Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw kolumn do Yamahy RXV 640

Cyprian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Czy do odsłuchu mp3 na Yamaszcze lepiej wyżyłować się na główne kolumny i kupić przykładowo Paradigm Monitor 3 v 3 i za minimalne pieniądze dokupić satelity i centralę, czy lepszy byłby zestawik przykładowo kody?

I jeszcze jedna sprawa - jeśli słuchał ktoś z Was mp3 na dobrym sprzęcie audio stereo - powiedzmy Audigy2 łączony ze wzmakiem cyfrowo

i na ampli to proszę o opinię

https://www.audiostereo.pl/topic/4630-jaki-zestaw-kolumn-do-yamahy-rxv-640/
Gość klibis

(Konto usunięte)

co do jakości mp3,

Jest słaba. Słucham czasami na yamaha rx-v640 + b&w 604 s3 + b&w 602 + pioneer dv-565 (bitrate nagrań 196). Dzwięk jakości dzwięku średniej klasy wieży za 1000-1200 PLN. Brak przestrzeni, niska rozdzielczość i mikro dynamika dźwięku. Źle się słucha. Kiedy słuchałem mp3 na wieży zo 1000 PLn podpiętej do kompa nie słyszałem różnicy pomiędzy cd a mp3.

Pozdrawiam

kl

cyprian twój post został brzydko mówiąc "olany" ponieważ niezabardzo dotyczy kina domowego. Owszem pytasz się o odsłuch dzwięku na amplitunerze ale mp3 nie bardzo pasuje do formatów wielokanałowych. Jak będziesz miał jakieś pytanie bezpośrednio dotyczące KD to napewno twój post nie pozostanie bez echa.

Pozdrawiam

acz pytanie jest aktualne

czy lepiej kupić słabe satelity zyskiem głównych, czy jakiś gotowy zestaw..

odnośnie mp3, to dość nurtujące mnie pytanie, gdyż ostatnio bawię się formatem ape - płytka zajmuje ponad 250mb i dźwięk jest bardzo podobny do dźwięku z taśmy, nie tak jak filtrowana jakby przez dolby mp3..

chcę wydać na audigy2, kabelki itd.. dlatego ciekawi mnie czy gra jest warta świeczki..

Czy masz zamiar słuchać na tym amplitunerze TYLKO mp3 ???

Bo jeśli tak, to dźwiek mp3 jest 2-kanałowy i satelity są zupełnie niepotrzebne.

Tylko jeśli tylko mp3, to po co amplituner AV i do tego całkiem niezłej klasy?

Myślę, że go nie ukradłeś, więc zapłaciłeś nawet na Allegro całkiem niemałą kasę. Teraz do tego pudełka chcesz dokupić głośniki klasy komputerowej. Wybacz, ale to dla mnie jest co najmniej nielogiczne.

Na pytanie odpowiedź wprost - ja bym kupił przyzwoite fronty, najlepiej takie, które w rodzinie wyrobów producenta posiadają pasujące głośniki efektowe i centralny. Poszukaj na tym forum - było mnóstwo porad, w zależności od przedziału cenowego.

Pozdrawiam i życzę poszerzenia zainteresowań poza mp3,

Zbyszek

sprzętu wciąż nie kupiłem, zbieram kaskę i opinie..

muzyka z kompa to będzie 99% całości odsłuchu, z powodu cen płyt i mojego apetytu na różnorodność i niesamowity wybór nowopowstających projektów muzycznych..

głównie stereo, lecz nie chciałbym ograniczyć możliwości odsłuchu pełniejszego.. jestem ciekaw czy stereo rozszerzone na 5.1 jest do przyjęcia...

-> Cyprian

>jestem ciekaw czy stereo rozszerzone na 5.1 jest do przyjęcia...?

Wg mnie stereo to 2 kanały i tyle.

Ostatnio jednak dowiedziałem się czegoś co spowodowało, że jestem w stanie uwierzyć we wszystko.

Mój kumpel kupił jakieś dwa lata temu zestaw KD, Yamaha z głośnikami Dali (Blue series), dał za to wszystko coś ponad 10 kPLN. Wczoraj jak był u mnie zaczęliśmy rozmawiać o moim sprzęcie, zeszło na kabelki i kumpel się pyta "czy podłączenie DVD->ampli kabelkiem cyfrowym coś daje bo on ma tylko interkonekt analogowy?" Ja mówię, "stary przez analog nie możesz słuchać dźwięku wielokanałowego (DD, DTS)". On: "no tak, ale włączyłem sobie stereo multichannel i wszystko gra bardzio fajnie i efekty przestrzenne też są przyzwoite."

Ręce mi opadły i teraz wierzę, że są ludzie, którzy wydadzą wręcz nieograniczoną ilość pieniędzy, a będą usatysfakcjonowani jak dzwięk będzie się wogóle wydobywał z głośników.

PS. U mnie do Y640 mam podłączone B&W 309. Na razie są tylko fronty, jestem na etapie poszukiwania pozostałej części zestawu. Pomieszczenie 18-20m^2.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.