Skocz do zawartości
IGNORED

Senn. HD555 czy Creative aurvana Live?

gotyk1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Proszę o opinię osoby które miały styczność z tymi dwoma modelami słuchawek o zabranie głosu.

Chciałbym wiedzieć, które z nich grają lepiej i które są wygodniejsze w noszeniu (czyli które mniej się "czuje" po godzinie noszenia). Muzyka jakiej głównie słucham to rock i metal od blacka po klasyczne hard, a to czego szukam to przejrzystość, przestrzenność brzmienia, separacja poszczególnych instrumentów na scenie, barwa bardziej ciepła niż chłodna.

https://www.audiostereo.pl/topic/46671-senn-hd555-czy-creative-aurvana-live/

Witaj,

jeśli jako źródło będzie służył przenośny odtwarzacz MP3, pomyśl o creativie, w innym przypadku zdecydowanie Sennheiser. Przy Sennheiserze warto zastosować jakiś wzmacniacz słuchawkowy, efekt będzie znacznie lepszy. Jeśli nie chcesz wydać zbyt dużo pieniędzy, pomyśl nawet o wzmacniaczu Holdegron, który w podstawowej wersji kosztuje około 300 zł. a w połączeniu z HD555 naprawdę system potrafi zadziwić.

Do urządzenia przenośnego zwróć także uwagę na GRADO SR-60.

HD 555 są bardzo wygodne. Wygoda to cecha rozpoznawcza słuchawek tej firmy. HD 555 grają dość jasno i niezbyt ciepło, z wyraźnym basem, ale bez przesady. Jednak za obecną cenę (solidna promocja na Allegro) nie wątpię, że przewyższają znacznie Aurvany. Bardzo znacznie.

No i poza tym można w łatwy sposób przybliżyć je brzmieniowo do HD 595, ale to już trzeba poszukać opisów tych modyfikacji.

Ash

A co do wzmacniacza, to nie jest on obowiązkowy. Po prostu jego zastosowanie znacznie poprawi brzmienie. Ale tak się dzieje z każdymi porządnymi słuchawkami, gdy podłączasz je do wzmaka. Jednak HD 555 dają się łatwo napędzić.

Ash

Na słuchawkach zamierzam bezpośrednio słuchać z gniazd słuchawkowych odtwarzacza cd i magnetofonów wysokiej klasy. Nie posiadam Ipoda ani mp3-player, jestem miłośnikiem klasycznego HiFi.

Nie mam zielonego pojęcia o creativach, natomiast słuchałem hd555 i są naprawde fantastyczne. Pięknie budują scenę, mają klarowny dźwięk, neutralną charakterystykę, i pod wszelkimi względami muzycznymi ich dźwięk jest naprawde świetny. Były to też najdroższe słuchawki jakie miałem na głowie. Brat ich właśnie używa do słuchania rocka i metalu.

Niewiele w życiu słuchawek na głowie miałem sam mam hd212 pro które są zamknięte, mają ogromny bas i świetnie izolują od zewnątrz. W bezpośrednim porównaniu tych dwóch modeli 555 po prostu zmiażdżyły mój sprzęt muzycznie. Słuchawki podpięte były pod sprzęt technicsa podczas porównania.

Dodam też że HD555 absolutnie nie męczą słuchu, ani nie ściskają głowy. Musisz ich posłucha poprostu. Podejrzawam, że decyzja o kupnie bez żadnego porównywania zostanie podjęta natychmiastowo. :D

Pozdrawiam

Ze słuchawkami idealnymi do takich gatunków to jest ciężka sprawa. Najczęściej dobrze przerabiają te gatunki słuchawki, które są tak drogie, że wstyd powiedzieć, że nie robią tego tak świetnie, jak się oczekuje.

Doskonałe do takich zastosowań byłyby chyba HD 600, ale chyba są w trochę innej kategorii cenowej i warto z nimi mieć wzmacniacz. To może HD 595? Mają świetną scenę, bardzo przyzwoity bas itp, generalnie to są o 10% lepsze od HD 555, ale w audio niestety dużo się dopłaca za każde kolejne 5, 10 %.

No i jak by nie patrzeć, jeśli chce Pan słuchać ciężkiej muzyki, to trzeba by jednak zaopatrzyć się w dobre źródło i wzmacniacz, które dostarczą potrzebnej energii i uderzenia. Muzyka obfitująca w niskie tony jest najtrudniejszym testem każdego zestawu.

