Skocz do zawartości
IGNORED

Wieloformatowce kontra CD

kazek680

Rekomendowane odpowiedzi

Na rynku pojawiło się ostatnio wiele ciekawych odtwarzaczy wieloformatowych DVD (np. ArcamDV139, Parasound D200 itd)których producenci mocno chwalą się torem audio w tych konstrukcjach.Jak ich brzmienie ma się do tradycyjnych odtwarzaczy CD z podobnych poziomów cenowych. Czy ktoś bawił się takimi porównaniami? Czy warto zamienić normalnego CD-ka i DVD na jednego takiego flagowca i mieć wszystko w jednym?

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

https://www.audiostereo.pl/topic/46703-wieloformatowce-kontra-cd/

Arcam DV139 własnie wychodzi z ofert , a oba model Parasounda już się ulotniły Zostało wiec niewiele Onkyo 506 , Pioneer 610 yamaha 1800 . Wszystkie modele wyglądają na wersje przetrwalnikowe w oczekiwaniu na blu-raye w tym samy przedziel cenowym . więc nie warto . A nowych cd w kalsie sredniej mamy własciwie mały wysyp !

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

1- to są wszystko odtwarzacze wyższej klasy, oferujące lepszy, audiofilski dźwięk z lepszych gęstych płyt SACD. Jesli zainteresowany jesteś tylko gorszymi 16 bitowymi płytami to z pewnościa wystarczy Ci na jakiś czas stary odtwarzacz CD z Allegro za 50-100zł- jest tego pełno ludziska sie wysprzedają.

2- w sklepach wprawdzie natarcie płyt i odtwarzaczy BluRay

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale to po pierwsze początek, a po drugie na BluRay to ja sobie za kilka dni kupię koncert RUSH

Ukryta Zawartość

natomiast w temacie audiofilskiego nośnika płyty SACD no i oczywiście winyle przez najblizszych kilka lat będą królowały samotnie. Nie bardzo sobie wyobrażam sens wydawania 40 minutowej płyty muzycznej na płycie BluRay, do tego SACD ma sie znakomicie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hm to fakt ze blu-ray mocno atakuje ,jednak w Plsce to pewnie potrwa pare lat.Ciągle w użyciu natomiast sa i będą np ArcamDV135,NADT535,PIONEER DVLX50 itd.A i Parasound z serii Halo to tez wypasik.Pytałem jak one się sprawują jako CD-ki

Ja

Jeszcze jedno- wprawdzie format BluRay zawiera w sobie zarówno DVDAUDIO (montowane w odtwarzaczach BluRay Panasonica i paru innych), jak i SACD (montowany w jakiejś wersji PS3 dokładnie nie pamiętam) to jednak na dzień dzisiejszy sensowniejszym wydaje się trzymanie w domu oddzielnie odtwarzacza SACD/CD do audiofilskich płyt SACD, XRCD itp a oddzielnie odtwarzacza BluRay do wszelkich nagrań na DVD, BR, DivX itp.

Jeśli do tego dokupisz gramofon wydaje się że będziesz miał wszystko i po sprawie. Mieszanie tego w jednym kombajnie (oczywiście nie mówie o analogu) mija sie z celem. Czas kiedy muzyka będzie nagrywana na płytach BluRay w audiofilskim formacie DTS HDMaster Audio jest chyba jeszcze odległy, stąd taki wysyp odtwarzaczy SACD. Tu jednak propozycja, jeśli nie masz jeszcze kolekcji płyt DVDAUDIO jak np. dyskografia porcupine Tree (mistrzostwo świata) to kup 2 kanałowy odtwarzacz SACD/CD a bwdziesz zadowolony.

Kazek- nie rozumiemy się. Jeśli masz w domu 500 płyt CD to tak naprawdę szkoda dobrego audiofilskiego odtwarzacza SACD na taki szmelc. Dobrze nagranych płyt CD jest na świecie strasznie mało. Jeśli chcesz katować dobry drogi odtwarzacz 16 bitowymi płytami to jak pisałem, kup na Allegro Denona za 100zł i pograsz jeszcze z rok, a dobry gęsty odtwarzacz zostaw do lepszych płyt, co kogo obchodzi jak zagra super wypasiony audiofilski odtwarzacz SACD za 10kzł z 16 bitową plytą CD ? To profanacja odtwarzacza, pisali juz tu o tym ludzie.

pozdrawiam

Jednak płyty SACD ( cena i ilość tytułów nie pasi) nie jest limitujące. Głównie chodzi o zwykłe CD i raz na czas oglądnąć DVD. Czy to nie warto?.Mówimy tu oczywiście o wyższych półkach cenowych

