Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  525 członków

Yamaha Klub
IGNORED

Klub miłośników Yamahy

Rekomendowane odpowiedzi

A gdzie zdjęcie?

Z chęcią wstawię, ale nie mogę (albo nie umiem ?) wstawić zdjęcia jako załącznik? Podpowiedzcie jak mam to zrobić?

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

Burmester Rondo 991 , 1800 euro

To chyba maks cena. Bywały tańsze.

Z chęcią wstawię, ale nie mogę (albo nie umiem ?) wstawić zdjęcia jako załącznik? Podpowiedzcie jak mam to zrobić?

Możesz dodać załącznik do wiadomość lub np wysłać tu:

http://www.editer.pl. Dodajesz bez "edytora on line"

I wklejasz kod BBCode.

?👈

I oto obiecana fotka mojego setu:

94e659bc915e4e9e0c16a276f386b043_1.jpg

I wklejasz kod BBCode.

Dzięki za pomoc :)

Edytowane przez kondi!

Yamaha A-S3000 \ Yamaha CD-S2000 \ Yamaha T-S1000 \ Yamaha CT-710 \ Yamaha YP-700 \ Yamaha TC-511S \ Yamaha WXAD-10 \ Vienna Acoustics Mozart Grand SE

Widzę, że masz taki sam jak ja stary analogowy tuner yamahy. Mam pytanie: czy skala częstotliwości jest w nim u Ciebie podświetlona? Bo w moim egzemplarzu, który kupilem w NOMOS-ie parę lat temu brak podświetlenia i jak go kupowałem to powiedzieli, że tak ma być choć wydało się to dziwne bo okienka z poziomem sygnału i wysterowaniem są podświetlone. Zaplaciłem jednak coś ok. 200 zł więc nie grymasiłem.

Edytowane przez audiofan01

Co tam masz po prawej jeszcze,super to wyglada, ciezko teraz bedzie cos zmienic ������

Na dole deck TC-511S ... choć nadal poluję na jakiś wyższy model ... :)

Widzę, że masz taki sam jak ja stary analogowy tuner yamahy. Mam pytanie: czy skala częstotliwości jest w nim u Ciebie podświetlona?

Ten tuner ma podswietlaną ramkę oraz dwa małe okienka ... Tak jak na poniższej fotce:

maxresdefault.jpg

Mam pewną sprawę dotyczącą zestawu yamahy 2000, otóż chciałbym połączyć odtwarzacz do wzmaka dobrymi interkonektami xlr, proszę o podpowiedź szczególnie osoby, które same łączyły taki zestaw. Co prawda mam też pewną łączówkę xlr, ale okazała się niewypałem :( Pozdrawiam wszystkich klubowiczów.

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Hej ... no to gonimy króliczka :) tzn. Pora zająć się naprawą lub poszukaniem godnego decka do mojego zestawu.

• Czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami z magnetofonami Yamaha? Na jakie warto zwrócić uwagę.... ?
  • Mój obecny deck to TC-511C.... działa "jako tako" .... dźwięk jest poniżej średniej... czasami nie daje rady pociągnąć kasety lub wyciaga taśmę

Pytanie .... czy warto reanimować 511C (jak Tak to czy macie jakieś namiary na serwis na Śląsku ....jezeli nie to na co polować ?

Ps.

Kaset mam ponad 100 ... także można będzie czego słuchać:)

Mam pewną sprawę dotyczącą zestawu yamahy 2000, otóż chciałbym połączyć odtwarzacz do wzmaka dobrymi interkonektami xlr, proszę o podpowiedź szczególnie osoby, które same łączyły taki zestaw. Co prawda mam też pewną łączówkę xlr, ale okazała się niewypałem :( Pozdrawiam wszystkich klubowiczów.

Ja używam TYCH

Hej ... no to gonimy króliczka :) tzn. Pora zająć się naprawą lub poszukaniem godnego decka do mojego zestawu.

• Czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami z magnetofonami Yamaha? Na jakie warto zwrócić uwagę.... ?
  • Mój obecny deck to TC-511C.... działa "jako tako" .... dźwięk jest poniżej średniej... czasami nie daje rady pociągnąć kasety lub wyciaga taśmę

Pytanie .... czy warto reanimować 511C (jak Tak to czy macie jakieś namiary na serwis na Śląsku ....jezeli nie to na co polować ?

Ps.

Kaset mam ponad 100 ... także można będzie czego słuchać:)

Ja używam TYCH

Dzięki za info kondi!

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

chciałbym połączyć odtwarzacz do wzmaka dobrymi interkonektami xlr

Moim zdaniem wszystko zależy od całości toru, czyli Yamaha+kolumny.

Ja zacząłem od:

-Audioquest King Cobra XLR (po dłuższym czasie słuchania, u mnie szorstka średnica)

-Tara labs Air 2 XLR (bardzo szczegółowy kabel, ale zabrakło mi dociążenia)

-Transparent Audio Super XLR (chyba już zostanie)

Nie kupuj w ciemno, powodzenia w poszukiwaniach. Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Moim zdaniem wszystko zależy od całości toru, czyli Yamaha+kolumny.

