Skocz do zawartości
IGNORED

pytanie od laika... elektrycznie brumi

lenar_87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakis czas temu kupilem gramofon z wkladka (jak w "o mnie") podlaczylem i uslyszalem takie "elektryczne" brumienie oraz raz na jakis czas trzask... czy uziemienie gramofonu zalatwi sprawe?

Jesli nie - co moge zrobic zeby to wyeliminowac... zabija mi to cala frajde ze sluchania winyli

Jeasli tak - ten technics ma takie smieszne gniazdko do kabla uziemienia... co to za gniazdko bo kompletnie nie wiem co kupic w sklepie

Pozdrawiam i dziekuje z gory za konstruktywne odpowiedzi,

Jedrzej

https://www.audiostereo.pl/topic/46260-pytanie-od-laika-elektrycznie-brumi/

pociągnij jakiś kabelek od masy ramienia do obudowy wzmacniacza (podłóż pod jakąkolwiek śrubkę, albo na próbę dotknij do metalowej obudowy) i sprawdź czy przestało.

pzdr

moze nie w 100% ale w 80-90% zniknelo ... bynajmniej na tyle zeby mnie to nie wkurzalo :) slychac to wyraznie gdy wzmak jest wysterowany powyzej godziny 12 a tak glosno raczej nie slucham (plus dodatkowo lecaca muzyka wiec pewnie bym nic nie slyszal)...

z powyzszego wynika ze to uziemienie prawda? to teraz pytanie jak je poprowadzic (owe dziwne gniado w gramofonie mnie intryguje)?

Lenar_87

Najprawdopodobniej masz problem z pętlą masy. Sprawdź, które komponenty systemu mają bolec uziemiajacy/zerujący. Idealna sytuacja jest wtedy gdy tylko jeden element w systemie jest uziemiony/zerowany, a reszta uziemia/zeruje się przez masę tego komponentu przewodami sygnałowymi.

Bardzo ważne jest też prowadzenie sygnałówek względem przewodów sieciowych. Postaraj się nie prowadzić ich równolegle, a jeśli musisz to odsuń na przyzwoitą odległość, np. 5cm. Krzyżować można.

Gramofon podaje bardzo małe sygnały i jest najbardziej wrażliwy na działanie pól zakłócajacych.

Zamieść jakieś fotki – ustawienie sprzętu i okablowanie no i to dziwne gniazdo.

to ja się podepnę i dopytam jak należy poprowadzić masę przy dodatkowym, zewnętrznym ramieniu. w tej chwili masa ramienia (oddzielny piąty kabelek) jest poprowadzona z ramienia do masy wzmacniacza, napęd nie uziemiony w ogóle. brumi minimalnie przy rozkręceniu naprawdę głośno, ale brumi. poza tym ramię jest strasznie wrażliwe na zakłócenia. rozumiem że masę napędu powinienem połączyć z masą ramienia, tylko jak, żeby "pętla masy" działała?

pzdr

jac660

Petli masy to ma nie być, ale w Twoim przypadku jest inny problem.

Nigdzie nie podłączone ramię elektryzuje się w odpowiedzi na działanie zewnętrznych pól elektromagnetycznych co przenosi się na sygnał. To ramie musi zostać podłączone do masy całego układu celem wyrównania potencjałów. Połaczenie to musi byc jak najkrótsze, a z Twojej wypowiedzi wnoszę, że kabelek jest długi. Dlaczego nie łączysz bezpośrednio z masą gramofonu?

Poza tym sprawdź, czy wszystkie urządzenia są podłączone do jednej listwy i czy przypadkiem więcej niż jedno jest uziemione/zerowane.

ale właśnie sobie uświadomiłem, że Lenco nie ma kabelka uziemiającego, nie jest potrzebny, bez niego nic nie brumi. czy w takim razie "na siłę" ciągnąć masę z gramofonu, czy jednak bezpośrednio z ramienia do wzmaka? a może tylko ramię-gramofon? muszę popróbować.

pzdr

jac660, 19 Paź 2008, 14:31

>i jeszcze jedno: cały sprzęt u mnie nie jest w ogóle uziemiony, pamiętam, że jak kiedyś podłaczyłem

>wzmaka do zera, to właśnie zaczęło coś brumić.

