Skocz do zawartości
IGNORED

naprawa cdp-710, problem z odczytem płyt

migrena

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

"za flaszke" zdobylem cdp-710. jest jednak problem. mianowicie sa ogromne problemy ze zmuszeniem go do wspolpracy, a dokladniej do wczytania plyty. objawy sa takie, ze po zamknieciu tacki naped wydaje odglosy jakby po plycie szorowalo cos ostrego lub chociazby papier scierny i odtwarzacz stwierdza brak plyty. na szczescie testowane plyty nie wskazuja na takie ich traktowanie. rzadko, bardzo bardzo rzadko, plyta zaskakuje i zaczyna odtwarzac. przy czym mrozace krew w zylach odglosy w dalszym ciagu wydobywaja sie z wnetrza odtwarzacza. o dziwo dzwiek tego co jest odtwarzane jest czysty ale zdarzaja sie przeskoki.

poprzedni wlasciciel wymienil orginalny laser odtwarzacza na kss212b, a poczta takze swoje dolozyla - we wnetrzu znalazlem fragment plastiku mogacy byc czescia napedu (inny plastik niz obudowa, pokryty smarem).

szczyt techniki to nie jest ale chcialbym przywrocic to urzadzenie do zycia. jednak poza dokladnym przeszukaniem skad pochodzi urwana czesc nie mam innych pomyslow. tak wiec prosze bardziej doswiadczonych o pomoc - co moge zrobic?

ps orginalne trafo to koszmar - buczy jak roj wscieklych pszczol - czy jest mozliwosc wymiany go na cichsze?

server unreachable;--

KSS-212 wygląda zupełnie jak KSS-150/210 ale o ile pamiętam nie jest to funkcjonalny zamiennik, po podłączeniu w ich miejsce u mnie nie działał (chociaż mogło to juz być po nieudanym myciu i podkręcaniu).

byc może wystarczy regulacja i bedzie git. Jak nie to albo zimne luty, albo coś się grzeje (sterowanie serwa na przykład) albo laser poprostu. Tez mam gdzieś na szafie 710 i moge powiedziec ze to gra lepiej po modach od 227esd po modach, więc to nie taki zły CD, poza tym że brzydal.

poprzedni wlasciciel zamontowal najtanszy jaki sie dalo. zdaje sobie sprawe, ze to moga byc modele nie w pelni wymienne. ale i tak liczylem sie z tym ze jezeli zastane w srodku orginalny laser to bedzie juz do cna wyeksploatowany i nadajacy sie jedynie do wymiany. no wlasnie. gdzie mozna kupic kss210/150? na alledrogo i googlach jest tego sporo ale mimo zachwalania jako "orginalny japonski" wszystkie wygladaja na chinszczyzne. we w miare przystepnej cenie o ile to mozliwe.

ewentualnie jak wyglada roznica w jakosci miedzy orginalem a podrobka. moze bedzie akceptowalna.

co do modyfikacji to najpierw chcialbym postawic ten sprzet na nogi i zrobic cos z trafem.

ponizej zdjecia i linki do pelnego rozmiaru (~3mb sztuka). nie jestem fotografem wiec jakosc jest jaka jest. jezeli potrzebne beda jakies specjalne ujecia to sluze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-21173-100001956 1226107877_thumb.jpg

post-21173-100001957 1226107877_thumb.jpg

post-21173-100001958 1226107877_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

pokręc pokrętłami f.gain i t.gain, zaznacz jak byly ustawione. Kręć w lewo lub prawo tak żeby uzyskać cichsze "szorowanie" po ścieżce. Jeśli mimo tego nie będzie łapał CD kup laser KSS 210A lub 210B oryginał(25..35zł). Jeśli jesteś w stanie wykonaj mikrofonem nagranie odgłosów napędu podczas ładowania CD, bardzo to pomoże w diagnozie. Chodzi o dźwięki wydawane przez laser

U mnie w CDP-970 jak padał laser (wcześniej miałem podróbe KSS210 i wytrzymał około 1roku) wymieniłem na orginalny KSS212 i CD wogóle nie chodził. Kupiłem w Impelu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oryginalny KSS210A i chodzi teraz jak nowy. Dlatego 212 to nie jest chyba 100% zamiennik.

Ukryta Zawartość

dzieki. zaraz pokombinuje z pot. gain i zobaczymy co zdzialam.

za 25-35 zl nie dostane raczej orginalu. chociaz...

Ukryta Zawartość

za 18+13.5zl. tylko co oznacza "opc" i czy dostane to co na zdjeciu na stronie?

w ww impelu orginal to koszt 46+9zl. wszelkie wskazowki gdzie mozna nabyc orginal za mniejsza kwote sa mile widziane.

przy identyfikacji pochodzenia laserow posilkowalem sie tym tematem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

juz za pozno.

drobna (naprawde drobna - rzedu kilku stopni) manipulacja track gain zalatwila sprawe problemow z odczytem. ale zgodnie z rada orginalna pozycja potencjometrow zostala na nich zaznaczona wiec powrot do poprzednigo ustawienia nie stanowi problemu.

tak czy inaczej bede staral sie skontaktowac z roznymi sklepami, zeby kupic kss210a.

