Skocz do zawartości
IGNORED

AC3Filter - konfiguracje.

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam sie czy mam wszystko prawidlowo ustawione w AC3. dziwek idzie mi cyfrowym spdif do ampli. oblukajcie czy mam wszystko dobrze. Bede wdzieczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/46218-ac3filter-konfiguracje/

witam,powiem tak jeśli wysyłasz sygnał cyfrowy przez SPDIF z karty dźwiękowej to zabawa w ustawianie filtra AC3 jest nie potrzebne,ponieważ dźwięk nie jest poddawany dekodowaniu.Ampli rozpozna flagę i użyje własnych dekoderów.Filtra najczęściej używa się mając głośniki komputerowe podpięte analogowo,żeby mieć 5.1 w filmach divx-xvid z dźwiękiem w formacie AC3.Bo windows miksuje go do stereo.Filtr pozwala przekierować go na tzw.Wave out i karta zajmuje się dekodowaniem.Mam nadzieję,że to naskrobałem będzie zrozumiałe,jak nie to sorry,ale jestem po 3 zmianie i składnia może być nie najlepsza:)

Dołączę się to tematu ze swoim spostrzeżeniem.

Zauważyłem że bardzo często w filmach divx dźwięk z DVD jest w stereo, natomiast ten sam film puszczony z kompa np. coaxialem jest dekowany przez filtr AC3 do Dolby Digital, ale jest to jakiś dziwny DD, ponieważ dźwięk podstawowy jest obecny we wszystkich głośnikach, a dialowi są z centera oraz frontów, przy wyłączeniu filtra dźwięk jest taki sam jak z DVD, czyli stereo i amplituner dekoduje sam do Dolby Plx.

Tak się dzieje tylko jak film jest nagrany w stereo, jeżeli jest w DD to wszystko jest OK.

Czy macie podobne wrażenie, czym może mam coś źle ustawione?

Jecze raz,jeżeli chodzi o divx-xvid to majczęściej dźwięk jest w stereo(mp3).Są też z dźwiękiem AC3(DD) 5.1 lub 2.0(czyli też stereo).Tyle że AC3 to nie to samo mp3.I tak jeżeli sygnał wychodzi z karty jednym kablem coax przez tak zwane (SPDIF),to w ustawieniach karty powinno być ustawione "external decoder"czyli rozkodowaniem zajmuje się ampli i tutaj ustawienia filtra są nie aktywne tylko przekierowują dźwięk na wave out,żeby windows tego nie miksował do stereo.(Chodzi cały czas o połączenie kompa z ampli-przy dvd sprawa jest jasna).Ampli rozpoznaję flagę i odpowiednio rozkoduje rozkładając na poszczególne kanały,5,1lub 2.1.Przy Ac3 2.0 (czyli DD-2 kanałowe),ampli będzie grał tylko w sterero(+ sub jeśli jest),lub może przy pomocy np:DPL II rozłożyć dźwięki na pozostałe 3 kanały dając wrażenia takie jak przy 5.1.Tak to działa.Natomiast przy głośnikach komputerowych karta zajmuje się dekodowaniem,a filtr zabezpiecza dźwięk przed zmiksowaniem do stereo(można jeszcze parę innych rzeczy poustawiać).Bo ustawienie w filtrze SPDIF,a połączenie karty z ampli przy pomocy portu SPDIF to nie do końca to samo.Zasada jest prosta albo dekoduje karta albo ampli,jeżeli chcesz wykorzystać filtr to ustaw dekodowanie na karcie+dodatkowa obróbka filtru,a dźwięk puszczasz analogowo(6 kabli)do ampli,który działa tylko wtedy jako wzmacniacz.Wszelkie inne jakieś kombinacje to jakaś pomyłka.Pozdrawiam:)

A jeśli chodzi o to że dźwięk pojawia się nie tam gdzie powinien to jest tylko wina kogoś kto przerabiał film do divx-xvid i coś pokręcił w ustawieniach dźwięku.Miałem parę takich filmów.

DarthV, 13 Paź 2008, 16:29

>witam,powiem tak jeśli wysyłasz sygnał cyfrowy przez SPDIF z karty dźwiękowej to zabawa w

>ustawianie filtra AC3 jest nie potrzebne,ponieważ dźwięk nie jest poddawany dekodowaniu.Ampli

>rozpozna flagę i użyje własnych dekoderów.Filtra najczęściej używa się mając głośniki komputerowe

>podpięte analogowo,żeby mieć 5.1 w filmach divx-xvid z dźwiękiem w formacie AC3.Bo windows miksuje

>go do stereo.Filtr pozwala przekierować go na tzw.Wave out i karta zajmuje się dekodowaniem.Mam

niby tak ale ja zrobilem screnna zakladki SPDIF czyli tam mzona zmieniac ustawienia samego sygnalu cyfrowego.

