Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Yamahy rx-797

magnat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam amplituner stereo Yamaha rx-797 i kolumny Magnat Monitor 1000.

Chciałbym je wymienić na coś lepszego, lubię mocny i szybki bass wyraźną średnicę, ogólnie poukładany dźwięk bez zednych przebarwień. I wysoko-tonowy głośnik żeby nie siał piachem jak przy MM.

kwota do 2500zł mogę dać parę stówek więcej jak coś będzie warte uwagi.

Myślałem o JBL seria ES 80 lub 100 ale mi odradzono.

Może DALI Concept 8?

https://www.audiostereo.pl/topic/46478-kolumny-do-yamahy-rx-797/

Czemu wszyscy chcą kupić kolumny z największą ilością głośników w dodatku tak dużych, a co się za tym pociąga wielodrążnych i nie tak łatwych do napędzenia, nie mówiąc już o dźwięku który wcale nie musi być "duży i ładny". W tej kwocie rozejrzyj się za kolumnami które nie będą więcej niż 2,5 drożne i nie mają większych głośników niż 18cm. Ja bym kupił jakieś dobre podstawkowe, ale zapewne to tylko mój gust, więc pewnie w tej cenie też znajdziesz jakieś dobre podłogówki. Np. takie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

może i pociągnie, ale dźwiękowo to te duże będą gorsze(poza obszerniejszym basem). Posłuchaj tych Aingelów nie zawiedziesz się.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

do 20m2 do moje stelle zapewnią Ci duży dźwięk. ;)

Napisz lepiej jakie masz pomieszczenie odsłuchowe, wielkość, co na ścianach i podłodze, ile i z czego meble(np. czy dużo miękkich mebli, jak ustawione będą kolumny, na której ścianie(czy przypadkiem nie przed tą z oknami ?)ile cm od ściany tylnej i bocznych, zachowując odstęp między kolumnami +/- 2,5 m. będą stały kolumny, bo wówczas można wykluczyć lub brać pod uwagę takie z basrefleksem z tyłu.

A czemu masz amplituner a nie wzmacniacz stereo, to ma być też do kina domowego, czy do słuchania muzyki, do czego przede wszystkim ?I jakiej muzyki słuchasz.Jeśli odpowiesz na te pytania, to dopiero będzie można spróbować coś sensownie Ci poradzić.

nie mówiąc o większych monitorach, albo podłogowe które nie będą więcej niż 2,5 drożne.

Szkoda że nie ma opcji edytuj. :/

@ turek

to bardzo dobry ampli do stereo. Da dobry dźwięk z odpowiednimi kolumnami.

Obecnie od ściany tylnej kolumny stoją 80cm i bacznych 60cm mogę trochę bardziej odsunąć jak by co...

na ścianach są tylko dwa małe obrazy i 2 lampki nocne sufit wiadomo żyrandol;)

meble standardowe, laminowane, na podłodze panele a na ścianach położone regipsy.

To jest amplituner stereo a nie kd/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sory, za ten ampllituner.Słyszałem kilka wzmaków i amplitunerów Yamahy i wszystkie grały dobrze, podobało mi się.Tego nie słyszałem, ale jest szansa, że gra podobnie.Co do kolumn, to odradzam JBL, Paradigm, Focal i KEF w tej cenie.Kolega niedawno szukał kolumn i słuchaliśmy wielu z interesującego Cię przedziału cenowego.Dali, to niezłe kolumny, ale może lepsze by były z serii Ikon.Trzeba posłuchać.Tych albo innych, bo w ciemno, to może być porażka.Niezłe są też Mission M33i, albo firmowe Yamaha NS200.warto przejrzeć też ofertę firmy ESA w tej kategorii cenowej.Mnie się podoba brzmienie tych kolumn.Nam jednak(koledze i mnie)najbardziej podobały się Monitor Audio Bronze BR5.Mają odpowiadające Ci cechy.Koledze na tyle też się spodobały, że kupił droższe M.A.RS6.Ale i wzmacniacz ma nie byle jaki, bo Cambridge Audio Azur 840A.Do Yamahy RS6 nie polecam, bo mają metalowe membrany i nie wiadomo, czy amplituner dałby sobie z nimi radę.

Co do pomieszczenia odsłuchowego, to kolumny stoją chyba trochę za daleko siebie.nie robi się "dziura" na środku sceny ?Proponowałbym poeksperymentować ze zbliżeniem ich nieco do siebie i ze skręceniem w osi do środka pola odsłuchowego.Ile, to już musisz sam "pojeździć" po pokoju i doświadczalnie dobrać odległości od ścian i kąt skręcenia kolumn.Nic to nie kosztuje a dużo może poprawić.Biurko pomiędzy kolumnami to nie najlepszy pomysł.Kolumny powinny się "widzieć"Duży płaski blat biurka odbija dźwięk, niekorzystnie działając na scenę stereo.Dywan jest ok.Czy fotel stojący obok łóżka, to miejsce odsłuchowe ?Wysuwasz go na czas słuchania bardziej na środek pokoju ?Jeśli nie, to za głową masz ścianę i ona też nie jest najlepsza dla dźwięku.Trzeba by za miejscem odsłuchowym zamocować jakiś panel rozpraszający, albo otwartą półkę z książkami

Dzięki za odpowiedź.

Na pewno odsłucham tych kolumn co podałeś bo na oko nie ma co kupować.

A co do ustawienia obecnych kolumn to są skręcone troszkę do środka. Zgadza się fotel jest miejscem odsłuchowym, lecz nie muszę go odsuwać od ściany bo jest on dość pokaźnych rozmiarów z wysokim podparciem, i nie występuje niechciane przebarwienie basu.

Sprzedam w dobrej cenie avance Dana 509, grały u mnie z tą 797 yamahą i nie miałem zastrzeżeń. Kupiłem S2000 i chciałbym kupić coś innego , choć dają radę, Yamaha lubi avance.

pozdr olek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.