Skocz do zawartości
IGNORED

Cantony, Denony i inne zamotki

LubMich

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zakupuję sobie komplecik do słuchania stereo.. Największy problem jest w tym, że kupuję wszystko i nie mam punktu wyjścia ;)

Wcześniejsze przygody dają przeciętne podstawy - więc osłuchuję się przy wybieraniu. Stąd proszę o weryfikację i podpowiedzi czy w dobrą stronę pokombinowałem.

Pokój jest dość pusty, z panelami na podłodze zakrytymi małym dywanikiem, pow. ca. 25m^2 z otwartą tylną ścianą na kuchnie.

Przesłuchuję:

Z lightów: Tori Amos, Sade, Santenę,

Z trochę dynamiczniejszych: AC/DC, Zztop, Lou Reed,

Z kopytem (najmniej ale jednak): Metalica, Ramstein, System of a Down

W chwili obecnej mam wypożyczony komplet

Canton ergo 607 dc

z podwójnym układem Denon-a 1500, kabelki to miedziana plecionka i lekko ocieplający miedziany interkonekt (firma ma Q w nazwie ;) - słuchałem też tej samej firmy z dodatkiem srebra i słyszałem różnicę :), więc głuchy nie jestem ale zmiana była IMO na niekorzyść)

I gra to co najmniej b. dobrze - jak na moje dziewicze wrażenia. Podoba mi się dynamiczny i dość przejrzysty dźwięk, żywość tych kolumn. Jakie one mają wady – których jeszcze nie słyszę? ;)

Do domu z racji zamieszkiwania obecnie w Gdańsku wypożyczyłem kolumny od QBA i był to model 200al - po wcześniejszych zachwytach - z drobnymi uwagami do pełności basu a po drobnych naprowadzeniach znajomego również do wysokich (zostały opisane jako 'nosowe') - z czym się zgodziłem po odsłuchu cantonów i co zaczęło być widocznym brakiem – wartym dodania paru groszy.

Zastanawiał mnie efekt przestrzenności – na QBA-ch pojawiał się pięknie ale tylko jak sobie siadłem idealnie pomiędzy głośnikami – lekko z boku było zupełnie płasko, na cantonach oczywiście też tyko idealne ustawienie daje pełny efekt – ale gdzieś z boku mimo, że nie słychać szczekania psa za plecami (na dość znanym utworze chyba) – jest to bardziej porozkładane po scenie. Jest to możliwe – czy to tylko zjawy miałem i się mi przywidziało ? ;)

Robiąc rundkę po sklepach z kolumn słuchałem jeszcze Kef Q7, było słychać pełny przekaz ale brakowało jakby drobiazgów. Zwłaszcza przy wyższych częstotliwościach. Dali IKON – ale tu dźwięk był dostojny – nie do mojego repertuaru. Jamo 607 – tu było fanie, ale nie były do sprzedania. Nie miałem w/w zestawów u siebie w domu a i żonglerka kompletem wzmacniaczy nie pomagała w ustaleniu co się dzieje.

Konkluzja, kolumny na 90% wybrałem, pozostała reszta.

Źródło: Poza denonem 1500 nie miałem niczego w domu a szybkie odsłuchy na mieście w różnych zestawieniach nie pomagają za mocno (kolumny były stałe Q7 i Elements 200al – niestety wtedy bez cantonów). Mimo wszystko lekkie typy wybrałem:

Denon 1500 – na razie jako wzorcowy – jest fajnie.

Aram CD17 – było raczej na plus

NAD – jakiś niższy model – nowy coś ok. 1300zł – w zestawie ze wzmacniaczem nada- straszne kluchy nie podobało mi się od razu.

Philips chyba 960 – słuchałem w zupełnie innym zestawie i raczej in plus.

Zastanawiam się nad zakupem Philips-a 880 – stary sprzęt – ale dźwiękowo zakup trochę w ciemno. Doceniany – więc ewentualne odsprzedanie raczej nie problematyczne. Dużo pisane jest po sieci, że zacny - ale dźwięku nie znam i mało takich opinii odnalazłem. Jaką cenę można za niego zapłacić?

Wzmacniacz – tu jestem ciemny – za dużo było zmiennych, przewaliły mi się denon 1500, Arcam i wspomniany tańszy nad, imponujący amplifikator. Będę chciał wybierać po zakupie źródła, więc ten temat raczej na później ale jakieś wskazania odbiorę przyjemnie.

https://www.audiostereo.pl/topic/46547-cantony-denony-i-inne-zamotki/

Ja mam jak narazie arcama wzmacniacz i CD i nie mam nic do zarzucenia temu brzmieniu.

Jeżeli szukasz super przestrzeni to tylko kolumny ze zwrotnicą I rzędu - coś z RLS, ewentualnie a akustyka są takie projekty jak i w akkusie coś się znajdzie. Innych z pierwszorzędowymi zwrotnicami nie pamiętam.

>LubMich,

Z czy przypadkiem nie odwiedził kolegi jeszcze jeden osobnik (ps. to nie ja :) ) z NaimNait5 pod pachą i wyraził się właśnie o tym "nosowym" brzmieniu 200AL?

