Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz EXPOSURE 2010

JANKES_2014

Rekomendowane odpowiedzi

Od niedawna mam wzmacniacz Exposure 2010,bardzo czesto podczas sciszania glosnosci,'kluje mnie prad' nastepuje wtedy wyciszenie dzwieku bez zmiany polozenia potencjonometru.Po chwili cos cicho pstryknie i wszystko wraca do normy.Nigdy z czyms takim sie nie spotkalem.Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu.Pozdrawiam wszystkich.

https://www.audiostereo.pl/topic/46460-wzmacniacz-exposure-2010/

Podepnij wzmacniacz do gniazdka z uziomem, problem z aktywacją zabezpieczeń powinien się rozwiązać, z kopaniem nie koniecznie.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Kopie prąd czy za bardzo szurasz po dywanie i odprowadzasz do wzmaka ład. elektrostatyczne?

Gniazdko z osobnym przewodem PE powinno pomóc,jak instalacja dwużyłowa to koniecznie zerowanie.2010 ma przecież pilota...kontakt bezpośredni nie jest konieczny przecież...;)

l'enfant sauvage

Przypomniałem sobie,że faktycznie,czasem musiałem ręcznie ustawiać potencjometr w exposure-po zwolnieniu palca z przycisku "vol"- potencjometr jeszcze przez ułamek sekundy się ślizgał,ciężko było ustawić żądaną głośność zdalnie.

To w takim razie sprawdź miernikiem napięcie między przewodem neutralnym (zerowym) a obudową wzmacniacza.Oględziny połączeń przewodu PE w gniazdach i tablicy też byłyby wskazane.

l'enfant sauvage

Aktualnie zwrocilem uwage,ze z tylu jest gniazdko do oddzielnego uziemiania,moze to pozwoli uniknac tego problemu.Jezeli nie to wizyta elektryka bo osobiscie nie mam opisanego przez Ciebie miernika.

w takim razie nim dotkniesz następnym razem wzmacniacza, chwyć za np. rurkę centralnego celem "wyładowania" się :-)

Tak jak pisałem,sprawdzenie instalacji-jeśli wszystko OK to przyczyna we wzmacniaczu.Bez względu na polaryzację przewodu fazowego i neutralnego prąd nie powinien absolutnie płynąć przez obudowę wzmacniacza.

l'enfant sauvage

opteron, 25 Paź 2008, 14:39

>w takim razie nim dotkniesz następnym razem wzmacniacza, chwyć za np. rurkę centralnego celem

>"wyładowania" się :-)

- Ale (raczej) do "gołego" metalu/żeliwa , a nie poprzez farbę .

Mieszkam w bloku i watpie,ze cos takego jest w tablicy.Totalnie nie znam sie na pradzie jest to dla mnie CZARNA MAGIA.Robil to FACHOWIEC wiec mysilalem,ze zrobi wszystko dobrze.

No nie wiem...tak na odległość to przychodzi mi do głowy aby wzmacniacz podpiąć do innego obwodu w mieszkaniu,np do gniazda w kuchni bądź w łazience,tam na pewno masz te z tzw. "bolcem" i sprawdzić czy nadal "kopie".Skoro się na tym nie znasz to absolutnie odradzam grzebanie w instalacji.

l'enfant sauvage

Paweł Dziuba, 25 Paź 2008, 14:45

jesli chce się rozładować elektrycznie to naturalnie. Jeśli natomiast chce się wyładować emocjonalnie na grzejniku to malowany czy nie wszystko jedno :-)

Przed tym wzmacniaczem mialem NAD-a i nic mnie nie kopalo.Sprawdze,z uziemieniem moze pociagne do kaloryfera lub jakies domowe sposoby W poniedzialek moze elektryk,ktory to robil znajdzie rozwiazanie tego klopotu.Ale nadal pozostaje kwestia calkowitego wyciszenia wzmacniacza.

• 2 tygodnie później...

Sprawdzilem wszystkie gniazda w domu,bez efektu,jeszcze raz wezwalem elektryka okazalo sie,ze wszystko jest OK!!!Na koniec oskrobalem z farby kaloryfer,podlaczylem do gnizda uziemienia wzmacniacza i stal sie Cud.Przeslalo kopac!Nareszcie moge w spokoju sluchac muzyki.Dziekuje za wszystkie madre komentarze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.