Ash

gotyk1, nie masz możliwości posłuchania osobiście w/w słuchawek ? może ktoś z forumowiczów będzie tak dobry i Ci udostępni do odsłuchów, ewentualnie i chyba najłatwiej, podjechać do MediaMarkt tudzież innego sklepu z audio, gdzie mają te modele i po prostu ich posłuchać. Weź swoje płyty i porównaj ... wybierz te, które będą najlepiej Ci leżały pod względem brzmieniowym. Każdy inaczej słyszy i dla jednego HDki mogą się podobać a dla innego CAL`i będzie lepsze brzmieniowo. Jeśli zestaw słuchawkowy ma być podstawowym zestawem do odsłuchów to szczerze radzę/sugeruję zakup wzmacniacza słuchawkowego ... dzięki niemu słuchawki nabiorą skrzydeł

pozdrawiam

audiokarma.org

Co do Sennheiser HD555 to słuchałem tych słuchawek w MM i na mnie też zrobiły ogromne wrażenie, jednak ówczesna cena sklepowa mnie zniechęciła - 400zł :/

Creativów nigdy na uszach nie miałem, ale mówiono o nich w zasadzie tylko dobrze, (może poza 1,2m kablem ze śmieszną przedłużką) no i trzeba przyznać że wyglądają wspaniale - ewidentnie dobry projektant.

Po opiniach widzę że jednak Sennheiser 555, wyższe modele tej marki nie wchodzą w grę ze względu na cenę :)

no widzisz ... to teraźniejsza cena wydaje się atrakcyjna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

hmm wiesz, dużo czytałem na temat CAL i w większości wszystkie opinie były oparte na superlatywach och i ach ... nie wierzę po prostu jakoś temu, iż przetworniki Creative mogą grać lepiej niż Senki ... lecz chwała tym co uwierzyli pomimo tego,że nie słyszeli ... trudno mi wydać jednoznaczną opinię, bo nie słuchałem CAL ... a HD 555 napędzanych Cmoy`em i ... jestem ZA

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Według mnie lepsze są Creativy od HD555. Słuchałem jednych i drugich, jeżeli chodzi o brzmienie to Creativy mają dużo lepszą przestrzeń i są bardziej szczegółowe. Chociaż w tym przedziale cenowym dla mnie najlepsze są AKG K530 Limited Edition. Najlepszym rozwiązaniem jest tak jak ktoś z kolegów radził podjechanie do sklepu z swoją muzą i bezpośrednie porównanie. Ja przesłuchałem około 20 par różnych słuchawek zanim się skusiłem na K530 dla mnie są to słuchawki nie do pobicia w swojej klasie cenowej (wcześniej miałem senki HD590). Może i Senki mają wielu zwolenników ale to raczej z przywiązania do marki.

>gotyk1

Wydaje mi się, że nikt z wypowiadających się tu wcześniej, za wyjątkiem Cudaka10, nie porównywał osobiście tych słuchawek, mimo to definitywnie stwierdza, że Sennheisery są lepsze. A jedynym argumentem jest nazwa firmy - "bo to Sennheisery, to muszą być lepsze".

Opinii o Creativach jest w tej chwili w sieci więcej niż o HD555, tylko musiałbyś zajrzeć na inne fora, bo tu, nie wiem dlaczego te słuchawki są wciąż mało popularne.

Jedną z bardziej miarodajnych opinii masz tu:

Ukryta Zawartość

Mając możliwość bezpośredniego porównania, na dzień dzisiejszy uważam, że CAL to słuchawki wyraźnie lepsze brzmieniowo od HD555. Jedynie pod względem wygody noszenia HD555 są górą.

Ukryta Zawartość

Od HD555 są lepsze i Creative i Grado SR60 całościowo, a pisanie że HD555 lub HD595 nie potrzebują wzmacniacza to bzdura. Te słuchawki bez odpowiedniego napędu nie zagrają ani połowy tego, na co je stać, i nie ma się tu co sugerować ich wysoką skutecznością, bo mają niezły pagór na impedancji w okolicy 100Hz, i przyda się wzmacniacz, żeby to okiełznać. Creative Aurvana Live! dostają skrzydeł po wymianie kabla, i wtedy żadne dynamiczne Sennheisery im nie podskoczą.

>Waluch, 3 Lis 2008, 18:39

>hmm wiesz, dużo czytałem na temat CAL i w większości wszystkie opinie były oparte na superlatywach

>och i ach ... nie wierzę po prostu jakoś temu, iż przetworniki Creative mogą grać lepiej niż Senki

>... lecz chwała tym co uwierzyli pomimo tego,że nie słyszeli ... trudno mi wydać jednoznaczną

>opinię, bo nie słuchałem CAL ... a HD 555 napędzanych Cmoy`em i ... jestem ZA

Waluch skoro nie słuchałeś to nie wydawaj opinii żadnych, nie tylko jednoznacznych! Przetworniki użyte w CAL! są produkcji Fostera (np. Fostex) i używa ich również Denon w swoich słuchawkach także droższych.

Słuchajcie Michelangelo on wie co mówi :)

Pozdrawiam,

Witam

Nie zamierzam nabywać wzmacniacza słuchawkowego bo nie jestem słuchawkowcem i mnie w tym kierunku nie ciągnie

Tak jak podkreśliłem na początku, słuchawki mają być podpinane bezpośrednio w gniazdo phones w cdku i magnetofonie - potencjał słuchawek po podpięciu do czegoś tam nie ma dla mnie żadnego znaczenia - interesuje mnie które będą ładniej grały po podpięciu do zwykłego gniazda phones

Natomiast co do wymiany kabla w creativach na jakiś przyzwoity to jak najbardziej.