Ja zacząłem od:

-Audioquest King Cobra XLR (po dłuższym czasie słuchania, u mnie szorstka średnica)

-Tara labs Air 2 XLR (bardzo szczegółowy kabel, ale zabrakło mi dociążenia)

-Transparent Audio Super XLR (chyba już zostanie)

Nie kupuj w ciemno, powodzenia w poszukiwaniach. Pozdrawiam.

Myślałem o takim, który będzie przekazywał do wzmacniacza całe pasmo, bez tłumienia lub podkreślania poszczególnych zakresów pasma przenoszenia, jednak nowe kable xlr nie są tanie. A każda wskazówka praktyków jest mile widziana i jednak może mnie choć trochę nakierować, dzięki za wskazówki. Pozdrawiam

Myślałem o takim, który będzie przekazywał do wzmacniacza całe pasmo, bez tłumienia lub podkreślania poszczególnych zakresów pasma przenoszenia, jednak nowe kable xlr nie są tanie.

Mogami N III. Jeśli nie chcesz niczego modyfikować w dźwięku, nie znajdziesz lepszych (oczywiście jeśli mówimy o cenach, które nie wywołują nerwowego drżenia rąk).

Czy możecie podzielić się swoimi doświadczeniami z magnetofonami Yamaha?

Nie mam może zbyt wielkiego doświadczenia z magnetofonami , ale ostatnio nadrabiam. Mogę spokojnie polecić K-1020. Zbudowany jak czołg, niezniszczalna głowica ( 3-głowicowy), po za Dolby S wszystkie systemy redukcji szumów. Czasem nagrywam ze Spotify i wiem , że to autosugestia ale dźwięk jest przyjemniejszy :)

post-57207-0-75251300-1519244946_thumb.jpg

post-57207-0-46095300-1519244970_thumb.jpg

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Nie mam może zbyt wielkiego doświadczenia z magnetofonami , ale ostatnio nadrabiam. Mogę spokojnie polecić K-1020. Zbudowany jak czołg, niezniszczalna głowica ( 3-głowicowy), po za Dolby S wszystkie systemy redukcji szumów. Czasem nagrywam ze Spotify i wiem , że to autosugestia ale dźwięk jest przyjemniejszy :)

Dzięki za sugestie.... ja też staram się nadrobić zaległości:)

Ps.. widziałem na alledrogo 1020... jednak cena jest "lekko" przesadzona

Właśnie zerknąłem na:

http://allegro.pl/yamaha-k-1020-stan-idealny-3-head-dbx-top-i7186408503.html#thumb/4

Powiem tak , za swojego dałem 1k. , ma jeszcze wszystkie papierowe oryginalne nalepki i nie zdartą od nowości folie ochronną na górze i bokach obudowy. Wiec masz rację, cena z alledrogo jest delikatnie mówiąc dziwna.

Z drugiej strony patrząc na ceny sprzętu z lat 80-tych, 90- tych jak idą w górę to nic mnie zaskoczy. A druga strona medalu jest taka , że jak posłuchałem CD -RN 670D, który kupiłem córce, to każdy stary cedek Yamahy za 200,- bije to na głowę.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

jak posłuchałem CD -RN 670D, który kupiłem córce, to każdy stary cedek Yamahy za 200,- bije to na głowę.

Takie wielkie różnice usłyszane w brzmieniu odtwarzaczy CD zawsze budzą wątpliwości, bo moim zdaniem jest to element zestawu ( kolumny, wzmacniacz, źródło) w którym ogólnie najtrudniej usłyszeć różnice ( które niewątpliwie występują ale są najmniejsze ). W jaki sposób to porównywałeś? Podłączyłeś tego pianocrafta do tego samego wzmacniacza co ten stary odtwarzacz za 200, - zł, czy też ten stary podłączyłeś do pianocrafta? Może się trochę czepiam ale takie stwierdzania, że coś "bije na głowę" zawsze mnie zastanawiają czy to faktycznie możliwe, nigdy osobiście takiej sytuacji ( w przypadku CD-ków) nie miałem, zawsze to było bardzo subtelne i subiektywne zarazem.

Masz rację to "bije na głowę " było nie potrzebne.

Sprawdzałem zaraz po zakupie tj. podłączyłem pod mój stały zestaw: CX-1000+MX-1000 + Dali grand.

Na co dzień słucham z CDX-1060 i tu o różnicach nawet się nie wypowiadam , ale w związku z tym , że te różnice w brzmieniu chciałem wykazać córce, by się skusiła na normalny CD ( który zresztą posiadam) podłączyłem CDX-730 e.

