Skocz do zawartości
IGNORED

Przetworniki współosiowe Tannoy

fatboy888

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym założyć nowy temat o przetwornikach współosiowych Tannoy, ponieważ mało jest o nich infrmacji na polskich stronach a są one godne uwagi ze względu na naturalne brzmienie. Więcej można o nich przeczytać na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Proszę wpisywać wrażenia odsłuchowe i porównywać z podobnymi konstrukcjami.

post-17700-100002151 1225839482_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Potwierdzam. Gram na Eaton 'ach (HPM 10") i są bardzo dobre a słuchałem już i 15" Westminstera, ktory powala na kolana.

Jak powiedział pewien ślepy koń, stając na starcie Wielkiej Pardubickiej: "Nie widzę przeszkód" :-D

Głośniki koncentryczne to bardzo ciekawe komponenty. Reprodukowane fale nisko i wysokotonowca są zawsze zgodne w fazie po odchyleniu w każdej płaszczyźnie - tym samym to co się odbija od ścian/sufitu też mniej podbarwia z powodu braku przesunięć fazy, które są obecne w kolumnach tradycyjnych.

A co Panowie na to:

"... inne, znacznie lepsze rozwiązanie polega na umieszczeniu głośnika HF za głosnikiem LF/MF. Dźwięk z HF musi być oczywiście w jakiś sposób „przeprowadzony” przez system magnetyczny LF. Aby osiągnąć założone przetwarzanie, otwory prowadzące przez magnes, a następnie sam profil membrany musza być tak ukształtowane, aby tworzyły tube. Z takim rozwiazaniem można się spotkać np. w głośnikach Tannoya. W tym przypadku dźwięk z głośnika HF dotrze później niż dźwięk z każdego innego przetwornika w każdym punkcie hemisfery. Można to łatwo prześledzić na podstawie odpowiedzi impulsowej, gdzie szpilka wysokotonowa w czasie pomiaru przybywa nieco później niż bardziej zaokrąglony impuls HF. Obydwa rozwiązania są w stanie wyprodukować symetryczną odpowiedź poza osia główną, jednak wciąż mamy do czynienia z dodatnim lub ujemnym opóznieniem czasowym. W tym świetle, naturalne wydaje sie, że aby zminimalizować różnice w czasie dochodzenia fali obydwu przetworników, głośnik HF powinien być umiejscowiony wewnątrz cewki głośnika niskośredniotonowego. W takim przypadku zespół mógłby być nazywany już nie „koaksjalnym”, ale „punktowym” (chodzi o to, że centra obydwu głośników spotykają się w jednym „punkcie”). W praktyce okazuje się to być bardzo trudne do zrealizowania. Wraz z koncem lat 80-tych komercyjnie dostępny stał się magnes neodymowo-żelazowo-borowy (NeFeBo). Pierwsze egzemplarze tych nowych permanentnych magnesów charakteryzowały się energią pola magnetycznego dziesieć razy wyższa niż klasyczny magnes ferrytowy."

Przetworniki współosiowe Tannoy....what tha fuck? sobie pomyslalem....a tu o nic innego nie chodzi jak o stare dobre dual concentrics :) rzeklbym ze jedne z najlepszych glosnikow w historii, ta sama liga co Altec 604, Jensen G-610 i Stephens Trusonic. Tutaj troche literatury:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W owczesnych czasach szczyt osiagniec, jakosc wykonania i dzwieku o niebo lepsza niz wiekszosc sprzedawanego dzis gniotu montowanego w wiekszosci komercyjnych konstrukcji. Drozsze sa juz chyba tylko biale kruki typu G-610 i inne egzotyki. W Polsce pewnie na palcach jednej reki mozna by policzyc ich wlascicieli. Mialem pare koaksjali, tannoya niestety nie, ale te ktorych sluchalem, to juz byla klasa sama w sobie (altec, university i goodmans).

Ukryta Zawartość

No tak nookie736 Dual Concentric powinno znaleźć się w temacie,ale chciałem nawać to po polsku(: Umieściłeś je w doborowym towarzystwie i to mi się podoba.Osobiście cenię tannoy z serii prestige za to,że nie stara się być efektowna i podobać wszystkim jak np B&W(z całym szacunkiem dla tej firmy).

Przyznam, ze sam ostatnio nosilem sie z zamiarem zalozenia podobnego tematu.

