Skocz do zawartości
IGNORED

problem z doborem CD do odsłuchu

MWilon

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam pewien problem. Chcę wybrać się na odsłuch słuchawek wraz ze wzmacniaczem słuchawkowym, żeby wreszcie zobaczyć, jak wielka jest przepaść, dzieląca słuchanie z gniazdka i ze wzmacniacza, do tego na bardziej zaawansowanych niż moje słuchawkach. Będę słuchał Sennheiserów [600] i Beyerdynamiców [dt931] razem z Soundprojectem i Pro-Jectem. Rzecz w tym, jakie dobrać do tego CD??? Kwota, jakiej nie chcę [dla wiarygodności i realizmu odsłuchu] to 2500 zł [i ani grosza więcej]. Moje preferencje muzyczne są w opisie. Widziałem już w grupie polecanego NAD-a 541i i Rotela RCD 951. Czy macie jeszcze jakieś propozycje, bo nie wiem dokładnie, jaka jest oferta sklepów, w których będę słuchał [może będą mieli inne firmy - a zatem, jakie modele i jaich firm warto jeszcze wziąć pod uwagę???.] Szczerze mówiąc, zależy mi też na CD nie tylko odpowiednio brziącym, ale i NIEZAWODNYM.

Mam nadzieję, że wreszcie zobaczę [usłyszę], czy warto poważnie myśleć o sprzedaży nowego zestawu i zakupie kolejnego ;-)))

https://www.audiostereo.pl/topic/4694-problem-z-doborem-cd-do-ods%C5%82uchu/

Jesli mozesz to posluchaj tez BD DT150. Mowie powaznie - mozesz sie zdziwic. Panowie z AV zapomnieli dac im rekomendacji, albo w druku ta rekomendacja zamiast w DT150 znalazla sie na SH4xxx, ktorych sluchalem i nie slyszalem az takiego wspanialego dzwieku.

niezawodnosci gwarantowac nie moge - nie posiadac Vicka, ale jest tu pare osob, ktore i owszem - nie slyszalem by ktos narzekal. Choc mowiac zupelnie szczerze to przy moim odsluchu konkretnemu egzeplarzowi zdarzaly sie problemy z odczytem plyty - ale to mogl byc odosobniony przypadek. Za to dzwiek naprawde byl bardzo przyzwoity.

=>MWilon

Sa na 100%. Zerknij na strone zagraniczna. To sa sluchawki studyjne. Muzyczy czesto nagrywaja w 100 lub 150.

W tescie AV tez znalazly sie pewnie z polecenia pewnej osoby, ktora polecila je mi.

Sa w katalogu BD na WWW w sluchawkach studyjnych. Co do ich jakosci to nie napisze nic bo nikt mi nie kupi 990.

Sluchac, sluchac i sluchac i bedzie wiadomo. Nie moge ci powiedziec jak graja bo nie znasz dzwieku BD i innych firm i to ciezko powiedziec.

Test w AV ma rece i nogi. Fajnie jest napisane jedno zdanie ... juz nie pamietam dokladnie, ale cos o porownaniu audiofilskich sluchawek typu otwartego do DT150 - usmialem sie z tego niezle.

Z mojej strony polecam do posluchania. Na forum chyba tez ktos ma te sluchawki - juz nie pamietam dokladnie. Ale podpisuje sie pod wszytkim co powie tamta osoba - rozmawialem o tych sluchawkach. Bylo juz na forum.

Moim zdaniem na odsłuch zabierz swój CD, jaki by on nie był. Przynajmniej będziesz wiedział, że dźwięk, ktory słyszysz jest różny od tego, który znasz z powodu użycia słuchawek ze wzmacniaczem, a nie z powodu zmiany źródła. Poza tym zabierz swoje, te same co zawsze interkonekty.

Albo upewnij się, że sklep ma taki CD jak Twój i zamów go do odsłuchu.

I tu takze podpisze sie pod slowami inżynier'a. Jesli nie znasz jeszcze sluchawek ich dzwiekow ich rodzajow //bo graja kazda firma inaczej i modele tez// Jesli masz swoj CD zabieraj sluchaj.

Bardzo spokojnie wsluchaj sie w brzmienie sluchawek, barwa, nasycenie instrumentow, koloryt, bas jego szybkosc - wszystko spokojnie.

Zastanow sie czy wogole jest sens inwestowac w sluchawki - czy takie sluchanie ci odpowiada - szkoda sie meczyc i wystawiac nowe za pol ceny w ogloszeniach.

W AudioForte to powinni Cie dobrze ugoscic

Panowie,

bardzo Wam dziękuję za porady :-) Z całą pewnością wezmę je pod uwagę. Gdy tylko dokonam odsłuchów [prawdopodobnie w przyszłym tygodniu], nie omieszkam podzielić się wrażeniami.

Na dzisiaj kończę i serdecznie pozdrawiam,

Michał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.