Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z odbiorem stereo FM Onkyo

michalw71

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Jestem w posiadaniu amplitunera Onkyo TX 7630. Kupiłem go jakiś czas temu na Allegro i od początku nie dobierał stereo fm. Myślałem że to wina anteny ale po wielu próbach doszedłem do wniosku, że jest uszkodzony. W trybie MONO działa bez problemu ale po przełączeniu na STEREO w głośnikach zalega cisza (słychać tylko słaby szum po rozkręceniu volume na maxa). Indykator STEREO nawet nie mrugnie, wskaźnik poziomu sygnału też. Lampki APR System świecą na pomarańczowo. Dodam, że wymieniłem dekoder stereo i próbowałem lekko kręcić rdzeniami - bez zmian. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie który podzespół mógł paść. Mam manuala, umiem lutować i chciałbym sam podjąć się naprawy. Tylko wiedzy brak.

I jeszcze jedno pytanko o mocno grzejące się elektrolity i rezystory położone koło tych największych filtrujących. Są tak gorące, że parzą, a płytka w tym miejscu jest ciemniejsza. Czy to normaly objaw?

Jest to mój pierwszy wpis, cieszę się, że dołączyłem do Waszego forum. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/46273-problem-z-odbiorem-stereo-fm-onkyo/

Elektrolity mogą być wyschnięte bo są podgrzewane przez te rezytsory mocy. Do wymiany, bo się grzeją, a więc dostają zwarcia i mogą spowodować uszkodzenia. Druk wygląda na nadpalony, zmienia kolor pod wpływem ciepła z tych rezystoróq które są być może za blisko płytki. Stereodekoder może wymagać ponownego zestrojenia a za ciszę po przełączeniu z mono może odpowaiadać jakiś układ mute, ale tego nie da się stwierdzić bez schematu.

Dzięki za odpowiedź. Wezmę się więc za wymianę tych trzech elektrolitów, tak myślałem że nie powinny się tak mocno grzać. Natomiast co do stereo to dodam, że odbiór w tym trybie jest możliwy tylko po włączeniu przycisku FM MUTE/MODE - tak wynika z instrukcji, odbiornik "odsiewa" szum i słaby sygnał stereo. Ale u mnie po tym "odsianiu" nie pozostaje nic! Cisza. Antenę mam podłączoną do kablówki - czy to może być przyczyną?

Dołączam fotki dla zobrazowania problemów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19452-100003406 1224184635_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem rozstroiły Ci się filtry p. cz. Miałem podobny przypadek kilka razy. Wystarczy lekko pokręcić rdzeniem cewki filtra p.cz. aż do użyskania mocnego sygnału. Najlepiej przy tym ustawić tuner na stację, którą ledwie słychać, wówczas zmiana będzie wyraźnie zauważalna. Czasami w filtrze p.cz. są dwie cewki i trzeba obie regulować. I jeszcze jedno, rdzenie ferrytowe są kruche i trzeba się z nimi obchodzić delikatnie. Wskazany byłby też śrubokręt niemagnetyczny. Jeśli takiego nie masz, będziesz musiał uwzględniać zmianę indukcyjności wywołaną wpływem śrubokręta.

Właśnie, masz tam coś takiego jak FM MUTE/MODE, po przełączeniu w tryb stereo pojawiają się silne szumy, powodzujące zadziałanie ukłądu wyciszanie. Szumy nie są obecne przy odbiorze mono, z którym tuner radzi sobie przy znacznie słabszym sygnale i gorszym zestrojeniu. Tak jak kolega radzi, dostrojenie p.cz. powinno pomóc, nie wiem jaki masz sygnał z kablówki ale na ogół jest on retransmitowany z gorszą jakością. W związku z tym spodziewam się dużej ilości zakłóceń ze strony kanałów tv, lepiej stroić na odbiorze bezpośrednim z anteny czy kawałka drutu.

Borowiec i Molibden - jesteście wielcy!!! Chylę czoła przed Waszą wiedzą i doświadczeniem. Pokręcenie filtrami p.cz. faktycznie dało efekt i amplituner zagrał ładnie w stereo i zabłysnął lampkami. Już myślałem, że nic z tego nie będzie, głowiłem się nad tym czyba od lutego. Co prawda takie kręcenie "na ucho" bez przyrządów nie jest profesjonalnym strojeniem ale ja i tak jestem zadowolony. Mam jeszcze pytanie czy orientujecie się co sygnalizuje lampka RF MODE (LOCAL lub DX) w systemie APR. Pozostałe wiem co oznaczają.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy LOCAL tuner bedzie odbierał tylko stacje o mocnym sygnale.

Stacje słabsze wytnie traktując je jako szum . Programując tuner przełącz go na DX bo może się okazać , że złapiesz zaledwie kilka .

Michał, tak na marginesie o tych grzejących sie elektrolitach: Z reguły nie powinny zostawiać śladów nadpaleń na płycie. Przed wymianą sprawdź na jaka są temperaturę. Jak na 85C to możesz dać 105C i nie powinny za szybko wyschnąć.

A nie zakrywasz czasem otworów wentylacyjnych w obudowie?

Już zamówiłem nowe kondensatory (Panasonic FC i FM), są na 105 C, więc powinny wytrzymać. Co do wentylacji to raczej jest ok, amplituner jest na wysokich nóżkach. Na nim stoi deck, też na nóżkach więc przestrzeń jest. Nie wiem natomiast co wyrabiał z nim poprzedni właściciel. Sprzęt już kupiłem w takim stanie. Musiał go chyba nieźle katować.

Dzięki za porady! Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Parę dni temu wymieniłem 3 grzejące się kondensatory i w ramach eksperymentu inne 3. W moim odczuciu prawie nic się nie zmieniło łącznie z tym, że te 3 nadal się grzeją. Może tek ma być, są przy rezystorach mocy, tam jest trochę ciepła. Mierzyłem ich temperaturę - 50 C, dopuszczalna 105 C, więc może jest ok? Mam wrażenie, że przy odbiorze stacji Eska Rock 107,4 Mhz dźwięk jest lekko przesteowany. Przed wymianą kondów tego nie było. Co o tym sądzicie?

Pozdrawiam,

Michał

• 2 lata później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.