We środę pojadę do MM i spytam o te creativy, może je mają i uda się zrobić bezpośrednie porównanie tych 2 słuchawek.

Krotko - CAL to granie w lekkie U i dużo basu, Grado SR60 to granie gęstą średnicą, klimatyczne. Rozdzielczością CAL kasują co najmniej dolną połowę oferty firmy Grado. Poza tym SR60 są otwarte, Creative zamknięte. Wątki o wymianie kabla, i jak to może wyglądać są na forum.mp3store.pl i audiohobby.pl

Byłem w MM, słuchałem Kilku Senheiserów, akg, pioneera, philipsów, kossów i jeszcze trochę tego było, ale przyznam że żadne słuchawki nie zagrały tak jak bym chciał. Napewno to przez źródło - badziew DVD HK zamiast przyzwoitego CD choćby klasy średniej zmarnował potencjał tych "lepszych" modeli. Z tym DVD najlepiej brzmiały pioneer SA-E 1000 jeśli się nie mylę słuchawki dedykowane do kina domowego, ale grające naprawdę dobrze - zwiewna niesamowicie przejrzysta góra , ale za to werbel dawał za mocno po uszach, basik przyjemny punktowy, średnica nienajlepiej ale ogólnie mi się podobało.

Sennheser 555 wybitnie się męczył grając z tym dvd, aha - i jego cena w MM to nie 400zł jak źle zapamiętałem ale 449!! A z alegro można mieć już za 250zł..

Creativów niestety nie było

• 1 miesiąc później...

Witam

Jako, że jestem nowym użytkownikiem tego forum i nie chcę zakładać osobnego tematu (tym bardziej, że traktowałby o tym samym), uprzejmie proszę o podanie jakichś nowych informacji odnośnie pojedynku między Creative Aurvana Live! a Sennheiser HD555. Może ktoś z Państwa od czasu ostatniej wiadomości w temacie był w posiadaniu obu egzemplarzy i jest w stanie napisać coś o jego bezpośrednich odczuciach?

Interesuje mnie zakup słuchawek do 300zł, które byłyby podłączone pod komputer (karta dźwiękowa Realtek ALC1200 zintegrowana na płycie głównej P5Q od Asus'a), laptop (HP Pavilion serii dv6000) i odtwarzacz mp3 (Sansa C150). Jeśli chodzi o rodzaj muzyki, który słucham, to polecam zajrzeć na mój profil na last.fm:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeśli chodzi zaś o mój equalizer (korektor graficzny), to ma on kształt "mewy" (może ta informacja pozwoli na ocenienie jaki rodzaj tonów konkretnie preferuję).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnoście pojedynków - Creative Aurvana Live! odbyły kiedys potyczkę z AKG K530:

Ukryta Zawartość

Radzę jeszcze wziąć te AKG pod uwagę i przesłuchać - podobna półka cenowa, porównywałem je z Sennkami HD555 i bardziej mi sie spodobały - w rezultacie grają już u mnie od tygodnia. Choć w Twojej muzyce HD555 powinny sie chyba lepiej sprawdzić - ja słucham przeważnie jazzu. CAL-i nie słuchałem ale i tak ich nie chcialem, bo sa zamkniete.

Ukryta Zawartość

<><

Używałem obu tych par słuchawek. Dźwiękowo nie odbiegają od siebie aż tak bardzo, ale w HD 555 dźwięk jest przestrzenny, bardziej zbliżony do odsłuchu z głośników (wiadomo - otwarta konstrukcja). Niestety - wiąże się to z całkowitym brakiem izolacji od hałasów zewnetrznych, a 'wyciekanie' dźwięku na zewnatrz jest ogromne. Wadą Creative jest mały rozmiar muszli - słuchawki męczą po dłuższym słychaniu. Podsumowując - jeśli nie zależy Ci na izolacji od otoczenia, kup Sennheisery - są bardzo wygodne, a dźwięk w tym zakresie cenowym jest na pewno w czołówce.

Posiadam hd555. 2 razy próbowałem moda na hd595 według opisu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i 2 razy wracałem do fabrycznych gumek w hd555.

Dźwięk fabrycznych hd555 jest bardziej ciepły, wokale są bardziej bezpośrednie i ładnej wybrzmiewają. Basu więcej ale nie tego najniższego.

Po modyfikacji, średnica jest mocno odchudzona. Bas delikatniejszy, za to słychać, że schodzi niżej. Wokale jakby oddalone. Dla mnie zbyt jasna konfiguracja. Męcząca przy dłuższym słuchaniu. Być może przy bardziej muzykalnym źródle jednak pokaże swoją przewagę. W mnie grają chwilowo z Audigy 2 ZS PCMCIA + muzyka we flac.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.