Skocz do zawartości
IGNORED

które kondy wymienić ?

marcins737

Rekomendowane odpowiedzi

mam serdeczną prośbę do kolegów z DIY - kupiłem samochodowy high-end w świetnym stanie zachowania ...tyle że ma to 15 lat

a bardzo chciałbym żeby przeżyło kolejne 15 - obawiam się o elektrolity które z wiekiem lubią się wylać i narobić szkód

załączam foto fragmentu zestawu - deck kasetowy KEX-M900RDS z wbudowanym procesorem dźwięku (na zdjęciu z wyjętym mechanizmem) , zewnętrzny tuner radiowy i zewnętrzny przetwornik cyfrowo - analogowy , pierwsza fota ogólna a kolejne po zdjęciu obudowy - prośba do kolegów - które kondy należy wymienić z racji ich wieku ? bardzo proszę o wskazówki a jesli to możliwe to o zaznaczenie na foto

z góry dziękuję za pomoc

foto ogólne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46863-kt%C3%B3re-kondy-wymieni%C4%87/

i kolejno : deck , tuner , DAC

Ukryta Zawartość

post-8338-100001543 1226434970_thumb.jpg

post-8338-100001544 1226434970_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę mało tu widać. Ja bym na razie nic nic nie wymieniał. Jeżeli kondensatory są lutowane do druku dwustronnego, który ma w tych miejscach przelotki między stronami to taka wymiana to masakra. Więcej się popsuje niż to warte, bo trzeba dużo grzać, otwory się zatykają. Ogólnie robota do niczego, tak że szkoda rozgrzebywać, a elektrolity powinny jeszcze być całkiem dobre, jeśli są markowe.

daj sobie spokój z wymianą tych kondów. kup PIONEER'a DEH-77MP gra świetnie, bardzo krystalicznie i czysto, wokal i muzyka instrumentalna idealna. Był moment że najlepsze audio jakie miałem to te które miałam w aucie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DEH-77MP to po pierwsze nowe radio , po drugie masowe radio - to co na foto to unikatowy high-end wyprodukowany w bardzo krótkiej serii , sens porównywania tego vintage high-endu (z wbudowanym procesorem dźwięku , z zewnętrznym DAC !!! , zewnętrznym tunerem i światłowodem w komplecie) do pionka z postu wyżej jest jakby to powiedzieć... nijaki :)

btw , nie szukam radia , mam w aucie inny high-end tyle że ciut nowszy

gdybym chciał nowego pionka to kupiłbym po prostu dex-p9 albo dex-p90

...to radio o które pytam kupiłem bardziej z zapędów kolekcjonerskich :)

relatywnie nowe , na pewno nie vintage

jak coś leży w sklepie na półce i kazdy może to kupić to sam rozumiesz że jest to nieco inna półka niż sprzęt którego nigdy nie było nawet w katalogach i był dostepny tylko na zamówienie...

5000 sztuk na całą planetę to przyznasz nie zbyt wiele

poszukaj też o dex-m88rds (też go mam na półce - ta sama seria) , poczytaj co piszą o brzmieniu...

btw , nie znam dużo sprzętu CA z zewnętrznym DAC a już na pewno nie sprzętu masowego

heh a żebym to ja się na tym znał :(

w kaseciaku: ten największy po lewo to Nichicon , na małych czarnych są znaczki literka M w kwadraciku

a na czerwonych jest napis Elna - ale co z tego wynika w sensie czy są dobre czy nie to niestety nie wiem :(

Czyli dobre. M w kwadraciku to Matsushita czyli ogólnie mówiąc koncern w skład którego wchodzi Panasonic i tak się te kondensatory najczęsciej określa. Ze znamych mi układów widzę tylko dwa PCM58 Burr-Browna czyli cenione w Hi-Endzie przetworniki C/A.

dokładnie tak , w DAC są 2x BB pcm-63p :)

zakup dość okazyjny :) - za decka CC z wbudowanym procesorem dźwięku + tuner radiowy (osobny klocek) + DAC (osobny klocek) + najwyższy model zmieniarki z wyjściem optycznym + aktywna zwrotnica do suba (choć ja nie lubię tego określenia bo sam podaję sygnał do 320Hz czyli diametralnie inny niż większość samochodowych "subowców bumbumiarzy") + pilot + przewód sterowania zmieniarką + przewód optyczny

- 0,5kzł :) :) :)

w kolekcji mam jeszcze dex-m88rds i zewnętrzny procesor deq7500 (ten ostatni udało mi się zdobyć w stanie fabrycznym , nowy , nigdy nie uzywany , z bateryjkami w folii :)

• 4 tygodnie później...

Witaj! Tu Marcin.

Od dluzszego czasu szukam tego zestawu mianowicie DAC i zmieniarka z opytka. Czy kolega rozpoczynajacy watek moze powiedziec gdzie to znalazl? Przyblizona kwote tez- prosze jesli mozna.

Dziekuje i pozdrawiam,

Marcin

A ha, prosilbym tez o dokladne oznaczenie DAC'a, czy zmieniarka to CDX-M80?

Dziekuje

Skąd teza, że elektrolity lubią się wylewać? W ciągu 20 lat nigdy mi się to nie zdarzyło. Paranoja jakaś.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

• 4 tygodnie później...

kolego aries_2005 :

aktualnie to co mam w kolekcji to:

cd deck : dex-m88rds

tape deck z wbudowanym procesorem dźwięku : kex-m900rds

tuner zewnętrzny : gex-t70rds (mam 2 sztuki)

DAC : cdx-m80 (cpn1101)

6cd : cdx-m80 (cpn1100)

zwrotnica : cd621

zewnętrzny procesor z wyświelaczem (panel + hide-away unit) : deq7500

plus światłowód i kilka pilotów

uwaga !! zmieniarka występująca w komplecie z DAC ma dodatkowe oznaczenie (cpn1100) , zmieniarki bez DAC nazywały się po prostu cdx-m80

nie mam niestety ramek do dex-m88rds i kex-m900rds , chętnie kupiłbym też sprawny dex-m88rds (w moim są problemy z mechanizmem) ...ciekawostka - deq7500 kupiłem rok temu nowe w pudełku , nigdy nie montowane w aucie , w komplecie były baterie National które po rozpakowaniu okazały się sprawne :)

i najważniejsze - wiem kto ma 2 sztuki DAC i być może da się namówić na odstąpienie jednej , ma też nadmiarową sztukę kex-m900rds wraz z tunerem - jeśli chcesz namiary zapraszam na gadu gadu (numer masz w PW) , uprzedzam że do DAC ma tylko jeden światłowód i gdyby ewentualnie zdecydował się odstąpić jednego DAC to zapewne bez światłowodu (światłowód prawdopodobnie jest taki sam jak we współczesnym ODR i zapewne da się go dokupić)

generalnie kupowanie tego sprzętu to codzienne śledzenie ebay w wielu krajach

• 3 miesiące później...

Drogi Marcins737,

Dziekuje za info. Chcialbym bardzo zakupic taki zestaw. Czy ktos czytajacy ten watek ma cos takiego na sprzedanie.

A ha Czy ze sterownikiem CD DEX- M88 wspolpracuje w/w zewbetrzny DSP? Bo zabawa moze byc przednia.

Szukam jeszcze sprawnej CDX-2.

Piszcie prosze!

Pozdrawiam,

Marcin

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.