Skocz do zawartości
IGNORED

Ranking wzmacniaczy operacyjnych

mirfak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jako, że ostatnio bardzo interesuje mnie temat wzmacniaczy operacyjnych, a wszystkich nie jestem w stanie kupić i sprawdzić, bardzo bym prosił Kolegów i Koleżanki o informacje na ten temat.

Osobiście przetestowałem kilka podwójnych wzmacniaczy: NE5532 (TI), OPA2134 oraz LM6172. Z tej trójki w mojej aplikacji (wzmacniacz słuchawkowy) najlepiej sprawdził się OPA2134. Może macie jakieś perełki rzucające na kolana?

Jestem w trakcie projektowania wzmacniacza słuchawkowego na pojedynczych wzmacniaczach operacyjnych - głównym powodem jest możliwość zerowania offsetu za pomocą potencjometru, bo chcę pozbyć się wszelkich kondensatorów z toru audio. Niestety za wyjątkiem OPA134 nie mam w posiadaniu innych WO.

Co polecacie i dlaczego? Chętnie poczytam informacji na temat innych, aniżeli BB firm.

----------------

https://www.audiostereo.pl/topic/46732-ranking-wzmacniaczy-operacyjnych/

Ja mogę polecić LME49720 (inaczej LM4562), w moim DACu spisuje się lepiej niż AD8066 zachwalany przez wielu

Też jestem w trakcie projektowania wzmacniacza słuchawkowego i bedzie właśnie na LME49720

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Na

Ukryta Zawartość

umiescilem bardzo prosty schemat , zajzyj sobie .

Ukryta Zawartość

Dorzucę jeszcze AD797.

W przypadku podwójnych wzm. op. offset też można regulować. Między bieguny zasilania podłączasz przez rezystory np 10k potencjometr montażowy 1-10k, a jego slizgacz przez rezystor 500k-1M z jednym z wejść opampa (zależy które można, najprościej - nieodwracające). Potencjometr można "obejść" (bypassować) jakimś kondensatorem elektrolitycznym 1-10uF żeby nie wprowadzać z szyn zasilania szumów i przydźwięku do układu. Dotyczy to oczywiście zasilania symetrycznego.

Zewnętrzna regulacja w pojedynczych opampach jest o tyle lepsza, że pozwala zbalansować wejściową parę różnicową co umożliwia też pewną poprawę CMRR, jeśli czegoś nie pomyliłem.

Zobacz sobie tą stronę, sporo operacyjnych tam znajdziesz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To, który op-amp będzie dobry, zależy od aplikacji. Przewaliłem ich dziesiątki typów w różnych zastosowaniach, i podam tylko kilka typów zaznaczając, że czego tu nie ma, to dla mnie po prostu nie gra.

Pojedyncze JFET: AD825, AD744, OPA627, OPA134

Pojedyncze bipolarne: AD8021, LT1028, AD797, OPA211, OPA228

Podwójne JFET: brak typów, nie słyszałem oryginalnego NE5532, reszta mi nie leży

Podwójne bipolarne: AD8599, AD8397, OPA2228, AD8022

Właściwie to żaden op-amp JFET nie gra dla mnie tak dobrze jak najlepsze bipolarne. Dowolny pojedynczy z listy bipolarnych gra dla mnie lepiej od któregokolwiek na liście pojedynczych JFET, a jakbym miał wskazać czołówkę wymienionej tutaj stawki, to AD8599 i AD8397, OPA2228 zaraz za nimi, choć ktoś może docenić jego sposób grania bardziej. No i OPA228/OPA2228 trzeba kompensować dla wzmocnień

AD8397 - superprzejrzysty, bez słodzenia, ale dobra barwa, dokładny rysunek głosów i instrumentów, PRaT jak zawsze w AD.

AD8599 - gęsty, z ciekawą barwą, również rytmiczny.

OPA2228 - nieco mniej żywiołu niż poprzednicy, więcej romantyzmu, subtelne braki w precyzji, gęsto, ciemno i kolorowo.

Jeszcze dodam, że gdyby zrobili podwójnego AD797, to by grał jak AD8022, tyle że ten ostatni złośliwy jest. Poza tym, im bardziej op-amp "brzmi", tym gorzej to o nim świadczy. Moje spostrzeżenia są w stosunku do kawałka druta zamiast op-ampa, np. bezpośrednio za CS4397.

ostatnio też przewertowałem kilka i najlepiej wypadły AD8599 dokładny, przejrzysty ,lekko eksponuje średnicę,ad 8022 świetny ,ładna barwa ,dokładny,opa2604 ,opa 2134,ad 8066,lm6172 pozostają daleko z tyłu

Najlepiej sprawdzić samemu ,wtedy usłyszysz różnicę ,po prostu to nie ta klasa ,owszem ktoś powie ,że w jakiejś tam aplikacji opa2604 ,opa 2134,ad 8066,lm6172 są przyzwoite ,ale słyszalnie i tak są sporo gorsze od ad8599 i ad 8022

A coś z grupy pojedynczych wzmacniaczy z możliwością regulacji offsetu?

Właśnie ukończyłem wzmacniacz słuchawkowy na 2 WO w buforze i chciałbym wymienić OPA134 na coś lepszego, jeśli oczywiście jest.

Proszę o sugestie.

----------------

• 5 miesięcy później...

Ostatnio bawiłem się kolejnym pre.

Odpalam na NE (i słucham ale przez chwile)

Potem zapinam inne.

Na NE miałem problem z napięciem (offset) NA wejściu !!!

Co pomogło - tantale do nóżek zasilania.

Moze i wam pomoże

pr1nce, 6 Maj 2009, 23:22

>Orientujecie się jak wypada OPA2228ua w porównaniu do OPA2228p, oraz do innej opampowej czołówki?

Różnica pewnie będzie niewielka. Między OPA211ID i OPA211AID jest nieznaczna. NE5322 ma duże prądy wejściowe, dobry jest na bufor, nie jako typowy pre.

• 10 miesięcy później...

Czy ktoś miał styczność z tym wo?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakimi parametrami sugerować się przy selekcji opa?Gdybym chciał umieścić jako bufor/dac.Wzmocnienie,szumy,power dissipation,współczynnik tłumienia tętnień ujemnego zasilania?Czy jakieś są przeznaczone specjalnie pod dana aplikacje?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.