Skocz do zawartości
IGNORED

preampy phono ASR - kto słyszał?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Lepiej zainwestować w Basis Exclusive niż mini basis, Roger chyba nawet taki posiada - masz blisko z Gdańska - podjedź, posłuchaj, porównaj z RCM phono, to podobna klasa.

Chyba się dobrze bawisz :-)

no właśnie o RCM słyszałem i pozytywy i negatywy... to zasilanie akumulatorowe w ASR mnie ciutkę zafascynowało... niedawno na ebay'u był Klimo Lar, ale facet nie chciał wysyłać ;-(((

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

qb_1, 27 Paź 2008, 22:22

>Lepiej zainwestować w Basis Exclusive niż mini basis, Roger chyba nawet taki posiada - masz blisko

>z Gdańska - podjedź, posłuchaj, porównaj z RCM phono, to podobna klasa.

>

>Chyba się dobrze bawisz :-)

To moim zdaniem nie jest podobna klasa.Sensor(pre RCM-u) jest zdecydowanie lepszy o do ASR i to własciwie w każdym aspekcie dzwięku:jest bardzo transparentny,ma głęboki i świetnie kontrolowany bas i wybitną stereofonię.Posiada bardzo szroką paletę regulacji, co pozwala cieszyć się doskonałym dzwiękiem praktycznie z każdej wkładki.Ma także bardzo wysoki poziom wyjściowy ,właściwie nie spotykany w innych urządzeniach objawia się to niespotykanym realizmem brzmienia.Potrafi kreować dzwięk w sposób łagadny,akasamitny,lub ostry jak brzytwa,szybki i nie dający wytchnienia.Wszystko to zależy tylko od urzytkownika i jego upodobań.Moim zdaniem Adam można ciut lepiej i to też nie we wszystkich aspektach,ale trzeba wtedy wydać 35 kzł i kupić Manleya,uważam,że to błąd, bo za zaoszczędzone pieniądze,kupisz wiele kapitalnych płyt.

Pozdrawiam

P

-> Paweł

Mówiłem o Basis Exclusive, który też ma dość szerokie możliwości regulacji obciążenia wkładki.

Dywagacje można rozwiązać bardzo prosto, pojechać do Rogera, u którego zazwyczaj są i ASR i Sensor i VIV z TPS'em. Krótka piłka.

Sensor jak dla mnie kapitalny, tyle że ja lubię takie dynamiczne - prawie cyfrowe :-P brzmienie z LP, a Sensor przypomina trochę CD od dCS'a :-)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

qb_1>>

Ja właśnie zrobiłem porównanie z ASR,naprawdę byłem zdziwiony.Myślę,że Sensorem,można "wyregulować"brzmienie pod Twój gust :)

U mnie klamka zapadła,po przesłuchaniu sporej ilości urządzeń wybór padł na RCM,mam nadzieję wkrótce sfinalizować mój pomysł/

Adam, Roger Adamik,właściciel RCM HI-FI Atelier,oraz RCM Audio firmy ,która produkuje Sensora ,oraz Bonasusa.

Pozdrawiam

P

Adamie,a odpuść sobie te wynalazki.

Łódz jest bliżej,a tam posiadają Audio Research PH7 / ok.$ 8000 /,to może być dużo lepszy wybór niż ASR / chyba ,że imponuje ci egzotyka/.

To sprawdzony wybór,w dodatku preampy cieszące się wielkim uznaniem od wielu lat.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Frank, 28 Paź 2008, 12:40

>Adamie,a odpuść sobie te wynalazki.

>Łódz jest bliżej,a tam posiadają Audio Research PH7 / ok.$ 8000 /,to może być dużo lepszy wybór niż

>ASR / chyba ,że imponuje ci egzotyka/.

>To sprawdzony wybór,w dodatku preampy cieszące się wielkim uznaniem od wielu lat

Frank,opisz proszę jak wypadł ARC w porównaniu z Sensorem,ASR,oraz Klimo.

Pozdrawiam

P

Witam

Panowie, wydaje mi się że porównywanie Sensora z ASR Basis Exclusiv lub Audio Research to przynajmniej z punktu finansów nieporozumienie. Są to urządzenia kosztujące przynajmniej trzy razy tyle. Co do brzmienia myślę że z konfrontacji z ASR-em wyszedł by obronną ręką. Na temat brzmienia Audio Research się nie wypowiadam bo nie miałem okazji posłuchać. Żeby posłuchać Sensora nie trzeba jechać do Katowic. Będzie na Audio Show, a nie wykluczone że za kaucją wyślą do Gdańska. Zadzwonić i zapytać.

Pozdrawiam

Skoro Adam myślisz o poważnym przedwzmacniaczu za gruba monetę, to powinieneś IMHO najpierw pomyśleć o wkładce jako odpowiednim partnerze. Polecam zainteresować się Ortofonem ze szlifem 'Replikant'. To przeczyta wszystko co zostało zapisane na płycie. Pre potem ma to przesłać dalej ...

Napęd masz bardzo OK.

Pozdrawiam

K

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

gumiś, 28 Paź 2008, 21:06

>Witam

>Panowie, wydaje mi się że porównywanie Sensora z ASR Basis Exclusiv lub Audio Research to

>przynajmniej z punktu finansów nieporozumienie. Są to urządzenia kosztujące przynajmniej trzy razy

>tyle. Co do brzmienia myślę że z konfrontacji z ASR-em wyszedł by obronną ręką.

