Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie do Wojtka I - otwarte

rykuj

Rekomendowane odpowiedzi

Wojtku, bardzo cenię Twoje wpisy. Są merytoryczne, olewasz złośliwości "mundrych". Czy możesz opisać swoją drogę do takiej wiedzy muzycznej ? Jesteś kardiologiem a to wymaga znacznego zaangażowania zawodowego. Jak znajdujesz czas ??

Nie przypominam sobie, aby na moich studiach ludzie słuchali choć trochę jazzu, ale klasyka to rzadkość totalna ... Pozdrawiam - rykuj (vel doc Prozac)

https://www.audiostereo.pl/topic/46537-pytanie-do-wojtka-i-otwarte/

Hm,trudno jest pisać tak o sobie.Może kilka zdań o mojej drodze do muzyki.Zaczęło się to tak gdzieś na początku lat 70 ( obecnie mam 54 lata) od słuchania,no czego?Oczywiście...radiowej 3.

Były to audycje np. Steinhagena ( o jazzie tradycyjnym i swingu),trzy kwadranse jazzu( wtedy trwały rzeczywiście 3 kwadranse,a prowadzącymi byli Ptaszyn,Jan Borkowski i A.Dabrowski) i Jana Webera o powadze (dzięki niemu poznałem np.Horowitza i Akademię Sw.Tomasza Polnego).

Dzięki tym panom słuchałem głównie jazzu ostatniego 50 lecia,be bop i mainstream.

Czytałem Jazz i Jazz Forum i jeżdziłem na J.J.W latach 90 zacząłem zbierać CD.

Gdzieś tak na przełomie wieków zainteresowały mnie recenzje płytowe w HI FI i Audio pisane przez Maćka Karłowskiego i Marka Romańskiego.Dzięki nim otworzyłem się na zupełnie nowe obszary muzyczne.

Mam an myśli szeroko pojętą muzykę improwizowaną,free,avant oraz na muzykę współczesną.

Często bywałem i nadal bywam na koncertach tej muzyki np. w krakowskiej Alchemii,Warszawie(Aurora),Wrocławiu i Poznaniu.Poznałem tam tak ciekawych ludzi jak Maciek Karłowski,Marek Winiarski( ten od Not Two),Marek Romański,Paweł Baranowski,Tomek Konwent i Wawrzyniec Mąkinia z Multikulti,Jarek z warszawskiego Rubiconu i WitekB z naszego Forum.Od 2006r uczestniczę w tym Forum dzięki czemu wszedłem w nowe obszary muzyczne np. muzyka dawna.Mam w tej chwili ok. 2tys. CD i ok. 500 analogów.Staram sie słuchać ok. 1-2 godz. dziennie kosztem telewizji( oprócz piłki!).

Kupuję również wszelkie słowniki,encyklopedie i leksykony.Głowne żródło informacji w tej chwili to Diapazon.A na koniec to mam jeszcze jedną,wcześniejszą nawet pasję.To Historia.

Pewnie admin nas stąd gdzieś przeniesie, bo temat nie "muzyka".

A propos historii - właśnie jestem przy lekturze najnowszej książki Normana D. Podoba mi się Jego wyważenie, dążenie do obiektywizmu. Słusznie doceniony autor.

• 2 miesiące później...

Powiem tak.Wielkie rozczarowanie!Jakość obrazu i dżwięku ( mam DVD) tragiczna.

Pamiętam pierwsze wrażenie z 1983r,koncertu słuchałem z radia ( i nagrywałem).Było piorunujące!

To był Kosmos.A teraz po latach ta muzyka rozczarowuje.W tej chwili z muzyków Septetu największe wrażenie robi gra Scofilda.

Niemniej nie żałuję zakupu,płyta jest dokumentem pewnej zamkniętej już epoki jazzu tj. jazz- rocka.

>wojciech iwaszczukiewicz, 23 Sty 2009, 16:24

>...po latach ta muzyka rozczarowuje ...

Wojciechu, czyżbyś po latach doszedł do wniosku, że to Wynton miał rację???

Ale nie narzekaj i ciesz się, że wydano koncert z 1983 r. a nie z 1988. Na tym drugim Miles był dużo gorszy.

Witek B

Nie Wynton nie miał racji.Ale najlepszy Miles to ten z lat 60.Szkoda,że wtedy nie przyjechał do Polski.Wypowiedż Marsalisa to była typowa gadka młodego wilczka na dorobku( to samo zresztą mówił o Lesterze Bowie).

A co do jazz-rocka to uważam,że jest to rozdział zamknięty.

Każdy styl jest tematem zamkniętym lecz nadal pojawiają się wspaniałe składy płyty w konwencji Cool Free Mainstream Fusion itd...najważniejszy jest muzyk i co ma do powiedzenia.....

wladz

Czy możesz podać jakieś przykłady wspaniałych,nadal ukazujących się płyt jazz-rockowych?

Bo np. hard-bop czy free ma się świetnie.

Hiromi "Time Control" "Spiral"

Wibutee "Sweet Mental"

Screaming Headless Torsos "1995" momentami bardzo rockowo.

nie koniecznie wspaniałe lecz dużo ciekawsze od patataj z lat 70..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.