>pzdr

Czyli u Ciebie to będzie raczej sprawa ekranowania i takiego prowadzenia kabli, aby przydźwięk był jak najmniejszy. To dodatkowe ramię musi być połączone jak najkrótszym kablem do masy gramofonu. Gramofon łączy sie ze wzmacniaczem poprzez kabel sygnałowy i poprowadzenie dodatkoweego połączenia kreuje właśnie pętlę masy – usuń je.

Upewnij się aby przewody sygnałowe kanałów biegły razem. Odseparuj przewody zasilające od sygnałowych jak daleko się da.

A jak podłączyłeś wzmacniacz do zera?

ok, ale gramofon nie jest teraz podłączony kablem sygnałowym ze wzmakiem. w ogóle nie jest z nim połączony. sygnał idzie z ramienia. czyli tak jak pytałem robić dodatkową masę z gramo?

co do podłączania wzmaka do zera to pociągnąłem kabelek od masy wzmaka do zerowego bolca w kontakcie. (?)

pzdr.

Witam, to i ja się podepnę. Mój gramofon (Akai AP-206C) ma kabelek uziemiający, a wzmacniacz (Luxman L-210) ma specjalną śrubkę opisaną GND pod którą wkręciłem uziemienia gramofonu. Ale czy to coś w ogóle daje skoro kabel sieciowy wzmacniacza nie ma uziemienia? Ma płaską wtyczkę. Czy możnaby ten problem rozwiązać wymieniając kabel sieciowy wzmaka na taki z uziemieniem?

eMKa76, 20 Paź 2008, 12:08

dobre pytanie :) tym bardziej, że ja też mam Luxmana A-384, także z płaską wtyczką, bez "ziemi", kabel na stałe we wzmaku, bez gniazda. odpowiem na nie ze swojego punktu widzenia. oczywiście, że to "coś" daje, kiedy podłączam Unitrę G-601a, którą trzeba zmasować ze wzmakiem, bo inaczej brumi, przydźwięk prawie niknie. no ale właśnie "prawie robi różnicę", też chciałbym się go pozbyć zupełnie. zastanawiam się też czy to nie są zakłócenia z zasilania (przydźwięk, taki "gwizd") słychać cyklicznie co ok 1 sek. dołączam się do pytania na temat wymiany kabla zasilającego we wzmaku i w ogóle efektywnego (cena/efekt) podłączenia go do prądu.

pzdr

Jac660 – Czegoś tu nie rozumiem...

- gramofon brumi jak jest niepodłączony do wzmaka?

To będzie przydźwięk z trafa w zasilaczu, który przenosi sie na obudowę

- jak przesyłasz sygnał z gramofonu do wzmacniacza?

- jakiej struktury sygnałówki używasz?

Przeczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o zakłóceniach.

Ja bym w Twoim przypadku uziemił jednak sam gramofon, a nie wzmak a masę ramienia , tak jak pisałem, podłączył jak najkrótszym kabelkiem z masą gramofonu.

Najlepiej zamieść fotki bo wydaje mi się, że dalej się nie zrozumiemy. Muszę to widzieć.

eMKa76 – Nie dotykaj wzmaka. Kabel uziemiający gramofonu odłącz od wzmaka bo to pogarsza sytuację. Najlepiej w tym przypadku jest uziemić gramofon używając tego kabla. Zobacz jednak wcześniej czy jakieś jeszcze urządzenie w systemie nie jest już uziemione/zerowane. Jeżeli tak do daj sobie spokój z uziemianiem gramofonu. Jak już wcześniej napisałem podłaczając wtedy gramofon do systemu będziesz miał uziemienie poprzez masę komponentu uziemionego.

A co, masz problemy, czy tylko tak pytasz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Darek Ocias, 20 Paź 2008, 14:00

>Jac660 - Czegoś tu nie rozumiem...

kurcze, rzeczywiście nie możemy się dogadać ;)

>- gramofon brumi jak jest niepodłączony do wzmaka? jest podłączony przewodem sygnałowym, nie w tym rzecz :)

ja tu piszę o 2 systemach, sory: 1. zewnętrzne ramię od duala 721 na podstawce z kostki chodnikowej ;) + Lenco L-78 jako napęd.

