Skocz do zawartości
IGNORED

Jak to w końcu jest z CD-DTS Audio?

gorus1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Posiadam zintegrowany układ dźwiękowy Realtek HD Audio ALC888 na płycie gigabyte. Z układem mam połączenie cyfrowym kablem coaxial do amplitunera, który ma wbudowany dekoder dts. Zainstalowałem sobie AC3 filter skonfigurowany jak na zdjęciu w załączniku. Mam na dysku kilka płyt pobranych z sieci w formacie CD-DTS Audio. Są to obrazy płyt i ładuję je do wirtualnego napędu za pomocą nero image drive. Poczytałem trochę na ten temat, ale mam kilka wątpliwości i kilka pytań odnośnie odtwarzania tego formatu, bo nie wiem czy dobrze rozumiem to zagadnienie. Odtwarzam powyższy format płyty DTS w najbardziej "wypasionej wersji" PowerDVD deluxe, w której w opcjach audio mam ustawione "use SPDIF". Podczas odtwarzania amplituner wyświetla info DTS 3/2/1 (czyli rozpoznał, że jest to dts) jednak dźwięk w głośnikach jest trzeszczący (coś w stylu "lecącego helikoptera"). Jeżeli w opcjach audio PowerDVD zmienię z "use SPDIF" na 6 speaker, to dźwięk jest odkodowany przez PowerDVD poprawnie (player wyświetla, że rozpoznał CD DTS Audio) i wszystko gra płynnie, ale na ampli wyświetlany jest napis PCM, co oznacza że nie rozpznał formatu DTS.

Jednak kiedy odtwarzam poprzez PowerDVD filmy z dźwiękiem dts to wszystko jest ok. i surowy dźwięk, który jest "wypluwany" po SPDIF jest doskonale dekodowany w amplitunerze.

Czy taka sytuacja oznacza, że mój układ dźwiękowy na płycie głównej nie posiada dekodera dts i muszę go połączyć z amplitunerem analogowo poprzez multichanel 5.1? Jeśli tak, to jaką kartę dźwiękową polecilibyście (najlepiej na usb, gdyż może się przydać do lapka), która tego typu dźwięk sama w sobie zdekoduje i wyśle po SPDIF?

Dodam, że (chyba)poniższa konfiguracja kodeka ac3filter sprawia, że w zwykłym mediaplayerze płyta, której obraz wcześniej otworzyłem nero image drive i wczytałem do window mediaplayer jest odtwarzana, a amplituner ją bez problemu rozpoznaje, wyświetlając info DTS 3/2/1 i wszystko gra ok. Jednak mam wątpliwości czy jest to prawdziwy DTS, czy tylko sprawka ustawień w ac3filter? Wspomnę, że gdzieś wyczytałem o formacie CD-DTS Audio jako komercyjnym formacie, który można odtworzyć tylko dzięki odtwarzaczom, pleyerom, kartom dźwiękowym z licencją na ten format. To by oznaczało, że amplitunery nie są w stanie same zdekodować tego formatu i stąd te trzaski w głośnikach. Czy myślę w dobrym kierunku?

Jednak aby rozwiać wątpliwości postanowiłem wedle instrukcji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) samemu zrobić utwór dokładnie w takim samym standardzie jak w CD-DTS i potem nagrać jako obraz płyty. Różnica polegała na tym, że na każdy kanał "załadowałem" całkiem inny utwór i połączyłem w programie SurCode tworząc utwór dts z rozszerzeniem .wav oraz częstotliwością próbkowania 44.1khz. Powstały plik z rozszerzeniem .wav nagrałem w nero do obrazu płyty DTS CD Audio i wczytałem do windows mediaplayer i odziwo każda piosenka grała dokładnie w głośniku, który wcześniej zdefiniowałem mimo iż po tych różnego rodzaju kombinacjach myślałem, że mój układ dźwiękowy nie ma dekodera dts, a kodek ac3 filter odkodowuje dts, a później ponownie go koduje, ale już bez odpowiedniego rozmieszczenia kanałów. Po tym zabiegu już totalnie zgłupiałem i nie wiem,

1.czy mój układ ma ten dekoder dts?

2.Czy ac3 filter potrafi odkodować dts i wysłać go po SPDIF w czasie rzeczywistym tak, aby sobie aplituner z nim poradził (oczywiście z zachowaniem, który kanał w jakim głośniku ma być odtwarzany)?

