Skocz do zawartości
IGNORED

RUBICON RP-63 F coś na ich temat.

ALTON

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem zainteresowany kupnem takich oto kolumn podłogowych. Ich wygląd (bo nic innego nie znalazłem) bardzo mnie do siebie przekonują. Czy ktoś je słyszał? Jak to gra, co jest warte? Cena za parę to tylko 1200zł. Muzyka różna, bez wyjątków. Sprzęt niema znaczenia bo jest zmieniany częściej niż skarpetki ;-). Ogólnie preferuję lekko wypchnięte wysokie, czytelna i ciepłą średnicę oraz niski (ale bez przesady) szybki bas.

https://www.audiostereo.pl/topic/46802-rubicon-rp-63-f-co%C5%9B-na-ich-temat/
  • 4 tygodnie później...

no i co kupiłeś?, chyba w Gliwicach były za tę cenę - nie masz się co zastanawiać, mam je o są bezkonkurencyjne - oczywiście pozostaje pytanie czym to napędzisz - tu potrzeba mocnego sprzętu. Ja mam Yamahe AX-700 i śmiga że hey. A głośniki - po wygrzaniu - bajka.

• 4 tygodnie później...

>no i co kupiłeś?, chyba w Gliwicach były za tę cenę - nie masz się co zastanawiać, mam je o są

>bezkonkurencyjne [...]

Nie wiem, jak ALTON, ale ja je kupiłem i zastanawiam się, czy dobrze zrobiłem. Dysponowałem kwotą 1000zł i w tej cenie nic nowego i na miejscu nie znalazłem. Jak jest z tym "wygrzewaniem"? W porównaniu z innymi Rubiconami (RT-26, RP-16 MK II, RHK1000, RP-36 MkII)mają jakby mniej góry i na pierwszy "rzut ucha" basu. Na jakie zmiany mogę liczyć po wygrzaniu i ile to powinno trwać? Grają z ONKYO A-9511.

za 1000zł je dostałeś?

Świetna cena.

Osobiście mam wrażenie że wygrzewały się ok 10 miesięcy ;-). Ale mało grałem - tak serio pisząc.

Różnica jest taka że z bardzo dynamicznego dźwięku zrobił się on głęboki i miękki. Mi się podoba.

To czy dobrze zrobiłeś to się nie zastanawiaj. R 63f to konstrukcja Prosona która ma nagrodę roku w Szwecji. W cenie po przeliczeniu ok 5000zł były bezkonkurencyjne wśród głośników w cenie ok 10000.

Te informacje znalazłem na stronach szwedzkich i testach tam robionych

Zaznaczam - nie jestem związany z Rubiconem jako jakimś importerem czy firmą itp - pisząc pozytywnie o tym modelu.

Poniżej podaję dowód na to co piszę - wtedy kiedy kupowałem je było więcej tych informacji na stronach szwedzkich.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Głośniki w satelitach i centrze mają trochę inne okręgi wokół membrany co rubikon ujednolicił zmieniając chyba cały głośnik - co można zobaczyć na zdjęciach (sur i center nie mają "pseudokevlarowych" membran) - za to Rubicony mają wszystko identyczne z frontami.

Szkoda jedynie tego że nie wprowadzili podobnego suba z tej serii z giętą obudową jako rubicona.

To na prawdę budżetowo bezkonkurencyjny zakup.

Co do twojego wzmacniacza trudno mi coś powiedzieć - nie znam Onkyo na tyle bym mógł stwierdzić czy jest w stanie pociągnąć takie duuuuże fronty. Na pewno są wymagające.

post-17308-100007665 1231091456_thumb.jpg

post-17308-100007666 1231091456_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>To na prawdę budżetowo bezkonkurencyjny zakup.

Z tego co widzę - raczej tak. W każdym bądź razie, trudno w tej cenie znaleźć coś lepszego (nowego).

Jak jest właściwie z tymi parametrami, bo w katalogu Rubicona podają:

Pasmo przenoszenia: 46 Hz - 20 kHz

natomiast na innych stronach: 22Hz - 32kHz ...?

xniwax, 10 Sty 2009, 11:53

>22Hz - 32kHz,

>i co tu jest prawdą?

>

>NIC

... a możesz uściślić tę obszerną wypowiedź? ;-)

Chodzi o dwie wersje parametrów:

Pasmo przenoszenia: 46 Hz - 20 kHz

natomiast na innych stronach: 22Hz - 32kHz ...?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.