Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka końcówka Accuphase?

houek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zawsze marzyłem o szampańskiej, potężnej końcówce Accu. Teraz być może będe w stanie spełnić to marzenie.

Stąd chciałbym zwrócić się do bardziej doświadczonych w tej materii kolegów z zapytaniem jaką końcówkę wybrać? Na stronie Accu wybór modeli jest spory. Zaznaczam, ze szukam końcówki używanej, do ok 10tys zł, która miałby grać z pre Accu C-11, Cd Sony 779ES Svoboda i monitorkami ProAc Response 1sc. Pokój 18m2. Lubię dźwięk naturalny, szczegółowy, barwny, dynamiczny. Warto dodać, że po kilkuletnim doświadczeniu z lampami trochę się nimi zmęczyłem...

Z góry dziękuję za cenne rady.

https://www.audiostereo.pl/topic/46274-jaka-ko%C5%84c%C3%B3wka-accuphase/

A30 siedzi w E-550. Tego porównywałem z A20V. Kupiłem A20V bo było lepsze:) Budżet akurat 3000 Euro.

Te 20 watt w klasie A napędza u mnie powierzchnie 50 m kw. Także w 18 na pewno Cię "zdmuchnie":)

>houek

mialem kiedys 1sc, teraz gram na a20v, do 18m2 tylko a20v, widzialem ostatnio na aukcji w Europie ok10tys, bedziesz mial bardziej wyrafinowany dzwiek niz z a50v czy a60, ktore znam i sa napewno lepsze, ale z pelnopasmowymi podlogowcami i pomieszczeniu powyzej 30m2.

Koncowke Accu dobrze jest ustawic na kolcach na grubej drewnianej plycie, sieciowka Shunyata Diamondback, tanio i bardzo dobrze.

Gratuluje systemu, bedzie prawdziwy hiend do sluchania muzyki, pod warunkiem, ze popracujesz jeszcze z pelnym (sieciowki!)i transparentnym okablowaniem, bez tego moze byc tylko poprawnie.

ps

w przypadku A klasy Accu i 1sc nie balbym sie nawet Siltecha i sprawdzil łaczowki Tary The One, albo genialny 7n Acrolinka.

A co to znaczy "nie bałbym się nawet siltecha" ? :-)

W czym on taki straszny ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

z Siltechem podobnie jak z Accutonem, dla mnie genialne produkty, totalnie transparentne, szybkie, pokazuja wszystko, zadko graja od tak i juz, stad obawy :-) A20v i 1sc juz pozwalaja na takie proby, w sumie nie wiem jak ten pre i Svoboda? bo jak wpuszcza szajs to pewnie nici z siltecha, nie wiem, trzeba probowac...

Svoboda jest całkiem, całkiem. Oczywiscie zaden to szczyt, ale wole kupić porzadny wzmacniacz niz zrodło. Pre to moim zdaniem przyzwoite, szczególnie ze względu na moduł phono. Co do kabli to, wybaczcie panowie, ale jest to dla mnie sprawa drugorzędna.

A co sądzicie o starszych konstrukcjach Accu?

Moze osłuchany Elberoth cos doda?

Do mnie jutro dociera na odsłuch A-30 fakt że mam inna konfiguracje (Sonus Faber Signum + Accu Dp-500+okablowanie tara)ale moje jak i twoje monitory są wyjątkowo prądożerne .Z opini użytkowników jest to super końcówka zobaczymy co potrafią 30 wat klasy A

Niestety nie miałem u siebie tych Accu. Sam jestem ciekaw opinii rafsyl.

ABs - miałem u siebie najnowszego Siltecha Princess G7 i gra zupełnie inaczej niż myślisz :-)

Ciepły, gęsty dźwięk. Sky to przy nim istna żyleta.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ja tylko w kwestji ,,monitorow,, SF oczywiscie pradozerny natomiast Prozaki graja juz z kilkunasto watowa lampa wiec jednak zupelnie inna bajka.

SF jest fany lubie ta firme ale do ProAc 1Sc sie nie umywa bo to jeden z najlepszych minimonitorow na rynku.

robix

>Elberoth

ale ja sie zatrzymalem i myslalem o G3, SQ80,88,110, starych fmt, a Ty G7, nie slyszalem tych nowosci, mozliwe ze jest tak jak napisales, zreszta o Accutonie rowniez nie mysle jak o zylecie :-)

Houek!

Zawsze możesz spróbować jak Twoje ProAci wypadną z Metaxasem! Przecież do Jacka od Ciebie - rzut beretem! A w Wawie podobnież takowe są do nabycia!

Z ostatnich odsłuchów wyszedłem zauroczony graniem Gryphona! Jak nie Antileon, to może Calisto?

No i przez cały czas zapraszam na ponowne spotkanie z monoblokami Omaka! Jak pewnie pamiętasz - przepotężne, nasycone, szybkie i szczegółowe granie - praktycznie bez wad! No i z ProAcami świetnie zgrane!

Pozdrawiam i czekam na Twoją wizytę w "naszych" stronach!

