Skocz do zawartości
IGNORED

Czym wytłumić subwoofer?

maracz

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmocnienia wewnętrzne plus wełna owcza ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Najprościej i najszybciej - mata bitumiczna przyklejona po podgrzaniu suszarka wewnątrz obudowy. Szukaj w sklepach z lakierami do samochodów. Jak to nie pomoże trzeba wzmocnić konstrukcje przegrodami. Co do wełny czy innego wytłumiacza - stosować z umiarem.

Witam!

Dziękuję za wpisy.Spróbuję wykleić wnętrze matą bitumiczną,dodatkowo chciałbym zrobić wewnątrz obudowy coś w rodzaju rozpórki i spiąć za jej pomocą dwa boki ze sobą oraz spód i górę tylko zastanawiam się czy nie nie będzie to zbyt duża ingerencja w obudowę.

Pisał misiomor ze maty działają przeciw rezonansom powyżej 300hz a subwoofer działa do 100-50hz w zależności od regulacji. Druga sprawa że przez maty zimniejszy się objętość wewnętrzna przeznaczona dla głośnika co może mieć wpływ na dźwięk.

Kolega ani nie napisał co to za subwoofer czy firmowy i jaki model czy diy i czy w obudowie zamkniętej czy w bass reflex.

Moja rada parę wzmocnień najlepiej na krzyż i w miarę możliwości dociążyć subwoofer z zewnątrz.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Jak za dużo wrzucisz do środka elementów zmienisz strojenie w BR. Zasadą jest nie rezonująca obudowa. Jak rezonuje to ją wyrzuć i zrób nową na wymiar ale porządnie. Nie wmawiaj sobie, że po wklejaniu czegoś jest lepiej… Rozpórki zwiążą ścianki punktowo. Rezonanse przesuną się wyżej ale pozostaną.

A w ogóle to każda obudowa drga. Kwestia czy nie jesteś przewrażliwiony. Jak już czegoś się doszukasz to Cię to wkurza. Daj posłuchać komuś innemu. Może przesadzasz.

Pisał misiomor ze maty działają przeciw rezonansom powyżej 300hz a subwoofer działa do 100-50hz w zależności od regulacji. Druga sprawa że przez maty zimniejszy się objętość wewnętrzna przeznaczona dla głośnika co może mieć wpływ na dźwięk.

A gdzie to pisał bo mi się wydaje wręcz odwrotnie - nie ma sensu używać powyżej 300hz

dino - to Ci się bardzo źle wydaje. Gdyby wydawało by Ci się dobrze, to szkło tłumiłoby 2Hz ... lepiej pomyślec niż pierdzielić głupoty byle tylko narobić syfu i zdezorientowac klienta.

Może rzeczywiście jestem przewrażliwiony ,z drugiej jednak strony kiedy popukam w obudowę to słychać że oszczędzono na grubości ścianek,a podczas oglądania niektórych filmów daje się słyszeć jak obudowa rezonuje.Rezonans ten występuje dosyć rzadko ale jednak jest obecny,co mnie wkurza.

Cytat misiomora " Jeżeli ten sub ma być cięty poniżej 100Hz (a jeden sub w 2.1 powinien) to maty bitumiczne nie pomogą za bardzo - one są najlepsze do tłumienia rezonansów z okolic 300 - 600Hz."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

wovo

Nie jest to dla mnie klient i nie robię nikomu wody z mózgu a tym bardziej "syfu" na podstawie pojedynczego wpisu kolegi misiomora (jak byś ich poczytał więcej to byś zauważył, ze tez stosuje maty w sekcjach nisko tonowych)

Mata bitumiczna pomoże na pewno bardziej niż wełna owcza.

Jest ciężka i szczelna (jeżeli się to dobrze wyklei).

Fabryczne suby mają często ścianki 19mm ( np. Bose 15mm) z bardzo kiepskiego paździerza.

Naklejenia na nie maty tworzy kanapkę i zwiększą grubość ścianki na całej powierzchni.

Wstawienie wzmocnienia jest trochę bardziej pracochłonne i kosztowne niż zakup za 10-15 zł mat i mniej więcej 1 godzina pracy.

Może się tez zdarzyć ze wklejone wzmocnienie zadziała jak "dusza" w skrzypcach i nic nie da - bo ścianki będą nadal rezonowały.

