Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór DS\'ów na rynku

phoenix_pl

Rekomendowane odpowiedzi

Jak dla mnie jeśli chodzi o sprawę DS'ów - to nie jest problemem wybór tego który będzie dobrze brzmiał (moim zdaniem oczywiście), problemem natomiast jest sytuacja na rynku w tej chwili. Każdy producent tego typu urządzań nazywa swoje inaczej i trudno wszystko zebrać do 'kupy'. Więc proszę was o pomoc.

Pisząc DS mam na myśli - Digital Stream Player, który musi spełniać następujące funkcje.

1. Być w stanie odtwarzać pliki FLAC z sieci

2. Mieć wbudowany DAC żeby dawać na wyjściu sygnał analogowy

i to tyle - lub aż tyle :). Opisujcie więc proszę pozycje dostępne na rynku wraz z parametrami.

https://www.audiostereo.pl/topic/46951-wyb%C3%B3r-ds%C3%B3w-na-rynku/

Ja proponuję Logitech Squeezebox. Spełnia wyżej wymienione warunki i ma bardzo dobry stosunek jakości do ceny. Dodatkowo jest rewelacyjny jako źródło sygnału do zewnętrznego DACa, więc w przyszłości można sobie zrobić taki upgrade.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Zacznę od:

1. Linn Majik DS - cena 1950 GBP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Odtwarza: FLAC, WAV, MP3 & AIFF do 24bit/192kHz

Wyjścia: 2 x RCA, SPDIF, TOSLINK

Wejścia: Ethernet

Dodatkowo: Kontrola głośności, kompatybilny ze standardem UPnP, shoutcast

2. Linn Akurate DS - cena 3800 GBP

Ukryta Zawartość

Odtwarza: FLAC, WAV, MP3

Wyjścia: 1 x RCA, 1 x XLR

Dodatkowo: Kontrola głośności, kompatybilny ze standardem UPnP

3. Linn Klimax DS - 10450 GBP

Ukryta Zawartość

Odtwarza: FLAC, WAV

Wyjścia: 1 x RCA, 1 x XLR

Dodatkowo: kompatybilny ze standardem UPnP

4. Slimdevices Transporter (firmowany przez Logitech) - 4900zł

Ukryta Zawartość

Odtwarza: Apple Lossless, FLAC, WMA Lossless, AIFF, WAV, PCM, MP3, AAC, Ogg Vorbis, MP2, MusePack, WMA do 24bit/96kHz

Wyjścia: TOSLINK, SPDIF, XLR

Wejścia: TOSLINK, SPDIF, XLR

Dodatkowo: Kontrola głośności, shoutcast

5. Slimdevices Squeezebox (firmowany przez Logitech) - model Duet 1100zł

Ukryta Zawartość

Odtwarza: Apple Lossless, FLAC, WMA Lossless, AIFF, WAV, PCM, MP3, AAC, Ogg Vorbis, MP2, MusePack, WMA do 24bit/48kHz

Wyjścia: 1 x RCA, TOSLINK, SPDIF

Dodatkowo: Kontrola głośności, shoutcast

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poprawny link do Klimax'a

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dd6, 14 Lis 2008, 22:47

>Ja proponuję Logitech Squeezebox. Spełnia wyżej wymienione warunki i ma bardzo dobry stosunek

>jakości do ceny. Dodatkowo jest rewelacyjny jako źródło sygnału do zewnętrznego DACa, więc w

>przyszłości można sobie zrobić taki upgrade.

Squeezebox i spełnia warunki i nie :). Szczerze powiedziawszy to dobrze by było gdyby to ustrojstwo miało wbudowany porządny DAC, tak żeby można było zrezygnować z zewnętrznego DAC'a i sygnał podawać od razu do wzmacniacza na RCA.

Jest jeszcze Linn Sneaky DS 1200 GBP

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

audioholik, 14 Lis 2008, 23:25

>moim wyborem byłby Linn Majik DS ale jest za drogi, czekam na coś w cenie 2 do 3kzł

Gdyby Slimdevices Transporter odtwarzał 24bit/192kHz to chyba bym nie czekał - byłaby to inwestycja długoterminowa :) oczywiście po uprzednim odsłuchaniu u siebie.

w ostatnim hifi world jest porównanie transportera z sneaky ds...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

npl, 14 Lis 2008, 23:42

>w ostatnim hifi world jest porównanie transportera z sneaky ds...

>

Ukryta Zawartość

Na stronie którą podałeś znalazłem:

LINN SNEAKY DS

Patrick Cleasby sizes up Linn's new entry level network music player...

nie ma wzmianki o tym, że znajduje się tam porównanie do transportera

Ukryta Zawartość

audioholik, 14 Lis 2008, 23:36

>phoenix_pl

>

>transporter odtwarza 24/96, z tym że teraz przy obecnym kursie dolara jego cena zapewne

>niebezpiecznie zbliża się już do LINN Majik DS

Hmm, tak jak pisałem wyżej. W tej chwili cena u nas to 4900zł.

autor porównuje linn'a do transportera, którego posiada. nie czytałem całego artykułu, tylko fragmenty na forum sb. wedgług autora linn jest lepszy na cyfrze (do daczka) a duża różnica na korzyść deesiaka jest po analogu. może ktoś z forumowiczów ma dostęp do wersji pdf? inaczej zostaje polowanie na magazyn w empikach...

