Skocz do zawartości
IGNORED

do wlascicieli pioneer a-a9-j

robdeszan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie do wlascicieli pioneera a9j. Niedawno stalem sie jego posiadaczem. Generalnie jestem b zadowolony ale mam pytanie bo meczy mnie jeden szczegol. Wydaje mi sie ze jest cos nie tak z mechanizmem regulowania glosnoscia. Dosc czesto, ale nie za kazdym razem, po zglosnieniu do jakiejs wartosci (powiedzmy 50db) po chwili wzmacniacz scisza sie sam schodzac o jeden stopien (czyli 51db). Dodatkowo, galka wydaje sie byc bardzo czula, wrecz skacze po wartosciach i bardzo ciezko przesuwac ja z jednej wartosci na druga, po jednym stopniu. Sa miejsca gdzie nie moge np. ustawic glosnosci na 62db poniewaz glosnosc przeskakuje z 63db na 61db. Nie wiem czy moze galka nie zostala uderzona / uszkodzona w transporcie poniewaz kiedy chwyce ja palcami na 3 i 9 godzinie czuc delikatny luz (napewno osadzona jest luzniej niz galka wyboru zrodla na wzmacniaczu). Byc moze jest to po prostu tak czuly mechanizm i jego natura (w sumie w niczym to nie przeszkadza), byc moze to usterka? Byl bym bardzo wdzieczny gdyby ktos mogl by zwrocic uwage jak zachowuje sie ten mechanizm u niego. Niestety nie moge porownac mojego z innym wzmacniaczem - byl to jedyny model w sklepie, a a6j pioneera ma uklad elektroniczny a nie mechaniczny.

Dzieki!

https://www.audiostereo.pl/topic/46250-do-wlascicieli-pioneer-a-a9-j/

Klaniam sie :)

Ostatnio chlopak zamowil u mnie tego wlasnie Pioneera, przy czym zyczyl sobie sprawdzenia Go na miejscu, i mialem z nim troche stycznosci. Zjawkisko takie nie wystapilo. Wypadaloby wymienic egzemplarz.

Nie jest to cos ewidentnego. Wzmacniacz potrafi grac godzinami bez 'samoistnej' zmiany glosnosci powiedzmy na tym 50db, a innym razem zmieni sie po 2 sekundach, a czasami zupelnie nieoczekiwanie po paru minutach. szczegolnie widac to w trybie 'direct' kiedy zgaszony jest wyswietlacz a zmiana glosnosci powoduje jego zapalenie.

Nie powinno byc chyba tak ze nie jestesmy w stanie ustawic glosnosci na jakiejs wielkosci (tak jak to przykladowe 62db). Moze faktycznie jakis lewy egzemplarz.

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Posiadam Pioneera a6j i wzmocnienie jest realizowane elektronicznie na scalaku wiec takie problemy nie wystepuja (brak mechaniki). Jesli chodzi o połączenie w modelu wyższym to jesli dobrze pamietam jest tam czarny Alps z silniczkiem i encoderem na wyjsciu. Pozycja ustawienia mechanicznego potencjometru jest czytana z encodera i jesli potecjometr nie jest w miare cieżko chodzący to podczas jakis delikatnych drgan moze dochodzic do bledow odczytu pozycji encodera.Nie wiem ile tam jest impulsow na obrot ale moze tu jest problem. To taka moja teoria ale chetnie poslucham osob ktore znaja takie rozwiazania z praktyki serwisowej.

IMO diala to jakos tak: mechanika, przelozenie pozycji poprzez encoder i feedback do scalaka. ale moge sie mylic.

Pewnie to mechanika > potencjometr. Dokladnie to Alps, wiec o ile bardziej irytujace jest to ze regulowanie glosnosci jest mniej dokladne / b uciazliwe - przeciez mialo byc tak pieknie, to mial byc atut! Wzmacniacz jest na gwarancji, dodatkowo moge go po prostu oddac w przypadku wykrycia jakiejs wady w przeciagu 14 dni (mam czas do konca tygodnia). Szkoda, gra pieknie (w parze z pioneer pdd6j i B&W CM1 - polecam te kombinacje notabene).

robdeszan,

sam mam A-A6, PD-D6 i B&W685 zestaw też gra bardzo dobrze, widać Pioneer dobrze łączy się z monitorami Bowers & Wilkins.

Z tą regulacją głośności to wygląda to niestety na wadę, proponuję wymienić na inny egzemplarz.

PS próbowałeś może streamować pliki FLAC z PC na USB DAC wzmacniacza A-A9?

Jeszcze nie, za krotko go mialem. Ta wada ujawnila sie wlasciwie na drugi dzien i na tym sie juz skupilem. Nie bawilem sie jeszcze z podlaczaniem kompa. Szczerze mowiac, nie kierowalem sie laczem usb przy zakupie tego wzmacniacza. Pierwotnie sluchalem pdd6j z b&w cm1 wlasnie w polaczeniu z a-a6 i to byl zakup docelowy ale trafila sie a9 w atrakcyjnej cenie.

robdeszan, 14 Paź 2008, 22:55

>Pierwotnie sluchalem pdd6j z b&w cm1 wlasnie w polaczeniu z a-a6

>i to byl zakup docelowy ale trafila sie a9 w atrakcyjnej cenie.

a w jakim sklepie sprzedali Ci ten egzemplarz A9?

richer sounds, UK hehe :) angielscy sciemniacze...

wlasnie tak sie zastanawiam co robic. machnac reka na ten wzmacniacz, wziasc pieniadze i poszukac innego, czy oddac go do serwisu i wtedy bedzie moze szansa ze sprawdza go dwukrotnie po naprawie.

Decyzje decyzje decyzje...

Gość kaszio

(Konto usunięte)

Wg. mnie oddac do sklepu i nie bujać sie z tym konkretnym egzemplarzem. Mozliwe ze jest uszkodzony encoder lub polączenie mechaniczne encodera z potkiem. Bedzie ćiebie to denerwowac a możliwe że w niedlugim czasie bedzie ciągle widoczne to przeskakiwanie i nie wyłączysz sobie wyswietlacza w trypie "direct" ;-)

Niech sie sklep martwi jak rozwiazac ten problem.

Pioneer oddany. Nie zamowilme jeszcze nowego, poniewaz sprzedawca nie jest obecnie w stanie sprowadzic innego egzemplarza. Zrobilem za to cos innego, zasugerowalem niewielka doplate i kupilem Cambridge Azur 840a V2. Sa wstanie robic spore upusty poniewaz maja dystrybucje na ich prosdukty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.