Pogrzeb trochę w sieci zanim wypowiesz się w tak autorytatywny (i nieelegancki) sposób

Tu jeden z przykładów:

Ukryta Zawartość

I coś z naszego podwórka

Ukryta Zawartość

Moja opinia jest zbliżona do borysago2 tyle ,że ja uważam ,że należy tłumić i to mocno ale w zakresie fal rzędu 50-300 Hz . Do tego nie nadają się zwykle stosowane materiały tłumiące ( maty , włókniny itp ) a solidna warstwa miękkiej maty bitumicznej - min 4mm.

Obecnie ćwiczę różne rozwiązania z basem ze scan speaka 8531 ( moim zdaniem najlepszy bas z 18 cm głośnika , naprawdę Rewelacja ;p )

Najlepsze rezultaty osiągnąłem wytłumiając ściankę tylną za głośnikiem dwoma warstwami 4 cm włókniny ( czarnej ) w sumie 8 cm , jedna warstwa na ściankach bocznych i oczywiście 4mm mata bitumiczna na wszystkich ściankach na całej powierzchni wewnętrznej kolumny ( na przedniej też ) Natomiast cała dolna komora ( poniżej wieńca wzmacniającego pod wooferem ) jest wytłumiona tylko mata bitumiczna , brak miękkiego wytłumienia . Efekt w stosunku do sytuacji gdy miękkie wytłumienie było na dole jest taki ,ze po jego usunięciu bas stał sie krótszy , bardziej zwarty i konturowy , nie schodzi tak nisko ( stracił z 10 Hz na zejściu ale przy tym głośniku to i tak 40Hz przy -3dB )

PS

Joachim Gelhardt ( niegdys Audio Physic ) stosuje płytki ceramiczne do wytłumienia swoich monitorów sprzedawanych obecnie pod marka Sonics - czy jakos tak.

I dalej

Właśnie wytłumiłem wszystkie ścianki w komorze B-R swoich kolumn 2mm matą bitumiczną i jestem pod wrażeniem. Bas zrobił się lepiej kontrolowany i bardziej zwarty, ma więcej energii i dynamiki. Co ciekawe stał się jednocześnie bardziej wyrównany przez zwiększenie głębokości (moje kolumny mają troche nierównomierny bas - podbicie przy 100 i 200 HZ ale przetwarzają efektownie do ok. 30Hz, Maty pewnie wytłumiły okolice 100-200Hz).

Wytłumienie pianką oczywiście został to samo. Jeszcze nie robiłem z różnymi jej wariantami.

Koniec cytatów

Jeżeli ktoś ma dostęp do charakterystyk tłumienia mat bitumicznych w funkcji częstotliwości – chętnie się zapoznam (znalazłem tylko opis „cudownych” mat i porównanie dla 200Hz).

A już tak z „przymrużeniem oka” – weź sobie pudło z tektury falistej i potraktuj 50 Hz, następnie naklej na ścianki matę bitumiczna i eksperyment powtórz. Możesz również spróbować ze szkłem i 2 Hz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popieram poglądy "dino".

Sam wielokrotnie stosowałem maty i na pewno nigdy nie było gorzej, a najlepiej sprawdzają się niskiej jakości konstrukcjach o stosunkowo cieńkich ściankach.

Zresztą wystarczy się zastanowić od czego zależy częstotliwość rezonansowa ścianek obudowy, aby dojść do wniosku że dużą rolę odgrywa tutaj masa i wielkość ścianki.

Tak że to, czy komuś maty pomagają w paśmie 300Hz, nie oznacza że w innej konstrukcji nie pomogą w innym paśmie.

Podwójne ścianki, krzyżujące sie wzmocnienia spinające wszystkie ścinki, przegroda na wzmacniacz, bez mat, bez wełny.

Ten sub zbudowany na XLS 10 plus membrana , wykazywał tylko nie wielkie wibracje górnej ścianki i tylko przy ekstremalnych poziomach i zejściach basu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marko3T

Dodaj - podwójna płyta klejona + usztywnienia.

Taki "fabryczny" sub kosztowałby z 10kzł i pisaliby o nim we wszystkich "fachowych" gazetach w rubrykach "ekstremalny high end".

Pytanie do właściciela wibrującego suba - pochwal się co masz a najlepiej wykręć głośnik żebyśmy zobaczyli co tam siedzi i jaka jest konstrukcja obudowy.