Jesli temat ma dotyczyc tego typu przetwornikow wylacznie Tannoy-a, to moze jakis z popularnych na forum tematow w rodzaju:

" Klub milosnikow Tannoy Dual Concentric "..., albo: " Glosniki koaksjalne - wspolosiowe - Tannoy Dual Concenrtic "..., albo po prostu: " Tannoy Dual Concentric". Okreslenia: "wslpolosiowe", "koaksjalne" sa bardziej natury ogolnej i dotycza roznych producentow, natomiast Dual Concentric natychmiast kojarzy sie z Tannoy-em, bo to konkretnie ich glosnik.

Moja propozycja takiego tematu wiaze sie z latwoscia wyszukania przez zainteresowanego interesujacych go informacji (wyszukiwarka), dotyczacych tego przetwornika i budowanych w oparciu o niego kolumn. Jesli zainteresowany wpisze w wyszukiwarce "Tannoy", to - wiecie co sie bedzie dzialo..., natomiast wpisujac jedno z innych okreslen wystepujacych w temacie, jak: wspolosiowe, koaksjalne, Dual Concentric, latwiej zapewne bedzie wyszukac temat. Wydaje sie wiec, ze temat zawierajacy te okreslenia bylby najbardziej trafnym.., czyli drugi proponowany. Co na to autor watku ? Daloby sie zmienic temat i przeniesc dotychczasowe wpisy ? A swoja droga, az dziw bierze, ze do tej pory nie pojawil sie watek poswiecony tym legendarnym pieknie grajacym glosnikom - jak to ladnie okreslil nookie736: " ...rzeklbym, ze jedne z najlepszych glosnikow w historii...". Nie bez przyczyny ceny tych glosnikow na rynku wtornym oscyluja w granicach 5 - 8.000 USD - para 15 calowych Redow czy Silverow. W tym roku widzialem juz parki Silverow, ktore poszly nawet po 10.000 USD.

czesc Lutek, jak sie sprawy posunely od naszej ostatniej rozmowy?? :) jestem jak najbardziej za watkiem o tej tematyce. Trzeba skompilowac wiedze dostepna na sieci, oto pare linkow:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ogolem to tutaj jest masa linkow do prywatnych stron:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) #chat

jak znacie jakies inne to prosze dorzucac

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

oto para kolumn dla prawdziwych facetow :D

Ukryta Zawartość

>nookie736

Nie pamietam juz co bylo u mnie na stanie w momencie rozmowy z Toba. Obecnie musze chyba jeden pokoj przeznaczyc na magazyn Tannoy z DC :-) - 3 pary kolumn plus para 15 calowych DC z kompletem zwrotnic, z ktorymi wypadalo cos zrobic :-). Nie chce na razie nic na ten temat pisac czy wklejac jakis fotek, bo moze autor watku przychyli sie do propozycji zmiany tematu aby od razu z niego wynikalo o jakie glosniki chodzi. Nie wiem jak to wyglada od strony technicznej..., ale trzeba pewnie napisac do admina z prosba o przeniesienie wpisow. Dobrze, ze w koncu pojawil sie konkretny watek dotyczacy T. DC, dzieki ktoremu bedzie mozna korzystac z roznych informacji, linkow dotyczacych tych glosnikow, zapewne dowiedziec sie, kto z szanownych kolegow posiada takowe, oraz pewnie pojawi sie szansa na posluchanie u kolegow kolumn z tym glosnikiem przez osoby zainteresowanie - z tego dopiero gra muza :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o ten mi chodzilo. Szczerze powiedziawszy watpie w powodzenie takiego watku, jest to bardzo niszowe audio, na farum sam mainstream,i wspolczesny wannabe high end :(

Ukryta Zawartość

Co prawda słuchałem tylko Tannoy Eaton ((HPM 10"), ale (pojadę frazesem:-)) grała MUZYKA !!

Nie tylko audiofilskie plumkanie, ale również stary rock brzmiał wybornie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam co do zmiany tematu nie wiem jak to zrobić ale wlasnie pisze do admina z zapytaniem. Jak zobaczylem te Autography to aż mi wszystkie włosy stanęły dęba i bez wachania oddał bym jakiś organ aby je mieć(: Pozdrawaim

>dymu73

" Co prawda słuchałem tylko Tannoy Eaton ((HPM 10"), "

HPD 10"

Seria HPD jest troche gorzej oceniana - widac to bardzo wyraznie na rynku wtornym.

Nie slyszalem DC z tej serii, ale czytalem opinie, ze i tak gra lepiej od wspolczesnych wynalazkow.

