Skocz do zawartości
IGNORED

Wpływ wyświetlacza na dźwięk

tomek11

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Czytałem o tym często, ale sam nigdy nie usłyszałem. Do czasu.

1. Rzecz dotyczy wzmacniacza Arcam A32. Podobnie jak większość wzmacniaczy tej firmy ma on wyświetlacz. I ten wyświetlacz ma regulację jasności: można ustawić go jako stonowany, jasny, albo w ogóle wygasić (na szczęście). Nazwijmy umownie te poziomy jasności jako 1, 2 i 3. W moim A32 zauważyłem, że na 1 poziomie w kolumnach pojawia się pewien przydźwięk, słyszalny jako jednostajny, cichy pisk. Nie słyszę tego w ciągu dnia, kiedy słucham na "volume" w granicach 20-32, ale późnym wieczorem przy poziomie głośności rzędu między 3 a 12 to piszczenie może być słyszalne, zwłaszcza w przerwach między utworami. Najśmieszniejsze jest to, że na 2 poziomie zupełnie znika. Podobnie przy wyłączonym wyświetlaczu. Czym to może być spowodowane? Nie jest to dla mnie jakaś istotna sprawa, bo i tak przeważnie słucham przy wyłączonym wyświetlaczu, ale deko się zdziwiłem kiedy na 2 poziomie wyświetlacza przydźwięk znika, a przy 1 nie. Teoretycznie to powinien się chyba wzmagać przy 2, no nie?

2. W przypadku Arcama CD23T nie usłyszałem jakiś różnic między włączonym i wyłączonym wyświetlaczem.

3. Jakie są Wasze doświadczenia co do wpłwu displeja na dźwięk?

Pozdrawiam, Tomek.

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

W moim cd arcama działanie wyświetlacza słychać w zasadzie tylko na słuchawkach hd600 ,głośniki w kolumnach nie są aż tak transparentne,obiawia się to niewielką ostrością ale naprawdę trzeba się wsłuchać,po to masz możliwość wyłączenia ,żeby tego nie słyszeć więc nie masz się czym przejmować :)

1. Pisk.

2. Zasilanie cd nie ma tu chyba nic do rzeczy, bo opisane zjawisko dotyczy wzmacniacza.

>2. Zasilanie cd nie ma tu chyba nic do rzeczy, bo opisane zjawisko dotyczy wzmacniacza.

Chcesz powiedzieć, że wzmacniacz piszczy nawet bez podłączenia do niego CD? ;-)

Tak, ale tylko na tym jednym poziomie jasności wyświetlacza. I to właśnie jest dla mnie zagadka:)

Odłączałem już nawet cd od wzmacniacza, aby wyeliminować jego wpływ. IMO to nie kwestia odtwarzacza.

Pisk wynika najprawdopodobniej ze sposobu zasilania wyswietlacza. Nie znam schematu urzadzenia ale najprawdopodobniej wyswietlacz zasilany jest fala prostokatna a jego jasnosc reguluje sie poprzez wspolczynnik wypelnienia. Ten rodzaj zasilania powoduje ze zasilanie "sieje" troszke harmonicznymi. Najprawdopodobniej akurat tylko na 1 poziomie ktoras z nich jest slyszalna. Na pozostalych pewnie tez sa zaklocenia tylko juz poza nasza percepcja, ale o tym mozna by sie przekonac dopiero po podlaczeniu oscyloskopu.

>Tak, jeden na drugim (na razie), ale nawet jak je rozdzielę to zjawisko pozostaje.

Co oznacza u Ciebie "rozdzielę" ? Jak daleko jest jeden od drugiego?

Różne firmy co jakiś czas mówiły o negatywnym wpływie zakłóceń generowanych przez wyświeltacze fluorescencyjne na dźwięk, i tym właśnie uzasadniały albo wprowadzenie wyłączników wyświetlaczy, albo też stosowanie diod LED zamiast wyświetlaczy fluorescencyjnych. W niektórych urządzeniach wyświetlacze są dodatkowo ekranowane ekranami z blachy.

Prawdopobnie z tym właśnie miałem problem, gdy ustawiłem tuner na magnetofonie tak, że wyświetlacz tunera był dokładnie, prosto nad głowicą magnetofonu. Po włączeniu tunera magnetofon wychwytywał jakiś pisk, który znikał po wyłączeniu tunera. Przesunięcie tunera w przód czy w tył o parę cm powodowało zniknięcie zjawiska.

Wyświetlacze sieją zakłóceniami na zewnątrz - większą jasność wyświetlacza większy poziom zakłóceń elektormagnetycznych. To wyłapują układy elektroniczne będące w pobliżu i jest efekt 'pisków'.

Odłączam cd: zasilanie, interkonekt od wzmacniacza, zdejmuję cd ze wzmaka i odstawiam w drugi koniec pokoju, tak jakby go w ogóle nie było w torze i wspomniany efekt pozostaje. Gdyby w takiej sytuacji odtwarzacz miał mieć jakiś wpływ to chyba czary;) Więc to nie cd, tylko wzmacniacz sam w sobie.

A z tą większą jasnością i większymi zakłóceniami to prawdziwa zagwozdka, bo przy jasnym wyświetlaczu nic nie słychać, tak jak przy wyłączonym. Pisk pojawia się tylko na stonowanym poziomie jasności.

Jakby to był wzmacniacz, to by piszczał bez włączonego CD do sieci. A piszesz, że jest to zależne od poziomu jasności wyświetlacza - więc efekt jest tylko przy włączonym CD.

jar1, 26 Paź 2008, 13:05

>Jakby to był wzmacniacz, to by piszczał bez włączonego CD do sieci. A piszesz, że jest to zależne

>od poziomu jasności wyświetlacza - więc efekt jest tylko przy włączonym CD.

przecież tu chodzi o wyświetlacz wzmacniacza..

Dość dokładnie odpowiedział wcześniej TomekMad. Sterowanie impulsowe wyświetlacza niestety nie zostało zbyt dokładnie zaprojektowane, i albo przez interferencje z zasilaczem impulsowym albo przez pojemności pasożytnicze przenosi się na obwody wejściowe. Być może nie ma izolacji galwanicznej pomiędzy masami analogową i cyfrową, lub brak ekranowania bloków. Brak pisku przy 2 poziomie nie jest czymś dziwnym, po prostu układy cyfrowe dość dziwnie i nieprzewidywalnie generują wyższe harmoniczne z fali prostokątnej. Myślę, że można by się pokusić o tuning i całkowitą eliminację w/w zjawiska, ale to już dłuższa bajka.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

Z takim problemem spotkałem się w przypadku tanich odtwarzaczy MP3, np. Creative serii MuVo. Podświetlenie ustawione na automatyczne, włączało się przy każdym naciśnięciu dowolnego przycisku powodując słyszalne zakłócenia, które mówiąc językiem potocznym nazwałbym piskiem.

Ciekawostka

Yamaha PianoCraft w trybie Pure Direct wyłącza podświetlanie obu wyświetlaczy (odtwarzacza i amplitunera).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.