Ustawienia na zdjęciu są ok,i można w nich ustawić jak ma być wykrywany dźwięk,oraz nie wielkie modyfikacje np:kHz,ale będą działać tylko wtedy jeśli filtr jest domyślnym dekoderem.Jeśli ampli dekoduje dźwięk to filtr jedyne co może zrobić to np:zmienić dźwięk do postaci z 96 do 48kHz i przede wszystkim zapobiec miksowaniu przez system do stereo.Nie widzę potrzeby grzebać w tych ustawieniach jeśli dekodowaniem ma zająć się ampli.

• 4 miesiące później...

Przeinstalowałem system i w ustawieniach SPDIF jest: "SPDIF status: No data".

Brak dźwięku przestrzennego jeżeli jest w takim formacie nagrany film.

Stereo jest OK.

DVD również brak dźwięku.

Czy ktoś wie co muszę zmienić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ogólnie problemu nie ma żadnego jeśli masz wyjście spdif w komputerze,w sumie używając nie potrzebnego ac3 filter zrobiłeś sobie go sam i to niepotrzebnie(to jak podpiąć dwa dekodery DD z którego jeden wysyła sygnał odkodowany do drugiego aby ten go odkodował, tylko po co?? - bez sensu!!), ustawiasz w playerach aby dźwięk był wysyłany przez cyfrowe(np winDVD) lub w kodekach do divX(np ffdshow)a resztą zajmie sie amplituner a na silę robinie z 2 kanałów sztucznego DD 5.1(od tego jest DPL2,DPL2x),też jest bez sensu no chyba że ktoś lubi jak mu sie kontrolka DD pali.

Niby nie ma problemu, ale jest.

Zainstalowałem od nowa Windowsa oraz sterowniki do karty Realtek HD Audio, następnie PowerDVD.

W PowerDVD przy włączonym SPDIF brak dźwięku, przy włączeniu jako 2 kanały jest dźwięk stereo.

Co muszę jeszcze ustawić aby uzyskać DD czy DTS?

Według mnie trzeba ustawić odpowiednie urządzenie z którego ma wydobywać się dźwięk, a mianowicie "Cyfrowe urządzenie wyjściowe (SPDIF)" u mnie wszystko działa jak należy ;)

Ukryta Zawartość

post-19110-100000886 1236855245_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie mam ustawić urządzenie? Wszystko mam zaznaczone.

Zastanawiają mnie 2 rzeczy:

1 Dlaczego suwak głośności SPDIF jest nieaktywny?

2 Dlaczego w AC3 status SPDIF jest "no data"?

Czy ktoś wie co może być nie tak.

Ukryta Zawartość

post-7513-100000883 1236859276_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest to komputer stacjonarny na płycie asusa z wyjściem coaxial i optical.

Podłączenie jest bezpośrednie opticalem do amplitunera.

Zaznaczam że w stereo jest OK jak odznaczę SPDIF w np. PowerDVD, jeżeli nie odznaczę SPDIF wcale nie ma dźwięku.

Przy Divx przy podanych ustawieniach zawsze jest stereo.

Sory za lamerskie pytanie... Czy masz zaznaczone AC3/DTS/DVD/SPDIF w zakładce system??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

zmielmem kompa - stary padl :(

i nagle stary poczciwy AC3Filter zwariowal

jak do tej pory chulal cacy - byl divix z ac3 wlaczal sie automatycznie a w ampli pojawiala ikonka DTS. nic nie trzeba bylo kombinowac i nigdy nie uzywalem zadnych efektow z ampli do AC3. jesli by az do dzis. teraz nie zapala sie DTS - ampli wykrywa cyfrowy przesyl i slychac ze to nie pro logic tylko rozkodowany AC3. w sumie bym to olal ale wyglada na to ze to ampli rozkodowywuje ale nie jestem pewien. wolalbym zeby zajal sie tym komp a ampli uzyc tylko jako koncowek

mam podlaczone optycznym, kodeki te same. karta realtek HD real audio an nowych sterach

kombinowalem w te i wewte. jest caly czas to samo.

macie jakis pomysly?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.