Życzę, oby marzenie spełniło się jak najszybciej! Wproszę się na wtedy odsłuchy!

Jednak widzę pewne komplikacje - trzeba będzie zmienić nick z "Altec" na "Tannoy" ;-)

W posiadanie kolumn Tannoy z DC wszedłem przypadkowo 2 lata temu :) No i zostały na stałe.

Nigdy wcześniej nie słuchałem konstrukcji opartych o ten głośnik. Teraz przynajmniej w zakresie głośników mam spokój i nie muszę szukać innych. Nie chce mi się wypisywać peanów na ich cześć, należy po prostu ich posłuchać aby znaleźć tą odmienność. No i świetnie zgrywją się z lampkami, w tym z moim "rachitycznym" Sun Audio 2A3.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

nookie736, 6 Lis 2008, 12:59

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o ten mi chodzilo. Szczerze powiedziawszy

>watpie w powodzenie takiego watku, jest to bardzo niszowe audio, na farum sam mainstream,i

>wspolczesny wannabe high end :(

Nookie!

Sugerujesz, że wkroczy cenzura i posypią się bany, czy też uważasz, że nie uda się przekonać zwolenników mainstreamu do posłuchania czegoś tak dziwnego? ;-)

A dopisując się merytorycznie - moim skromnym zdaniem - kontakt z konstrukcjami opartymi na Tannoyu DC pozostawia na tyle niezatarte wspomnienia, że od tego czasu wszystko wygląda/brzmi inaczej.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

berberys bany to moze nie, ale problem w tym ze sporo ludzi ignoruje sprzet vintage chocby ze wzgledu na jego wiekPostep techniki jest przeciez oszalamiajacy i z roku na rok wzmacnaicze wychodzace na rynek sa poprostu tysiac razy lepsze niz te z zeszlego sezonu i koniecznie trzeba robic upgrade :). Zgadzam sie z Toba calkowicie ze konfrontacja z takim sprzetem pozostawia niezatarte wspomnienia, ja z uwagi na ten fakt przeszedlem calkowicie na odsluch staroci. Kiedys mialem system nie starszy niz 5 lat, dziesiatki wzmacniaczy za czterocyfrowe ceny, kilowaty mocy, wspolczynniki tlumienia 1000, srebrne kable, 200 litrowe bass reflexy i linie transmisyjne 3 metry... na dzien dzisiejszy moje "graty" sa 10 razy starsze i w zyciu nie zamienil bym ich na wyzej wspomniany "mainstream". Nie to zebym byl jakims fanatykiem, ale jak to sie mowi: "..been there, done that..". Forum pelne ludzi ktorych swiat zamknal sie w tranzystorach, bas reflexach z gownianymi przetworniakmi i zrodlach poza lepsza obudowa, niewiele rozniacych sie od tanich dvd. Zwroccie uwage jak malo jest tematow o hornach, onkenach, open baffle, lub o tym o czym wlasnie rozmawiamy. jest nas moze 1% na forum i wielu traktuje nas z przymrozeniem oka. Ot dalczego tak sie dzieje ;)

Masz oczywiście rację!

Niemniej im częsciej takie tematy będą sie pojawiać na forum. więcej ludzi nabędzie ochoty na kontakt z takimi starociami, hornami, odrodami, itp. dochodzą w końcu do wniosku, że skoro tylu się zachwyca, to może warto chociaż posłuchać!

Pozdrawiam gorąco!

>Tannoyu DC pozostawia na tyle niezatarte wspomnienia, że od tego czasu wszystko wygląda/brzmi inaczej.

Tu się zgadzam, szczególnie jeżeli można je skonfrontować bezpośrednio ze współczesnym hifi/hiendem.

Byłem naprawdę zdumiony.

berberys, 6 Lis 2008, 15:09

>Masz oczywiście rację!

>Niemniej im częsciej takie tematy będą sie pojawiać na forum. więcej ludzi nabędzie ochoty na

>kontakt z takimi starociami, hornami, odrodami, itp. dochodzą w końcu do wniosku, że skoro tylu się

>zachwyca, to może warto chociaż posłuchać!

Tannoy DC to także współczesne modele, a nie tylko starocie. Mój pochodzi z serii Dimension.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

Mylsle,ze nawet dobrze,ze tannoy z serii prestige nie reklamuje sie jak np B&W ktrore po prostu szpanuje i chce sie podobac. Mimo to i tak znajdzie zwolennikow jak np rewelacyjne lampowce Audio Note. Pozdrawaim

Bez cenne jest poznać ludzi, którzy zrozumieją potrzeby osoby poszukującej dobrego, naturalnego dzwięku i tak sie stało w moim przypadku.

