Skocz do zawartości
IGNORED

Mark Levinson 39 kontra 390s

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli rozważasz cyfrę z najwyższej półki jakościowej to obok wspomnianych wyżej ogranych u nas pojawił się nowy ciekawy kandydat - dzielony Accustic Arts, którego recenzja w aktualnym Hi Fi i Muzyka. No, oczywiście jeśli w grę wchodzi najwyższy poziom cenowy to Reimyo...

Widzę tu dwa oddzielne problemy. Jeden to szwankująca szuflada - jest to niestety bardzo częsty problem w tych odtwarzaczach. Musisz zwrócić się do serwisu Madrigala po pomoc.

Drugi to najprawdopodobniej padnięty laser (ale dowiesz się dopiero po zrobieniu szuflady). W 39 siedzi chyba jeszcze mechanizm CD-Pro1, ale można zawsze wymienić samą optykę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sprawie serwisu ML w Polsce polecam Marka Michalczyka - byłego serwisanta Horna, który pracował z ML: 601 225 110

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wielkie serdeczne dzięki,że zwróciliście uwagę na mój problem.Ten Pan,którego polecacie to ta sama osoba,która mi zaśpiewała tą ciekawą kwotę, o której wspominałem. Jednak widzę,że będę zmuszony skorzystać z fachowości tego Pana.

Proponuje odsłuch Pathosa Endorphin,jesli szukasz analogowego brzmienia.Miałem kiedyś Meridiana i przesiadka na Endorphina ograniczyła cyfrowy nalot(nie słyszałem CD bez niego)i w moim systemie spisywał sie lepiej od Wadii 861 i Bat-a VK-5.Rewelacyjna przestrzeń,wzorowa lokalizacja zródeł i plastyczność,barwa oraz bardzo blisko analogowego brzmienie to chyba to czego szukasz.Analog pobije wszystko,trzeba szukac tylko coś co jest najbardziej do niego zbliżone,oczywiście jeżeli analog Ci imponuje.

prym, 22 Lut 2009, 11:04

>Annawroc.Temat wątku i wypowiedzi autora są inne.Nie znasz ich?Jeśli znasz i masz coś do

>powiedzenia w tej kwestii to pisz.

Autor wątku wpisał się ostatni raz w nim prawie 4 miesiące temu. Nie daje ci to do myślenia?

autor watku jak zwykle chciał cos tanio kupic na rynku wtornym aby nastepnie sprzedac jako rewelacje miesiaca

niestety koledzy lekko mu dokuczali i sie zwinal

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Mam 3 gramofony..cyfra nigdy nie dorówna winylowi..choćbysmy na głowie stali.

Co do Accuphase DP-600 oby to nie była taka porażka jak ich wczesniejszy model DP67..suchy i metaliczny.

• 10 miesięcy później...

Wie ktoś może jakie są dokładne różnice między ML39 a ML390s oprócz ceny. Chodzi mi o różnice jakie Levinson wprowadził do 390s wzglądem 39? I daty wprowadzenia na rynek poszczególnych modeli i zakończenie produkcji 39?

pozdr

johny

Nie wiem czy jesli chodzi o daty to uzyskasz jakakolwiek pomoc. Nawet u zrodla w US. Sam bylem zainteresowany kupnem No383 i... cale g.... sie od nich dowiedzialem. Nie podano mi zadnych dat, powiedzieli, ze za bardzo to nie wiedza itd. Dziwne. Moga tylko sprawdzic numer seryjny urzadzenia. Czyli kiepski serwis jakby nie patrzyc.

>Johny

Wszystkie i wyczerpujace informacje na temat ML39 i ML390S otrzymasz na ich stronie

pod support > downloads, wlacznie z testami, nagrodami itd.

Z mojej strony dodam ze roznica jest na korzysc No.390S, jezeli korzystasz z polaczenia

CD i Power amp bezposrednio. W przypadku wysokiej klasy preampu nie ma co sobie glowy zawracac.

Posiadam 39 i 390S i takie jest moje zdanie. Do produkcji No.390S zostal wprowadzony w 2001.

Przez okres okolo 2 lat mozliwy byl upgrade 39>390S za $1400 bez logo CD 390S. Z napisikiem $700 wiecej. Po tym okresie posiadacze No.39, ktorzy chcieli skorzystac z upgrade zostali wydymani.