2. Unitra G-601a

z Unitry wyprowadziłem kabiel masujący do obudowy wzmaka i jest prawie ok.

dualowe ramię jest umasowione do wzmaka i na razie prowizorycznie pociągnąłem zewnętrzny kabelek do masy gramofonu. jest nieźle, ale do ideału daleko :(

>To będzie przydźwięk z trafa w zasilaczu, który przenosi sie na obudowę

>- jak przesyłasz sygnał z gramofonu do wzmacniacza?

interkonektem Cordial mikrofonowy 2x2+1 zrobiony kierunkowo

>- jakiej struktury sygnałówki używasz?

>Przeczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o zakłóceniach.

>Ja bym w Twoim przypadku uziemił jednak sam gramofon, a nie wzmak a masę ramienia , tak jak pisałem,

dzięki popróbuję.

>podłączył jak najkrótszym kabelkiem z masą gramofonu.

>Najlepiej zamieść fotki bo wydaje mi się, że dalej się nie zrozumiemy. Muszę to widzieć.

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uziemienie podłączyłem troche automatycznie rozumując tak, że skoro wzmacniacz ma powyżej wejścia PHONO śrubkę GND to należy tam wkręcić uziom gramofonu. I słucham tak od kilku dni i w sumie gra ok. Ale wczoraj na jakiejś pożyczonej płycie usłyszałem buczenie jakiego wcześniej nie było. Sprzęt stoi wysoko (na poziomie oczu) i mam utrudniony dostęp do tylnych ścianek ale dzisiaj popróbuję. Stoi wysoko bo po mieszkaniu grasuje mój 16-sto miesięczny syn. Sam gramofon ma kabel sieciowy z uziemieniem.

Darku,

miałeś 100% racji! podłaczyłem masę ramienia do masy gramofonu, a ten do wzmaka. CISZA :) dzięki.

nie mam tylko nadal jasności co do zerowania masy wzmaka. przeczytałem twój artykuł (fajny) i o ile dobrze zrozumiałem najlepiej byłoby wymienić przewód zasilający na 2+3 plus, minus i potrójny oplot. nie doprowadzając zera do samego wzmaka.czy takie kable są do kupienia czy trzeba jakoś samemu kombinować? a i wspominałeś jeszcze, że wpinasz w listwę. jaką? filtrującą? możesz coś o tym napisać?

dzięki i pozdrawiam.

Sprawdziłem. Po odłączeniu uziemienia gramofon buczy. Więc chyba jednak zostawię uziemienie podłączone do wzmacniacza (który nie ma uziemienia :) bo tak brzmi lepiej. Mam tylko nadzieje, że mi się nic nie zapali ani nikogo nie kopnie. Sprawdziłem i póki co obudowa nie wzmacniacza nie kopie.

jac660, 20 Paź 2008, 19:00

>...>nie mam tylko nadal jasności co do zerowania masy wzmaka. przeczytałem twój artykuł (fajny) i o ile

>dobrze zrozumiałem najlepiej byłoby wymienić przewód zasilający na 2+3 plus, minus i potrójny oplot.

>nie doprowadzając zera do samego wzmaka.czy takie kable są do kupienia czy trzeba jakoś samemu

>kombinować? a i wspominałeś jeszcze, że wpinasz w listwę. jaką? filtrującą? możesz coś o tym

>napisać?

Kabel niestety trzeba zrobić samemu. Listwa jak najbardziej normalna - bez filtrów, ale musi być solidna, zapewniająca dobrą i stabilną przewodność styków. Dobre filtrowanie jest BARDZO drogie, a ponad 90% aktualnie produkowanych filtrów do sprzętu audio nie spełnia nawet wymogów samych producentów i to co jest napisane w specyfikacji to stek bzdur. Wynika to z tego, że producęci nie testują ich prawidłowo i wstawiają teoretycznie wypracowane wartości parametrów (szczególnie tłumienia). Testowanie jest po prostu za drogie. Najlepiej zarządać od producenta kopii raportu z testów EMC - wrażliwości, a w szczególności emisjii dla filtrów aktywnych - i zobaczymy jak się bedą wili, zasłaniali tajemnicą itp. Nie bedę się tu rozpisywał, ale pracuję nad kolejnym artykułem, tym razem o filtrach. Nie wiem tylko kiedy będzie gotowy bo muszę też normalnie pracować.

eMKa76, 20 Paź 2008, 21:44

>Sprawdziłem. Po odłączeniu uziemienia gramofon buczy. Więc chyba jednak zostawię uziemienie

>podłączone do wzmacniacza (który nie ma uziemienia :) bo tak brzmi lepiej. Mam tylko nadzieje, że mi

>się nic nie zapali ani nikogo nie kopnie. Sprawdziłem i póki co obudowa nie wzmacniacza nie kopie.