Najpierw ukierunkowali (pokazali) jak brzmi prawdziwy dźwięk, potem uzmysłowili jak można taki dzwiek osiągną ,kompletując poszczególne klocki, przy zachowaniu oczywiście zdrowego rozsądku cenowego. W tekj chwili, jestem na etapie, prawdopodobnie zamknięcia systemu na dłuższy czas bo właśnie kupiłem Tannoy Eaton z 1978 rok - i mam tylko jedno pytanie dlaczego tak późno to zrobiłem. Ale lepiej późno niż później-:)

Pozwolę dołączyć opinię (bo w pełni się z nią zgadzam)kolumienek Tannoy wypracowaną przez byłego ich właściciela który mi je odsprzedał i poszedł w kierunku WLM z tej sredniej półki (15kzł)

OPINIE: Tannoy Eaton

Dodaj opinię na temat tego sprzętu »

kolumny podstawkowe » Tannoy » Eaton (1)

Autor: głaz

Data dodania: 22 Mar 2008 Jakość/cena:

Ocena ogólna:

plusy najkrótsza recenzja: to gra!

minusy nie są produkowane

opinia Podstawkowce Tannoy Eaton - wyróżnikiem tej kolumny jest 10-cio calowy głośnik koncentryczny z serii HPD z magnesem Alnico - klasyk Tannoya z zestawów klasyfikowanych obecnie jako classic/vintage.

Linia głośników/driverów HPD była produkowana od 1974 do 1980 roku i gdzieś na ten okres należy datować powstanie TANNOY EATON. Kolumny z linii RED, GOLD i HPD były konstruowane z myślą o zastosowaniu studyjnym. Dlatego są mało wrażliwe na ustawienie (w studiu kolumny muszą grać dobrze w takich warunkach, jakie dane studio oferuje - kto by się tam bawił w przestawianie).

Obecnie Tannoy wykorzystuje głośniki koncentryczne w swojej najlepszej i najdroższej serii kolumn o nazwie Prestige. Najtańsza konstrukcja kosztuje 13 000 zł, najdroższa ponad 100 000 zł. Wszystkie łączy wykorzystanie tylko jednego (w sumie dwa, gdyż wysokotonowy znajduje się pod nakładką) głośnika w obudowie. To fenomen, ale nie dziwią się jemu ci wszyscy, którzy na swej audiofilskiej drodze mieli okazję posłuchać szczytowych konstrukcji Tannoya (niezależnie od okresu produkcji).

Subiektywnie o dźwięku.

Jakość wokali jest wybitna i to jest atut tej konstrukcji w skali bezwzględnej. Eatony serwują obszerny wokal, który ja akurat lubię i długo go bezskutecznie poszukiwałem we współczesnych konstrukcjach. Z racji sporej membrany (25 cm) bas oddaje podstawę w sposób pełny, bliski dźwięku live, wzbogacając go nawet o przyjemną masywność. W porównaniu do podłogówek słabsze jest jedynie wypełnienie środka pasma, co sprzyja świetnej przejrzystości, za to nie można powiedzieć o jakiejś szczególnej łagodności czy miękkości średnich tonów. Przy tym wielką zaletą jest to, że niskie tony nie wzbudzają się w pomieszczeniu. Energia tych kolumn wynika z wybitnej wielobarwności, a nie oddania dynamicznych impulsów. Tak więc na niskich i średnich tonach zwraca uwagę barwa i płynność przy dynamice wykraczającej poza poziom charakterystyczny dla monitorów, ale nie dorównujący koncertowym wybrykom (to nie skala WLM). W końcu sam monitor (pomimo, że najmniejszy z serii HPD) nie jest wcale mały - ma wysokość 52 cm i szerokość 35 cm.

No tak: średnie wybitne, bas bez uwag, to co z wysokimi? I tutaj czai się frajda największa i zaleta Eatonów. Ten zakres ma wręcz nieograniczoną energię, prawdziwą jaskrawość i doskonałe oddanie realizmu. Talerze, skrzypce i przeszkadzajki - każdy dżwięk ma sobie właściwą barwę i gradację głośności.