3.Czy jeśli player taki jak PowerDVD odkoduje dźwięk, to nie tylko analogowo można go przesłać poprzez multichanel 5.1, ale także i po spdif w taki sposób, aby nagrane kanały były odpowiednio odtwarzane?

post-17675-100002536 1225318940_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No właśnie sęk w tym, że jak wysyłam surowy sygnał pochodządzy z CD DTS Audio poprzez spdif z PowerDVD to w głośnikach słychać tylko trzaski, a jak wysyłam surowy sygnał pochodzący z płyty dvd, na której jest jakiś film z dźwiękiem dts, to wszystko gra dobrze.

zacznij od tego, że odpal foobara, ustaw wyjście przez ASIO albo KS (ewentualnie odpal przez WMP i ustaw głośność na 100%). Jeśli wtedy nie zagra ci DTS CD, to problem leży w karcie dźwiękowej (sprzęt lub sterownik).

1.czy mój układ ma ten dekoder dts?

2.Czy ac3 filter potrafi odkodować dts i wysłać go po SPDIF w czasie rzeczywistym tak, aby sobie aplituner z nim poradził (oczywiście z zachowaniem, który kanał w jakim głośniku ma być odtwarzany)?

3.Czy jeśli player taki jak PowerDVD odkoduje dźwięk, to nie tylko analogowo można go przesłać poprzez multichanel 5.1, ale także i po spdif w taki sposób, aby nagrane kanały były odpowiednio odtwarzane?

1. Twoj PC wysle prawidlowy sygnał DTS problem lezy w kodekach PC. a dokladnie w kodekach PowerDVD - to jedno wielkie gowno, mialem ten sam problem ;)

2. AC3 oczywiscie ze potrafi do tego został napisany.

3. przez multichanel bedziesz miał o wiele gorszej jakosci dzwiek.

_Kuba_, 30 Paź 2008, 11:39

>zacznij od tego, że odpal foobara, ustaw wyjście przez ASIO albo KS (ewentualnie odpal przez WMP i

>ustaw głośność na 100%). Jeśli wtedy nie zagra ci DTS CD, to problem leży w karcie dźwiękowej

>(sprzęt lub sterownik).

w ktorym miejscu sa ustawienia ASIO ?

ASO trzeba najpierw zainstalowac na PC, puzniej poustawiac to w Foobarze : File/Preferences/ASIO Virtual Devices (AddNew)i w Output przestawic. Do kat.components wczytaj wczesniej asio4all.dll,

ASIO musisz sobie doinstalować do foobara. Prostszą metodą, o ile masz win XP, jest odpalenie płytki w WMP.

Musisz wtedy zadbać, żeby wszystkie głośności w mikserze były na maks (czyli bez ingerencji w sygnał)

Dzięki Panowie za odpowiedź. U mnie w WMP (i w każdym innym playerze w przypadku DTS CD Audio) nic się nie dzieje podczas zmiany głośności potencjometrem danego playera tzn. zmiana poziomu głośności nie ma wogóle wpływu na odtwarzaną muzykę (tylko w przypadku dts) oraz ampli wyśietla info, że dostał sygnał dts. Problem w tym, że nie wiem czy jest to prawdziwe dts, czyli czy dana ścieżka gra w tym głośniku co powinienna (tzn.czy nie jest to żaden mix wielokanałowy, który został ot tak sobie rozrzucony na sześć głośników)?

Ponadto jak to jest w końcu z tym CD DTS Audio, musi je dekodować wyłącznie jakiś odtwarzacz lub player z DTS? Amplituner taki jak mój (LG FA-985AD) mimo iż ma dekoder DTS nie jest w stanie sam w sobie odkodować tego formatu dźwięku i potrzeba mu zapodać już rozkodowany dźwięk z jakiegoś odtwarzacza?

>Dzięki Panowie za odpowiedź. U mnie w WMP (i w każdym innym playerze w przypadku DTS CD Audio) nic

>się nie dzieje podczas zmiany głośności potencjometrem danego playera tzn. zmiana poziomu głośności

>nie ma wogóle wpływu na odtwarzaną muzykę (tylko w przypadku dts) oraz ampli wyśietla info, że

>dostał sygnał dts. Problem w tym, że nie wiem czy jest to prawdziwe dts, czyli czy dana ścieżka gra

>w tym głośniku co powinienna (tzn.czy nie jest to żaden mix wielokanałowy, który został ot tak sobie

>rozrzucony na sześć głośników)?