Jeśli mam rację to kolega napisze jak wypadł ten Naim przy Denonie 1500AE.

Tak to te same odwiedziny.

Znajomy napisałem lekko przesadnie, ale spotkanie przynajmniej z mojej strony jak najbardziej miło wspominam.

btw. Kolega miał płytę lou reed-a z wybraną 'odsłuchową' ścieżką - nie pamiętam co to było, zamówiłem komplecik w empiku ale nie wiem czy dobrze trafiłem.. może uda mi się uzyskać podpowiedź?

• Redaktorzy

Zajrzyj do recenzji wzmacniacza Denon 1500 AE w zakładce Artykuły, może ci się przyda. Co do odtwarzacza to są opinie, że odpowiedni Denon gra dobrze z tym wzmacniaczem, zwłaszcza w SACD, ale jednak to wzmacniacz jest lepszy w tym towarzystwie. Może więc zafundować sobie lepszy odtwarzacz plus wzmacniacz Denona? A może porównaj Amplifikatora z Denonem, ale modelem 2000?

@marivs to byl Stevie Ray Vaughan ;) pomylilo mi się.. ale nadal nie pamiętam płyty ;)

@Redaktor zastanawiam się jaka powinna być relacja wzmacniacza do kolumn - żeby nie dobierać sprzętu niezgrabnie z różnych półek 'klasowych'. Swoją drogą śledziłem sporo tematów o denonie na forum a do artykułów nie zaglądnąłem ;)

Zdaje się, że to była płyta THE SKY IS CRYING i utwór nr 4 z tego krążka: Litle Wing - J. Hendrix

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzięki..

Zmęczyło mnie trochę szukanie.. Muszę mieć na czym słuchać. Kupiłem na razie CD - Philips 880, oraz opisywane wcześniej cantony 607,

Wzmacniacz na razie wypożyczony QBA.

Do kompletu brakuje właśnie wzmacniacza i potem tunereka... a potem zablokuję sobie na sztywno audiostereo ;)

Jak tutaj napisali

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jeden z najlepszych CD od Philipsa.

Ukryta Zawartość

Tak piszą o kultowości tego CD-ka, na razie czekam na kolumny - więc tylko posłuchałem na słuchawkach czy działa..

W porównaniu do Denona Cd1500 radzi sobie znacznie lepiej z czytaniem porysowanych płyt. Denon potrafił wywalić errora na zupełnie nowej płycie, philips odczytał płytę która już jej prawie nie przypominała, z przeskakiwaniem - bo innej możliwości przy tej płycie nie było ;) - ale jednak.

Jak będzie z dźwiękiem - zobaczymy.

Jedno moge dodac jak juz podepniesz Philipsa880 i Denonka1500 wsłuchaj sie w góre czy nie jest za szorstko ..jezeli nic dziwnego nie rzuci Ci się w uszy to winno znakomicie zagrać i byłby to docelowy cedek.

Wczoraj wystartował zestaw, kolumny prosto z pudełka.. grały trochę dziwnie. Nie wiem jak to opisać.. może z odrobinkę mniejszą ekspresją. Zapewne chodzi o wygrzanie - więc daję się zgrać zestawowi.

Nie mam w tej chwili denona, mam wzmacniasz QBA, w tym zestawie góra nie wydawała się mi przeszkadzać.. ale po pracy usiądę sobie spokojnie z herbatką i przesłucham kilka choć lekko osłuchanych utworów. Mam trochę przerwy w słuchaniu denona i nie wiem ile zapamiętałem z odsłuchu a ile mnie się wydaje :D ale miałem wrażenie takiej jakby większej czystości dźwięku... no ale w przerwie między jednym i drugim słuchałem radia na laptopie więc strasznie trudne są takie porównania. Pewnie jak już się z tym zestawem osłucham pożyczę raz jeszcze jakieś wzmacniacze.

"ale miałem wrażenie takiej jakby większej czystości dźwięku..."

Bo wzmacniacze Qba są porządnie wykonane.

Jak u nich byłeś to nie odsłuchiwałeś czasami tych kolumienek co były delikatnie odchylone do tyłu? Nie podobało ci się ich brzmienie?

Pierwsze wrażenie może mylić. Zresztą każdy ma inne preferencje - zupełnie jak mój kolega, ten który ciebie odwiedził z Naim'em. Słuchał moich zestawów (coś jak te stojące w Qba z aluminiową 18-ką (nie mylić z 200AL) + dodatkowy głośnik 18cm ) i twoich - jemu bardziej przypadły do gustu Cantony. Jak widać on szuka czegoś innego w muzyce, ty również a ja ze swoich jestem b. zadowolony.

Mogę być nie dokładny.. ale to chyba był magnezowy głośnik... Czym będzie się wyróżniać magnezowy zestaw w porównaniu do aluminiowego?

W cantonach - przynajmniej tych chwilkę ogranych, bo moje nówki takie jeszcze nie są, było fajnie żywo.. i to się mnie spodobało. Raczej nie będę żałował wyboru - zwłaszcza, że z racji pojawiania się nowszego modelu cena spadła.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.