Dla mnie nie są to drobne różnice, choć zgadzam się , że subiektywne. Dźwięk z CD-RN670D był po prostu nijaki , bez dynamiki, szczegółowości lub czegokolwiek. Ale przeważyły funkcje sieciowe i CD-670 został :)

Mam u siebie do wzmacniacza podpięty ( po XLR ) CD s-2100 oraz z racji oglądania filmów i koncertów także zwykły plastikowy odtwarzacz bluray SONY za kilka stówek. Nigdy nie porównywałem ich bezpośrednio w odtwarzaniu CD ale muszę to sprawdzić i opiszę wrażenia. Tylko muszę znaleźć dwie płyty z tym samym nagraniem żeby można było przełączać w czasie rzeczywistym choć i tak głośność nie będzie idealnie wyrównana bo wejścia mają inne parametry. Sam jestem ciekaw czy wydanie niemałej kasy na cds- 2100 miało sens:)

chłopie prosisz się o tragedie...

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

chłopie prosisz się o tragedie...

....ponieważ różnice będą tak małe, że nawet wątpliwe czy je usłyszę i jak napiszę prawdę to zostanę uznany za przygłuchego? Czy może tragedią będzie mój szok z powodu bezsensownego wydania kasy? :)

<br />Sam jestem ciekaw czy wydanie niemałej kasy na cds- 2100 miało sens:)<br /> <br /> <br />

Na pewno miało :)

Ja się załamałem jak kupiłem CD Vincent S2 i przez przypadek wrzuciłem tą sama płytkę do DVD Panasonica ,( mam w sypialni, cena rynkowa jakieś 100,-) i zabrzmiało lepiej. Przytachałem Panasonica do pokoju podłączyłem do głównego systemu i ......sprzedałem Vincenta :)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Ja się załamałem jak kupiłem CD Vincent S2

W klubie Vincenta ktoś się pochwalił że nowy CD tej firmy padł mu po 24 godzinach :)) kiedy ludzie się nauczą nie kupować chińszczyzny

Mam u siebie do wzmacniacza podpięty ( po XLR ) CD s-2100 oraz z racji oglądania filmów i koncertów także zwykły plastikowy odtwarzacz bluray SONY za kilka stówek. Nigdy nie porównywałem ich bezpośrednio w odtwarzaniu CD ale muszę to sprawdzić i opiszę wrażenia. Tylko muszę znaleźć dwie płyty z tym samym nagraniem żeby można było przełączać w czasie rzeczywistym choć i tak głośność nie będzie idealnie wyrównana bo wejścia mają inne parametry. Sam jestem ciekaw czy wydanie niemałej kasy na cds- 2100 miało sens:)

Zrób kopie jednej płyty. Inaczej nie ma sensu, bo materiał jest różnie zrealizowany. I podlacz Yamahe też po RCA żeby siły były wyrównane.

....ponieważ różnice będą tak małe, że nawet wątpliwe czy je usłyszę i jak napiszę prawdę to zostanę uznany za przygłuchego? Czy może tragedią będzie mój szok z powodu bezsensownego wydania kasy? :)

Zmiany kolumn i wzmacniaczy są zasadnicze. Ze źródłami różnie bywa, raz ze różnice są sporo mniejsze, a do tego jak oba grają podobnym charakterem to w ogóle ciężko czasem jest rozróżnić.

?👈

Zrób kopie jednej płyty. Inaczej nie ma sensu, bo materiał jest różnie zrealizowany. I podlacz Yamahe też po RCA żeby siły były wyrównane.

No właśnie. Sporo zachodu w sumie by to porządnie zrobić. Mam nawet dwa jednakowe kable RCA ale zbyt krotkie żeby nie obyło się bez przestawiania sprzętów. Dwie jednakowe płyty bym załatwił bez problemu nawet bez przegrywania. Jednak na dzisiaj chyba odpuszczę ten eksperyment bo w sumie po co mi teraz ta wiedza, trzeba to bylo robić przed zakupami. Może jak to było w jednej piosence Elektrycznych Gitar "ale kiedyś się wezmę...":)

Jednak na dzisiaj chyba odpuszczę ten eksperyment bo w sumie po co mi teraz ta wiedza, trzeba to bylo robić przed zakupami.

Daj sobie spokój, najważniejsze , że cedek Ci się podoba , dźwięk Ci się podoba, pasuje do systemu .

Ale się ubawiłem, na pewno konstruktorzy Vincenta zarumienili się ze wstydu ;)

Proszę się nie śmiać, porównanie było z wybitnym DVD Panasonica model S-295 , stan gabinetowy ( z tym 100,- przesadziłem ,bo znalazłem na allegro za 70,-) :)

No właśnie. Sporo zachodu w sumie by to porządnie zrobić. Mam nawet dwa jednakowe kable RCA ale zbyt krotkie żeby nie obyło się bez przestawiania sprzętów. Dwie jednakowe płyty bym załatwił bez problemu nawet bez przegrywania. Jednak na dzisiaj chyba odpuszczę ten eksperyment bo w sumie po co mi teraz ta wiedza, trzeba to bylo robić przed zakupami. Może jak to było w jednej piosence Elektrycznych Gitar "ale kiedyś się wezmę...":)

Nawet te same albumy mogą grać inaczej.

?👈

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.