Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Accuphase

vargas

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie do znawców tematu , jestem na etapie zmiany kolumn , jakie głośniki polubią sie z Accu E-450 i DP-500.

Myślałem o AP Virgo V , KEF Reference 203.2 (oczywistym jest ze bede robił odsłuchy). Pokój odsłuchowy 18m2

Dziekuje z góry za wszystkie rady

https://www.audiostereo.pl/topic/46604-kolumny-do-accuphase/

Mam pokoj ok. 18m2 (ok.3x6) i testowalem Virgo V przez ok. 2 tygodnie z E-550/DP-500. Graly na krotszej scianie. Przy mocnym dogieciu do srodka bas mozna bylo w pelni zaakceptowac. Dzwiek byl niezlej proby, bardzo swobodny, typowy dla AP. Radzilbym Tobie pomyslec o upgradzie do E-550 - roznica miedzy E-450 jest IMO wiecej niz duza;)

Obiegowo krazy po kraju opinia, ze KEF z Accu gra dobrze - nie potwierdze tego faktu, ale gdybys skusil sie na takie rozwiazanie koniecznie nie zapomnij o szybkich kablach np. Tara Labs, Siltech..nawet Nordosta bym sie nie bal:)

Pozdrawiam

>Krzychlis. - kazdej:) chyba na prawde kazdej.

>

>Ostatnie 3 plyty, ktore leza przy odtwarzaczu to: Saluzzi&Lechner - Ojos Negros, Heaven Shall Burn -

>Iconoclast i Silver Rocket - Tesla.

to podobnie jak ja... :)

ja mam podpięte do E-450 i DP-78 [wcześniej DP-500] kolumny Dali Mentor 6.

Wrażenia... do muzyki akustycznej i każdej innej [poza ostrym rockiem i metalem] wydają się ok... choć ze względu na pokój nie mam szans ustawić ich dalej od ścian... no cóż zależy od budżetu... podejrzewam że można lepiej szczególnie w zakresie basu... ale mają też dużą zaletę... łatwo znikają...

chętnie śledzę wątek bo mam nadzieję że będę wiedział czego sobie jeszcze posłuchać... :) może znów mnie weźmie na zrujnowanie portfela...

Heh, ciągle nie miałem okazji posłuchać Virgo i Avanti V, ale na miejscu autora wątku zainteresowałbym się też Virgo III.

Cloudior dobrze prawi, że przesiadka z E-450 na E-550 to droga w stronę bardziej wysublimowanego brzmienia.

-> JarlBjorn

Cremony powinny się pomieścić, szczególnie po delikatnej adaptacji pomieszczenia. One mają szybki, punktowy i dobrze zebrany bas. Całkiem przyzwoicie grały np. w pokoju odsłuchowym Hi Fi Clubu.

Ciekawe mogłyby być też Wilson Benesch Discovery albo podłogowe Curve.

Accu i Kef to temat dość ciekawy. Moje najbardziej ekstremalne doświadczenie to Audio Show 2006 i system w tri-ampingu, Accu + KEF. Był to najbardziej niespójny dźwięk jaki dane mi było słyszeć :-(

niestety Virgo V nie przeszły pozytywnie testów , wydaje mi sie ze to kwestia małego pomieszczenia (18m) i przez to nie mogły rozwinąc skrzydeł . podajcie jeszcze jakies propozycje bo zostały mi tylko kef-y reference 203.2 do odsłuchu a to troche mało :(

>>Krzychlis. - kazdej:) chyba na prawde kazdej.

>>

>>Ostatnie 3 plyty, ktore leza przy odtwarzaczu to: Saluzzi&Lechner - Ojos Negros, Heaven Shall Burn

>-

>>Iconoclast i Silver Rocket - Tesla.

>

>to podobnie jak ja... :)

>ja mam podpięte do E-450 i DP-78 [wcześniej DP-500] kolumny Dali Mentor 6.

>Wrażenia... do muzyki akustycznej i każdej innej [poza ostrym rockiem i metalem] wydają się ok...

>choć ze względu na pokój nie mam szans ustawić ich dalej od ścian... no cóż zależy od budżetu...

>podejrzewam że można lepiej szczególnie w zakresie basu... ale mają też dużą zaletę... łatwo

>znikają...

>chętnie śledzę wątek bo mam nadzieję że będę wiedział czego sobie jeszcze posłuchać... :) może znów

>mnie weźmie na zrujnowanie portfela...

muszę złożyć samokrytykę... ;)

napisałem że ostry rock i metal nie za bardzo... ale wczoraj słuchałem troszkę grypy Metallica i było naprawdę fajnie... :-O

>>Krzychlis. - kazdej:) chyba na prawde kazdej.

>>

>>Ostatnie 3 plyty, ktore leza przy odtwarzaczu to: Saluzzi&Lechner - Ojos Negros, Heaven Shall Burn

>-

>>Iconoclast i Silver Rocket - Tesla.

>

>to podobnie jak ja... :)

>ja mam podpięte do E-450 i DP-78 [wcześniej DP-500] kolumny Dali Mentor 6.

>Wrażenia... do muzyki akustycznej i każdej innej [poza ostrym rockiem i metalem] wydają się ok...

>choć ze względu na pokój nie mam szans ustawić ich dalej od ścian... no cóż zależy od budżetu...

>podejrzewam że można lepiej szczególnie w zakresie basu... ale mają też dużą zaletę... łatwo

>znikają...

