuchawkach zmiany zastosowanych optyków są słyszalne. Mogę podać dla odmiany przykłady negatywne dźwięk potrafi być zarówno pokraczny, z nalotem cyfrowym,plastikowy, lub zamulony,etc.

Kolega mimat ma rację kupujemy to co nam się podoba i według naszych uszu a nie uszu i wiedzy kolegów bum1234,MiL,antymalkontent.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.