Moim zdaniem jeżeli gramofon masz podłączony do sieci kablem z zerowaniem (no i oczywiście gniazdo jest z bolcem) to podłączenie masy gramofonu z masą wzmacniacza przy pomocy dodatkowego kabelka utworzy nam pętlę masy. W "sprzyjającyuch" warunkach zewnętrzne przemienne pole magnetyczne (50Hz) może Ci indukować prądy.

Jeżeli buczy po odłączeniu kabelka to możesz mieć problem z masą gramofonu, albo też między masą, a przewodem zerującym jest jakiś rezystor (niestety nie znam schematu) A spróbuj podłączyć ten kabelek do zera jak Ci juz poleciłem i zobacz jak będzie.

A może masz w instrukcji zalecenie połączenia gramofonu z masą wzmacniacza za pomocą tego kabelka? To juz inna sprawa bo to znaczy, że orginalnie nie masz masy sygnałowej i takie połączenie będzie konieczne z uwagi na poprawną współprace komponentów. Swoja droga ciekawe rozwiązanie.

Darku,

dzięki za odpowiedź, jaki rodzaj przewodu nadaje się najlepiej na kabel zasilający DIY i jak go zmajstrować?

rozumiem, że kupić jakiś maksymalnie ekranowany i dorobić jeden lub dwa ekrany extra?

(w zasadzie z tym tematem to powinniśmy się przenieść do STEREO...)

pzdr

Nie podpinaj gramofonu 3 żyłowym kablem.

Nie widziałem też takiego rozwiązania - kabel jest 2 zyłowy, zasila silnik i ewentualnie elektronikę nim sterującą.

Taki kabel może być użyty do zasilania wzmaka. Ja mam tak zrobione (instalacja 2 żyłowa): dwa przewody i do tego dołozyłem ekran kupiony na metry (plecionka miedziana, pobielona) podpięty od strony ściany do bolca (zero). Od strony wzmaka 'wisi' w powietrzu.

Masa gramofonu - absolutnie nie powinna nią lecieć masa sygnałowa z wkładki.

4 sygnały z wkładki powinny lecieć drutami chinch do pre/wzmaka a do bolca GND w nim podpięty powinien być osobny drut (GND) od gramofonu. Łączy on w nim masy talerza, łożyska i ramienia.

K

Ps. Bardzo fajnie to czasami jest pokazane na serwisówkach gramofonów dostępnych na vinylengine. Polecam.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>>Taki kabel może być użyty do zasilania wzmaka. Ja mam tak zrobione (instalacja 2 żyłowa): dwa

>przewody i do tego dołozyłem ekran kupiony na metry (plecionka miedziana, pobielona) podpięty od

>strony ściany do bolca (zero). Od strony wzmaka 'wisi' w powietrzu.

ahaja, wysłyszałeś jakąś różnicę dźwięku po zmianie tego kabla?

jac660, 21 Paź 2008, 09:53

>Darku,

>dzięki za odpowiedź, jaki rodzaj przewodu nadaje się najlepiej na kabel zasilający DIY i jak go

>zmajstrować?

>rozumiem, że kupić jakiś maksymalnie ekranowany i dorobić jeden lub dwa ekrany extra?

>(w zasadzie z tym tematem to powinniśmy się przenieść do STEREO...)

Pójdź dokładnie w ślady ahaja.

trochę tego nie rozumiem. nie lepiej kupić przewód 2+1 albo 2+2 (jeśli takie są?) i dodać jeszcze jeden alternatywny ekran z innego rodzju materiału, np do ekranu z plecionki miedzianej dołożyć folię aluminiową (ekranowanie byłoby podwójne), zamiast zakładać dodatkowy ekran do kabla fabrycznego?

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.