>chętnie śledzę wątek bo mam nadzieję że będę wiedział czego sobie jeszcze posłuchać... :) może znów

>mnie weźmie na zrujnowanie portfela...

muszę złożyć samokrytykę... ;)

napisałem że ostry rock i metal nie za bardzo... ale wczoraj słuchałem troszkę grypy Metallica i było naprawdę fajnie... :-O

>>> podajcie jeszcze jakies propozycje bo zostały mi tylko kef-y reference 203.2 do odsłuchu a to troche mało :(

W 18 m2 podejrzewam ze Dynaudio C1 lub/i Sonus Faber Auditor M moga zalatwic sprawe.

• 3 tygodnie później...

vargas>>>> To posluchaj starych Guarneri bo jestem przekonany ze te nie maja do nich startu i wtedy mozesz zakonczyc gonienie.

O ile glosnik nisko sredniotonowy jet OK to gora w auditorach ma sie do Esotara Guarneri jak Polonez do Audi Zeby nie bylo sluchalem obu).

Ostatnio natknalem sie na ogloszenie SF Guarneri za 14500 zl a to naprawde zjadliwa cena biorac pod uwage ze z oryginalnymi standami (cena za nowe swego czasu 36000 zl komplet!).

robix

Słuchałem accuphase E211 na Audio Physic new tempo i kef reference (model za ok 20 tys) z kabelkami nordosta red dawna w pomieszczeniu ok. 20 metrów dobrze wytłumionym (pokój odsłuchowy w salonie audio) i audio physic lepiej sobie radziły niz kef (zdecydowanie wiecej przestrzeni i lepsza góra pasma) a kolumienki to tylko new tempo a nie ponoc znacznie lepsze virgo 5.

Kefy łatwo kupic z "drugiej ręki" a virgo mało kto chce sprzedac ja szukałem rok czasu uzywanych virgo 3 bądz 5 i nie znalazłem. Accuphase gra specyficznie pięknym pastelowym czarującym dzwiekiem (nie znam drugiego tak fajnie grającego tranzystora) i łagodnie grający kef i audio physic sie sprawdzi w tej konfiguracji ale ja bym wybrał Virgo.

Pozdrawiam.

djedryk, 7 Lis 2008, 21:02

>Do Accuphase odpuść sobie Audio Physic

>za dobry wzmacniacz do tej konstrukcji :-)

Virgo 5 są dobrymi kolumnami i lepiej zrobionymi niz kef reference.

Paczki kef robi od niedawna w Chinach, produkcji głosników ponoc tam jeszce nie przeniesli ale kto wie. Głosniki zastosowane w tych kolumnach są tanie i zbytnio sie nie róznią od stosowanych w nizszych tanszych seriach. Zresztą w audio physic tez rewelacji nie ma pod względem przetworników.

A moze cos z gamuta albo xawiana na scan speakach rewelatorach (modny głosnik na tegorocznym audioshow).

W salonie na odsłuchu moje akustki rr2 na tych włanie głosnikach grały lepiej niz kef reference wiec taki gamut l5 może bedzie strzałem w dziesiątke (kosztuje niewiele wiecej niz virgo 5 a głosniki ma znacznie drozsze no i jakosc wykonania nieporównanie wyzsza niz w kef i audio physic).

Pozdrawiam.

Nie zauwazyłem ze to m grac w 18 metrach. Duze kolumny (virgo 5, gamut l5, kef reference) i kazde inne konstrukcje basreflex sie nie sprawdzą wg. mnie - będą brzydko powiem łoic basem szczególnie gamut i audio physic . Ja bym poszukał czegos w obudowie zamkniętej albo mniejszych kolumn moze badzo wysokiej klasy monitory. Nie zawsze wieksze znaczy lepiej.

Pozdrawiam.

Nie wiem czy to coś pomoże, bo mój wpis dotyczy E550, a nie E450 :-)

Dwa lata temu u mnie w 17-18m grał E550 z B&W 804S. Przez kilka miesięcy podobało mi się połączenie delikatności i subtelności E550 z technicznym brzmieniem B&W. Ale ostatecznie brzmienie B&W mnie znudziło, a jak zmieniłem 804S na kolumny o bardziej kulturalnym brzmieniu to E550 okazał się być zbyt delikatny........ never ending story :-)

TUX

Ja uzywam pre i koncowki Accuphase w 18m2 z małymi monitorkami ProAc Response 1sc i jest więcej niż bardzo dobrze! Ale ja nie trawie walającego sie basu, bez kontroli, barwy itd. Wole przestrzen, barwe, klimat....te kolumny znikaja absolutnie.

Musisz posłuchac i zdecydowac czy wolisz granie podłogówek czy monitora.

TUX napisał:

"Dwa lata temu u mnie w 17-18m grał E550 z B&W 804S. Przez kilka miesięcy podobało mi się połączenie delikatności i subtelności E550 z technicznym brzmieniem B&W."

804S i techniczne brzmienie?

Z takim opisem tych kolumn bardzo trudno byłoby się mi zgodzić. One grają tak jak im elektronika poda. Z dzielonym Accu w klasie AB grają bardzo równo, ale brakuje nieco ciepła na średnicy. Może z Accu w klasie A jest inaczej - nie wiem, bo nie słuchałem. Z moim zestawem nie ma nawet śladu "techniczności" brzmienia.

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.