Skocz do zawartości
IGNORED

Obniżamy fs głośnika.

marko3T

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie myślę i nic sensownego nie przychodzi mi do głowy , jak tu obciążyć membranę celem obniżenia rezonansu.

To znaczy jak to rozwiązać ,żeby było trwałe, powtarzalne i bezpieczne? Chodzi oczywiście o tylną cześć membrany.

https://www.audiostereo.pl/topic/46534-obni%C5%BCamy-fs-g%C5%82o%C5%9Bnika/

Może wykorzystaj samoprzylepną matę bitumiczną.

są też takie metalowe wykrojniki do otworów (cholera wie jak to się nazywa) jak się przypieprzy młotkiem to wycina się kółko :)

mata jest całkiem słusznej masy a średnicą kółka dobierzesz sobie masę obciążnika.

tak mi pzyszło do głowy bo widziałem kiedyś zdjęcie głośnika od tyłu (bodaj jakiś Focal ale producenta kolumn nie pamiętam) i miał naklejone chyba cztery takie kółeczka obciążające membranę.

Tak sobie myśle, że można wykorzystać jakąś starą membranę papierową, przeciąć ją na promieniu...

Wprowadzić w kosz głośnika i przykleić do właściwej membrany :)

Ja zawsze przyklejam kulki z ołowiu takie jak się stosuje w wędkarstwie. Są dokładnie poważone, aby równo obciążyć membranę przyklejam 4 sztuki. Wg mnie proste i skuteczne rozwiązanie.

Ja użyłem do tego celu najatańszej kopułki (sama cewka z membraną). Po usunięciu cewki i obciążeniu kopułki od środka klejem na gorąco przykleiłem ją do nakładki przeciwpyłowej. Głosnik to M18WH vifa. Chodziło o obniżenie fs w OZ 12L.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kiedyś tego próbowałem. W zagłębienie wokół nakładki przeciwpyłowej wkleiłem butaprenem (zalałem klejem) dokładnie dopasowane kółko wygięte z drutu miedzianego fi 1,5 mm i po wyschnięciu nakleiłem nową nakładkę przeciwpyłową o większej średnicy.

Spotkałem się dwukrotnie z dociążaniem membrany (wykonanym fabrycznie).

Za każdym razem były to elementy przyklejone do tylnej strony membrany - od tyłu, mniej więcej w 1/4 - 1/3 odległości od zawieszenia górnego (idąc po promieniu). Raz były to jakieś plastikopodobne twory w formie półkolistej (prawie - takie zaokrąglone krążki). Za drugim razem była to mata bitumiczna w formie prostokątnych pasków nakejonych wzdłuż okręgu z lekkim odejściem od linii okręgu (pod kątem, ale mini-mini).

Zresztą drugi sposób zastosowałem w swoich zabawach z głośnikami. Matów nakleiłem cztery sztuk (akurat tyle było "okien" kosza), starając się po prostu zrobić to jak najdokładniej co do powtarzalności umiejscowienia (i tyle). Nie zauważyłem jakichkolwiek niepokojących objawów w pracy membrany (ani dźwiękowo, ani mechanicznie).

Taką razą - może w taki sposób?

może coś takiego

Ukryta Zawartość

dla wprawnego "lakiernika" nie powinno być problemu z powtarzalnością :)

sam się chyba skuszę na ten wynalazek ;)

Pozdrawiam, Cyp

Ukryta Zawartość

>Moim zdaniem kólki od łozyska na klej epoksydowy.

Raczej nie. Materiały ferromagnetyczne odpadają- może być niepożądane oddziaływanie magnesu głośnika. Raczej sam klej epoksydowy w odpowiedniej ilości.

• 1 miesiąc później...

Jak właściwie odczytać fs głośnika? Na podstawie TSP, czy może peak na wykresie impedancji?

Pomijam w tym miejscu jakies własne pomiary, powiedzmy że sugeruje sie danymi producenta, który np. podaje rezonans TSP 23hz , a wspomniany przebieg pokazuje szczyt przy 26hz.

Rezonans to po pierwsze potrafi "pływać" wraz z poziomem wysterowania. Większy sygnał - niższy rezonans, choc to też obowiązuje do pewnych granic, dla wysterowań naprawdę dużych rezonans potrafi się znowu podwyższać za sprawa progresywnych zawieszeń. Ponieważ jednak te zmiany następują za sprawą zmieniającej się wraz z wysterowaniem / wychyleniem podatności zawieszeń a nie Mms, w większości przypadków ma to niewielkie znaczenie dla funkcjonowania systemu basowego. Rezonans potrafi się też zmieniać pod wpływem "wygrzewania" głośnika a więc np. długotrwałej pracy z pełnym wychyleniem liniowym.

A odczyt tego gdzie jest peak to oddzielna sprawa. Po pierwsze - skale częstotliwości są logarytmiczne o czym należy pamiętać. W połowie między kreskami jest pierwiastek z iloczynu tego co na kreskach (średnia geometryczna) a nie zwykła średnia arytmetyczna (a+b)/2.

Po drugie - odczyt tego gdzie jest sam szczyt wykresu jest obarczony dużym błędem jako że pochodna sygnału w szczycie jest równa zero. Znacznie dokładniej odczytamy położenie peaku odczytując częstotliwości dla których peak osiąga np. połowę swojej wysokości (ważne żeby z obu stron był dokładnie ten sam poziom) a następnie wyliczając średnia geometryczną.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.