Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio 1.3 mkII vs Dali Grand Coupe

kook

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos pokusilby sie o porownawcza ocene tych zawodnikow? Ma to zagrac z integra Accuphase E-302 (120W na kanal) i Jolida JD-100 w pokoju srednio wytlumionym, 28 m, krotka sciana, 80cm od tylnej sciany. Muzyka rozna, ale raczej spokojniejsza (jazz, kameralistyka, lagodny rock a la Dire Straits). Preferuje granie relaksujace.

Cena glosnikow podobna. Dynaudio znam z mniejszych Contourow 1.1 (super, ale troche za male na moj pokoj), Dali jedynie podlogowce (wrazenia takie sobie, zbyt dominujacy bas jak na moj gust, ale podobno DGC to inna bajka).

Przyszlosciowo celuje w nowsze Contoury S 1.4 albo Confidence C1, ale dopiero wtedy, kiedy pojawia sie na rynku wtornym (teraz jest jeszcze za drogo).

https://www.audiostereo.pl/topic/46216-dynaudio-13-mkii-vs-dali-grand-coupe/

Porownywalem kiedys obie pary ze soba, gralo to z DS na kt88 i diabełkach cd. chyba meridian 506.20 i nad 541i, grają całkiem inaczej, 1.3mk2 przejrzyście z szeroką scena,przeszywającymy wysokimi i raczej punktowym basem, dali GC natomiast osłodzone do bólu wysokie tony i przyciemnione, z wypchnieta średnica,dudniacym dominujacym basem jak na tamto zestawienie. GC bym powiedzial to grają, raczej jak podłogówki niz monitory. Wszystko zalezy czy lubisz jasny i szybki dzwiek czy zamulony i cieplutki, bo obie kolumny bym zaliczył na jedną półkę.

Dzieki za opinie! Zastanawiam sie na ile Twoje wrazenia wynikaja z lampowej amplifikacji i czy z tranzystorem ten bas DGC nie poddalby sie lepszej kontroli. Ostatnio sam porownywalem Amplifona (tez diabelki) i Accu na malych SF Concertino i w dziedzinie basu efekt jest skrajnie odmienny (tzn. na lampie sa go ilosci sladowe, a na Accu cale tony, ale zawsze pod kontrola i bez jakiegokolwiek dudnienia).

annawroc - jeśli dywagujemy - to chyba nie twierdzisz że Vifka M18 z jakimś scanem 9500 da rade Dynaudio prawda ?? musiało Ci sięcoś przekręcić.

Co do lampy... DS na kt88 w Pull-Push jest bardziej drapieżna od niejednego tranzystora, i na pewno nie słodzi.

Wovo ma rację , ja też bym stawiał na Dynaudio... Tylko problem z amplifikacją. Mnie się najbardziej podobało na dzielonym Audionecie i Kreliku 500i. Oba wzmacniacze bardzo dobrze współpracują z tym modelem Dynaudio... ale z drugiej strony kto podłaczy amplifikację za tyle kasy do kolumn, które na rynku wtórnym kosztują 2 tysiaki z ogonkiem? Polecam Dynaudio 1.3mk2, duży potencjał, ale bardzo wymagające w stosunku do wzmacniaczy...

niech siedzi tam nawet ss9700 bo jeśli to nie ss to zostaje usher a to jest jeszcze gorsza opcja ... i Annawroc twierdzisz że (nawet) ss 9700 jest lepszym i lepiej grającym głośnikiem od Esoteca ?? W ogóle uważasz że Vifa M18 to dobry głośnik jest ??

Lex ma 120% racji. Świetne głośniki, świetne monitory tylko pieca im trzeba.

Faktem jest, ze glosnik to jedno, a jego aplikacja to drugie. Slyszalem juz kilka konstrukcji na sredniej jakosci glosnikach, ktore brzmia bardzo dobrze (niedaleko szukajac moje SF Concertino Home), lepiej anizeli niejedna konstrukcja wykorzystujaca debesciarskie komponenty. Inna rzecz, ze D260 siedzacy w 1.3 mkII to glosnik wybitny (swietnie go znam z Contourow 1.1).

Ja miałem Dynaudio 1.3mk2 przez kilka lat , mogę o nich wiele powiedzieć. Nie wie wiem nawet, czy duży Revelator jest wyraźnie lepszy od Esoteca D260. Gra inaczej... jest bardziej wyrazisty i może drapieżny... Muszę jeszcze więcej posłuchać ...

bzdura !! Aplikacja może tylko spieprzyc brzmienie głośnika, ale w pewnym momencie dochodzi się do punktu w którym zostało osiągnięte wszystko co da sięz głośnika wyciść. Poza tym aplikacja nie zmieni charakteru brzmienia głośnika. D260 to wybitny głośnik, a Contury opłaca się kupić chociażby przez fakt że para D260 kosztuje ok 1400 zł a tutaj gotowe paczki za trochę ponad 2kzl.

Witam,

Ćwiczyłem MkII przez pare lat z Accuphase E-206 i E-303x. Grało to nieźle, z 206 lepiej, choć na moj gust ton moje 17 m2 to nieco za mało dla Contour 1.3 MkII. Basu dla mnie trochę za dużo i w małym pomieszczeniu może zadudnić. W dwdziestu paru metrach powinno być znacznie lepiej...

Jarek

"D260 to wybitny głośnik, a Contury opłaca się kupić chociażby przez fakt że para D260 kosztuje ok 1400 zł a tutaj gotowe paczki za trochę ponad 2kzl."

Może i masz rację, ja jednak wolę kupic kolumny ze względu na brzmienie, a nie uzyte przetworniki.