Kombinacja wymienionych cech sprawia, że Eatony tak samo dobrze radzą sobie z muzyką klasyczną i rockową. No, może przy klasyce i spokojniejszych klimatach czują się pewniej. I jeszcze jeden atut: nawet gorzej nagrane płyty grają świetnie.

Bardzo niewiele jest kolumn, które w autonomiczny sposób przekazują muzykę, co oznacza, że nie uśredniają barwy i dynamiki. Słychać wyraźnie, który instrument jest metalowy, a który drewniamy, który gra wprost do ucha, a który wytwarza wokó siebie szlachetność i akustyczną barwę. Z Tannoy'em można osiągnąć trójwymiarowość sceny z wokalem, który zachowuje stabilnie swoje miejsce między kolumnami nawet wtedy, gdy przemieszczamy się po pokoju.

Przestrzegę tu jednocześnie przed wyrabianiem sobie zdania o klasie koncentryków Tannoya po odsłuchu podróbek na wzór oryginałów lub kolumn modyfikowanych. Słyszałem takie i w każdym przypadku podzakresy się rozjeżsżały i traciły ciągłość.

Eatony ważą 20 kg sztuka, więc są solidnie zbudowane. Dodatkowo dają w kilku krokach możliwość regulacji w zakresie średnim (zwiększenie energii) i wysokim (zmniejszenie ich intensywności). To ułatwia ich dostosowanie do pomieszczenia, chociaż stwierdzić trzeba, że w położeniu neutralnym, tym uznanym za takie przez producenta, grają zdecydowanie najlepiej. Z drugiej strony możliwość regulacji uchroni właściciela przed pakowaniem nieograniczonych środków w kable, jako zamiennik korektora. To wszystko sprawia, że Eatony będą odpowiednie do każdego pomieszczenia do 30 m kw.

I tu refleksja, związana z tym, że jestem właśnie po odsprzedaży tych kolumn. Zainteresowani chętnie określają się audiofilami, a nikt nie chciał pofatygować się na odsłuch. Poza tym wielu czuło się upoważnionych do komentowania ceny, która wg nich powinna wynosić najwyżej ok. 1 000 zł, bo przecież kolumna jest wiekowa. Jak taka postawa ma się do deklaracji, że liczy się tylko dźwięk? Za tak grające kolumny warto zapłacić każde pieniądze i są ludzie, którzy o tym wiedzą. Możliwość słuchania muzyki w postaci, w jakiej jest w naturze - jak w reklamie - jest bezcenna.

Moje objazdy po sklepach audio dowiodły mi, że nic naprawdę ciekawego do 10 000 tysięcy (i więcej) nie ma. Za to każde słuchane kolumny vintage (Altec, Tannoy) potrafiły wzbudzić we mnie emocje. Ale, żeby mieć taką wiedzę, trzeba się tu i tam wybrać. Niby takie oczywiste...

Tannoy Eaton mają gniazda przyjmujące przewody o małej średnicy (np. Reson będzie pasował do tych gniazd). Widły, banany i grube kable bez przejściówki odpadają.

I na koniec cytuję treść sms-a otrzymanego od osoby, która odkupiła ode mnie Eatony: "Powiem tyle - są cudowne i jeszcze cudowniej grają."

Więcej dodawać nie trzeba.

----------------------------------------------------------------------------------------

Dla osób lubiących uprawiać szperactwo sieciowe i chcących poznać legendę, czyli konstrukcje firmy Tannoy z głośnikami koncentrycznymi, podaję pomocne linki:

Ukryta Zawartość

Historia rozwoju linii głośników koncentrycznych firmy Tannoy

Ukryta Zawartość

Opis głośnika serii HPD

Ukryta Zawartość

Konstrukcje wyprodukowane z głośnikami serii HPD

Ukryta Zawartość

Strona pasjonatów w całości poświęcona kolumnom Tannoy'a - kopalnia wiedzy z opisami i zdjęciami wszystkich powstałych konstrukcji.

sprzęt używany od ponad rok

miejsce zakupu second hand

cena teraz cena ok. 2500 - 3500

dlaczego wybrałem ten sprzęt? Po usłyszeniu nie było już wyjścia.

przed zakupem porównywałem z Monitor Audio, Sonus Faber, Magnepan, Jamo, ProAc, Thiel - obecnie produkowane i wszystkie poległy, a kosztują ponad 10 000 zł

testowany zestaw cedek z lampami, hybryda z lampami w przedwzmacniaczu, pokój 25 m kw.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.