Ja

do ASFANTERA !!! są lepsze i gorsze zwyklaki CD i sam o tym wiesz. Sa teraz dotepne tylko odtwarzacze SACD/CD jak i CD ( mówimy o wysokich półkach) i pytałem czy wieloformatowce z wysokich polek zagrają równie fajnie.A pójście tylko w SACD to katastrofa i sam o tym wiesz.Dostępność tytułów jes mizerna

Ja

Tutaj nowinka od sony, która ma zastąpić płytę CD czyli Blu-spec CD

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"To kolejne rozszerzenie redbooka CD, w standardowej specyfikacji 16bit / 44kHz stereo (rynek azjatycki)"

Czyli wygląda to na dokładnie taką samą ściemę, jak SHM-CD.

Czyli ładniej i lepiej będzie się niby czytało, a materiał ten sam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

asfanter, 5 Lis 2008, 22:51

Kazek- nie rozumiemy się. Jeśli masz w domu 500 płyt CD to tak naprawdę szkoda dobrego

>audiofilskiego odtwarzacza SACD na taki szmelc. Dobrze nagranych płyt CD jest na świecie strasznie

>mało. Jeśli chcesz katować dobry drogi odtwarzacz 16 bitowymi płytami...

Wiesz... są "zwykłe" odtwarzacze które zagrają na praktycznie każdej płycie lepiej niż większość odtwarzaczy SACD na płytach SACD. To co Ty kupujesz i chwalisz jest przeznaczone właśnie dla Ciebie i ludzi takich jak Ty. Ja będąc na Twoim miejscu bym się cieszył ale jestem niestety (albo stety) na swoim i za dużo słyszałem żeby kupić takie... coś.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Mnie się podoba BR Denona ale co z tego skoro nie mogę go podłączyć pod normalne urządzenie stereofoniczne. Do dupy z takim postępem.

Kupując owego Denona i tak musze mieć normalny CD.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Hmm! Zakładając wątek miałem na myśli wieloformatowce DVD/DVDAudio/CD/HDCD/SACD a nie odtwarzacze CD/SACD. Dostępność płyt SACD które mnie interesują jest wątpliwa.Chodzi mi o to czy taki odtwarzacz z wysokiej półki zagra jak CD z wysokiej półki?A przy okazji raz na czas można jakiś film oglądnąć.

Ja

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Najlepsze wyjscie to kupic bardzo porzadne CD i do tego dvd za kilka stowek plus plyty. Przeszukaj forum i zwroc uwage na wypowiedzi osluchanych forumowiczow z doswiadczeniem. Nikt nie uzywa w systemie takiego dvd jako glowne zrodlo za wyjatkiem kilku oszolomow pokroju asfantera ktory jeszcze niedawno wychwalal Diore pod niebiosa a teraz gra na mulowatym Pioneerze A 717mkII podpietym do Tonsili. Wzmak moglby byc ok ale nie z tymi glosnikami i nie z jego poprzednimi Wharfedale.

kazek680, 6 Lis 2008, 21:23

>Chodzi mi o to czy taki odtwarzacz z wysokiej półki zagra jak CD z wysokiej półki?A przy okazji raz na czas można jakiś film oglądnąć.

Oczywiście że zagra, problem tylko ile on kosztować będzie. Bo to że na płytach gęstych słaby sprzęt zagra jak lepszy na zwykłych za żaden wyczyn nie uważam, wręcz przeciwnie. Zwłaszcza że mamy pełne półki płyt zwykłych a DVD-A lub SACD zaledwie (jeśli w ogóle) kilka.

Opteron- no właśnie o to chodzi- jeśli masz pełno starych 16 bitowych zwykłych płyt CD to pewnie że wystarczy na Allegro kupić zwykły 16 bitowy odtwarzacz Nada czy Denona za 100zł, mozna nawet pokusić się o nowego za 500-1000zł i po sprawie. Natomiast do lepszych audiofilskich płyt gęstych potrzeba już dobrego sprzetu z HDMI 1.3 itp. No chyba że komuś wystarczą te gorsze płyty, do tego CDR-y więc w czym problem. Chodzi tu tylko o audiofili którzy są bezkompromisowi, nie wyobrażam sobie żeby ktoś kupił w sklepie jeszcze kiedykolwiek jakąkolwiek płytę Dead Can Dance czy Petera Gabriela na CD skoro są dostępne wersje audiofilskie na SACD stereo. Tu decyduje jakość, natomiast w strefie budżetowej faktycznie wystarcza CD, chociaż młodzi ludzie i tak tego nie kupują. Oni mają z kolei audiofilskie pliki flac 24/96 z komputera. Wychodzi na to że CD zostało z tyłu, zreszta stąd pomysły np. SONY na cokolwiek, żeby tylko na licznie jeszcze piosiadanych odtwarzaczach CD dało się słuchać

