Skocz do zawartości
IGNORED

DAC w CD jako DAC zewnetrzny

Ola

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów,

Aktualnie jako źródło w moim systemie pracuje CD yamaha CDX 1120 RS.

Jak dla mnie jest to doskonały CD - 4x PCM 58P na pokładzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jedyny problem mam z transportem. Lubi kaprysić na CDr-ach.

Czy jest możliwe wykorzystanie samego DAC'a?

Chodzi mi o to aby była możliwość doprowadzenia do DAC'a sygnału zewnętrznego

np. z wyjścia cyfrowego DVD, komputera itp.

Z góry zaznaczam, że nie chce kupować żadnego nowego zewnętrznego DAC'a.

Zależy mi na użyciu tego z yamahy.

Proszę o pomoc.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46619-dac-w-cd-jako-dac-zewnetrzny/

da się, sam miałem niedawno podobne pomysły... ale u mnie po rozważaniu za i przeciw skończyło się na zewnętrznym dacu DIY

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Może ktoś na forum podjął by się stworzenia

takiej płytki która by miała wejście cyfrowe i działało

by to z każdym CD.

Myślę że znalazło by się na nią sporo chętnych.

CD transport to już chyba przeżytek który można by zastąpić

jakim serwerem z pojemnym dyskiem.

Ola, 1 Lis 2008, 12:52

>Może ktoś na forum podjął by się stworzenia

>takiej płytki która by miała wejście cyfrowe i działało

>by to z każdym CD.

Proszę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

a po co takie cudo, wystarczy dodatkowy scalak - odbiornik i cała reszta oparta na starym cd. No może jeszcze dodatkowe gniazdo wejściowe ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Na przykład tak

Ukryta Zawartość

Wejść z sygnałami nie na DACa ( wtedy będzie NOS DAC) a na filtr cyfowy. Nie wiem jak z jego taktowaniem, zależnie od modelu przyjmuje lub nie dane asynchroniczne do MCK. Odbiorniki CS dają tylko 256fs czyli 11.2896MHz a zwykle potrzeba mu 16.9344MHz, jak np z DIR9001, który umożliwia wybór mnożnika MCK 256/384 fs.

Ukryta Zawartość

Yamaha ta ma taktowanie zegarem 16.9344 jedyne co to trzeba stworzyc dodatkowy druk i przełacznik z tyłu oraz dodatkowe gniazdko RCA coaxIN.

Wystarczy użyc dwoch scalaków:interfrace (DIR9001,YM3623,cs8414) i zwykły hc158 jako przełacznik żrodeł.

Druk mozna zrobic recznie bo to prostota a sygnał wyodrebnic przy filtrze cyfrowym który jest wewnatrz cdeka.

A jaki zegar jest w tym Philipsie i filtr? Jeżeli standardowy stary philipsowski to zegar MCK z odbiornika SPDIF CS będzie odpowiedni(11.2896MHz, 256*fs). Dla Philipsów trzeba tylko skonfigurować wyjściowy format danych na I2S, normal audio mode 2, M1=H, M0,M2,M3=L, japońskie i na ogół pozostałe CD korzystają z formatu EIAJ (Sony).

Tak jest to dokładnie 11.2896 więc jest zapewne tak jak napsałeś ;)

Jak rozumiem teraz mam się zainteresować aplikacjami do DIR9001,YM3623,cs8414 i ich włączeniem przed DAC-a...

Sam napęd chcę nadal wykorzystywać jako cd.. realne jest mało inwazyjne umożliwianie przełączania źródła?

Jak ma być uniwersalny odbiornik to proszę

Ukryta Zawartość

Chociaż sam pewnie wolał bym zrobić zewnętrzny dac

Ukryta Zawartość

>LubMich,

wystarczy CS8412 jeśli ograniczysz się do formatu 44.1 lub 48kHz, CS8414 może dekodować do 96kHz. W tym drugim przypadku, gdybyś chciał dekodować sygnały >48kHz trzeba podłączyć odbiornik pod DAC, bo raczej filtr cyfrowy z CD nie obsłuży sygnałów >48kHz. W przypadku sygnału z transportu CD podłączas się do filtra cyfrowego, który dokona oversamplingu, jeśli nie chcesz NOS DACa.

Z wyjścia SPDIF CD można przekierować ten sygnał przełącznikiem na wejście odbiornika. Mało eleganckie, ale działa. W innym przypadku trzeba przełączać 4 sygnały między układami wewn. CD a tymi przychodzącymi z odbiornika (MCK, BCK, LRCK i DATA) i ew. sterować sygnałem mute (np z wyjścia /ERF).

Witam.

Chyba ja robię coś takiego co potrzebujesz - płytka wejść SPDIF (RCA + Toslink) - uzupełnia ona mój DAC do wersji "zewntrznej" - zdjęcie płytki na

Ukryta Zawartość

OLU - nie traktuj mojego wpisu jakom reklamy - taką płytke może zrobić też każdy elektronik z Forum. Piszę dla wyjaśnienia kilku spraw które pojawiły się w poprzednich postach.