A jak wibruje górna ścianka to ... naklej matę (najlepiej lekko zakładając na boczne ścianki) i zobacz jak będzie. Koszt żaden a może się poprawi.

"Czystość rasowa" w kilku krajach się nie sprawdziła.

Istotnie, masz racje.

Kiedy czytam(a czytam) testy kolumn w prasie audio , to śmiać mi sie chce kiedy zachwycają sie frontem grubości 25mm i trzema wieńcami w metrowej kolumnie za kilkanaście tysięcy.

No cóż

W dobie chinizacji wszystkiego i rządów księgowych w firmach ludzie zapomnieli, ze można coś zrobic solidnie i miare tanio.

Wystarczy odrobina umiejętności i .. trochę serca do tego co się robi.

A słupki z power pointa powinni stawiać... przy drogach.

Panowie.

Czy maty bitumiczne są obojętne (ich ew. wyziewy) dla zawieszenia głośników? Ja stosowałem piankę budowlaną (taką do np. stolarki, twardą- chemoutwardzalną). Po przylepieniu się do ścianek, napęcznieniu i utwardzeniu, wycinałem ostrym nożem tak aby zostawić 0,5-1 cm. Dawało to dobre efekty aczkolwiek było pracochłonne. Ciekawa idea z tymi matami…

Maty są na pewno bardziej obojetne chemicznie niz pianka budowlana.

Dodatkowo pianka ma tą paskudną właściwość, że po pewnym czasie się utlenia więc za klila lat możesz nie mieć wytłumienia.

Istotana jest też masa własna pianki (jej gęstość) i fakt, że nie tworzy "kanapki".

Zdecydowanie odradzam jej stosowanie.

• 8 miesięcy później...

Odswiezam temat bo mimo przeczytania calego watku dalej nie uzyskalem do konca odp :).

Jedno doradzaja drudzy odrazaja mape bitumiczna. Jak w koncu ?

a co z welna mineralna ? Moze zwykla wata w duzej ilosci ?

Podajcie prosze jakies pomysly :)

moj SUb- obudowa zamknieta,35 l z oddzielna komora na wzmacniacz - 12 l

moze cos takiego ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jako pierwsza warstwa przy sciankach. ?

Ukryta Zawartość

Po pierwsze: po co wytłumiać?

Jak gra to - nie ruszac natomiast jak sie coś dzieje to sprawdzic co i wtedy:

1. Mata (a nie mapa) bitumiczna naklejona na ścianki wewnetrzne tłumi rezonanse własne obudowy (i tylko obudowy) zwiekszając jej masę, rozpraszajac fale akustyczną na styku pomiedzy obudową i matą a także absorbując jej część uderzającą w ścianki (nadal nikt nie zamiescił wyników co do współczynnika absorbcji ale patrz na doswiadczenie z pudłem kartonowym - jest lepiej).

Jej dodatkowa zaleta to cena i nie ulegaj idiotycznym zapewnieniom o "magicznych" matach - zwykłe ze sklepu dla lakierników samochodowych wytarczą.

2. Wytłmienie wewnętrzne: gabka jest bez sensu (dobra na srednie tony i fale stojacą). Zależnie od obliczeń może ale nie musi byc konieczne. Zmniejsza lekko objętość kolumny. Jezeli nie było wliczone (jest tu sporo speców na forum od teoretycznych obliczeń)a paczka dobrze gra to jest niepotrzebne. Mozna dac jezeli jest efekt pompowania/furkotania albo wyraźne "dudnienie".

Przy błedach w obliczeniach obudowy jak i czestotliwosci odciecia a takze kiepskich głosnikach niewiele pomaga.

Do kupienia jest sporo rodzajów. Na pewno nie wolno stosowac wełny mineralnej w obudowach otwartych bo pyli bardzo szkodliwymi związkami (w Altusach rozwiazano to w sposób typowy dla PRL - dano wytłumienie z wełny ale zeby nie pyliło "zatopiono" wełne w foliowy worek).

Zdefiniuj problem - znajdź przyczyny - a potem reaguj

Pozdrawiam

tak tak .. chodzilo mi o mate. Literowka ;]

ok to zastosuje ja .. bo moje plyty nie sa zbyt grube. To zawsze moze cos pomoc. A potem bede doswiadczalnie kobinowal najwyzej.

dzieki za wpis.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.