To, że Squeezebox nie ma dobrego DACa, to jest według mnie jego zaleta. Jest tani, a z dobrym DACiem byłby drogi. Kupuje się więc bardzo dobry transport, a DACa można zmieniać, w szczególności nie jest się ograniczonym do DSów. Równocześnie wbudowany DAC nie jest taki zły jak na cenę tego urządzenia.

Alternatywnie mamy Linn Sneaky, który miał bardzo dobrą recenzję w niemieckim Audio. Tyle, że trzeba mieć świadomość faktu, że trzeba sobie skombinować pilota. Mnie to odstrasza, teoretycznie UPnP jest standardem, ale cholera wie jak to będzie współpracowało w praktyce. Logitech ma wprawdzie własne rozwiązanie, ale działa bardzo dobrze, a programy są Open Source. No i Logitech dostarcza wygodnego pilota z pięknym kolorowym ekranem.

Podobno, jako źródło do zewnętrznego DACa, Squeezebox jest na tyle dobry, że jeśli ktoś nie chce wydawać na transport kilkudziesięciu tysięcy PLN, to można zakończyć poszukiwania.

Squeezebox ma DACa dobrego jak na jego cenę. Pewnie jest lepszy niż powiedzmy w CD za 2k. To nie jest high-end, a do któregokolwiek Linna się nie umywa. Ale...jako transport się sprawdza rewelacyjnie, a za zaoszczędzone pieniądze można kupić DACa.

Witam,

oto jakie informacje otrzymałem od reprezentanta Linn Polska.

Mam nadzieję, że teraz wszystkie dane są w 100% poprawne.

Linn Sneaky Music DS - cena 1 200 GBP

Ukryta Zawartość

Odtwarza: FLAC, ALAC (Apple Lossless), WAV, AIFF (wszystkie formaty do 24bit/192kHz)

MP3, strumienie Shouctast, możliwość odtwarzania strumieni Last.fm

Wyjścia: 1x RCA, SPDIF, TOSLINK

Dodatkowo: Wyjścia stałopoziomowe lub regulowane, kompatybilny ze standardem UPnP, wbudowany wzmacniacz 2x 20W

Linn Majik DS - cena 1 950 GBP

Ukryta Zawartość

Odtwarza: FLAC, ALAC (Apple Lossless), WAV, AIFF (wszystkie formaty do 24bit/192kHz)

MP3, strumienie Shouctast

Wyjścia: 2x RCA, SPDIF, TOSLINK

Dodatkowo: Wyjścia stałopoziomowe lub regulowane, kompatybilny ze standardem UPnP

Linn Akurate - cena 3 800 GBP

Ukryta Zawartość

Odtwarza: FLAC, ALAC (Apple Lossless), WAV, AIFF (do 24bit/192kHz)

Wyjścia: 2x RCA, XLR

Dodatkowo: Wyjścia stałopoziomowe, kompatybilny ze standardem UPnP

Linn Akurate - cena 10 450 GBP

Ukryta Zawartość

Odtwarza: FLAC, ALAC (Apple Lossless), WAV, AIFF (do 24bit/192kHz)

Wyjścia: 1x RCA, XLR

Dodatkowo: Wyjścia stałopoziomowe, kompatybilny ze standardem UPnP

Jak widać, w dwóch najwyższych DS'ach Linn nie wyprowadza sygnału cyfrowego. Na tym poziomie będzie bardzo trudno, lub niemożliwe znalezienie przetwornika DAC, który byłby lepszy niż użyty w Akurate czy też Klimax DS. Warto zwrócić uwagę, że w serii Klimax nie występuje inne źródło cyfrowe niż DS. Poprzedni flagowy odtwarzacz - Sondek CD12 został zastąpiony przez Klimaxa (nazwa prototypu Sondek DS12).

Zalecane kontrolery UPnP (Universal Plug and Play):

Apple iPod Touch / iPhone + aplikacja PlugPlayer lub SongBook (płatne)

PDA - wymagania: Windows Mobile 6.0, moduł Wi-Fi, min. rozdzielczość 640x480 + darmowy program Linn'a

Internet Tablet (np. Nokia N810) + aplikacja Nokia Media Streamer lub Leia DS (freeware).

Programy na komputer: Linn GUI (freeware), SongBook for Mac OS, Leia DS (freeware)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

dd6, 15 Lis 2008, 00:15

>Podobno, jako źródło do zewnętrznego DACa, Squeezebox jest na tyle dobry, że jeśli ktoś nie chce

>wydawać na transport kilkudziesięciu tysięcy PLN, to można zakończyć poszukiwania.

Jako posiadać dwóch egzempaży Squeezeboxa mam do tego co napisałeś duże watpliwości.