natomiast jak sie przyjrzalem chinskiej wersji w impelu to tez ma metalowe tulejki, ale jeden schodek. moze chinczycy z podrobkami ida do przodu i sa coraz bardziej podobne do orginalu. stad ta niska cena i ogromne podobienstwo do orginalu w tores'ie. a zeby jeszcze bardziej zamieszac dorzuce to:

Ukryta Zawartość

9zl, chinszczyzna. ale cena proporcjonalna jezeli orginal kosztuje 18zl.

ech, badz tu czlowieku teraz madry.

zlokalizowalem zrodlo tego szorowania - bo nie byl nim naped lasera. mianowicie odglosy te wydaje przy obracaniu plyty pierscien dociskajacy plyte tracy o ramie podnoszace ten pierscien (ponizej). czy to jest normalna sytuacja i jezeli nie to jak jej zaradzic?

post-21173-100001899 1226175923_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Cześć, skoro ociera pierścień, to znaczy, że na osi silnika płyty opuścił się w dół talerzyk. Jest to często spotykana usterka. Podnieś talerzyk o 1mm do góry, podważając go ostrożnie śrubokrętem tuż przy osi. Jeśli się nie da to ciągnij go palcami. Gdyby wyszedł za bardzo do góry, to obniż delikatnie uderzając w niego od góry. Po ustawieniu właściwej pozycji talerzyka poprawi Ci się znacznie jakość pracy napędu (zdolność czytania płyt w gorszym stanie).

Jest też mniej prawdopodobna możliwość, że ramię z tym pierścieniem dociskającym cd za mało się opuszcza, ale to mało prawdopodobne.

Co do wysokości płyty to powinna być taka, aby podczas pracy soczewka lasera była mniejwięcej na równo z tą czarną obudową przy oczku. Sprawdź to odtwarzając ostatni utwór z płyty nagranej do pełna

pozdrawiam

wszystko gra. doslownie. dziekuje wszystkim za pomoc.

jezeli znajde chwile wolnego czasu to zainteresuje sie blizej mozliwosciami modyfikacji i zaloze odzielny temat.

>Co do wysokości płyty to powinna być taka, aby podczas pracy soczewka lasera była mniejwięcej na

>równo z tą czarną obudową przy oczku. Sprawdź to odtwarzając ostatni utwór z płyty nagranej do

>pełna

tutaj moja wyobraznia polegla. jesli mozna to poprosze odrobine jasniej - jaskim oczku? jaka czarna obudowa (tu pawie wszystko jest z czarnego plastiku)?

i na koniec jeszcze jedna sprawa - gdzie mozna znalezc manual do tego modelu. mam tylko instrukcje obslugi do x222es co pozwala mi rozeznac sie mniej wiecej w obsludze ale zalezy mi na informacji o modelu pilota jaki byl uzywany z tym odtwarzaczem. ewentualnie jezeli ktos potrafi dokonac identyfikacji na podstawie zdjecia (ponizej) to w zupelnosci wystarczy. z gory dziekuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

server unreachable;--

Widze że u ciebie jest prosty pilot. Ja do CDP-970 mam taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest to podróba orginalnego pilota ale ma wszystkie przyciski i funkcje tak jak w orginalnym jak dobrze poszukasz to znajdziesz taki zamiennik do swojego. Mam w domu jeszcze jeden z CD Sony który jest kompatybilny z chyba z wszystkimi starymi CD Sony RM-D320 jak chcesz tego pilota to pisz na Priv.

Ukryta Zawartość

@farad

>oczko to potoczna nazwa lasera lub samej jego soczewki. Czarna obudówka jest przy soczewce

ta czesc zrozumialem wczesniej. natomiast nie zauwazylem mozliwosci regulacji pozycji soczewki wzgledem jej obudowy i calej obudowy lasera wzgledem talerza. z tego co zauwazylem to laser porusza sie na prowadnicy osadzonej nieruchomo w ramce. w tej samej ramce osadzony jest, takze nieruchomo, silnik talerza. mozliwe ze moje niewprawne oko czegos nie wypatrzylo. dlatego prosilem o wyjasnienie. i jesli mozna to dalej prosze o przyblizenie o co chodzilo i jak dokonac takiej regulacji.

@cudak10

na razie postaram sie wyszperac pilot starego typu (podobnu do tego na zdjeciu). mozliwe ze mam gdzies jeszcze stary uniwerslany pilot sony do tv, vhs i czegos tam jeszcze. skoro czesc z tych pilotow jest wymienna to moze bedzie dzialac. jak to nic nie da to sie odezwe.

server unreachable;--

Należy regulować, przesuwając talerzyk po osi silnika płyty, o czym już wcześniej napisałem. Soczewka zawsze podczas odczytu ustawia się sama w stałej odległości od płyty, więc po jej schowaniu lub wystawaniu z ramki mozna stwierdzić jak jest ustawiona wysokość płyty.

>Soczewka zawsze podczas odczytu ustawia się sama w stałej odległości od płyty, więc po jej schowaniu lub wystawaniu z ramki mozna stwierdzić jak jest ustawiona wysokość płyty.

czyli brakowalo mi wiedzy na temat dzialania mechanizmu lasera. chociaz aktualnie nie ma juz problemu z odczytem i ocieraniem to teraz bede w stanie to precyzyjniej wyregulowac. bardzo dziekuje za wyjasnienie.

server unreachable;--

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.