żeby mieć pewność, że z komputera wychodzi nieprzetworzony w żaden sposób dts musisz powyłączać wszelkie wykrywanie i dekodowanie dts w kodekach ac3filter, ffdshow. wtedy player będzie odtwarzał to co ma jako zwykły strumień pcm, i dopiero w odbiorniku zostanie to zdekodowane.

Jeżeli wszystko powyłączam, to w głośnikach słychać tylko szum i nic więcej. Ja doskonale rozumiem zasadę, tylko czy takie programowe dekodowanie dts daje taki sam efekt jak sprzętowe (chodzi mi tu o odpowiednie rozieszczenie kanałów po głośnikach)?

>No właśnie sęk w tym, że jak wysyłam surowy sygnał pochodządzy z CD DTS Audio poprzez spdif z

>PowerDVD to w głośnikach słychać tylko trzaski, a jak wysyłam surowy sygnał pochodzący z płyty dvd,

>na której jest jakiś film z dźwiękiem dts, to wszystko gra dobrze.

może to wynikać z tego, że układ audio płyty głównej nie wysyła poprawnie sygnału 44 khz; wiele działa tylko w 48khz - dts czy dolby digital z DVD ma taką częstotliwość. DTS CD ma 44,1 khz - tu może być problem.

Ja doskonale rozumiem

>zasadę, tylko czy takie programowe dekodowanie dts daje taki sam efekt jak sprzętowe (chodzi mi tu o

>odpowiednie rozieszczenie kanałów po głośnikach)?

tak, tyle, że jeśli dekodujesz w komputerze to wysyłasz sygnał analogowo wtedy, kompletem kabelków prawda?

No właśnie nie wysyłam analogowo, tylko dalej kabelkiem cyfrowym typu coaxial, no i czy wtedy mogę liczyć na to, że ten przesłany sygnał (zresztą zdekodowany) jest poprawnie "rozrzucony" po głośnikach?

Co do poprawnego wysyłania muzyki pod względem częstotliwości próbkowania, to układ dźwiękowy daje możliwość zmiany z 44.1 khz na 48 khz, a także na 96 khz, także pod tym względem powinno być ok.

To może nie tak, bo chyba zbyt dosadnie próbowałem wytłumaczyć problem i najwyraźniej przedobrzyłem.

Jaka jest różnica pomiędzy dźwiękiem dts zapisanym na płycie dvd wraz z filmem, a dźwiękiem dts zapisanym na płycie CD i dlaczego to pierwsze daje się zdekodować na amplitunerze podłączonym kablem cyfrowym do PC, a to drugie nie?

-> gorus1

"Jaka jest różnica pomiędzy dźwiękiem dts zapisanym na płycie dvd wraz z filmem, a dźwiękiem dts zapisanym na płycie CD i dlaczego to pierwsze daje się zdekodować na amplitunerze podłączonym kablem cyfrowym do PC, a to drugie nie?"

Nie zgłębiałem zagadnienia, więc jeśli coś mieszam, to sorry.

Wydaje mi się, że wav-dts jest 44,1, a ten w filmach 48kHz. Może być tak, że Twoja karta robi stale resampling (sprzętowy albo software'owy) do 48kHz. Czyli jeśli odtwarzasz film w dts, to ewentalny resampling nic w sygnale nie zmienia, bo nie będzie przeprowadzony. Zaś przy wav-dts (CD) będzie przeprowadzona konwersja 44,1->48->44,1. Czyli sygnał na wyjściu nie będzie bit-perfect, co spowoduje niemożność poprawnego odtworzenia sygnału dts (jedną z metod na sprawdzenie, czy sygnal jest bit-perfect, jest właśnie próba odtworzenia sygnału dts 44,1kHz).

Mój wywód opiera się po części na przypuszczeniach, dlatego nie musi być prawidłowy.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Ups. Właśnie zauważyłem, że napisałem prawie dokładnie to, co _Kuba_ parę postów wcześniej. Sorry.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

gorus1, 3 Lis 2008, 16:25

>dlaczego to pierwsze daje się zdekodować na amplitunerze podłączonym kablem

>cyfrowym do PC, a to drugie nie?

przyczyn może być bardzo wiele, począwszy od złej konfiguracji odtwarzacza, filtrów, kodeków, poprzez wadliwe drivery karty dźwiękowej, aż po problem odbiornika z wykryciem lub zdekodowaniem sygnału DTS - jest kilka formatów, amlituner nie wszystkie musi obsługiwać, wiele amplitunerów wogóle ma problem z odbiorem dts 44khz.