1. NIE MA ZNACZENIA JAKI JEST ZEGAR W CD - odbiornik i tak wytwarza swój sygnał MCLK o częstotliwości 256xFS - I TEGO SYGNAŁU TRZEBA UŻYĆ - trzeba odłączyć sygnał "zegara" z CD i podłączyć z odbiornika SPDIF - mawet jeżeli w CD też jest 256xFS (czyli 11,2896MHz - taki wytwarza odbiornik SPDIF) to nie będzie on synchroniczny z odbieranym i dźwięk będzie się "jąkał".

2. ja używam odbiornika CS8416, można użyć innego (DIR....), ale uważaj(cie) - starsze CS8412 i CS8414 nie są już produkowane i ich ceny mogą być zawyżone (handlarz kupił zapas i teraz musi mu się zwrócić koszt magazynowania, pensja magazyniera, czynsz za powierzchnię w magazynie itd). Najlepiej szukać tych kości u autoryzowanych dystrybutorów producentów - mogą mieć w magazynie kilka sztuk i sprzedadzą 1 kość a nie całą laskę kilkudziesięciu sztuk - adresy dystrybutorów nsą na stronach internetowych producentów.

3. taki zewnętrzny odbiornik SPDIF może w konkretnym CD nie działać. Dużo zależy od sposobu w jaki procesor główny steruje procesorem audio i przetwornikiem w CD. Np. może być tak, że jeżeli procesor główny nie otrzyma informacji od procesora audio że są dane do przetworzenia to wysyła do przetwornika rozkaz wyciszenia wyjść - przetwornik wycisza wyjścia - podanie mu danych z wejścia SPDIF nie załączy go bo procesor audio nie dostał danych z płyty i nie wysłał do procesora głównego informacji że ma dane i że trzeba odblokować przetwornik. Trzeba wtedy przestawić przetwornik z trybu pracy "programowego" na "sprzętowy" żeby ustawić mu tryby pracy podawaniem na nóżki 0V/+5V a nie przez sterowanie nim za pomocą procesora. Czasem taka operacja jest bardzo prosta a czasem skomplikowana i nie ma sensu się w to bawić - wtedy lepiej kupić zewnętrzny DAC a sądząc po wieku CD każdy (może lepiej stwierdzić "większość") współczesnych DACów będzie grać lepiej niż to co w CD.

4 przetworniki to prawdopodobnie (nie znam szczegółów - teoretyzuję) 2 na kanał pracujące równolegle (Marantz często stosuje taki "chłyt marketingowy") - dostają ten sam sygnał danego kanału tylko ich wyjścia są połączone równolegle - troszkę polepsza to dynamikę ale nic więcej. Rozdzielenie kanałów (L i P) poprawia stereofonię i to zancznie - nie ma przesłuchów między kanałami w kości - ale warto sprawdzić jakiś zewnętrzny DAC podłączony do wyjścia SPDIF z CD i porównać go na tych samych płytach z CD - jeżeli będzie grał lepiej niż CD to kup tego DACa i nie baw się w przerabianie CD w DACa.

Mógłbym Ci podesłać moją płytkę odbiornika (muszę ją zmontować) - na pewno masz kogoś "w pobliżu" kto zamontuje ją w CD i mogłabyś sprawdzić czy taka operacja jest warta zachodu (na mojej płytce można wybrać fromat "japoński" lub i2s - w CD masz na 95% "japoński") - bez zobowiązania kupna oczywiście, może Ci taką płytkę zrobić ktokolwiek z Forum - wystarczy odbiornik/dekoder SPDIF i kilka elementów zewnętrznych (R, C) i gniazdo cinch.

Ukryta Zawartość

I tak jak napisał Molibden (ukłony) trzeba przełączć 4 sygnały wejściowe do kości DACa:

SCLK - takt bitów danych

SDTA - dane

LRCK - takt wskazujący jakiego kanału dane są aktualnie przesyłane

MCLK - "zegar masterclock" - wytwarzany przez generator PLL w odbiorniku

SDIF to zakodowane "na 1 drut" pierwsze 3 sygnały - sygnał 4 jest wytwarzzany przez odbiornik SPDIF i najczęściej jego częstotrliwość to 256xSCLK (a w CD jest zwykle 384x lub 512x więc ten sygnał też trzeba przełączać).

Ponieważ masz tam układ DACów pracujących po 1 w kanale (pomijam połaczenie równolwgłe) więc tak jak pisze Molibden trzeba sygnały a odbiornika SPDIF podać na wejście filtru cyfrowego - te ograniczenia na temat sterowania procesorem o których wcześniej pisałem też mają tu zastosowanie - wystarczy podać do układu filtru rozkaz wyciszenia wyjść a DACe po wykryciu próbek z zerową zawartośią też wycioszą wyjścia).

Powtarzam - postaraj się zdobyć do odsłuchu jakikolwiek zewnętrzny DAC i jeżeli będzie grał lepiej od Twojego CD to kup ten DAC a CD zostaw w spokoju jako "źródło".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.