Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Accuphase

vargas

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie wiem, jak zagrają kefy z 550. Powiem natomiast, żę kupowałem ostatnio kolumny:

1027be wolałem niż 804S, ale 203/2 były lepsze od tych dwóch o klasę. Na pewno warto posłuchać.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Gdyby było mnie stac to bym sprawił sobie te kolumny bo sa piękne, są na swietnych głosnikach no i strojone przez mistrza.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

robix, 26 Lis 2008, 13:41

>Generalnie kiepskie to kolumny sa no ale nazwa zacna SF hihi.

Zależy jak i z czym. Najsłabszy ich element to pierścieniowa Vifa na górze. Fajne zestawienia z McIntosh MC 402 albo z MPM, sądzę że z Jadis Defy 7 też mogłoby być ok.

Pozdr.

nautilus81, 25 Lis 2008, 13:39

>Nie zauwazyłem ze to m grac w 18 metrach. Duze kolumny (virgo 5, gamut l5, kef reference) i kazde

>inne konstrukcje basreflex sie nie sprawdzą wg. mnie - będą brzydko powiem łoic basem szczególnie

>gamut i audio physic .

Nie, Virgo V nie łoją basem, to nie te klimaty. Raczej scena plus średnica/wysokie. Czasami aż tnie uszy, mimo że nie ma berylu lub diamentu (remaster SACD Genesis - kupiłem i odłożyłem na półkę, stare wydanie jest gorsze, ale przyjemniejsze do słuchania).

Nie wiem jakby zagrały z Accu, ale podejrzewam, że z może być tylko lepiej niż z MA6900. A z makiem ogólnie jest nieźle, tylko płyta MUSI byc dobrze nagrana :).

No i bas dmucha w dół, więc luz z ustawieniem. Gra mi to na ~22 metrach, kolumny dwa metry od ściany tylnej.

• 1 miesiąc później...

poszukiwania zakonczone . po przesłuchaniu MA PL100 zostały juz u mnie w domu , przestrzeń , barwa , niespotykany bas który w porównaniu np. z kef reference nie pozostawił cienia watpliwosci co lepiej dogaduje sie z moim accu. dziekuje wszystkim za cenne porady.

• 6 miesięcy później...
  • 2 tygodnie później...

no tak, noszę się z zamiarem wymiany zestawu 2.1 Lipinskiego na jakieś inne coś - Lipinski gra super, ale jednak w tych 18m2 ten subwoofer chyba się męczy ;), poza tym poszedlbym trochę w kierunku "ciepłej/pluszowej strony mocy" - jakieś podpowiedzi? Interesowałoby mnie rozwiązanie za max 15tys pln, może być second hand - reszta systemu jak w "o mnie"

myślałem o:

- recenzowanych przez Arka Rachwalda monitorach

- jakichś Harbethach i tego tyou ustrojstwach

- Tannoy Glenair...????

- Sonus FAber - ale co w 18m2 da sensowny bas?

any tips?

Jezeli Sonus Faber to tylko Guarneri (jeden z kolegow-forumowiczow aktualnie sprzedaje parke w super stanie), ale przypuszczam, ze bedzie ci brakowalo basu. Alternatywnie Super Piątki Harbeth'a (znam dwie osoby, ktore uzywaja takiego zestawienia z E550, m.in Jacek Kłos z Hifi i Muzyka).

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Bedziesz szukal,rozgladal sie ....zwroc uwage na sprzet z "dusza" ktory gra zywa muzyke...niestety AC maluje piekne obrazy ale..to martwe natury.....tyko.Dla jednych to wystarczy ,u innych wzbudza niepokoj.

Witam, tu nie do końca się zgodzę z tym metrażem. Grają dobrze w średnio zaadaptowanych pomieszczeniach 18 -21 metrów, oczywiście im więcej tym więcej pokażą. Można spróbować podstawkowej wersji - zdaje się że forumowicz Arkadix ich słuchał

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jednak będzie ograniczenie na basie). Wygrały w jego osobistym rankingu

Ukryta Zawartość

Co do większych monitorów to i w moim i znajomego odczuciu Deco 10 mają trochę szybszy bas, z nieco wyższą dynamiką(to pewnie sprawa innego rodzaju obudowy i pomieszczeń w których były słuchane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )od starszego brata. Emotion zaś leciutko wolniejszy (obudowa z grubej sklejki bodaj brzozowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Stąd pewnie jedna zagrają w jednym systemie lepiej, a drugie w innym.

Zapytajcie Redaktora. Słuchał Emotion dłuższy czas u siebie. Swego czasu recenzował wersję Signature

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stawiałbym na wcześniej wymienione Herbatniki super 5-ki. W twojej konfiguracji i okablowaniu powinno być bardzo romantycznie, niemal erotycznie, ale nie pozbawione wigoru. Harbethy jakoś umiejętnie łączą te dwie cechy (romantyzm i wigor), a jak już się znudzą będą łatwo odsprzedawalne.

SF EA II niestety nie ma slawnego Esotara na gorze i jest z membrana bierna z tylu obudowy ,nie mowie ze zle gra natomiast jedynki podobaja mi sie lepiej (tak twierdzi bodaj 90% audiofili z calego swiata).

Herbatniki dobrze graja z Accu to prawda ,moj znajomy cwiczy takie zestawienie i sobie bardzo chwali (wczesniej mial wyczynowe RR2 Akustyka)

Tannoy to zupelnie inna szkola dzwieku trzeba dorosnac i chciec takiej prezentacji (nie kazdemu sie ona podoba) odbiegajacej od typowych kolumn produkowanych obecnie.

robix

Nie tak nadmuchana jak w nowych kolumnach podpartych portem BR z waskich niewielkich akrzynek.

Tannoy to duzy glosnik ,duza skrzynia ,papier i wspolosiowa prezentacja dzwieku z twardym basem i nieco ,,stlamszonymi,, wysokimi tonami w tanszych modelach.

robix

• 3 miesiące później...

no cóż - czas zmian idzie... co polecacie do Accu E550, pokój 18m2, wytłumiony, okablowanie Harmonix, źródło Accu i gramofonik....

1. monitory Avalanche z Avcon ?

2. Harbethy 5ki ?

3. Kef 201/2 ?

4 ....?

Avalon Symbol świetnie się zgrywają z Accu,Harbethy 5tki super,ale mogą być wbrew pozorom za duże do 18m.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

Avalanche słuchałem w kontrolowanych warunkach (16 m2 z otwartym wejściem do pomieszczenia)i grają 3 klasy lepiej niż to było na wystawie słychać zwłaszcza w sobotę. Lepiej zagrały w niedzielę. Z tranzystorem zagrają równie dobrze a może nawet lepiej niż z SE - 88 dB / 6 OHM.

Polecam także monitor: ART Emotion Signature (z drugiej ręki bo już nie produkowane) lub DECO 8 / DECO 10. Jak się uda zmieścić w założonej kwocie w wersjach Signature. Wszystko konstrukcje 2 drożne. Z założenie grają najlepiej z lampami, ale łączone tez są z dobrej klasy tranzystorami ASR EMITER, Sugden itd. Więc dadzą radę i z Accu.

pozdrawiam

RW

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.