Nie chcę przez to powiedzieć, że 1.3 są kiepskie.

annawroc i wszystko jasne... i niepotrzebne spięcia :) Chodzi o gust i to jest dobre podejście. Mnie siępoprotu brzmienie M18 nie po do ba i tyle. Nie lubie czegośtakiego, ale ktośmoże lubieć... w koncu to jest najbardziej popularny głośnik nisko-średniotonowy Vify - na pewno nie bez przyczyny.

Pozdrawiam :)

Dzieki za wpisy. Potwierdzily one moja intuicje, ze w moim przypadku bezpieczniejsze bedzie wejscie w Dynki, tym bardziej, ze znam te szkole grania, a Dali musialbym brac w ciemno.

Do takiego pomieszczenia mozna sprobowac spokojnie takze Focusy 14O (zdecydowanie lepsza gora pasma, oderwana od glosnikow, w stosunku do 1.3 mk II) lub 1.3 SE.

JarlBjorn,

>Focusy 14O (zdecydowanie lepsza gora pasma, oderwana od glosnikow, w stosunku do 1.3 mk II) lub 1.3 SE.

W 1.3mkII siedzi Esotec D260.

Jedyny głośnik który daje znacznie lepsza górę niż D260 to Esotar, czyli trzeba kupić jakieś Confidence lub Evidence :-)

Natomiast nie wiem jaki wysokotonowiec siedział w 1.3SE, faktycznie grał troszkę gorzej niż w Focusach 140 -tak mi się przynajmniej wydawało podczas odsłuchów u Jasika.

TUX

wovo, 13 Paź 2008, 16:38

>nie, nie słyszałem Dali, ale słyszałem te głośniki w różnych układach i aplikacjach. Bez szans do

>Dynaudio.

Zabawny wpis. :-)

Tak poza tym - Dynaudio 1.3 mkII to wciaz baardzo budzetowe Dynaudio i firma po prostu bazuje na swej renomie by sprzedawac naklejke nalepiona na przecietny produkt. Niektorych rajcuja naklejki. Dali Grand to 'stara' szkola Dali, ktora sie skonczyla okolo roku 2002 i dzisiejsze rozwiazania wychodza spod innej reki. W sumie oba modele to kompromis (spory!) i maja naprawde daleko do topowych modeli swych firm. Pewnie, wazna konfiguracja itd. ale cudu nie bedzie.

Nie warto sie tak natezac, uzywac wyrazen typu 'bez szns' bo rozmowa naprawde o przecietnym produkcie.

pzdrw

soso

Nie bardzo chciałem zabierać głosu, bo nie miałem okazji posłuchać Dynaudio Contour 1.3, a tylko ich młodszego brata DA Contour 1.1.

Ale, poomimo tego, wypowiem się odnośnie Dali GC, które miałem okazję posłuchać na doskonale znanym mi systemie (wówczas monobloki Omak Jewel Three z preampem Omaka oraz z towarzyszeniem CECa 51 XR) oraz - z doskoku - z zestawem monobloków niemieckiego AVMa (bodajże model M1) wraz z preampem amerykańskiego Adcoma i odtwarzaczem Kustagona.

Zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku, pomimo doskonałych prasowych recenzji, Dali mnie nie zauroczyły.

Niby do niczego przyczepić się nie było można - grało stosunkowo czysto, z niezłymi barwami i bardzo mocnym dołem (miałem wrażenie, że niskiego basu było nieco więcej niż średniego), ale...

Właściwości dynamiczne tych głośników - rozumiane jako szybkość odtwarzanej muzyki - były mniej niż mizerne.

Po raz pierwszy w życiu miałem wrażenie, że zamiast muzyków grają anemicy znajdujący się w stadium poprzedzającym zejście śmiertelne.

Generalnie - wiało nudą okrutnie!

Jako że wówczas dostępne były monitorki ProAca - po ich podłączeniu okazało się, że naprawdę wszystko można było odtworzyć znacznie, znacznie szybciej! Chociaż nie dysponowały one takim wolumenem dźwięku i pomimo tego, że nie były tak czyste - ich odsłuch znacznie bardziej porywał.

W drugim przypadku wraz z Dali grały konstrukcje Studio 16 Hertz - kolumny na bazie kewlarowych Daviesów, średniotonowej kopułki Dynaudio i wysokotonowego Morela, które również zagrały znacznie żywiej!

Odrzucając zarzuty o niedopasowanie kolumn do amplifikacji dodam, dla ścisłości, że jedna i druga kombinacja wzmacniacza i pre odznaczała się znaczną wydajnością prądową pozwalającą m.in. z dużym luzem wysterowywać chociażby wielkie szafy Infinity.

Wiem, że niektórzy z naszych forumowych kolegów - w tym i moi wrocławscy przyjaciele (Annawroc - serdeczne pozdrowienia) uzyskali onegdaj z Dali GC efekty znacznie bardziej satysfakcjonujące niż dane mi było usłyszeć, niemniej, gwoli prawdy - pozwoliłem sobie na opis moich subiektywnych odczuć!

Tak więc na pytanie Dali, czy Dynaudio - zalecałbym własnouszny odsłuch, bo przecież Dunaudio też gra w sposób - umówmy się - dośc specyficzny!

Pozdrawiam

-> JarlBjorn / TUX

Contoury 1.3 MkII (to samo co Audience 52 SE tylko w innej skrzyni), mają odlewany 17W75 LQ na dole i Esotec D-260 na górze.

Contoury 1.3 SE mają na dole 17W75 XL, zaś na górze tanią kopułkę D-28/2.

I love the sound of crashing guitars

soso śmiejesz się chyba tylko Ty. Jakbyś logicznie pomyślał że dany głośnik w danej skrzyni zagra tak jak zagra, a zwrotnica sprawi że zagra tylko gorzej. Zwrota nie poprawi głośnika, więc M18 nie zagra lepiej z naklejka Dali.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.