Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające do subwoofera

jaamar1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiele mówi się o kablach zasilających do wzmacniaczy, CD...

Czy kabel zasilający do subwoofera jest również ważny? Czy warto inwestować jakąś kasę na udoskonalenie tego elementu?

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/46492-kable-zasilaj%C4%85ce-do-subwoofera/

Pozwolę sobie nie zgodzić się z opinią przedmówcy .

Jeżeli masz KD na odpowiednim poziomie i zależy Ci na jakości to kabel sieciowy do dobrego suba ma jak najbardziej rację bytu.

Parę lat miałem budżetowy system stereo /Rotel RA-03 ,RCD-02/ i byłem raczej sceptykiem kablowym ,wydawało mi się ,że coś tam słyszę ale nie chciałem wydawać zbyt dużej kasy na kable.

Kupiłem jednak dla tzw. świętego spokoju sieciowego Vincenta Power Cable do wzmaka a tak naprawdę to "usłyszałem" go dopiero jak wpadł kiedyś kolega i dla jaj podłączyliśmy go do suba w moim KD /Usher SW-103/ .

no więc sami widzicie jeden pisze że w budżetówce nie słychać a teraz nagle w psw 2500 słychać więc już są dwie sprzeczne teorie, a macie może panowie na to jakieś techniczne wyjaśnienie dlaczago ? czy poprostu, JA SŁYSZĘ.

Wystarczy dać przewód zasilający o odpowiednim przekroju. Do wzmacniacza suba >100W 1,5mm2, powyżej 100W 2,5mm2. Stosowanie audiofilskich wynalazków to kompletna bzdura i może przynieść jedynie poprawę samopoczucia.

RGB ak sięczujesz z myślą że w ścianie masz BADZIEWNE przewody i od gniazda w subwooferku do zasilacza również nie ma najlepszych przewodów a zwłaszcza w psw 2500 jak się czujesz że słyszysz różnicę wpinając błyskotkę pomiędzy dwa ciulowe przewody ?

mało tego pomyśl o przewodach idących od generatora w elektrowni do twojego domu ile styczników przełączników zabezpieczeń baaardzo kiepskiej jakości wykonanych w latach gdzie coś takiego jak przewód audiofilski NIE ISTNIAŁO.

całkiem fajny subik podziel się wrażeniami co miałeś poprzednio i co się dzieje teraz ? :) a jeśli kabelek nie daje Ci spokoju zmień i przekonaj się sam tylko uważaj na granicę percepcji umysłowej czyli - kupiłem lepszy, wydałem więcej, wygląda lepiej, więc ogólnie jest lepiej i MUSI GRAĆ LEPIEJ :)

Poprzednio miałem Paradigm PS1200. Różnica - jest i to duża.

Ultracube daje miękki nie dudniący bas. Bardzo fajnie zgrał się ze Studio 60. Jego podstawową zaleta jest rozmiar.

PS1200 - Ogromna skrzynia, wielkie, przeciągnięte basisko. W moim pomieszczeniu trudno było o ustawienie, które zapewniło by dźwięk wolny od podbarwień - czytaj dudnienia.

Co do kabli zasialających subwoofer. Po tym co piszecie, kupie sobie kabel OLFLEX CLASSIC 100 CY 3x2,5mm. Może powiem inaczej - już kupiłem - 2 metry.

Ponieważ posiadam w miarę wysokiej klasy listwę zasilającą - warto również mieć lepsze kable. Wiem, ze kabel OLFLEX nie cieszy się na forum dobrymi opiniami, ale ja akurat w nie nie wierzę. To czego chciałem, to sieciówkę z ekranem, a ta właśnie go posiada. Wizualnie tez jest niczego sobie, więc jest jak dla mnie OK.

Podobne kable zasilające dałem już do amplitunera i DVD.

Nie wiem czy jest lepiej, ale dla spokoju sumienia mam to co mam.

Tego Olflexa kupujesz na Allegro jako gotowy przewód sieciowy? Widziałem takie cuda...

Dużo taniej znaleźć hurtownię elektryczną z Olflexem w ofercie, metr dwa też sprzedadzą. Do tego jakieś solidne wtyczki, złożyć do kupy i sieciówka gotowa... ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Kabel kupiłem dwa razy. Za pierwszym razem jako kabel z wtyczkami (79PLN), a teraz sam kabel (16 za metr). Wtyczki kupuję osobno.

Kabel 1,7m który kupiłem za pierwszym razem przeciąłem na pół i w ten sposób wyszło mnie po 40 pln za sztukę. Takie krótkie kawałki były jak najbardziej OK, zważywszy na fakt, iż długie są kłopotliwe do ułożenia - duża sztywność kabla.

Co do Ultracube - posiada on 2 x membranę bierną.

Ja jestem hardcorowcem w ogóle ;) - mam Vincenta podłączonego do suba z zestawu komputerowego Bose Companion 3, który z kolei wchodzi do listwy Furutecha TP 60, do DAC-a Zhaolu też ma podpiętego Vincenta ;), listwa podłączona jest do gniazdka w ścianie Neelem 7 ES - w porównaiu z listwą Fellowes i zwykłymi sieciówkami różnica jest bardzo duża....i w basie i ogólnej czystości dźwieku.....

Nie mart się Kolego o moje przewody w ścianie, nie są badziewne, a na moim osiedlu mam nowoczesną stację transformatorową z 2006 roku, a budynek jest z 2003 roku.

Chwilowo zabrałem supre z suba, bo doszedł mi wzmak stereo, ale niedlugo to zmienię.

RGB, 31 Paź 2008, 14:53

>Nie mart się Kolego o moje przewody w ścianie, nie są badziewne, a na moim osiedlu mam nowoczesną

>stację transformatorową z 2006 roku, a budynek jest z 2003 roku.

>Chwilowo zabrałem supre z suba, bo doszedł mi wzmak stereo, ale niedlugo to zmienię.

-----------------------------------------------------------------------------------------

- na jakiej podstawie twierdzisz że twoje przewody w ścianie nie są badziewne czy są to jakieś specjalne z przeznaczeniem AUDIO ? czy poprostu kabel kupiony u Tadzia w sklepie ?

-co to znaczy nowoczesna stacja transformatorowa czym różnią się jej styki od zwyczajnej czy jest to znów wersja AUDIO ? z pozłacanymi stykami ? i AUDIOFILSKĄ wersją bezpieczników ? o twoich w domu "ESACH" nie wspomnę ale pewnie to też wersja AUDIO ?

- budynek z 2003 roku również poprawi brzmienie nie ma co !

pytam jaki ma techniczny wpływ wpięcia błyskotki w zwykły w ścianie i zwykły w zasilaczu w subie ?

czy długość sieciówki ma znaczenie ? bo jeśli nie to myślę że warto kupić 2 metry HAJENDOWEJ sieciówki i pociąć ją na 3 kawałki wtedy brzmienie poprawi się 3 razy ? tak ? dobrze myślę czy nie ?

Pytam tylko.

Przewody badziewne często występują w starych blokach, były tam instalowane przewody aluminiowe, które się kruszyły, paliły i pewnie jeszcze coś innego.

Nowoczesna stacja to taka, której nie słychać z odległości kilkunastu metrów, jakie często można spotkać na wielu osiedlach w całej Polsce. Więc pewnie jest audiofilska, skoro nie wydaje z siebie żadnych szumów.

Czy długość sieciówki ma znaczenie - tego nie testowałem :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.