I to, oprócz nieprzeciętnych walorów sonicznych jest w Sensorze najfajniejsze "daje radę"sporo droższym urządzeniom,pozwalając zaoszczędzone pieniądze wydać na płyty.

>>>Frank,mógłbyś przedstawić jak wypadło porównanie ARC do "wynalazków"?

Pozdrawiam

P

Paweł,to nie takie proste zrobić bezpośrednie porównanie,ale.

Miałem przyjemność odsłuchiwać systemu Klimo z kolumnami Duevel na prezentacjach dokonywanych przez RCM.

Zupełnie ten typ dzwięku mi nie odpowiadał,dość przeciętna holografia,ogromna sterylność dzwięku,natomiast na plus ponadprzeciętna dynamika / dosłownie wulkan/.

Oczywiście część słuchaczy była zachwycona ( 50/50% ),ale to tylko kwestia osobistych preferencji.

Tego samego dnia miałem przyjemność delektowania się muzyką odtwarzaną przy pomocy AR i to dopiero była cała radość ze słuchania,zapominasz o całym torze i skupiasz się tylko na muzyce.

ASRa znam niestety tylko wzmacniacze,byłem zachwycony dzwiękiem EmiteraII,ale należy pamiętać ,że urządzenie to jest wyjątkowo upierdliwe w obsłudze.

Kolejna wada tych urządzeń / Klimo - ASR /, to ich odsprzedawalność,ogromna strata kasy i czasu.

Temu jestem gorącym zwolennikiem takiej firmy jak AR, gwarantuje nam wybitny dzwięk,solidne wykonanie i serwis praktycznie do deski grobowej /kolega nie miał najmniejszych problemów z częściami do ponad 20letniego preampa- odpowiedzieli i przesłali piorunem /.

pzdr

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Frank, 29 Paź 2008, 07:26

>Paweł,to nie takie proste zrobić bezpośrednie porównanie,ale.

>Miałem przyjemność odsłuchiwać systemu Klimo z kolumnami Duevel na prezentacjach dokonywanych przez

>RCM.

>Zupełnie ten typ dzwięku mi nie odpowiadał,dość przeciętna holografia,ogromna sterylność

>dzwięku,natomiast na plus ponadprzeciętna dynamika / dosłownie wulkan/.

>Oczywiście część słuchaczy była zachwycona ( 50/50% ),ale to tylko kwestia osobistych preferencji.

>Tego samego dnia miałem przyjemność delektowania się muzyką odtwarzaną przy pomocy AR i to dopiero

>była cała radość ze słuchania,zapominasz o całym torze i skupiasz się tylko na muzyce.

>

>ASRa znam niestety tylko wzmacniacze,byłem zachwycony dzwiękiem EmiteraII,ale należy pamiętać ,że

>urządzenie to jest wyjątkowo upierdliwe w obsłudze.

>

>Kolejna wada tych urządzeń / Klimo - ASR /, to ich odsprzedawalność,ogromna strata kasy i czasu.

>Temu jestem gorącym zwolennikiem takiej firmy jak AR, gwarantuje nam wybitny dzwięk,solidne

>wykonanie i serwis praktycznie do deski grobowej /kolega nie miał najmniejszych problemów z

>częściami do ponad 20letniego preampa- odpowiedzieli i przesłali piorunem /.

>pzdr

Frank rozumię,oczywiście,że rozomowa na temat osobistych preferencji jest bezcelowa,namawiam Cie jednak,do porównania Sensora i ARC,odłuch może byc bardzo pouczający.Jeśli bywasz w RCM,to pewnie mieszkasz gdzieś na Śląsku,to powinno ułatwić sprawę.Ja niestety mam dalej :(

Pozdrawiam

P

Jasne ,że takie porównania są bardzo interesujące,tyle tylko ,że jest to bardzo trudne do zrealizowania / chociażby zestawienie obok siebie urządzeń pochodzących od odległych dystrybutorów - wypozyczenie - kacje itp /.

Ale również fajnie jest postukać w klawiaturę i czegoś się dowiedzieć.

Wszak sieć jest w końcu niezłym zródłem wiedzy.

Oczywiście zawsze należy przejść do realu i dokonać osobistego odsłuchu i tu niestety często mity upadają,bywa i tak.

Ale pogadać zawsze trzeba.

-> adamgdansk

Nie wiem,który to Basis Plus, gdyby to był Basis Exclusive to 1/3 niemieckiej ceny byłaby okazją.

Jeśli to jest jakaś inkarnacja podstawowego Basis, to cena wydaje się raczej normalna niż okazyjna.

Pozdr.

• 3 tygodnie później...
  • 6 miesięcy później...

używany Klimo Viv to TPS za 8,5K... dostałem ofertę, ale nie mam niestety możliwości odsłuchu, słuchałem kiedyś Klimo Merlin z preampem wbudowanym i było cool... czy ktoś może się odnieść do Klimo VIV - co i jak? czy to może być docelowy phono na tzw. dlugie lata? czy zgra się z moim systeme ("o mnie")?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.