Osobiście stawiam na kartę zintegrowaną - skopane sterowniki lub sprzęt. Producenci dbają wyłącznie o to, żeby dodać custom mixer o obciachowym looku "brushed aluminium", a nie o jakość czy zgodność ze specyfikacjami, nawet jeśli karta nominalnie obsługuje 44khz, to nikt nie testuje działania dts w tym trybie, liczy się wyłącznie 48khz bo tyle ma DVD, które zwyczajny Janek ogląda, a dts-cd używają wyłącznie piraci słuchający zripowanych płyt DVD-A lub SACD.

Jeśli koniecznie chcesz używać dts-cd, polecam montaż dodatkowej sprawdzonej karty dźwiękowej lub zakup taniego dvd-playera do tego celu.

rozpisałem się niepotrzebnie, a przecież Ci działa -

>U mnie w WMP (i w każdym innym playerze w przypadku DTS CD Audio) nic

>się nie dzieje podczas zmiany głośności potencjometrem danego playera tzn. zmiana poziomu głośności

>nie ma wogóle wpływu na odtwarzaną muzykę (tylko w przypadku dts) oraz ampli wyśietla info, że

>dostał sygnał dts.

więc nie widzę problemu. Żeby mieć pewność, że nic nie jest rozkodowywane i kodowane ponownie do dts odinstaluj ac3filter a w ffdshow ustaw spdif dla formatu dts, oraz pełną obsługę formatów nieskompresowanych i gotowe.

Wielkie dzięki Kuba za odpowiedzi. Trochę mi to rozjaśniło sytuację, ale ostatnie dwa pytania dotyczące Twojej ostatniej wypowiedzi:

"Jeśli koniecznie chcesz używać dts-cd, polecam montaż dodatkowej sprawdzonej karty dźwiękowej lub zakup taniego dvd-playera do tego celu."

1.Jaką kartę poleciłbyś do tego celu (na usb jeśli takie są)?

2.Czy chodziło Ci o stacjonarny DVD player?

1 na usb nic nie mogę polecić, bo nie używałem.

2 tak myślałem o playerze za grosze podpiętym cinchem lob toslinkiem.

co do ffdshow, to przed chwilą sprawdziłem i niestety dts-passthrough dalej ma buga (nie obsługuje 44khz dts) . Cofam co napisałem i polecam ac3filter w trybie passthrough, a w ffdshow wyłączyć dts.

co do ac3filter to w konfiguracji z twojego obrazka - format wyjściowy zmienić na AS IS (bez mian? nie wiem jak po polsku przetłumaczyli), PCM 16 bit. i w zakładce "system" zaznaczyć pcm.

Poustawiałem tak jak sugerowałeś (AS IS i PCM 16 bit oraz pcm w zakładce system) no i odziwo przy takich ustawieniach działa dts, ale nie we wszystkich piosenkach. Np zapuszczam płytę Madonny i gra mi tylko gilka piosenek w dts-ie, inne wogóle nie grają tzn. amplituner nic nie wyświetla przy tych piosenkach tak jakby wogóle sygnału nie dostawał. Jeżeli ustawienia są jak w załączniku powyżej to we wszystkie piosenki grają w dts-ie. Ponadto zmiana ustawień częstotliwości próbkowania (tak jak w załączniku poniżej) w opcjach karty dźwiękowej nie ma żadnego wpływu na odtwarzanie. Sam już nie wiem co o tym myśleć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Poustawiałem tak jak sugerowałeś (AS IS i PCM 16 bit oraz pcm w zakładce system)

pomyliłem się, te ustawienia nie mają znaczenia, jeśli ustawimy "spdif passthrough" :)

Łatwo to sprawdzić grapheditem lub w Media Player Classic - Output Pin format jest zawsze taki sam jak wejścia (przy passtrhrough).

>działa dts, ale nie we wszystkich piosenkach.

wydaje mi się, że odbiornik może słabo wykrywać dts. Ręczne przestawienie w tryb dts ( o ile się da) pomaga np. mojemu staremu Onkyo.

A nie masz przypadkiem w swojej płycie głównej tzw. "DTS Connect"?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.