Z resztą w ostatnią sobotę w ramach krakowskich odsłuchów, SB Duet poległ (jako źródło do AN DAC 2) w porównaniu do robiącego za transport Unison Research Unico (posiadającego w środku komputerowy CD-ROM ASUS-a, sic!).

Nie neguję wygody SB i wielkiej jego zalety polegającej na wyprowadzeniu komputera poza pokój odsłuchowy (dlatego zapewne zostanie u mnie w systemie). Nie mniej, na obecnym etapie jego uzytkowania, uważam że jest to chyba przecenione urzadzenie.

rochu: napisałem, "podobno", bo sam nie robiłem takich porównań. Może faktycznie ludzie przesadzają w wychwalaniu Squeezboxa. Mój egzemplarz jest dopiero w drodze a i tak nie mam z czym porównać. Chcę go podpiąc do mojego 840C, mam nadzieję że w tej klasie nie będzie zły. Squeezbox + 840C to na pewno budżetowe rozwiązanie. Muszę to kiedyś porównać z czymś lepszym.

Od niedawna jest jeszcze na rynku nowość - Blacknote (dawniej Bluenote) DSS-30. Sprzęt obsługuje wszystkie możliwe źródła - gra bezpośrednio z pendrajwa, dysku USB, CD-ROMa USB, wbudowanej pamięci, sieci LAN. Obsługuje FLACzki, WAVy, MP3, OGG, WMA. Ma wejście i wyjście S/PDIF (może więc robić za DACa lub dawać sygnał na takowego).

I dostępne są dwie wersje - z lampami na wyjściu i ze stopniem wyjściowym na opampach. Tą drugą wersję mam w domu na testach :-) (choć to jeszcze egzemplarz przedprodukcyjny działa i gra zachęcająco ;-))

www.blacknote.eu

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

npl, 18 Lis 2008, 11:33

>wygląda to bardziej na daca z wejściem usb... jak się tym steruje?

No i o to mi chodziło, o listę urządzeń... z których będzie można coś wybrać. Pojawił się więc kolejny kandydat. Piszę kandydat, a jeszcze nie znam ceny :).

Natomiast na pewno nie jest to DAC z wejściem usb. Sam producent opisuje go jako "Digital Static Source", ale zaraz poczytam coś więcej.

A poniżej trochę więcej informacji na temat blacknote:

BLACKNOTE - DSS, audiofilski sprzęt do odtwarzania muzycznych plików (28.10.2008)

Blacknote to nowa marka sprzętu audio. Została ona utworzona przez włoską firmę Bluenote. Ofertę Blacknote tworzyć będą zarówno tradycyjne komponenty audio w postaci odtwarzaczy CD i SACD jak również urządzenia przystosowane do odtwarzania plików z muzyką.

Do odtwarzania plików przeznaczone mają być trzy modele: DSS 15, DSS 30 i DSS Tube. Litery DSS to skrót od słów Digital Static Source. Urządzenia łączą funkcję konwertera cyfrowo-analogowego oraz odtwarzacza plików audio. Możliwe jest wykorzystanie ich jako standardowych konwerterów CA dzięki 75-omowemu, koncentrycznemu wejściu RCA, bądź też jako odtwarzaczy plików odczytywanych z podłączonych komputerów czy pamięci.

DSS 30 ma wbudowaną wewnętrzną pamięć 4GB z możliwością rozszerzenia przy pomocy kart SD. Ma on 2 porty USB na przedniej 3 porty USB na tylnej ściance oraz gniazdo Ethernet. Możliwa jest transmisja plików z komputera jak również z przenośnych pamięci USB. Takie samo wyposażenie ma DSS Tube. Urządzenia te różnią się jednak torem analogowym. DSS 30 ma tor na półprzewodnikach, zaś DSS Tube wykorzystuje układy lampowe.

DSS 15 także akceptuje karty SD jako nośnik danych. Ma on 2 porty USB na przedniej ściance. Możliwa jest transmisja plików z komputera jak również z przenośnych pamięci USB. Zastosowano wyjście niezrównoważone RCA (Cinch).

Wszystkie modele DSS mają takie same wymiary 240(S) x 120(W) x 390(G) mm. DSS 30 (cena 7.480 zł) i DSS Tube (cena 10.900 zł) wejdą do sprzedaży w listopadzie. DSS 15 spodziewany jest w późniejszym terminie.

Informacje techniczne na ostatniej stronie:

Ukryta Zawartość

Na, a zdjęcie tutaj:

Ukryta Zawartość

(moim zdaniem wygląda bardzo ładnie, nie podobają mi się tylko wejścia USB na froncie)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I w końcu urządzenie będzie wyświetlało długość słowa oraz częstotliwość próbkowania danego utworu:

As a very high quality Digital to Analogue converter the DSS supports the highest definition sampling rates and word lengths currently available, such as 96khz 24bit and 192khz 24bit. An increasing number of web-sites are making these high definition files available for purchase and direct download, and we expect this trend to continue in the future.

The sampling rate and word length being played are displayed on the DSS’s front panel, so you can always be sure of what quality you are getting. You can also connect the digital output of a traditional CD transport and use the DSS simply as a high quality DAC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.