-> houek

No gdybym ja miał podawać mojego faworyta, po przejrzeniu ofery Accu, to pewnie A-50V, które kto wie, czy nie okazałoby się ciekawsze od obecnej A-60. Jeśli masz trudne obciążenie to ciekawa mogłaby być produkowana w końcu lat 90tych P1000, która powinna napędzić wszystko co nie spieprza na drzewo :-)

-> jareks

Wydaje mi się, że różnica A-30 vs A-45 będzie w największej mierze zależeć od zestawów głośnikowych, na tych trochę trudniejszych A-45 pokaże większą dynamikę i lepiej skontrolowany bas. Do konstrukcji łatwiejszych A-30 może być równie dobra...

Pozdr.

Berberys

Moje monobloki juz oficjalnie sprzedane, wiec rozpoczzynam na całego poszukiwanie nowego wzmacniacza. Również mam w planach zaprosic Jacka z Metaxasem. Osłuchamy co w trawie piszczy.

ABs

A Ty jakie masz doswiadczenia z dobra amplifikacja do Response 1sc, jako były posiadacz?

qb_1

"Jeśli masz trudne obciążenie to ciekawa mogłaby być produkowana w końcu lat 90tych P1000, która powinna napędzić wszystko co nie spieprza na drzewo :-)"

Dobrze powiedziane - dodatkowo P1000 ma niesamowity bas (na pewno lepszy od A-klasowych koncowek) i doskonała rozdzielczosc i jakosc góry pasma (blizsza prawdy). U mnie P-1000 pogonila monobloki Electrocompanieta AW-180, ktore, jak podaje producent pracuja, w klasie A. Napedzam nia Thiele 2.4 i Accu robi z nimi co chce. Nie slyszalem jeszcze z thieli takiej transparentnosci i dynamiki a zarazem wyrafinowania gory i roznorodnosci barw. Warto dodac, ze P1000 mimo iz przy 8 ohmach oddaje "tylko" 125W to schodzi bez problemu do 1 ohma i daje 1000W.

pzdr

slvn

"Wydaje mi się, że różnica A-30 vs A-45 będzie w największej mierze zależeć od zestawów głośnikowych"

Miałem okazje testować u siebie w domu w tym samym czasie dwie końcówki mocy Accu A-30 i A-50V.

Miałem mieszane uczucia co do A-30.

Bardzo dużo zależy od pomieszczenia .17m na długiej ścianie A-50V normalnie się "udusiła" ,a z kolei A-30 rozwinęła skrzydła - sporo o tym pisałem na forum.

W moim normalnym ustawieniu ,czyli na krótkiej ścianie A-50V gra genialnie, a z kolei 30 niestety wykazywała pewne braki - jakby łapała zadyszkę , grała małym dźwiękiem ,

miałem wrażenie ,że te 17m to dla niej za dużo ?

Można polemizować ,że np. inne kolumny i będzie ok. tylko nie zapominajmy ,że w tej samej kubaturze

w innym ustawieniu 30 pokazała klasę.

Odsłuchiwałem A-30 w kontekście posiadanej końcówki mocy McIntosh 252 (2x250W) i niestety 30 poległa choć pokazała kulturę brzmienia w średnicy i tak jak mówię zależy w ilu metrach w jakim ustawieniu .

Jednak zagrała na tyle ciekawie ,że zamówiłem A-50V i ta została - myślę ,że na długo ;-)

Na pewno A-30 będzie ciekawą propozycją dla znajomego kolegi z forum ,który słucha 14m ;-)

Mam nadzieję,że nie spodziewa się po niej trzęsienia ziemi ;-)

Za to dostanie kulturę, barwę, porcję smaczków - szczegółów, ładne wybrzmienia i szlachetność dźwięku - oczywiście w stosunku do A-50V w sporo mniejszej skali.

-> Gutek

Myślę, że Twoje głośniki już były w stanie pokazać jaką różnicę robi większa wydajność prądowa A-50V. Popraw mnie jeśli się mylę, ale w ustawieniu na długiej ścianie pewnie siedziałeś dalej od głośników, co powodowało, że przy tej samej mocy odbierane natężenie dźwięku było mniejsze. Na krótkiej ścianie pewnie trafiasz w mod pomieszczenia przy wyższej częstotliowści, co mogło dać A-30 wrażenie większego kopa/więcej basu?

Odnośnie MC-252, wydaje mi się, że Ty generalnie słuchasz bardzo cicho, a maki lubią grać na trochę większych poziomach. MC-252 w pomiarach, na 2 omowych odczepach, przy obciążeniu 1 omowym oddał grubo ponad 500W, MC501 w takich samych warunkach oddał ponad 1000W. Generalnie z tranzystorowymi końcówkami maka są dwie reguły:

1. Dobry przedwzmacniacz (pamiętasz co się działo u mnie bez preampu)

2. Na małych poziomach mocy tak trochę bardziej popiskują niż grają.

Znów może się mylę, ale sądzę, że możesz nie wiedzieć co MC252 potrafi w basie. Nie znaczy to oczywiście, żebym twierdził, że MC252 czy nawet MC501 były lepszymi końcówkami niż A-50V, bo po pierwsze nie wiem, a po drugie nie zakładałbym się, bo mógłbym ten zakład przegrać :-)

-> houek

Generalnie wierzę, że można zbudować bardzo intrygujący i dobrze grający zestaw w oparciu o końcówkę A-30, ale sam chyba wolałbym A-50V z rynku wtórnego, albo nawet jakąś dobrą końcówkę w klasie AB, np. P1000, którego dziś produkowanym odpowiednikiem jest chyba P7100 (?).