Dodam jeszcze, ze stalo sie to po zmianach w korporacji i przejsciu ML pod skrzydla kierownictwa

Lexicon. Pozdrawiam, Mariusz.

Parker's Mood

MarkN dzieki za info.

Jak byś opisał w dwóch zdaniach różnicę soniczną między 39 a 390s.

Na razie połsużyłby mi do słuchawek, w przyszłości do końcówki bezpośrednio.

Z jakich okolic jesteś, jeśli można to priva.

>Johny

W dwoch a moze i nawet trzech zdaniach to bedzie ciezko. Scena w No.390S jest jakby szersza i wychodzi bardziej na boki kolumn, ale efekt jest taki, ze nagranie traci na dynamice.

Na dzien dzisiejszy podpiety mam No.39, co daje focus bardziej w glab. Korzystam z dwoch konfiguracji, takze za kazdym razem po zmianie kolumn jest inaczej. I jeszcze jedno, korzystam

tylko i wylacznie z polaczen zbalansowanych, takze na ich podstawie sa moje soniczne obserwacje.

Moim zdaniem roznice sa bardzo subtelne, ale jednak sa. Jakie na korzysc, a jakie nie to juz indywidualna percepcja sluchowa. Wszystko tez zalezy od rodzaju sluchanej muzyki i od nastroju.

Parker's Mood

ABs, 10 Sty 2010, 21:14

Na razie dałem sobie na wstrzymanie z kolumną. Siła wyższa. Owszem Accutony były karmione na górze i środku lampą 320b Emission Labs w push-pull. Za jakiś czas do tego wrócę. Teraz pozostają mi tylko słuchawki.

PS. A ja się sprawuje YP Sound? Dalej zachwyca?

MarkN

Dzięki za porównanie. Konkretny i rzeczowy wpis!

pozdr

• 3 lata później...

Witam w troszke zapomnianym watku.... Mam pomysl na zakup ML 390 s, obecnie w systemie mam infinity Sigma, pre Audio Research ref2 mk2 oraz koncowke ML 23.5, i pomyslalem ze dobrym uzupelnieniem bylby rzeczony cd, jakie sa Wasze opinie co do ewentualnego polaczenia.... ciekaw tez jestem czy warto skoro ma pre ten cd wpinac go wogle w tor z moim pre.... I pytanie takie trosszke zwiazane z moim brakiem wiedzy... Czy do tego cd mozna podlaczy jakies inne zrodlo imoze on sluzyc jako Dac?

Jacek

Miałem ten player. Wydaje mi się ,że w twoim systemie sprawdzi się doskonale. Co do wyjścia regulowanego to byłbym ostrożny. Wg mnie zabiera trochę "muzyki". Wiadomo,że do pewnego poziomu będzie ok ,ale jak bedziesz miał dobry preamp ( twojego nie znam) to taka konfiguracja sprawdzi się lepiej.

Gdybyś chciał wiecej informacji to pisz na pw chętnie odpiszę.

pzdr

• 6 miesięcy później...

Witam, mam pytanie do znawców tematu :) - jak obecnie wypadają te dwa odtwarzacze Levinsona (39/390s - zakładam, że grają podobnie), na tle "dzisiejszych" najnowszych CD playerów/DAC-ów (wiem, że te ML-e też mogą grać jako DAC)? Czy dziś zakup takiego leciwego już Levinsona to byłby z punktu widzenia prezentowanej jakości brzmienia dobry pomysł? Levinsona chciałbym wykorzystać bezpośrednio (pomijając dodatkowe preampy) do sterowania końcówką mocy. Miałby grać 50/50 płyty CD/pliki (ze squeezebox-a).

Zarówno No.39 jak i No.390 posiada pełnoprawny preamp bazowany na modelu No.32... z dwoma trybami pracy. ML No.39/390 nic nie wnoszą od siebie, nie kolorują i nie bajerują... każda płyta zabrzmi inaczej, po prostu różnicuje nagrania. Duża przestrzeń, idealnie odseparowane od siebie pozorne żródła dżwięku, przeżroczysty dżwięk... i w 100% zrobione z metalu... Wszedłbym w transport referencyjny... No.31

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.