Skocz do zawartości
IGNORED

POMOCY ! KEF iQ70 i 16 m kwadratowych !

rivendel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem świeży więc potrzebuje pomocy bardziej doświadczonych.

Słuchałem KEF iQ70 z Caspianem i zdecydowałem się na ich zakup i dostane je za tydzień. Powaliło mnie brzmienie tego systemu. Za miesiąc może dwa mam zamiar dokupić Caspiana. W tej chwili gram na Yamaha system 596 z Kodami EX688F więc przeskok będzie bardzo duży. Mam zamiar po zakupie zapisać się do klubu Roksana :). Wczoraj przeniosłem się do mojego pokoju odsłuchowego na który tak czekałem (16 metrów kwadratowych, kubatura to 31 metrów sześciennych). Pokój ze skosami, z pewnych względów kolumny stoją na dłuższym i niższym (107cm) boku w odległości 70 cm od ściany tylnej i 1 metra od ścian bocznych, więc skosy zaczynają się 25-30 cm nad kolumnami. Kody mają 2 wyloty bass reflex z tyłu. Po właczeniu systemu DRAMAT - bas chciał mi rozwalić głowę. Nawet średnie tony były za mocne. Zatkałem bass reflexy ale uspokoiło się tylko troszeczkę!!! I TERAZ NASUWA SIĘ PYTANIE: CZY MOJE NOWE KEFY NIE SĄ ZA DUŻE DO OPISANEGO POKOJU.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

P.S. Wiem, że nie dodałem jeszcze żadnej opinii ale zaraz po 2-3 tygodniach odsłuchu KEFÓW na pewno je opisze!

https://www.audiostereo.pl/topic/46760-pomocy-kef-iq70-i-16-m-kwadratowych/

Może masz fale stojące? Acz skosy rozpraszają rezonanse (niestety wydłużając je po paśmie). Spróbuj z umieszczeniem czegoś pochłaniającego za kolumnami (ciężkie kotary, walce, .). Tak mi przychodzi do głowy, że może te skosy tworzą tubę dla LF. Przez ciekawość: Zobacz czy na przeciwstawnej ścianie bas też będzie tak silny. Zamknięcie otworu wydaje się słusznym kierunkiem.

Jutr sobie poprzestawiam kolumny. Też się nad tym zastanawiałem czy po przeciwnej stronie bedzie to samo. Ale najbardziej martwi mnie to, że wydałem na kefy 3,5 kzł i może się okazać, że bedą za duże.

I jeszcze jedno: w pokoju na chwilę obecną jest tylko fotel kawałek dywaniku o powierzchni 2 m kwadratowych, 2 kwiatki i za kolumnami parę gąbek perforowanych. Żadnych obrazków, żadnych półek (jeszcze nie przeniosłem płyt). Myśle, że z czasem przybywania domowych klamotów będzie się poprawiało. Choć kto wie?

Echo jest ale nie duże. Rezonansów też nie ma, ale basu jest po prostu za dużo i boję się że sytuacja podobna będzie z Kefami. Nawiasem też kupiłem je w Chillout. Mówiłem chłopakom ze Studia o moim pomieszczeniu. Gwarantowali, że do 16 metrów kwadratowych Kefy iQ70 będą OK, ale po tym co usłyszałem wczoraj to jestem w strachu, że wydałem ponad 3 KZŁ na za duże głośniki. Wtedy tylko nadzieja w Caspianie.

Stanowczo za duże. Nic nie pomoże zatykanie BR, dywany, itp. rzeczy. Miałem Mozarty Grand, które grały w 17 m. Dłuższe słuchanie bardzo męczyło, gdyż występowało tzw. buczenie. Wyjściem będą monitory, ale i tu również trzeba uważać.

Zbyszku. Miałeś właśnie falę stojącą dla jakichś częstotliwości. Stąd buczenie. Łatwo uzyskuję taki efekt u siebie. Popracowałem trochę nad ustawieniem kolumn i przeprowadziłem korekcję systemem MCACC (VSX-LX60). Problemem nie jest za dużo basu (trochę świadomie upraszczam), tylko rezonanse. Sądzę, że jakieś pułapki mogą pomóc, choć wiem jakie to trudne i zagracające pomieszczenie. Polecam MCACC, choć wiem, że to również ingerencja w tor elektroakustyczny (zmniejszanie basu tam gdzie z pomiaru wychodzi jego podbicie przez pomieszczenie). Ale w końcu basreflex to również ingerencja (robienie sztucznego rezonansu poniżej granicznej głośnika) dla sztucznego wydłużenia w dół basu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.