Zaznaczam, że nie znam za bardzo A-50V, ale rzuciwszy okiem na konstrukcję, na komentarze Gutka i odsłucj A-30 i A-45, wydaje mi się, ze A-50V po prostu jest lepszą końcówką.

qb_1=>

Fakt ! Mac 252 , mam wrażenie ,że miałem go 3 lata i za bardzo nie posłuchałem - bo jak zaczynał grać to u mnie już było za głośno ;-)

Wracając do dyskusji to mam wrażenie ,że razem z kolegą E... coś żeście pogubili .....bas , wysokie, dynamika itd. to wszystko bardzo ważne ,ale A-50V gra muzykę i robi to genialnie jak się rozgrzeje ;-)

Ja szukam nastroju, emocji ,namacalność -realizm.

Nie słyszałem tak grającego żadnego MACA , pewnie są !

Myślę ,że chodzi tu o tak zwaną klasę A ? Maci ,które słuchałem nie miały tych wybrzmień ,smaczków ;-)

To samo się tyczy CD DP - 500 !! ;-)

qb_1=> słuchałem u ciebie Opus chyba tak się nazywał ten CD ,grał bardzo dobrze ,wręcz wzorcowo,

ale brak było emocji ,grał trochę beznamiętnie - nie dla mnie - to już sprawa gustu ;-)

Czegoś innego szukam i nie chodzi tu o bas czy wysokie itd. ;--)

-> Gutek

No właśnie tutaj jest pewien problem, bo ja niezwykle rzadko mam okazję posłuchać tego niesamowicie homogenicznego przekazu z Accu i zaczynam się zastanawiać, czy problem nie jest jednak w zestawianiu tego ustrojstwa w Bi-ampingu przez dystrybutora, wydaje mi się, że jeśli głosniki pozwalają, to warto jednak tak jak Ty to zrobiłeś, spróbować nie stosować bi-ampingu a jeśli już stosować 2 końcówki, to może jednak np. 2xA-50V jako monobloki... zresztą kolega houek chce 1 końcówkę :-)

Generalnie zestaw, który ja ostatnio słuchałem, tj. A-30 + końcówka w AB klasie podłączone do Schweikertów był rzeczywiście taki, nazwałbym to, bardzo obecny, wszystko się tak trochę mieniło, były wybrzmienia itd. Tego nie mogę systemowi zarzucić.

Myślę, że trzeba trafić w konfigurację, co już kiedyś zaznaczałeś.

Teraz ad rem - nie znam tej Svobody, ale myślę, że A-klasowe Accu i ProAci powinny się zgrać. Ponieważ dopiero przeczytałem, o jakie chodzi głośniki, to napiszę, że P1000 byłoby chyba strzelaniem z za dużej armaty :-)

Teraz off topic - jeśli chodzi o Accu CD. Jedyne porównanie jakie mam Resolution do DP-78, zamknęło się w następującej liście:

1. Przewaga Resolution w jakości (niekoniecznie ilości) basu

2. Przewaga Resolution w timingu i punktualności

3. Średnica - tu nie ma porównania, różnica za duża na korzyść Accu

4. Góra - Accu jakby mniej, ale ogólnie słychać wcale nie było mniej, a wszystko było trochę bardziej naturalne...to było dla mnie dziwne

5. Resolution grał jakby równiej, ale to sprawiało wrażenie bardziej 1-wymiarowego przekazu niż to co oferował Accu

6. Homogeniczność brzmienia, coś co nazwałbym holistycznościa brzmienia - tu z kolei lepsze wrażenie robił Accu, ten przekaz mimo, że nie tak równy i trochę faworyzujący średnicę, był naturalniejszy

7. Oba zdecydowanie lepiej brzmiały z preampem niż z regulowanego źródła.

Najsłabsze punkty Accu, to 1. i 2., ale skłamałbym, gdybym powiedział, że nie zastanawiałem się, czy go nie zostawić, ostatecznie uznałem, że postęp zbyt mały, żeby dopłacać.

Teraz jak się to porównanie CD ma do tematu - ano myślę, że A-klasowe końcówki Accu, będą podobnie się miały do typowych tranzystorowych końcówek np. Electrocompanieta czy Levinsona, jak DP78 do Resolution.

Na miejscu autora wątku, dorzuciłbym do listy jeszcze używane Callisto 2200, które w konfrontacji z końcówkami pokroju A-20 lub A-30 na tych ProAc'ach nie bedzie bez szans.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.