Ukryta Zawartość

Myślę że temat nowych płyt CD już jest zamknięty i nawet takie zabiegi niewiele pomogą. Audiofile przesiedli się już na SACD i winyle a BluRay będzie jednak do filmów. Przyszłość w muzyce z komputerów i tu przynajmniej wszystko jest pewne i nieuniknione. Zwykły Kowalski nawet nie widzi jak jego mp3-ka zamiast skompresowanych plików zaczyna czytać audiofilskie flac 24.96 a w przyszłości jeszcze lepiej.

w takiej sytuacji trzymanie się CD jest bezsensem, to faktycznie najsłabszy w tej chwili nośnik, a kiedys stał wysoko. czasy się zmieniają.

Ukryta Zawartość

>asfanter,

>Opteron- no właśnie o to chodzi- jeśli masz pełno starych 16 bitowych zwykłych płyt CD to pewnie że

>wystarczy na Allegro kupić zwykły 16 bitowy odtwarzacz Nada czy Denona za 100zł, mozna nawet pokusić

>się o nowego za 500-1000zł i po sprawie.

Powiem tak zależy JAKICH 16 bitowych płyt. Ja kasy na w ciemno nie wydaję. Jakby tak było jak piszesz to nie wywalił bym 4 kzł na CD, tylko kupiłbym SACD za połowę tej ceny i posiusiał się w majtki z radości. ;)

W cenie do 1 kzł to rzeczywiście nie ma znaczenia co kupisz. Natomiast w okolicach np. 4-5 kzł to sorry Winetu. Są płyty i płyty. Jest wiele takich realizacji na CD gdzie zdziwiłbyś bardzo że zwykłe CD może tak zagrać.

W moim pojęciu na dzień dzisiejszy za wcześnie na zmianę źródła. SACD i DVD Audio są etapem przejściowym. Jak na dobre przyjmie się BluRay, płyt będzie więcej i ceny ich będą sensowne będzie warto w to zainwestować. Jeśli jednak kogoś sama nazwa SACD wprawia w stan nirwany to życzę powodzenia. ;)

asfanter

"Audiofile przesiedli się już na SACD i winyle"

Większość?

Masz jakieś dane w procentach czy piszesz po procentach?

Czy oznacza to, że mam rzucić w kąt i nie słuchać wczesnych płyt Methenego, Scofielda i wielu wielu innych bo są dostępne tylko "zramolałym" CD. Czy słuchanie muzyki dla ciebie to tylko sprawa rodzaju nośnika i zapisu?

Nawet sobie nie wyobrażasz ile można wycisnąć z tego nośnika mając wcale niue dużo kasy ale pomyśl i doświadczenie w zestawianiu poszczególnych częsci sytemu.

CD ma już ćwierć wieku, SACD prawie dziesięć z tej ćwiartki i zastanów się nad proporcjami i nad tym co repertuarowo proponuje ten nośnik.

Po co w takim razie zawracasz w ogóle głowę sobie i innym.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

asfanter, 7 Lis 2008, 13:33

>Opteron- no właśnie o to chodzi- jeśli masz pełno starych 16 bitowych zwykłych płyt CD to pewnie że

>wystarczy na Allegro kupić zwykły 16 bitowy odtwarzacz Nada czy Denona za 100zł, mozna nawet pokusić

>się o nowego za 500-1000zł i po sprawie. Natomiast do lepszych audiofilskich płyt gęstych potrzeba

>już dobrego sprzetu z HDMI 1.3 itp.

Kompletnie nie zrozumiałeś moich wpisów, generalnie można powiedzieć tak, tani sacd na płycie sacd zagra w najlepszym wypadku podobnie do dobrego CD ze zwykłą CD w środku. Jak do tego cudownego sacd wsadzisz zwykłe CD to najczęściej nie wiadomo czy to ma tak grać czy się zepsuło. Jako że nadal mamy sporą kolekcję zwykłych płyt to taki zakup jest tylko i wyłącznie krokiem w tył.

wlasnie slucham starego dobrego cd i jest cool!normalna plyta sacd NIEDOSTEPNA) .PYTAŁM CZY WYPASIONE WIELOFORMATOWCE ZAGRAJA PODOBNIE

Ja

Hmm!!właśnie sie bawie plytami w starym formacie i w nowym!Arcam kontra Cairn i wilkiej.Na pewno nie różnicy nie widać!!!!!

Ja

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.